icon

Starší súrodenec pri pôrode

lostris1
31. okt 2014

holky myslíte že by to niekde na slovensku islo?

http://dulyservis.webnode.cz/news/fotopribeh-kl...

zitaje
2. nov 2014

@amstelko preco by sa 5,5-rocne dieta nemohlo zaujimat o porod vlastneho surodenca? Myslim si, ze by bolo zvlastne, keby ho nezaujimal, zvlast kedze to je dievcatko.
Ja mam deti s takmer 6-rocnymi rozdielmi a obe moje dievcata sa velmi intenzivne cele tehotenstvo (teda odkedy o nom vedeli) zaujimali o vsetko okolo pocatia, tehotenstva, porodu, precitali sme x knih, rozpravali sme sa o tom do zblbnutia. Starsia dcera pred narodenim mladsej sa doma hrala, ze sa ona sama rodi - preliezala pod operadlom stolicky 😀
Podla mna ked je dieta poucene a nema umelo vytvorenu predstavu, ze porod je nieco hrozne, a ked porod ide v poriadku, tak musi mat z porodu surodenca praveze krasny zazitok.

bonaqa2013
2. nov 2014

@zitaje z porodu aby dieťa malo dobrý zážitok? veď ani niektorí chlapi si nato netrúfnu. už som písala hneď na začiatku, že mám 4 deti, všetky som rodila bez akýchkoĺvek injekcii na umrtvenie.
Dosť dávno sa deti ani nemali vodiť do namocnice na návštevu k nemocným. asi vedeli prečo.
ak nemá pisateľka kde nechať dieťa tak to neverím, že by sa na pár dní nenašiel nik z rodiny, zo susedov - veď hádam majú nejakú rodinu....

gooobi
2. nov 2014

@daniela1983 obdivuuem tvoju vydrz, ale ak ludia nechcu vidiet, oci im neotvoris. Ja som mala krasny porod, uz sa tesim na druhy a dufam ze budem mat nablizku nielen manzela, ale aj syna. 😝

zitaje
2. nov 2014

@bonaqa2013 tak vies, ani niektore zeny si netrufnu porodit si vlastne dieta a vybavia si cisarsky 😉 a ine zas rodia doma. Ale uznavam, ze to nemusi vyhovovat kazdemu, ani kazdej rodicke, ani kazdemu dietatu.
A este - rodiaca zena, aj ked rodi v nemocnici, predsa nie je "nemocna" 😖 😅 to ze z nich robi system pacientky, je smutne.

trgypadl
2. nov 2014

@vevesh ale platite si nemale poistenie v zahranici

trgypadl
2. nov 2014

@aliza musis mat aj Ty poistenie

piacere
2. nov 2014

@daniela1983 čítam trošku spätne a nedá mi nereagovať (ináč, vitaj, v téme "pôrodnica Myjava" ťa vyštvali, tak sa realizuješ inde 🙂

Ja som mala prvý pôrod s prepichnutím vody, oxytocínom, ručným otváraním, bez nástrihu, napriek tomu ruptúra 1. stupňa, takže jemné šitie.... a napriek tomu milujem spomienky na môj pôrod, bolo to rýchle, pre mňa so zvládnuteľnou bolesťou.... 😕 🙂

grelu
2. nov 2014

Necitala som diskusiu, ale aky zazitok to musi byt pre dieta, jed vidi matku trpiet a kricat od bolesti?

vevesh
2. nov 2014

@trgypadl nie, tak isto ako na svk...nemozes to takto porovnavat... Ked porovnas odvod z danej vyplaty, tak 30e z 300e vyplaty je to iste ako 300 z 3000... Cena ukonu v zahranici je drahsia hlavne kvoli cene prace (kedze lekari, sestricky, upratovacka zarobia viac ako na svk, ale cena pristrojov a pouzitych liekov je takmer ta ista..)

