icon

Spätný pohľad na pôrod

29. máj 2025

Tak nejak spätne sa takmer po 4 mesiacoch od porodu zamýšľam nad samotným pôrodom 😁 asi každá z nás si celé tehotenstvo (hlavne ako prvorodička) predstavovala, že aké to bude, že či sú tie bolesti naozaj take silne alebo sa vo filmoch len preháňa 😁

Tak ja ešte spominam na to ako sa ma na kontrole pytali na epidurál a ja som sa zasmiala že však ja znesiem - a v tom sa vidim na tej sále v tých najväčších bolestiach ako mi v hlave ide, že už nikdy v živote nechcem ďalšie deti 😂

Ale vlastne iné som chcela, rodila som dokopy skoro 12h ako prvorodička si myslím že celkom aj fajn čas, teraz z odstupom casu mi to príde že to boli dokopy tak 4h a že to vobec nebolo take hrozne… a ešte mi napadlo že ja si ani cely ten priebeh porodu nepamatam, viem že mi prislo povedat aj váhu a miery dcérky ale musela som si ich potom precitat lebo tam mám akýsi výpadok… potom si už pamätám len triašku a to ako mi ju položili a to je najkrajsi pocit 🩷

A inak celé tehotenstvo som sa modlila nech mi nezačnú kontrakcie večer a teda nech ich nemám celu noc a samozrejme to bolo presne tak ako som chcela takze vlastne tam som celu noc nespala, ďalšiu noc sa nedalo spat lebo som už nebola sama no a odvtedy sa to ťahalo dlllllhe nevyspate noci, dnes je už dobre 🙂

Aké postrehy máte s odstupom casu čo sa týka porodu?

markaterka
29. máj 2025

Ja mám za sebou dva pôrody. Každý iný. A pritom každý v konečnom dôsledku krásny. Tiež som po čase na bolesť zabudla.

hederamonstera
29. máj 2025

Ja si pamatam len tu rychlost u oboch (oba vyvolavane, prvy za 4 hod a druhy za 1,5hod od tabletky) a teda v oboch pripadoch, som “bezala” na zachod, ze musim 💩 a tam to vzdy zacalo koncit a ako ma tam tie kontrakcie vystierali na tej mise, tak som vzdy automaticky splachla ako som sa oprela chrbtom o splachovac ako ma vystrelo😅😅 takze sa vzdy zacnem smiat, ked si pomyslim na moje porody a to ako som splachovala dokolecka dokola, asi na privitanie deti😀 (odtial uz som bezala so spojenymi nohami na stol a bolo)

A teda tu bolest si tiez uz vobec nepamatam, ale viem, ze pri druhom som hovorila sestricke, ze umrem😀

michaela329
29. máj 2025

Stále mám rovnako pekný pocit... Takmer 40 ročná prvorodička, pôrod 19h - ale fakt pekný, ešte aj s anestéziológom sme srandovali. No a ešte vo mne zostal pocit, že rožky s maslom a čajom sú najlepšie jedlo na svete 🤣 (nejedla som od soboty večera do pondelka rána).

autor
29. máj 2025
@hederamonstera

Ja si pamatam len tu rychlost u oboch (oba vyvolavane, prvy za 4 hod a druhy za 1,5hod od tabletky) a teda v oboch pripadoch, som “bezala” na zachod, ze musim 💩 a tam to vzdy zacalo koncit a ako ma tam tie kontrakcie vystierali na tej mise, tak som vzdy automaticky splachla ako som sa oprela chrbtom o splachovac ako ma vystrelo😅😅 takze sa vzdy zacnem smiat, ked si pomyslim na moje porody a to ako som splachovala dokolecka dokola, asi na privitanie deti😀 (odtial uz som bezala so spojenymi nohami na stol a bolo)

A teda tu bolest si tiez uz vobec nepamatam, ale viem, ze pri druhom som hovorila sestricke, ze umrem😀

@hederamonstera Haha sranda to je dosť dobrá spomienka 😀 ja si pamätám že mna od poobedia preháňalo a do nemocnice som prišla otvorená na 9cm nestihli mi ani kláštor spravit takze chvalabohu že čreva boli prázdne 😂 ale pôrod si mala ozaj super rýchly

lucia13022023
29. máj 2025

Ja som si pôrod hneď zapísala, aby som nezabudla 🤣 a teda moje pocity su aj po dvoch rokoch rovnaké. Stále by som išla rodiť hocikedy, aj teraz. Bolesti vôbec neboli také hrozné, tlačenie par minútové, pôrod od odtecenia vody trval tak 4,5h. Prvorodicka, bez poranenia, pôrod bez medikamentov a zásahov, bez epiduralu.. Asi som mala šťastie ☺️

deti95060810
29. máj 2025

ja som pred jedným pôrodom ešte doma vaňu rýchlo umývala a už pred domov hučala záchranka ktorá prišla pre mňa...

autor
29. máj 2025
@deti95060810

ja som pred jedným pôrodom ešte doma vaňu rýchlo umývala a už pred domov hučala záchranka ktorá prišla pre mňa...

