Starší súrodenec pri pôrode
holky myslíte že by to niekde na slovensku islo?
@moni244 robia tam aj bonding pri cisarskom http://dulyservis.webnode.cz/news/foto-pribeh-c...
@trgypadl tak teraz ta sokujem. Za zdravotnu starostlivost som nic neplatila, je tu bezplatna, takze vsetok komfort, ktory tu ponimate, ako hotelove sluzby bol zadarmo vratane ustretoveho personalu, ktory som dokonca nemusela ani nicim uplatit, aby sa ku mne a mojej rodine spravali s uctou a respektom a venovali mi potrebnu starostlivost
@moni244 tebe sa zda divne a nespravne aby to co opisujem bol standart vsade??? ale kym matky o to nebudu mat zaujem tak sa to nezmeni. lenze ako vidim vacsine je to aj tak jedno. v CR sa to rapidne meni posledne roky, lebo matky za to aktivne bojuju, nepadlo im to z neba same. ani doktori to sami nezaviedli, ale preto ze boli pod tlakom matiek tak sa prisposobili. alebo snad chces povedat ze je nespravne aby matka mala neruseny kontakkt s dietatom? aby porod bol krasna zalezitost a zena si to mohla uzit? aby porod prebiehal tak ako ona potrebuje? je to snad zle toto chciet?
@moni244 ano tym ze si matky nevedia povedat svoje a ist si za svojim to potom vyzera tak ako to vyzera. lebo kym si matky nevydupu aby bol toto standart a norma tak nebude. a vobec nechapem ako vacsine moze vyhovovat taky pristup. dost ma to sokuje
@daniela1983 nevravím, že je to zlé, ale nie všetko sa mi páči, ja som manžela nemala pri pôrode a aj na to sa pozerá ako na niečo divné, nenormálne, malú som mala hneď po pôrode pri sebe, aj ako je tam, len ju potom zobrali vedľa a ja som bola rada, nemala som ťažký pôrod, ale bola som unavená, nevládala som ju mať pri sebe hneď a preto som bola rada, že ju doniesli až po pár hodinách, neuznávam návštevy na izbe od rána do večera, nemajú tam čo robiť, lebo čo jedna môže mať príjemný pôrod, druhá môže byť vyčerpaná, po návale hormónov môže mať rozhádzanú psychiku a potrebuje mať kľud, kým sa vráti domov a pustí sa do starostlivosti o domácnosť
@daniela1983 ja som bola rada, že som bola rada a nie sa domáhať neviem čoho
@moni244 jasne cervena osuska sa pouziva na dieta aby mu to pripominalo maternicu. a ze ta nezakryli viac to dost dobre nechapem. vravim bola som zakryta paplon aby nam bolo prijemne teplo a to na sale bolo teda horsuo dost lebo tam niekolko hodin napustali horucu vodu do vane a tiekla v sprche stale takze aj to vyhrialo ten priestor. takze boli fazy ked sa otvorio okono pocas porodu naplono aby sa nam dostalo trochu kyslika a sviezeho vzduchu, ale rozhodne vie vtedy ked bolo babo uz vonku
@moni244 za mnou na navstevychodil iba manzel, pri porode bol cely cas, mne by chybal keby tam bol a hlavne by prisiel o ten krasny zazitok. no tak ono sa to da dopredu napisat do porodneho planu, jasne ze pocas porodu sa niekedy tazko dohaduje. a aj preto byva ten partner dost napomocny ked vybojuje co treba.
@daniela1983 ked som ja rodila bonding este nebol automaticky, babatko utreli ( nie umyvanie), odvazili, prehliadli a potom mi ho Dali. Vsetko sa dialo v jednej izbe, ako mi ho dali Bol stale so mnou alebo s manzelom, kamaratka ziadala hned po porode dieta na telo a bolo jej vyhovene. Samozrejme aj tu sa to vylepsuje, je mozne, ze to robia uz automaticky, co som si vsimla, kedze pracujem v nemocnici, po cisarskom dieta ostava stale s matkou a robia bonding hned, alebo akonahle je zena schopna. Vidavam na pooperacnom mamicky s babatkami na tele poprikryvane...
@sisaka no ved tak by to malo byt. koniec koncov je to aj pre personal lahsie a menej zatazujuce ked sa robi bonding 🙂 a hlavne je to to najlepsie pre matku a dieta 🙂
@daniela1983 nie som porodnik ani odbornik v tejto otazke, takze len som googlila. 30% nemocnicnych porodov su cisarske, cize 70% nie su. Potom mas este porody v porodnych domoch (to je tak pol na pol s nemocnicnymi) tam su samozrejme iba vaginalne a potom mas este porody doma (tu sa bezne praktizuju, len z mojho okolia asi tretina rodila doma s dulami)
Takze je to vela? Neviem, nikdy som sa nad tym nezamyslala. Ja som cisarskym (koli neprekonaltelnym prekazkam) presla po dvoch prirodzenych a bol to horor v porovnani s obycajnym, ze si odrodis a ides domov a si hned mobilna. Dobrovolne by som urcite kazdeho odhovarala.