mahalo
2. nov 2014

@grelu nielenze si necitala diuskusiu, ale si bola leniva otvorit a precitat post co zakladatelka temy vlozila a ides sa vyjadrovat...a samozrejme uplne od veci...a btw nie vsetky mastky trpia a kricia od bolkesti 😉

junova
2. nov 2014

Ja ked som čakala druhé, tak sme sa už dopredu dohodli so svagrinou, že keď to na mňa príde, donesiem im dcéru. Ani ma nenapadlo vziať ju so sebou. Obidva pôrody ma chytili v noci. Mne keď začali kontrakcie, zavrela som sa do obývačky, chcela som byť sama. Mne dokonca vadilo, aj keď sa ma niekto dotkol. Manžel bol pri pôrode. Obidva pôrody boli prirodzene, bez epi, bolesti dosť silné, ako mne osobne by vadilo, keby pri mne stala celá rodina a pozerali sa na mňa. Keď sme zobrali dcéru na 3 D bavilo ju to chvíľu a potom behala po ordinácii a museli sme ju napimonat. A to mala už 4 roky. Keď prišla za nami na druhý deň po pôrode do nemocnice, chvilu ju bavilo pozerať na bábätko a potom sa tam nahanala. Dcéru by som určite k pôrodu nezobrala, ani by som nechcela, aby tam prišla tesne po pôrode. Možno keby som mala 10 - ročný vekový rozdiel. Ja keď mám nejaké bolesti, vždy chcem byť sama. Proste to tak cítim. Ale rešpektujem, že každý je iný. Pri pôrode mi vadilo, že stále mi dávali pásy na brucho, aj keď som chcela chodiť a tiež prepichnutie plodovej vody, potom boli kontrakcie neznesiteľné a vizity, keď nám pozerali medzi nohy. Tiež by som chcela ísť domov na druhý, tretí deň.

dana_l
2. nov 2014

@trgypadl ten prispevok bol ak zijes v usa. napriklad v kanade - ak si tu oficialne s papiermi a nie nacierno - tak mas zdravotne poistenie zdarma. ja som neplatila vobec nic za porod a za to ze som bola na sukromnej izbe ci za to ze sa o mna sestricky ludsky starali - nepotrebovali byt za to extra priplatene. oni svoju pracu a ich postoj k nam zenam, otcom alebo inym ludom pri porode - beru ako nieco normalne. ako by som to pre vas vyjadrila - spravaj sa k druhym tak ako chces aby sa oni k tebe spravali. takze ja som sa nemusela doprosovat aby mi niekto nieco priniesol, urobil. oni sa ma spytali a ja som povedala ano alebo nie. a zase ak som nieco potrebovala, tak som zazvonila a sestra prisla a ja som povedala co sa mi nezda, co potrebujem. proste sa tuna na zapade ludia (a to nehovorim len o ludoch v nemocnici ale aj ludoch v obchodoch alebo inych sluzbach) spravaju k tebe s respektom. nestretnut cloveka ktory sa na teba usmieva je velmi zriedkave.

tak ako to @sisaka pisala, aj lekari nechodia v hromadnych navstevach, pridu pozru co je potrebne a ak neboli ziadne komplikacie tak zena moze ist (vacsinou) na druhy den domov. ja som isla po druhom porode domov po 4 hodinach. pri dvojickach na druhy den. preco by som mala lezat v porodnici ked mi nic nie je. ved som len porodila a to nie je narocna operacia.
mozno som mala stastie alebo co, ale ani po jednom porode som nemusela byt priputana na lozko. hodinu po porode som uz behala, osprchovala sa, deti som mala so sebou na izbe a necitila som sa ze si musim oddychnut a potrebujem aby ich niekto zobral prec aby som si musela pospat. po dvojickach bol ten porod zo vsetkych troch najtazsi. ale nevykrikovala som tam od bolesti, vedela som ze bolest bude a nebola to bolest ze mi ju urobil lekar, sestricka nesetrnymi zakrokmi. proste moje telo "pracovalo" na tom zazraku aby sa narodili moje deti. brala som potom tabletky od bolesti. ale to neznamena ze som musela lezat na posteli a nehybat sa. aj som bola s tych stastnych ktore mali prirodzeny porod bez jedineho nastrihu a zasivania. ak som potrebovala nejaku pomoc s detmi alebo sa poradit, tak som isla do centra pre matky alebo som zavolala a oni poslali sestricku k nam domov.
ta "karantena" ked mate novorodenca - nechod von aspon mesiac ci viac, to tiez nechapem. uz som to raz pisala. ak by to bolo ozaj take ze novonarodene deti su take nachylne ze ochoreju len ked sa na nich niekto pozrie, tak uz cely zapadny svet by musel byt vymrety. lebo tuna uz na druhy den ked som bola doma tak som isla na nakup alebo na ihrisko s detmi.