@lucia13022023 ja takisto pôrod na 3 zatlačenia, bez poranenia a na izbu som odišla po vlastných a sup do sprchy hneď, sestričky len kukali 😂
@deti95060810 wau tak ja som v tých bolestiach zvládla ledva umyť seba

vilma7
29. máj 2025

Tak ja som išla do pôrodu s tým, že žiadna Epi, že keď to zvládlo toľko žien predomnou, zvládnem aj ja.
A tak to aj bolo, prvý pôrod bol dlhší a druhy turbo...keby boli každé také rýchle ako druhé, tak robím kľudne aj každý rok ;).
Ale.mam dve detičky, obe po 40.tke a som spokojná. Prežila som aj bez Epi.

diewcatqoo
30. máj 2025

Do prveho porodu som sla s tym, ze neviem nic. Mala som nejaku predstavu, ale nechodila som na ziaden kurz predtym a hovorila som si, ze vsak nejak porodim, ved to zvladli miliony zien predomnou. A bol to masaker teda. Strasne to bolelo, epidural som nemala, dieta sa zaseklo v porodnych cestach, narodilo sa pridusene, hned ho brali prec, nevedeli sme, co bude. Ja som bola dotrhana az po zadok, este mi aj vyskocila platnicka, tak som sa nevedela ani pohnut. Strasne.. a ked tak na to spominam, tak si asi ani vsetko nepamatam, lebo som bola v strasnom strese. Po tom prvom som si hovorila, ze uz nikdy ziadne dieta.
Po takmer 8 rokoch som rodila znovu a bol to fakt zazitok. Predtym som nedokazala pochopit zeny, ktore o porode rozpravali v dobrom, ale uz viem. Vzdy, ked si nan spomeniem, zaleje ma prijemny pocit. Rodila som sice sama, bez manzela, nemala som znovu epidural, ale bolo to naozaj fajn. A kebyze mam garantovane, ze kazdy dalsi porod bude takyto, kludne rodim kazdy rok 🙂

maryetta
30. máj 2025

4 porody. A prave ten prvy bol najhorsi. 28hodin. Ale... dolezite je otriast sa 🙂 a som vdacna ze som mohla okusit aj tie krajsie resp lepsie porody 🙂 ze od prvej boliestky 3hodiny 🙂 to bol "masaker" v tom najlepsom zmysle

mtn112233
30. máj 2025

Ja mam za seboi zatiaľ jeden pôrod teraz ma o par týždňov čaká druhy 🙂 prvy bol fajn žiadna trauma sa nekonala, prvorodicka od príchodu do nemocnice bol maly za 6 hodin von takže to bolo super, bolelo to ale aspon som išla rychlo.. pamatam si len ako som už prišla na sálu tlačiť a tam som sa rozplakala že to nezvládnem nakoniec asi do 20 minut bolo pp všetkom.. a už na druhý deň keby sa ma niekto opytal ale to bolo, ako to bolelo alebo k čomu by som to prirovnala povedala by som neviem lebo som si to už nepamätala.. uplne okno, vypadok nič pamatala som si len ako som mala na sebe maleho takze asi je to pravda že na tu bolest hned zabudnes 🙂

kiki68
30. máj 2025
@mtn112233

Ja mam za seboi zatiaľ jeden pôrod teraz ma o par týždňov čaká druhy 🙂 prvy bol fajn žiadna trauma sa nekonala, prvorodicka od príchodu do nemocnice bol maly za 6 hodin von takže to bolo super, bolelo to ale aspon som išla rychlo.. pamatam si len ako som už prišla na sálu tlačiť a tam som sa rozplakala že to nezvládnem nakoniec asi do 20 minut bolo pp všetkom.. a už na druhý deň keby sa ma niekto opytal ale to bolo, ako to bolelo alebo k čomu by som to prirovnala povedala by som neviem lebo som si to už nepamätala.. uplne okno, vypadok nič pamatala som si len ako som mala na sebe maleho takze asi je to pravda že na tu bolest hned zabudnes 🙂

@mtn112233 tiez ma to takto caka a mala som to podobne, akurat to bolo vyvolavane. Ale tiez pomerne rychle. Tak som zvedava, ale tak 2 x som skusila cvicit s epinom a hned 8,5cm 😂 Si hovorim, ze to mam do tyzdna na 10 nacvicene a uz len cakat co z toho bude. Ale citim, ze som psychicky viac cool, ani nemam nejak cas na to. Ako keby idem kdesi k zubarovi, musi byt, oki musi byt .

s_o_n_i_k_e
30. máj 2025

Rodila som 11/2024 akútna sekcia.

Začalo sa to prirodzeným pôrodom, môj prah bolesti nulový, čiže už ten začiatok som to nebrala moc OK, ale tak čo človek zmení, čo ma najviac dostalo, keď som bola na predpôrodnom kurze, kde nám narozprávali ako krásne vedia tlmiť bolesti liekmi, a keď som sestričku prosila o lieky, tak mi povedala, že to sú kontrakcie, to k pôrodu patrí, tak mi skoro odpálilo dekel.

