icon

Starší súrodenec pri pôrode

lostris1
31. okt 2014

holky myslíte že by to niekde na slovensku islo?

http://dulyservis.webnode.cz/news/fotopribeh-kl...

trgypadl
1. nov 2014

@daniela1983 aj ,ked vyslo lahko,tak hlava pocas porodu tlaci na perineum,a aj pocas prerezavani je vyvijany tlak na tu cast,takze preco by sa to nemohlo udiat?
mne sa jedna o subjektivne a objektivne posudenie,....to,ze mi zena povie svoj pocit neznamena to,to tak naozaj je

trish31
1. nov 2014

@daniela1983 nemala som urychleny porod ani oxytocin

daniela1983
1. nov 2014

@trgypadl perineum bolo atrenovane epinom. takze hlavicka ziadne extra tlak nevyvijala. PA povedala, ze tam bolo miesta a miesta este. prerezavanie som vobec necitila.cele dieta vyslo naraz, lebo to bolo fakt dost rozcvicene. takze neviem, mozno to PA doktorovi povedala, a tak neotravoval s prehliadkami

ivia25
1. nov 2014

@lostris1 no to som ešte nepočula,dobre som sa zasmiala. 🙂 🙂 🙂

daniela1983
1. nov 2014

@trish31 tak ja neviem ake moznosti tlmenia bolesti si mala alebo nemala k dispozicii. kazdopadne su zeny ktore aj dlhe porody vnimaju v pohode. skratka nemaju to nastavene tak ze sa jedna o bolest

lostris1
autor
1. nov 2014

@ivia25 videla si ten fotopribeh co som tam dala ako priklad toho na co sa pytam? co je ti na tom presne smiesne?

briketa
1. nov 2014

Sme v Kalifornii, tu je uplne normalne mat surodenca cely cas so sebou. Rozdiel je v tom, ze na izbe je vsetko zaobstarane aj pre extra osoby, izby su iba pre jednu rodicku a jej hosti a domov sa ide normalne po 12-24 hodinach (rodila som skoro rano a poobede isla domov) , na zaziadanie (musi byt vsetko v poriadku) 6 hodinach.
Navsteva lekara je sukromna (nikto iny ho nesprevadza a ked je vsetko OK len povie, ze mozem ist domov)
Na dalsie kontroly sa chodi uz z domu, do ambulancie vasho lekara. Ktoreho lekara navstevujete pocas tehotenstva, ten vas aj odrodi.
Podla mna sa to neda porovnavat, lebo cely system je iny. Ja ked citim, ze nieco so mnou nie je v poriadku, volam lekara priamo na jeho mobil a on je k dispozicii hocikedy. Ak by sa stalo, ze moj porodnik v case mojho porodu nebude k dispozicii (napr. operuje, ma pohotovostnu sekciu, alebo je odcestovany) , je mi oznamene uz vopred kto mi bude pri porode asistovat a mozem sa s tymto lekarom skontaktovat a vsetko dohodnut.

briketa
1. nov 2014

porodna sala ma taky predel (uplne vpravo) kde mozu v kludne oddychovat hostia bez toho, ze by nieco museli vidiet ak nechcu. ako som spominala, cely system je iny a neda sa to porovnavat vsetko je prisposobene sukromiu

briketa
1. nov 2014

nemocnice su vsade takmer rovnake, lisia sa len dekoraciami. na rozdiel od SVK su vsak sumy za porod omnoho vyssie, zvlast vas uctuje vas lekar, zvlast nemocnica, zvlast anesteziolog. od typu poistky zavisi ze budete platit minimum alebo az do nejakych 13000 usd (ano za tych par hodin tam stravenych), ak ide len o obycajny porod bez akychkolvek komplikacii. ak sa stane,ze dietatko nedajboze musi do inkubatora a na novorodenecke intenzivne oddelenie, faktura sa vysplha az do milionovych cisiel, v zavislosti co, ako a ako dlho... to je ten obrovsky rozdiel

daniela1983
1. nov 2014

@briketa v tom pripade by asi malo byt najvyhodnejsie rodit prirdzenym porodom nie? ja som niekde pocula, ze USA ma ale vysoku mieru epiduralu a cisarskych rezov. je to pravda? to potom tie matky musia platit astronomicke sumy? skor by som teda pradokladala, ze kvoli uspore budu skor za prirodzene porody. ako to je v skutocnosti, naozaj ma to zaujima

sue
1. nov 2014

@daniela1983 to su asi tie zeny,ktore si platia dobre poistky...potom sa da aj cisarsky a pod....