urcite viem ze nie vseky porody su take ako moj, a ze zeny mozu mat komplikacie a mozu byt vycerpane po porode. ze nemaju energiu na seba a nieto sa starat o dieta. ale nemyslim si ze vsetky porody na svk su take. a takto to tu vacsinou citam, ze porod bol taky naaaarocny a nevlaaaadzu nic. ak zena ma dobry porod, nemusi tam ostat lezat, byt odrezana od rodiny, aj od dietata v niektorych porodniciach. preco neist domov a tam sa clovek lepsie citi.

podla mna zmena na svk raz nastane, lebo vela zien uz rodi v zahranici a nasledne aj doma. takze uz vedia porovnat ake to je. ze ten rozdiel je obrovsky. a budu tlacit a vyzadovat aby sa k nim aj na svk spravali tak ako to zazili kdesi inde. a tie ktore su len na svk budu z toho profitovat a dufam ze povedia, ze to co sa dialo na svk nebolo spravne.

@sisaka pozerala som na nase odvody a mala si pravdu, dane, socialne a dochodkove sa stahuje. nie zdravotne.

eliaska23
2. nov 2014

@daniela1983 ja som po druhom porode teraz cerstvo a bez sitia ci drobnycvh poraneni, proste nic vdaka epinu a dole ma tiez nikto nekontroloval, len maternicu palpacne, ale ta sa krasne zvinula uz na sale 😉 takze ja ti to verim, ze ta nekontrolovali dole...

dana_l
2. nov 2014

@bonaqa2013 dalsia vec ktora je umelo vytvorena - ze chlap pri porode by nemal byt. a preco nie, ved nepozera zene medzi nohy. on je ten ktory tiez bol pri tom "zrode" co sa porodom len ukonci - lepsie povedane zacne. preco tam nebyt oporou pre manzelku. preco niektore zeny povedia - ja nechcem aby ma videl trpiet. a preco nie. ked mame ine bolesti - mame zranenia, nebodaj mame rakovinu a to je nieco co je dlhdoba zalezitost - tak preco nebyt tych par hodin tam a podporit zenu a byt pri tom zazraku ze sa im narodi dieta.

keby na svk bolo povolene mat muza pri porode bez pytania - ze by sa to bralo automaticky, tak by skor bolo nieco nepochopitelne ak by tam ten chlap chybal.

daniela1983
2. nov 2014

@eliaska23 no ved ano co by na nas tam dole kontrolovali, ze ano 🙂 mimochodom ano epino blahoslavene 🙂 uzasny vynalez

daniela1983
2. nov 2014

@trgypadl ano je v tom rozhodne najlepsia, ale je to mozne aj ine, kamoska isla zo SR 120km v kontrakciach po 2 minuty do vsetina, len aby mala moznost rodit prirodzene. a ano porodila tam prirodzene, bez zraneni, s bondingom a citila sa tam vyborne a ma z toho skvely zazitok. a ta nemocica sa nespocializuje na prirodzene porody, len skratka neberu rodicku ako nekompetentnu trubu ktora kedze nema medicinu tak nemoze ani porodit sama podla seba

daniela1983
2. nov 2014

@piacere to je super ze mas dobre zazitky z porodu. tak by to malo byt podstatne je aby zena nemala zle spomineky. ak ak napriek tomu co si zazila mas pekny pocit, to je naozaj len dobre. ja by som po takom niecom dobre spomienky nemala. ale nie kazdy nie nakloneny rovnakym veciam. to je ok

daniela1983
2. nov 2014

@bonaqa2013 no pozri su ludia co maju rodicov daleko, aj my to tak mame, mji rodicia 250km a svokrovci 500km . teoreticky ak by som rodila druhy krat, tak tiez nemam ako nechat starsie dieta u starych rodicov. a mozno zakladatelka nema ziadnych znamych ktorym by dieta zverila. aj take priprady su.