@daniela1983 no ved prave preto robia bonding po cisarskych, kedze ten prichod na svet, je tam taky, aky je, tak sa snazia pre tie babatka robit maximum. To iste plati pre patologickych novorodencov a ich starostlivost, tam pozorovat tiez velke zmeny oproti minulosti, vdaka roky prebiehajucim vyskumom je mozne neustale vylepsovat starostlivost a tym ovplyvnit dalsi vyvoj tychto deti. Mam to stastie, ze pracujem v nemcnici ktora patri k Top patient centered care hospitals v severnej Amerike a to v konkurencii sukromnych USA nemocnic, tak si vies predstavit, ze u nas je spokojnost pacienta na prvom mieste.Ja som ale rodila v inej nemocnici, v tom case tato este ani nestala.....
@sisaka jasne. no tak to v mnohyc porodniciach zdrave dieta odnesu a supsnu na vyhrievane lozko, lebo sak tam je mu lepsie a bezpecnejsie ako na mame...fakt nechapem. a nechapem ze to matkam pride normalne.... divat sa na svoje uplne zdrave dieta ako sa hreje v plastovej krabici a moja naruc je prazdna...to by som nedavala fakt!
ja len nechapem preco maju zdravotnici pocit ze MUSIA zene do porodu kecat, ze ona sa MUSI podriadit tomu co oni chcu. mam kamosky prvorodicky, co porodili bez zasahu, napr boli cely cas vo vani nikto im do porodu nezasahoval, nekecal, nerusil, poody krasne a zvladli to. a doktori skratka nemanipulovali, aby sa islo rutinne podla nich. kedy sa konene stane vsade standartom ze rodi MATKA a ze jej potreby a potreby dietata su na provom mieste a nie POHODLIE a rutina personalu... 😠
@cenculinka inak pisala si ze si prvy den na sebe nemala nohavicky na sebe. ze ste na sebe nemoli mat nic. odhliadnuc od toho ze nechapem ako si niekto necha od kohokolvek kecat do toho co si oblecie...tak ako si sa potom starala o dieta ked si musela lezat bez nohaviciek a s prepacenim povinne krvacat na plachtu :( ?
Ad uvodny prispevok: je tam otazka ci by to na SK slo a pritom sa to vola surodenec pri porode.
Pritom v tom linku tam uvedenom surodenec spi vo vedlajsej izbe kym mama rodi v porodke.
Tak to by na SK v pohode slo, ja som mala pripad ten isty, rodila som v noci, starsi surodenec (vtedy mal kusok nad nad 3 roky) to prespal. V BS sa da aby bol bud na izbe, alebo na tzv. "hoteli" co je v areali porodky a potom teda s mamou, tatinom a cestvym surodencom cele dni a noci.
Keby som ale rodila cez den, poslem ho na samone finale prec, nakolko po a) viem ze ho to v tom veku nezaujimalo a bolo mu to jedno, konktarcie zacinajuce so mnou vecer este zdielal a bolo mu to uplne fuk, videl ze som kludna a nepanikarim tak to bral uplne indiferentne b) keby sa vsak zacal v priebehu porodu prilis zaujimat, ,mal silny pocit ze by ma to rusilo, vzhladom na jeho vek by som musela stale mysliet na to ako to preziva, a to by mi triestilo pozornost potrebnu mi len a len dovnutra. Cize ja by som ho v pripade ze by nespal, aj tak na tu hodku/dve samotneho finale, teda koniec 1. doby plus porod poslala na chvilu "vedla".
@daniela1983 tak ja konkretne nijak,nakolko 10 min.po porode ho vzali do druhej nemocnice na operaciu srdca...a ostatne naminy sa starali v pohodke,vlozka medzi nohami bez nohaviciek...ja som neskumala ktora gatky ma a ktora nie...ja som nemala problem sa v pohode hybat aj bezz nohaviciek,pretoze original poporodne vlozky su dost veke na to,aby sa dali "nosit"aj bez spodneho.pradla,ale kazdy nech si nosi co jemu vyhovuje
To uz zacina byt choreeeee. Potom pri porode dedko,babka a macicka......Rodi cela rodina.
Teda nie som konzervativna, ale odtial-potial.