mahalo
1. nov 2014

@trish31 nastuduj si hypnoporod a orgazmicky porod a vypovede rodiciek ktore to zazili 😉

trish31
1. nov 2014

@mahalo nemam zaujem si to studovat a srdecne im gratulujem

aliza
1. nov 2014

rodila som v zahranici, v porodnom dome a 5 a pol rocna dcera bola pri tom, myslim poslednu polhodinu porodu. Bola tam lebo velmi chcela, nikto ju k tomu nenutil. Mali sme napozeranych vela domacich porodov lebo ju to velmi zaujimalo, takze vedela, o co ide. Neboli tam ziadne pristroje, ani ziaden personal, okrem jednej porodnej babice, takze nikomu nezavadzala a nic jej nehrozilo. Nevrieskala som a nerobila som sceny, rodila som do vody 😀 . Nevidela priamo porod, stala tak, aby mi nevidela medzi nohy. Muz je lekar, bol tam tiez a spolu s dcerou dokonca prestrihli pupocnu snuru. Dcera z toho nema ziadnu traumu, prave ze spomina v dobrom, bol to pre nu velky zazitok. Berie porod ako prirodzenu sucast zivota, vie, ze to aj boli, ze tam je aj krv, ale nevnima to ako nieco strasne. Praveze sa tesi, ze raz bude tiez mamou. A ani vztah so surodencom to nijak neovplyvnilo, velmi sa lubia.
K navstevam, rodina so mnou bola pocas porodu a zostala este par hodin po, ziaden personal pri nas nebol, nechali nas hned po porode vychutnat si spolocne chvile s malym. Vsetko zalezi na tom, ako je mamicka naladena. ja som tento druhy porod mala uplne dokonaly, taky, po akom som tuzila, bola som na vsetko pripravena a vsetko islo presne podla mojich predstav, nepochybovala som o nicom, rodila som uplne sama a bez zasahov. Po porode som mala strasne vela energie a nic nebol problem. Porod bol radostny, nie utrpenie a preto som nevidela pritomonost dcery ako problem. rodila som jedina, ziadne ine rodicky okolo nas neboli, takze naozaj nic traumaticke tam nebolo. Nemocnicne prostredie vsak zrejme vhodne nebude, to mi je jasne. A je mi aj jasne, ze pre niektore zrejme nebudem normalna, ale robila som, ako som citila, boli tam aj ostatni clenovia rodiny a personal, ktori na tom nevideli nic divne.....a nie som ziadna natur lesozienka, prave naopak 😎.

amstelko
1. nov 2014

@aliza 5 a pol rocne dieta to zaujimalo?ze chcela byt pri tom?ale no,myslim si,ze sa za nu rozhodli rodicia a bolo dorozpravane,nemyslim si,ze by si v takomto veku dieta vedelo uvedomit tieto veci,mozno to vase, aj ked....

dana_l
1. nov 2014

prispevky v tejto teme su pisane v style - zmyslani co vy ste poculi-videli v rodine, v blizkom okoli. neviete si predstavit zeby to mohlo fungovat aj uplne inak. lebo ved takto to tu bolo, je a urcite aj bude aj o 100 rokov. ak nie ste otvorene pocuvat pribehy inych ludi a aj pochopit ze zmena sa moze stat - ked si to ludia budu vyzadovat - tak sa nikdy nic nezmeni.
nechcem propagovat zahranicie - ale vy si to neviete predstavit ze to co sa deje na svk to nie je o cloveku, to je o JA systeme. my sme lekari, zdravotnici, sestricky a my povieme co sa bude diat. a samozrejme u nas nie je zvykom niekomu odporovat alebo spochybnovat co a ako sa robi, tak sa to deje tym stylom ako sa deje.

mat prianie - aby ste videli, na vlastnej kozi zazili ze sa da aj inak.

aliza
1. nov 2014

@amstelko ako som pisala, pozerala som doma dokumenty o domacich porodoch, chcela som povodne rodit doma, ale neschvalili mi to a ju to proste zaujimalo, nenutila som ju. Syn ma 4 a ked nieco nechce pozerat, tak nepozera. Do takychto veci sa predsa neda dieta nutit. Ja som bola najprv iba s mamou, muz bol v praci, dcera doma so svagrinou, ked muz skoncil pracu, zobral dceru, aj svagrinu a prisli za nami, dcera mala byt v inej miestnosti, ale sama si vyprosila, aby mohla byt pri tom. Ja som s tym ani neratala, az porodna babica mi povedala, ze vsak moze, ze ziaden problem. V zivote by som dieta do toho nenutila, ani zan nerozhodovala. Aj ked suhlasim, ze v 5 rokoch si dieta nemusi a zrejem ani nemoze uvedomit, do coho ide. Ale zatial vyzera, ze to spracovala v pohode.