xfenix
2. nov 2014

Nikdy by som to svoju starsiemu synovi neurobila. Podla mna je to pre dieta zbytocny stres a uplne cele zle, nevhodne. Zacinam mat pocit ze v dnesnej dobe uz sa nevie co od rozkose.. nabuduce pojde dieta i na operaciu slepeho creva s matkou? 🙂

petulos
2. nov 2014

je to paráda, ale na slovensku ťažko.

berilka
2. nov 2014

@daniela1983 danielka prídeš mi akoby si ani nerodila ešte, samozrejme, že vo väčšine pôrodníc rodičky nemajú nohavičky natiahnuté, medzi nožičkami majú priedyšnú vložku práve kvôli tomu - a to doslova - "aby sa sa ranky, ktoré sa vytvorili, vetrali, rýchlejšie hojili". Často menili pod nami plachty a to bez jedinkého slova a či nejakej nevhodnej poznámky. Keď bola vizita, lekár všetko skontroloval - miesto aj farbu krvi na vložke. Sestry to vysvetlili a vôbec s tým nebol problém to tých pár dní takto vydržať - boli to len prvé dni. 😉

daniela1983
2. nov 2014

@berilka ja len pisem ako to bolo v nasej porodnici. a co by kontroloval ked tam ziadne ranky neboli???

aliza
2. nov 2014

@trgypadl poistenie mam, ale nic neplatim, ani moj muz za mna nic neplati, tak to chodi v UK. Ti, co pracuju, odvadzaju, ti, co nerobia, si uzivaju sluzby zadarmo., preto to sem taha ludi z celeho sveta.

daniela1983
2. nov 2014

@berilka preco mas pocit ze pisem akoby som nerodila? to by ma zaujimalo 🙂 len preto ze v zahranici sa to robi inak? ved som pisala uz vyssie ze sama som sa lekarky pytala, ci ma bude vysetrovat a povedala, ze na to predsa nie je dovod ked som nemala poranenie a ze vlazky nekontroluju ako kedysi, ze im to pride nedostojne, ze si take casy pamata ale skratka u nich sa to uz nerobi. skratka vravim nikto sa vo mne po porode nehrabal a zo spodu ma nevysetroval, az moj lekar po sestinedeli na beznej kontrole. co je na tom take zvlastne? naco kontrolovat nezranenu hradzu?