Ja sa už teraz trápne smejem, ako nám rozprávali o náparke o hudbe, čo si viem pustiť a ja ako naivne som si doma na spotify tvorila playlist :D

Potom začali padať ozvy a v pár minutách som bola na stole, kde som bola doslova chudák, tiekla zo mňa voda, hovorím, že asi som sa pocikala a oni že nie to je plodová voda.

Anesteziolog do mňa hukal aby som sa uvolnila, ale viete, keď ide kontrakcia ako sa viem uvolniť no nijak, potom som už mala nervy, asi som aj na neho zrevala že ako sa mám kurňa uvolniť a zvesiť plecia ked mám kontrakcie.

Bábo vybrali položili na mňa, teda neviem nebol to ten pocit vo filme ako ženy plačú od dojatia, možno šok zo sekcie neviem, iba kukám, že také slizké klbíčko čo krochka potom ju vzali.

Mňa začalo neskutočne triasť, ale že brutálne, nevedeli mi tlak odmerať, keď som išla na JIS prišiel manžel dal pusu, ani jemu sa nepodarilo ma ukludniť, dali na mňa deky a hodinu trvalo kým som sa ukludnila.

JIS neskutočne ženy, to čo robia, ako sa starali o mňa umyli ma, ja som im bola veľmi vďačná, za och obetu.

Čo ma dostalo, že napriek tomu, že má chválili, že ako keby som nerodila, že sa maternica krásne zavinuje, mala každá sestrička čo prišla potrebu mi stláčať brucho, to bolo pre mňa otrasne, Ta bolesť, za každým ako nožíkom do brucha.

Na druhý deň sa postaviť celkom zahul, keď som prišla úplne dezorientovaná na izbu, došla sestrička, že mi donesú babätko, ja som sa tam rozplakala, že sa neviem sama o seba postarať, že nech čakajú kým príde muž, naštastie počkali.

Bez pomoc muža som sa nevedela postaviť, normálne ako keby Vám niekto preťal achylovky a povie, bež....toto bolo pre mňa brutálne, vďaka Bohu, že bol muž stále so mnou a pomáhal mi.

Dieťa mi za celý čas na JIS nedoniesli, čiže sa mi mlieko nerozbehlo, ale že vôbec Bábo chudlo, pričom až doma som prišla na to, že celý čas čo som kojila nedostala ani kvapku mlieka, až odsávačka mi rozbehla mlieko.

Po troch dňoch som šla na kontrolné sono či je všetko čisté, doktorka odišla a nechala ma na tom stole ležať, ktorý bol asi 60cm široky, nemala som sa o čo oprieť s niečím si pomôcť sa postaviť, no nič, ležala som tam ako lazar. Tak reku no nikto nikde, tak idem na to, vtedy som sa s božou pomocou postavila a hovorím si, že ak už ma teraz neroztrhá tak už nikdy.

Neviem spätne by som šla asi sekciou, ale už sa na to psychicky pripraviť, toto bola taká šoková terapia, ja som rada, ked viem čo sa deje, čiže by som si určite naštudovala veci čo ma čaká a aj to, čo si veci vezmem na JIS, proste len byť pripravená.

jablkovastrudla
30. máj 2025

Mam za sebou 2 porody a na oba mam dobre spomienky.cakala som horsie bolesti. Pri prvom sme prisli do porodnice ked som bola na 7-8 cm otvorena, na epi uz bolo neskoro a ked mi ju pichli tak ihla nebola dost hlboko. Takze som si kontrakcie pekne odtrpela.
Druhy porod, Isla som do nemocnice v podstate na kontrolu a tam mi odtiekla voda. Syn bol ma druhu kontrakciu vonku. Epi som dostala hodinu pred jeho narodenim, takze som si zase kontrakcie odtrpela.
A to som jedna z tych co epi chcela od zaciatku, lebo bolest zle znasam 🙆🏼‍♀️
Ked midwife odisla po doktora, tak som sa osprchovala. Mne epidural funguje divne lebo som normalne chodila iba som necitila bolest.
Tretie dieta nebude lebo by som ho porodila asi doma.
Ja obduvujem kazdy jednu zenu co dokaze fungovat po cisarskom 🙏🏼

zuzi0911
30. máj 2025

U mňa 3 porody a každý vyvolavany .prvý najlahsi q treti najťažši. Tam som padla na samé dno ...väčšiu bolest som naozaj v živote nezazila . Ručne otváranie,kontrakcie 12h kazde 2 minuty ...
Keď ctg prístroj nspumpoval kontrakcie na 100 co je maximum na stroji ,moja ešte len pri tomto čísle zacala naberať na sile ....2h tlačenie lebo dieta bolo vysoko s oxytocinom v ruke ....

Prvý porod 16r dozadu ..treti 2 roky dozadu ..kazdy jeden si pamätám do posledného detailu ...za mňa aj napriek tomu,že boli ťažké..mala som vždy úžasný personál personál a aj preto mam tie najkrajšie spomienky a zopakovala by som si to opäť ..

Celkovo sú tie najkrajšie momenty v mojom živote...je to zázrak