daniela1983
1. nov 2014

@amstelko tak zase nemajme deti za blbe, nechapave apod. oni velmi dobre dokazu veciam porozumiet ked sa im to vhodne vysvetli. niektore dieta sa v tom veku zaujima o atomove elektrarne, ine o porody nevidim na tom nic divne

katrinka8
1. nov 2014

@trish31 - Lucie Groverová - Suchá: Aby porod nebolel 😉 Vďaka nej som mala svoj druhý pôrod bezbolestný 🙂 (bez epidurálu a bez akýchkoľvek tíštiacich prostriedkov, bez klystíru, nástrihu, natrhnutia, bez šitia) Na Slovensku v normálnej pôrodnici 🙂 Prvý tiež v podstate, ale s epidurálom, ale už by som sa tak nerozhodla. Hoci šitie len na 1 steh a nemala som žiadne bolesti po pôrode, hneď som sedela aj behala jak srna, ako sa hovori 😀 Moja gynda povedala, že akoby som ani nerodila 🙂

sisaka
2. nov 2014

@dana_l uplny suhlas s tvojim prispevkom, ludia si nevedia a niektori asi ani nechcu predstavit, ze sa to da aj inak.

Som zhrozena, ze co bolo pred 40 rokmi, ked rodila moja mama a co bolo pred 16 rokmi, ked som rodila ja, sa v dnesnej dobe len malo zmenilo: buzerovanie zien, suchtanie sa po chodbach bez nohaviciek (osobne som sa zburila proti tomuto a ano bola som vyhlasena za problemovu), .vizity x krat do dna s trapnym pozeranim medzi nohy, co som si ista, ze zdialky 1 metra tam doktori videli velke ..., ukazovanie babatiek otcom na chodbe medzi dverami, kedysi vraj ukazovali z okien! takze zlepsenie, v dnesnej dobe uz dokonca mozne navstevy, ktore ako citam povazuju sestry za vrchol drzosti....
Som sokovana,ze na porodnej sale sa len tak povaluju narkotika, ci ine lieky, nastroje ... u nas sa sice rodi v normalnej izbe, ale vsetko je poschovavane v suflikoch, vacsina potrebnych veci je v skrinkach na kolieskach, vsetko sa da v pripade potreby presunut, prisunut, otvorit, v ziadnom pripade sa nikde nepovaluju lieky, NIKDY
Oblecene mozeme mat co len chceme, nikoho do toho nic nie je, po porode, ak nenastanu problemy sa nikto zenam medzi nohy nepozera (naco?!), hned po porode mi boli poskytnute sietovane nohavicky, dokonca som dostala krasne vychladenu (priamo z chladnicky vybratu) vlozku, ktore som po par hodinach zamenila za normalne nohavicky, nic sa mi "nezaparilo" ako sa mi kedysi na SLovensku vyhrazali, ze sa tak urcite stane (akokeby som nosila nohavicky z igelitu)
Dokonca mi hned po porode, kedze som bola hladna, spravila sestra! toast a doniesla muffin s cajom (nebol cas ranajok, ani obeda) , nieco neuveritelne pre niektore tu pisuce sestry, ktore nechcu byt obtazovene starostlivostou o zeny (i ked dost paradoxne, ja som si vzdy myslela, ze od toho tam su)
O tom, ze ma nikto nedrzal 4 dni v nemocnici ako za trest, ani nehovorim, po 24 hodinach od porodu som zdvyhla kotvy. Kedze aj ja aj dieta sme boli uplne zdravi nepotrebovala som niekde v nemocnici prelezat a prekvasit dalsie 3 dni. Drzat zdraveho cloveka v nemocnici postrada akukolvek logiku.
Som prekvapena, kolko zien si tu opisane praktiky stale zastava a mysli si, ze je to nieco normalne a treba drzat hubu a krok a paradoxne, tie co chcu ludsky pristup a byt "dirigentkami" vlastneho porodu su tu povazovane za nejake uletene, narocne, problemove zeny ...No co uz, asi treba pockat dalsich 20 rokov .....