katrinka8
2. nov 2014

Baby, ja som rodila na Slovensku v normálnej fakultnej nemocke (2x) a po prístup bol super ukážkový. Nemala som nikoho zazmluvneného. Všetci boli milí, príjemní, hovorili, čo idú robiť atď. Pri dcérke som mala hneĎ na začiatku na asi 5 minút prerušený bonding z dôvodu, že sa nahltala vody plodovej zelenej, takže ju museli hneď odsávať, ale mm šiel s ňou a dokonca si ju pomáhal obliekať. Do 5 - 8 minút boli obaja späť a potom sme boli sami 2 hodiny na sále (občas niekto prišiel skontrolovať či je všetko OK + chvíľu tam bol doktor, keĎ sa rodila placenta, ale inak súkromie. Pri synčekovi to isté, hneď mi ho dali na brucho (nemusela som ani 1/2 slova povedať) a nechali ho sa prisať. Po pár minútach (netuším koľkých, kým sa priplazil, prisal, poležal, placenta sa porodila...) ho na chvíľku zobrali obliecť a doniesli späť - opäť šiel s mm a boli späť do 10 minút. Potom spolu sami na sále.
Žiadne nazeračky na rany sa u mňa nekonali počas vizity. Pri dcérke som mala 1 steh, ranu kontroloval raz do dňa izbový doktor / doktorka v súkromí. Na veľkej vizite ráno sme len boli na izbe a opýtali sa nás, ako sa máme a či je všetko v poriadku. Izbový doktor len povedal, kto sme, čo sme, ako sa rodilo a základné info (aj pre medikov - ale nik ná nesledoval, neprehliadal, ani nič). Pri synčekovi som nemala žiadne šitie ani nič, tak ma nik ani nekontroloval, poznamenali, že je to zbytočné 🙂 Kontrolovali len prehmatom zavinovanie maternice a potom sonom aj. Vložky sme mohli mať ako sme chceli, aj nohavičky. Dokonca nám sestrička vždy doniesla niekoľko čistých nočných košieľ denne s tým, že si nemusíme aspoň svoje špiniť a môžme ich používať aj na utretie v sprche (tie nemocničné) a pod. Nikomu nevadilo, keď si niekto dal svoju vlastnú alebo iné svoje oblečenie. My sme si dávali s "kolegyňou" v izbe cez deň svoje pekné 😀, aby sme vyzerali trochu k svetu (aj primaľovať sme sa stihli trochu 😀 ) a na noc erárne 🙂 Jasné, že nebolo všetko dokonalé (strava by mala teda čo vylepšovať), ale zase celkovo bolo to určite v pohode. Sprchy na izbe, WC-ka síce spoločné na chodbe, ale vždy voľné a na ňom sprcha, teda v ňom, či ako to opísať, ako bidet (čiže hneď sa človek mohol na tom WC pohodlne zdola vysprchovať). Návštevy v pohode povolené (podľa mňa sa vždy dá nejako dohodnúť, my sme sa cítili spolu dobre na izbe, po 2 dňoch pomaly ako rodina, tak sme si vždy pokecali spolu s rodinami), aj deti chodili. Možno tým, že sú izby 2-ky, tak to nie je také, ako keď by niekde bolo 5 - 6 žien a furt nejaká návšteva... Nevšimla som si, že by nejaké deti boli behali po chodbe a niekoho rušili. Občas tam síce niekto čakal s dieťatkom v kreslách, ale o rušení nemôže byť ani reč. Naša nemocka je fakultná, preto tam bolo viac medikov a tí mali veru aj prednášky na chodbe 😀 Z toho mám akurát zábavnú historku (na odľahčenie) - vedľa našich dverí sedela skupina medikov a jeden zlatučký Dr. im akurát čosi rozprával a ja som šla s malým na nejaké vyšetrenie, vari kĺbov, či čo. A vyšla som z dverí a rovno pred nimi malinký začal tak prdkať, jak starý chlap 😀 😀 😀 No všetci kukali , že kto to ide a potom zbadali, že "paľba" sa valí z perinky, tak riaden rehot 😀 😀 😀

daniela1983
2. nov 2014

@katrinka8 ak dieta bolo oblecene pri tebe tak to nebol bonding predsa :(

moni244
2. nov 2014

@daniela1983 no ja si neviem predstaviť, žeby som mala mať 2 hodiny nahé bábätko na sebe, keď tam prefukovalo a mne bola zima, čo to malé chúďatko, ja som bola rada, že ju obliekli

daniela1983
2. nov 2014

@niki101988 inak som sa chcela opytat na prvej strane pises ze sa staras o "svojcich" 10-12 novorodencov. preco tie deti nie su pri matkach? v tej porodnici vo fotopribehu ked som tam bola bol na novorodenecom par hodin jeden novorodenec aj to len preto ze jeho matka bola po cisare v narkoze este.

daniela1983
2. nov 2014

@moni244 jemine,ved na to dieta daju nahriatu makkucu cervenu osusku a oboch nas este zakryli paplonom. a neviem ale mne na sale eda rozhodne nefukalo, bolo tam horko a vsetci sme sa tam potili . ty si snad lezala na sale nezakryta a fukalo este k tomu na teba? to co bola za nemocnica prosim ta?

moni244
2. nov 2014

@daniela1983 nie že priamo fúkalo, ale staré okná, nikdo ma neprikryl červenou osuškou, len zelenou plachtou