icon

Spinál alebo celková narkóza pri cisárskom? Čo je lepšie?

annie13
1. mar 2010

Maminy po CR, tento tyzden idem na posledne vysetrenie s naplanovanim cisarskeho rezu pre polohu KP, ze je mozne vybrat si narkozu. Tak som sa chcela spytat co je lepsie.
Po spinali je vraj dost zle, bolesti hlavy atd ale zase aj Dr mi vravel ze je menej narocny pre dieta aj matku a ze mi ho aj budu doporucovat, Dakujem za odpovede

kobolova
23. jan 2012

@strihalka na Antolskej otecka k sekcii nepustia, to viem urcite, bude moct byt len pri babatku po jeho narodeni v miestnosti, kde ho budu osetrovat a obliekat.

davidka27
23. jan 2012

lekár má pravdu, daj si ho....nikto ti nedá odpoved na to ako bude tebe každý organizmus je iný

strihalka
23. jan 2012

@kobolova ani pri te se spinalem?

carmen86
23. jan 2012

@strihalka pri ziadnej sekcii nemoze byt otec ani ina osoba, jedine pri normalnom porode

dm1
23. jan 2012

ja som mala spinal a teda dostala som paradnu zimnicu na stole a aj ma napinalo na vracanie. Ale inak bolo super ze som maleho hned videla 😎 . Len keby si doktor odpustil tie priblble reci pri tom 😖
Zly bol len ten den a den potom uz som ako tak behala a na treti uz som mala namelho pri sebe cely den. Ja som po tyzdni uz ani nevedela ze som rodila jazva v pohode. Len po spinali ten vpich ma pekne dlho bolel ale nastastie to preslo

strihalka
23. jan 2012

@carmen86 aha dakujem, no zkusime to nejak obejit pres prednsotu na kramaroch tedy...

sisinka8
9. feb 2012

@dm1 a nieco ti dali na to napinanie????lebo aj ja budem mat porod takto a som nachylna na zvracanie atd.zle mi je po anesteziach vzdy ☹

sisinka8
9. feb 2012

@carmen86 to nieje pravda!!!!!!!!!!!uz sa pustaju otcovia na salu ale nie vsade! 🙂

sisinka8
9. feb 2012

@veronika1610 dakujem veronika! 🙂 aj ja by som chcela epi ale zevraj zato sa plati a za spinal nie!tak ja neviem ...... 😒

mimi
9. feb 2012

ja som mala spinal, ale potom som mala ukrutne bolesti hlavy a skoncila som na neurologii. Lekar mi vravel, ze sa to stava. Nebola som schopna vstat z postele a tym padom som maleho videla az o niekolko dni neskor. Teraz pri druhom som rozhodnuta, ze pojdem do celkovej narkozy..
@sisinka8 ja tiez vzdy vraciam po anestezach a naposledy som vravela sestricke, neck ma misku hned nachystanu 😀

tun1ska
9. feb 2012

ja som mala spinál a bolo to super, žiadne bolesti hlavy ani nič podobné..Ale poctivo som ležala bez pohnutia 24 hod. a myslím, že aj viac 😉

veronika1610
9. feb 2012

@sisinka8 za spontánny pôrod s epi sa platí, ale ja hovorím o epidurálnej anestézii počas SC (nie analgézii ako počas pôrodu). Rodiť bez epidurálky môžeš, ale cisársky ti bez nejakej anestézie (či už celkovej alebo lokálnej) nemôžu urobiť a výber spôsobu anestézie je na dohode medzi anesteziológom a pacientom, takže za to by si nemala platiť.

teleranka
9. feb 2012

@mimi
@dm1 baby a to zvracanie je sposobene pri spinale cim, neviete nahodou? ja som pocula, ze aj dychat sa mi moze zle...je to pravda? ak ano, ako v takej situacii postupuju pocas cisarskeho lekari?
a chcem sa opytat, ako prebieha ten vpich do chrbtice pri spinali? neboli to? aa nemoze sa stat, ze mi zasiahnu miechu a nebudem moct chodit? ☹

teleranka
9. feb 2012

@tun1ska ahoj a ako to prebiehalo, cela oeparacia a naslednyc par hodin po? ako si znasala pichnutie, samotny cisarsky, sitie, lezanie, atd...dakujeeem

sisinka8
9. feb 2012

@veronika1610 no to takto som myslelal aj ja...ale v galante je to inac 😒 .musim to zistit este.budem mat planovanu sekciu....epi by bolo naj idealnejsie a keby mi to aj nechali aspon este1 den na tlmenie bolesti bolo by to uplne mejdan 😉