daniela1983
2. nov 2014

@sisaka uplne suhlasim. inak ako je to u vas s bondingom? lebo na slovensku je to este stale nieco co si zena musi vyziadat. v porodnici kde som rodila to robia automaticky kazdej matke neruseny bonding. akurat vcera som sa stretla so sestrou z novorodeneckeho a hovorila som s nou ze niektore slovenske sestricky to povazuju za casovo narocne a ze im to pridava pracu a na velkych oddeleniach sa to neda. tak len krutila hlavou, ze to vsetko su len predsudky. ze vdaka bondingu maju prave sestry z novorodeneckeho menej prace, lebo babatku sa dari lepsie,lahsie sa adaptuje a netreba ho strkat na vyhrievane lozko a tam pozorovat. tiez bola zdesena z rutiny aka stale na slovensku vladne

trgypadl
2. nov 2014

Zeny v zahranici si vsak musia za starostlivost zaplatit nemale peniaze,ako pani hore pise aj okolo 13 000 usd,a niekedy aj viac.....viete si predstavit nejake podobne sumy na svk??

aliza
2. nov 2014

@trgypadl ja som mala porod uplne zadarmo. Neplatila som ani libru, ani za mojho muza, ktory so mnou zostal na noc, mali sme izbu cisto len pre seba. A kedze momentalne nerobim, neplatim si ani ziadne zdravotne poistenie.

daniela1983
2. nov 2014

@trgypadl v CR si starostlivost platit nemusime a pristup je uplne iny, cim to je? teda napr konkretne v tom krnove. uz len to ze tam robia automaticky bonding aj ked si to matka neziada, podotykam neruseny, ziadne vysetrenia mimo tela matky, to je skratka standart a nie ze to milostivo splnia ked sa matka doprosuje... tak sa pytam, cim to je ze je take nieco zadarmo u susedov a u nas sa to berie ako nieco vysoko nadstandartne, personal div nie obtazujuce a snad by sme si mali za to zaplatit

trgypadl
2. nov 2014

@aliza ale Tvoj manzel urcote ZP plati

trgypadl
2. nov 2014

@daniela1983 nemocnica krnov je asi tak zamerana,ze sa venuju priodzenym porodom,a zelaniam rodicky.prave preto si si vybrala krnov a nie nejaki inu nemocnicu v cr

evittam
2. nov 2014

No čo sa týka USA a podobných krajín, tak mi stačí niekedy vidieť tých pár príbehov čo dávajú v TV - epidurál je samozrejmosť a keď žena rodí, tak sa tvári, že neviem ako chudera trpí a pri tom je vyškerená ako....A nehnevajte sa na mňa a keď vidím v niektorých prípadoch ten húf ľudí okolo nej - manžel, matka,otech,svokra,sestra,brat, deti.....No ako nie som staromódna ale určite by sa mi to nepáčilo 😀 😀 😀 Je mi to skôr smiešne. A videla som jeden pôrod doma do vody do bazénu, kde pôrodná asistentka pozerala zrkadlom ako je mamička otvorená a zavolala cca 7-8 ročného súrodenca - že jeeej poď sa pozrieť - ako prepáčte tak to už je moc aj na mňa. 😀 😀 😀 😀 😀

vevesh
2. nov 2014

@trgypadl ja som mala tiez porod zadarmo v jednej najspickovejsich nemocnic v nemecku... Bdw. Porod v drvivej vacsine krajin je zadarmo (mozno aj v usa po novej reforme bude?- ale to by sa vedeli kocky z usa vyjadrit)- a da sa to inak, ludskejsie...(pre porovnanie dokonca v iraku!!!!! prebieha porod ludskejsie a s vacsou uctou k rodickam a babetku ako na svk) 😒

philipha22
2. nov 2014

Ja som rodila dcerku v Nemecku....a nech sme hladali akokolvek, tak sme nenasli ziadnu ochotnu opatrovatelku ktora by prisla k malemu ked budem rodit, nakolko sme ho nemali pri kom nechat...moji rodicia su 1000km na vychod a svokra 800km na sever... a v okoli sme nemali nikoho... dokonca som zvazovala ze to vyriesime cez cisarsky ...a tym padom budem mat presny termin a bude moct prist svokra presne na ten den.... ale nakoniec som to vzdala... jednoducho maly siel s nami.... najskor bol pri mne na sale... dostal pastelky a kreslil si... ked bol unaveny okolo 21:00 siel si lahnut, dostali sme izbu kde som neskor po porode mala lezat, boli tam 2 postele, takze na jednej bol maly a druha ostala pre mna... kym ja som bola na sale, maly spal v izbe a dohliadali na neho sestricky.... ja som nakoniec rodila okolo 5:00 rano... potom ma previezli na izbu a rano ked sa maly zobudil tak vedla neho v boxe spinkala jeho sestricka 😉

aliza
2. nov 2014

@trgypadl a co s tym ma moj manzel? rodila som predsa ja, nie on. On plati odvody sam za seba, nie za mna, nie som nijak k nemu pripoistena. Aj keby nerobil, stale to mam zadarmo.