Spinál verzus celková narkóza
Akè máte skùsenosti?
Ja mala spinálku. Výhody sú, že dieťatko si hneď vidíš po narodení. No nevýhoda je, že je isté percento žien, ktoré majú po spinálke bolesti hlavy. Ja som bohužiaľ patrila medzi tie trpiace ženy.
spinal urcite, aj ked som nemohla rodit spontanne, aspon som babo pocula plakat hned, ako vo vytiahli a o par hodin uz bol pri mne 🙂 ale mala som aj skvely porodny tim, anesteziolog so mnou cely cas komunikoval, lekarke som 100% doverovala.
Nemala som ziadne problemy.
Rodila som spinalom. Bolo mi vysvetlene, ze k celkovej pristupuju len v nevyhnutych pripadoch, kedze pri uplnej anesteze sa do tela dietatka dostane viac "bordelu" a aby to eliminovali naco najmensie mnozstvo, lekari maju menej casu na vybratie a robia "v zhone"... Takze za mna aj z tohto hladiska spinal. Ja osobne som ziadne bolesti hlavy nemala. Ale to je asi individualne
Tie bolesti hlavy boli priserne. Ja som sice rodila obidva razy prirodzene, toto suviselo s uplne inou operaciou na krcove žily. Ale možno to nemusí byť u každého.
Za mňa spinal nikdy viac, tie bolesti hlavy boli príšerné. Ale to je fakt individuálne.
Ak je nutny cisar, jednoznacne spinal. Ja som musela rodit plnou narkozou. Ak bdem rodit noekedy druhy raz, urobim vsetko pre to, aby prirodzene.
1. Zle z narkozy
2. Vidis dieta az niekolkp hodin po prebrati, ak dovolia
3. Dieta dostane do krvi trochu narkozy, aj ked lekari rychlo pracuju. Ma to vplyv na prisatie, doeta je velmi spave
4. Mlieko sa zacne tvorit neskor . Mne az 5 dni po porode. Co bol des.
5. Emocne prezitie. Zrazu si matka. Nahla zmena hormonov v tele, prezitie toho momentu. Mozu prist vyrazne vykyvy.
@jabucko Tak ja mam skusenost aj so s pinalom aj s celkovou a tvoje body co si uviedla na nas neplatili. iba ten, ze babo doniesli dost neskoro... ja som sice nemala po spinale bolesti hlavy, ale to pichanie do chrbata by som uz nechcela zazit. Ked ti bolest streli tak silno do nohy, do stehna, do lytka ba dokonca az do chodidla. a nie je to pekna bolest, je to masaker bolest. a ked ta menozu trafit a takto ti to striela aj 10 krat, by si si aj ty rozmyslela to mi ver. Fuj uz nikdy viac spinal
@sam2 ano mas pravdu je rozdiel kto picha. No mne to robili dvakrat a dvakrat mi to strielalo do noh a zakazdym mi to pichali v inej nemocke. Prvy krat 17 krat a ani ma nenapichli nakoniec a spravili celkovu a druhy krat 10 krat pichli, ale to sa uz podarilo. Za mna proste spinal nikdy viac. Ale musim povedat, ze ja som dost silna a kvoli tomu to bol problem. Ked je baba chuda tak problem neni
Epidurál.... lepsie ako spinál, nakolko ak je bolesť, resp. komplikácie, vedia ta "prispať"... zazila som to na vlastnej kozi... epidurál Ti nikto núkať nebude, lebo pri beznom porode stojí 150 eur, pri sekcii je zadara 😀 rodila som s epidurálkou aj prirodzene aj na sekcii som bola... ked som sla na sekciu tak na podnet lekára (gyn) som si na poucení anesteziológa vyziadala epidurál... a "po" jedno ci sekcii alebo epidurále je treba vela piť a co najmenej naklánať hlavu do predu - proste tu miechu (miesto vpichu) natahovať....najblizsích 24 h. - vyhnete sa tak bolesti hlavy- tolko moje rady
2 x sekcia v spináli, žiadne bolesti hlavy, pichnutá na prvý krát, žiadne komplikácie
Za mna urcite spinal...prvu dceru som odrodila akutne sekciou takze celjova narkoza...diwta mi ukazali az na druhy den...druhu som odrodila spinalom a bol to supeeeeer zazitok spinal mi pichli na prvykrat do 5min mala na svete pocula som ju plakat ukazali mi ju ked doktorka pozrela ci je vsetko ok tak mi odviazali ruku aby som ju mohla pohlatkat...bolesti ziadne ani hlavy a ani samotny porod som necitila....bol to pre mna uzaaaaaastny zazitok nieco kraaaasne....cely tim na sale som mala super a o anesteziologicke ani nehovorim ta bola super mila prijemna prva mi gratulovala slzy stastia utierala atd. Ja som urcite za spinal
@sam2 Prvý porod som mala klasický - vaginálny a epidurál... pri druhom som vedela, že to bude sekcia nakolko malý bol koncom panvovým a riadny chlap 🙂 a tiez epidurál... to mi poradil lekár a zdravotná sestra, nech sa dozadujem... a dobre som urobila, lebo.... začal ma lekár "rezať" a ja že pán Dr. mna to štípe (hrozne) a anesteziolog : už nebude... a hned ma "prispali"... počula som ako sa malý rozplakal ked ho zo mna vybral a ked ho umyli a priniesli mi ukázať už som bola pri vedomí....
