Spinál alebo celková narkóza pri cisárskom? Čo je lepšie?
Maminy po CR, tento tyzden idem na posledne vysetrenie s naplanovanim cisarskeho rezu pre polohu KP, ze je mozne vybrat si narkozu. Tak som sa chcela spytat co je lepsie.
Po spinali je vraj dost zle, bolesti hlavy atd ale zase aj Dr mi vravel ze je menej narocny pre dieta aj matku a ze mi ho aj budu doporucovat, Dakujem za odpovede
ja som mala celkovú,tak neviem povedať,že ako je pri spinálnej.No mne pri celkovej vadilo len jedno a to dlhé motanie hlávky po prebudení.Malú mi mamka doniesla hneď ako som sa zobudila,ale veľa som z nej nemala.Takže iba to dlhé motanie mi vadilo.
@mimi pri celkovej do teba pojde v uvode len latka na zaspanie, ktora vyprcha dost rychlo, a latka relaxovanie svalstva, potom trubica do krku a hned zarezu. ak su sikovni, rychlo vyberu babatko a dostanes uz aj nieco na bolest. niektore zeny rychlo odburaju uvodne latky na uspatie a zacinaju prezuvat kanylu v ustach 😅 nic si sice nepamataju, ale nevyzera to pekne ked sa akoby "budia". a po operacii byt mimo, obcas sa zgrcnut a dospavat narkozu, casto v bolestiach, a hlavne nevidiet babatko hned po narodeni, to by mi asi vadilo. zas to nie je standard, niektore maju krasnu narkozu a zobudia sa uplne v pohode. ak si mala problem so spinalom, tak mozes skusit celkovu. ale pre babatko je lepsia jednoznacne spinalka
ja som mala epi a bola som spokojna, ako ho vybrali, som maleho pocula plakat a hned mi ho ukazali a 2 hod po CR som sa mohla napit a na druhy den som uz aj vstala z postele...... 😀
@latvia dakujem za objasnenie. Inac, pri spinalnej ste necili bolest? Lebo ja ano, aj som im tam kricala, ze co tam tolko robia 😀 Este to prekonzultujem s gynekologom, lebo ja sa obavam tych bolesti hlavy, ktore trvali skoro tyzden. Vzdy, ked som sa postavila, tak ma neskutocne bolela, iba v lehu som sa citila fajn. No a este krutenie hlavy som mala a namiesto 24 hodin ma nechali lezat 36 hodin na Jiske. Neviem, ale asi moj organizmus to dajako nezvladal 😒
@mimi Pro dítě je samozřejmě lepší spinál, ale pokud tam bude mít tatínka, který děťátko po porodu vezme, a také, pokud se předem domluvíš, že chceš dítě přiložit i v případě, že bys spala - to je dost důležité, to přiložení, tak proč ne.
Z celkové narkózy se sice člověk den vzpamatovává, po spinálu ne, ale spinál má zase veliká rizika jako celoživotní bolesti zad, hlavy apod.
Mně stačil epidurál při prvním porodu a bolesti zad jsem měla rok po poordu na místě vpichu.
Také, ne všem vyhovuje být "přítomen vlastním operaci".
A také se může dost stát a stejně se pak celková musí dát.
@mimi vsetko sa da poriesit a k sa chce. bolest pri spinale citit nesmies, mozes citit tahanie a tlak, ktory je niekedy velmi neprijemny, hlavne ak tahaju babatko von, vtedy niektore pocituju neprijemne tahanie. ak ta to vyslovene stipalo a rezalo, mali ta uspat.ohladne bolesti hlavy po spinale - ak sa dobre pichne tenuckou atraumatickou ihlou, nebyvaju bolesti hlavy. ak aj vzniknu, da sa to riesit. jednak infuziami, jednak liekami na bolest. pokial do dalsieho dna bolesti neustupia, picha sa krvna zatka
@mikulka celozivotne bolesti hlavy a chrbta? trosku prehnane, nemyslis? kolko percent z rodiciek to mava po spinale? 😕
Ahojte ja som mala spinal mne povedal anesteziolog ze bolesti hlavy mozu byt preto ze to zle pichne, neviem ako to myslel ale mna nebolelo nic. Vravel ze mam pit velmi vela tekutin vela vody, kofoly aspon mne to pomohlo.