veronika1610
9. feb 2012

@teleranka 1. pichá sa v oblasti, kde už miecha nie je, len obal miechový so spinálnym mokom 2. dýchať sa ti môže zle preto, že to vystúpi trochu vyššie a zasiahne to aj bránicu, dýchaš potom len medzirebrovými svalmi a to môžeš pociťovať ako mierny nedostatok vzduchu. prevencia je uloženie hornej časti tela vyššie a na prste máš štipec, ktorý ukazuje, koľko kyslíka v skutočnosti máš, ak by to aj náhodou kleslo, dajú ti dýchať kyslík. 3. zle ti je z poklesu tlaku akonáhle zaberie spinál, je to prechodné, merajú ti tlak každé 3min a ak by bol príliš nízky, dajú ti efedrin. 4. vpich nebolí, lebo ti to predtým lokálne umŕtvia

teleranka
9. feb 2012

@veronika1610 och, dakujem za vysvetlenie. Dycha sa mi tazko uz teraz, drobec mi tlaci na branicu, tak matne si mozno viem predstavit, co ma asi caka.. ach jajaj, uz nech to mam za sebou 😀

tun1ska
9. feb 2012

😀 @teleranka najhoršie z toho všetkého bolo paradoxne zavedenie katétra na moč 😝 hrozne to pálilo, štípalo, no prosto veľmi nepríjemné. Samotný vpich nebolel, ani ked ma rezali, celý čas hrala na sále hudba, anesteziologička so mnou kecala celý čas, cca 30 min so všetkým.Nepríjmené bolo už na izbe ked mi bola strašná zima, nenormálne ma triaslo,dali mi 2 paplony a i tak mi skákali zuby 😀 najkrajšie všaakbolo, ked mi ukázali malú,až som si poplakala. Dopoludnia mi robili sekciu a hned som mohla obedovať, piť, čo bolo super, lebo sa mi skoro urobilo mliečko. Tiež som sa rozhodovala medzi spinálom a celkovou...chcela som celkovú, bála som sa. nakoniec ma doki presvedčil na spinál, čo aj odovodnil.Pri celkovej dieťa dostáva do tela tiež tie škodliviny, musia sa ponáhľať vybrať bébé do 2c min.,lebo potom je to už nebezpečné. pri spináli dieťa nieje ohrozené, nič škodlivé nevdychuje, majú čas aj lekári byť dôslední 😉 a 48hod by si nemala jesť ani piť 😒 určite spinál odporučam

teleranka
9. feb 2012

@tun1ska a ten kateter ta stipal a palil len ked Ti ho zavadzali,a lebo si ho citila po celu dobu, ako s ho mala zavedeny, a ked Ti ho dali dole a sla si na wc, aj vtedy to pri moceni palilo?

tun1ska
9. feb 2012

@teleranka pálil ma aj pri zavádzaní, aj potom celú tú nekonečnú hodinu, či dve až pokiaľ mi neumrtvikii nohy,,a ked anestetikum vyprchalo, už som to necítila, až po vybratí- to bolo oslobodenie 😉

mimi
9. feb 2012

@teleranka to nielen pri spinale, ale aj pri celkovej anesteze ti moze byt na vracanie. V ten pich som citila, ale nie je to az take zle. S tym dychanim to neviem, len si pamatam, ze mi dali masku.
Ja som napr. kateter absolutne necitila, ani neviem, kedy mi ho zavadzali. No je to asi vsetko individualne.
Najhorsie bolo, ze som si nohy necitila dost dlhu dobu, mi ich tam zdvihali a ja som nic necitila 😅

mikulka
9. feb 2012

Jako zdravotník bych volila určitě celkovou narkózu.

mimi
9. feb 2012

@mikulka myslis, ze celkova je lepsia? Ja po svojich skusenostiach nad nou uvazujem, ale vraj pre babo je lepsia spinalna...

latvia
9. feb 2012

@mimi spinal je lepsia, ja by som celkovu pri cisarovi nechcela ani nahodou....zenska poriadne nema na com spat...

katulka74
9. feb 2012

@mimi je to hlavne individualne a kazdy znesie lepsie nieco ine,ja mam za sebou aj aj a jednoznacne urcite spinal,kazdy ti povie len nazor,vyskusat musis sama 🙂

katulka74
9. feb 2012

@teleranka ja ani neviem ako mi kateter zaviedli,necitila som to,ani ma to nebolelo,ani nepalilo.

mimi
9. feb 2012

@latvia a preco by si nechcela celkovu? Ja som mala dost problemy po spinalnej, preto zvazujem celkovu.

breberuska
9. feb 2012

za mně jednoznačně spinál🙂

katulka74
9. feb 2012

@teleranka kazdy to znasa inak,ja som tiez ratala s triaskou,napinanim a zlym dychanim a nebolo mi nic,raz ma naplo a to bolo uz pri konci sitia.

lucia37
9. feb 2012

@carmen86 Ja som rodila cisarskym rezom - spinal, a muz mi bol cely cas pri porode, sedel mi pri hlave , vedla anesteziologa. Rodila som v Ziari nad Hronom a tu je to dovolene. To bolo pri druhej dcere. Prvu som rodila tiez SC ,ale v celkovej anesteze a vtedy tam samozrejme byt nemohol. Ak by som si mala este raz vybrat , tak urcite spinal. Je ovela menej zatazujuci pre telo matky ako celkova anesteza.