@levuscik ale to je spinal, nie? Lebo ja som to tiez citila ked ma zacal rezat 😁😁 Ja som si vzdy myslela ze je to takto: epiduralka sa podava pri klasickom porode na znecitlivenie, spinal(lokalna) pri CR 😁
Ale samozrejme mozem sa aj mylit 😂😂😂😂😂
To ti normalne zaviedli tu hadicku, ci ako sa to vola, ako pri epiduralke alebo ti len pichli injekciu 😁😁
Ja som necitila absolutne nic...akurat ked isli malu vybrat tak ma upozornili ze zacitim slabunky tlak ze ju idu vytlacit ale to bola skor taka masaz 🙂
Ja som mala celkovu a inak by som ani nechcela. Jedine mliecko prislo neskor,ale tak s tym maju problem aj zeny po prirodzenom porode,takze to by som nepripisovala 100% cisaraku..
@sam2 pri spinálke ti "účinú" látku vpichnú jednorázovo injekciou do miechy... pri epidurále napichnú a hadičkou a " dávkovačom" ti tie analgetiká podávajú - tie isté... ale pri spinálke uz ako je tak je... boli, neboli, zabralo , nezabralo .... no a pri epidurále to vedia ovplivniť, dokonca v pripade nutnosti aj uplne uspat....
rozhodne spinal. dietatu ide menej chemie do telicka. ja som mala tie bolesti hlavy. vyriesili to tzv krvnou zatkou, kde do chrbta znovu vpichnu troska tvojej krvi. ulava okamzita.
Rodila som so spinalom. Najprv som o nom nechcela ani pocut, ale vzhladom na moj zdravotny stav anesteziolog nechcel riskovat. Dohodli sme sa na spinale. Pichnutie som necitila, len take prijemne teplo do nôh 🙂 Cely cas debatka s personalom. Maleho som pocula hned zaplakat, videla som ho okamzite a aj pohladkat som si ho mohla (mala som ruky dost napichane , takze sme neprikladali). Nohy som citila asi po 3 hodinach, bolesti narozdiel od celkovej prichadzali postupne ako spinal vyprchaval a to uz ucinkovali lieky proti bolesti, takze pohodicka. Jedine, co mi trochu vadilo, bolo to kyvanie a tlak, kym ma otvarali, ale to bola kratka pasaz. Vstala som po 24 hodinach, ked mi dostekali infuzie. Anestezilog odporucal lezat 24 hodin, aby sme predisli bolestiam hlavy. Po postaveni pohodicka, nohy pocuvali a ziadne ine bolesti okrem rezu neboli. Ked som uz vstavala z postele, priviezli mi na izbu pani po celkovej. Plakala od bolesti, malu nevidela vobec. A este ju aj drazdilo na kasel z tej umelej ventilacie, ktoru mala pocas narkozy. A kaslat s cerstvym rezom...no nezavidela som jej.
A este k tomu vnimaniu bolesti, kazda ju vnima inak, co jednu boli a place, moze ina znasat bez problemov. Odporucam rozhodnut sa, podla toho ako znasas bolest.
@elenajezova
@22ewka72 Takže aj vy ste mali bolesti hlavy ako ja. Migréna nič!
bolesti hlavy po spinále sa dajú riešiť,treba sa pýtať anesteziologa

Jednoznačne spinál. Hneď mi dali malého, počas sekcie sme sa rozprávali, počula som ho plakať keď ho vybrali. Takže super. Vedela so čo sa so mnou deje, nebolelo ma nič, nohy som si úplne začala cítiť tak do dvoch hodín. A po dvanástich hodinách mi dovolili vstať.