@erzulik ano, ked sa opakovane snazia pichnut, tak moze dojst k viacerym vpichom na makkej plene, ktoru musia pri spinale prepichnut a cez nu moze kvapkat mozgovomiesny mok, co nasledne sposobuje tie bolesti hlavy. treba hlavne pouzit atraumaticku ihlu a tenku, a samozrejme strafit sa najlepsie na prvykrat 😉
Tak ten moj bol sikovny
@mimi ,mam 3 cisarske a rez je tak tesne vedla prveho,ze vypada ako jeden,len na konci sa to rozdvojuje,u mna roztrojuje 🙂,ja osobne som mala 2 krat celkovu a znasala som ju velmi zle,dlho som sa zotavovala,vracala som a po spinali som sa zotavila hned a ten pocit ked mi vybrali maleho a najprv som pocula ten jeho plac a potom mi ho hned ukazali,to sa neda opisat ale tiez som sa velmi bala a chcela ist sna celkovu ale teraz som rada ze som isla spinalom,priprava je ta ista,akurat ja som mala problem s pichnutim,mala som nejaku nesikovnu anesteziologicku,pichli ma az na 8 krat,uz to chcela vzdat,ale inak nic,vela som kecala pocas operacie aby som nemyslela na to co mi robia,az ked mi tahali maleho z brucha som sa sustredila a potom pri siti som zas sledovala maleho s tatinom ako si ho foti a vytesuje sa kym ho obliekali,neskutocny zazitok 🙂
ahojte baby, ja som bola v celkovej a nebolo mi zle len mi vadilo ze som nevidela malu hned, ze som bola taka popletena , a smadnaaaaa...Snivalo sa mi o pomarancovom dzuse a z polospanku som kricala na sestricku ze chcem vidiet malu 🙂 Chcela som spinala ale pichala som si Fraxiparin pocas tehu tak to nebolo mozne...asi by som im odpadla keby som si predsatvila co tam robia
ha anesteziolog tu 🙂 muzu taky par otazek?
mela jsem u obou CS spinal, s prvim problem nebyl, ale u druheho anest. rikala, ze tam, kde by bylo nejvhodnejsi pichnout mam obratle srostle. nevim, jestli se i tak snazila pichnout tam, ale byla to naprosto silena bolest, vystrelujici a bodajici az v kycli a kolene. nebylo to jednorazove, ale trvalo to docela dlouho, pak rikala neco, ze to nechce tect. v tu chvili sem teda mela silenej strach, ze uz se nikdy nepostavim na nohy :/ uz v porodnici nekolik dnu po jsem mela velke bolesti zad, samozrejme to s tim nemuselo souviset a od te doby mam s bolestmi v krizi dost problem, obzvlast pri nejakem oslabeni, nemoci... bylo to spatne pichnute?
jaky ty mas naroz na to, zda se po spinalu nejakou dobu hybat nebo ne, zvedat hlavu a podobne? u prvniho rikali, ze nekolik hodin ani nezvedat hlavu a u druheho v jine porodnici, ze klidne zvedat, hybat hlavou i nahoma a cim driv zacnu, tim lip. hlavne hodne pit a o tom, ze by se nemela zvedat hlava pry jeste nikdy neslyseli 🙂
kazdopadne i po te druhe zkusenosti bych si zovu vybrala spinal misto celkove 🙂

@katulka74 po celkovej ti bolo nejako horsie, alebo co mozem od toho ocakavat? Rada by som vedela v com je jedna lepsia od druhej. Dakujem. Este sa chcem sptytat a ten rez robia na tom istom mieste?