@daniela1983 ty si niekedy rodila v sr?Nie vsade je to tak ako si to napisala...a co znamena aby lekari do porodu "nekecali"? Ja som mala skvely porod,dali mi pokoj ale vzdy niekto prisiel a skontrolival ozvy napriklad...to ako matka zisti ze ozvy babu slabnu?alebo ze postupuje do pirodnych ciest inak ako.ma?to si len tak v tichu predychavam kontrakcie a zrazu viem ze nieco nie je ok?vsak rodit sa da aj doma a tam mas od kazdeho pokoj...nemam.pocit ze by sme tu boli 100 rokov za opicami...ale podla mba to nemoze ani fungovat tak ze si matka na zaklade pocitov robi co chce a ked je pruser tak nech ho niekto hasi aj ked by situacia vobec taka byt nemusela...
@cenculinka viem ako vyzeraju poporodne vlozky a ani s najbujnejsou predstavivostou si nedokazem predstavit akoby som ich drzala medzi nohami bez nohaviciek a starala sa o babo. ale apr ich este doma mam a tusim to dnes vecer skusim ako sa s tym chodi, lebo si to vobec ale vobec neviem predstavit.
no ved citam co tu zeny pisu. a aj ta tvoja skusenost s vlozkou je pre mna desiva, to nemusim na sr rodit, staci citat a desi ma to. ved kontrolovat ozvvy mozu ale to neznamena ze budu matke kecat co ma pri porode robit, nie? ozvy sa daju kontrolovat aj tak ze matka moze robit co potrebuje a nikto to nemusi pocas natacania oziev kontrolovat. ved je tam porodna asistentka a ta sleduje co sa deje a ked je pruser vola doktora a riesi sa. ale ked nie je pruser tak preco by mali matke kecat do porodu co ma a nema robit. ved to sama vie najlepsie, predsa citi co potrebuje. PA tam moze nenapadne kontrolovat situaciu bez toho ze by rodicku rusila predsa.
@cenculinka nekecali do porodu pod tym si napr predstavujem aky nikto nedirigoval kedy tlacit, ako dychat apod
@daniela1983 som rada ze som mala super porod,nikto do nicoho nekecal,citila som tlaky tak som to.povedala sestre,prisiel.doktor a povedal ze ok,ideme tlacit,vedela som ako sa to robi,na 3x bol maly von aj ked mi sestra musela tlacit na brucho...ale kym.ja som rodila 13 hodin v boxe,vedla mna sa za ten cas narodili 3 deti,pri ktorych maminy jacali jak najate bez epiduralky (lebo vsak sne za prirodzenost) ze nemozu tlacit lebo to boli a bla bla a lekar im kludne vravel aby sa sustredili ba tlacenie do konecnika,nue do brucha,ze nech nekricia ale tlacia,ze nech si preboha zavru oci a podobne pre mna trivialne veci,no.pre ne v tej chvili nieco.nepredstavitene...ako by toto zvladli bez niekoho "mudrovania" neviem...mojim snom bolo rodit cez den ked je vsade plno ludi a keby sa nieco dialo,tak mozu konat...mbe nevadilo,ked sa na mba boli pozerat medici,co je na tom zvlastne?nepripadalo.mi to vobec ako zasah do intimity ani nic podobne,kde sa to ti buduci kekari maju naucit?na patologii asi tazko!nevadilo.mi nejak extra ze na vizite mi cumelo 20 ludi do rozkroku,kde sa medici baucia ako vyzera zena po.porode?aj ked nema poranenia?ako ma vyzerat krv bez zapalu?keby sme boli vsetky take zahladene do seba a svojho porodu,lebo JA rodim tak sa svet bude krutit naopak,zbohom rodina,...ale to je jedno,nam diametralne odlisny nazor ako ty,nie lepsi,nie horsi,iba iny...deti sa tu rodia a budu rodit,no maminy nikdy nebudeme uplne spokojne,vzdy je co vylepsovat,len by sme si mohli niekedy uvedomit,ze nie vzdy mame zakonite pravdu,hoci sme presvedcene,ze ju urcite mame 😉 a v konecnom dosledku mame moznost vybrat si ako miesto.porodu,tak aj lekara ktoremu verime
@cenculinka no ked to niekomu nevadi, tak je to v poriadku. ale niekomu to vadi. napr mne prisiel iba doktor nieco povedat, ja som sa vnutorne vykolajila a kontrakcie sa zastavili na tri hodiny. nebolo to nic prijemne taka pauza. neviem si predstavit medikov. ale je mozne ze niekomu to vobec nevadi a tak je to v poriadku. porod je dost intimna zalezitost. ani pri sexe by som nechcela aby mi asistovalo 20 medikov. inak mne nikto nehovoril ci mam mat oci zavrete alebo nie. nic sa mi s nimi nestalo. inak mam otazku...s tou vlozkou sa predsa nea uplne normalne chodit a pobehovat. to sa predsa daju robit len malicke kroky par centimetrove. alebo nie? ved pri normalnom chodeni normalnym tempom sa to udrzat neda, nie? inak ja som prvy den, alebo dva mala v nohavickach narvane tri aby som nepretiekla hlavne v noci, tak neviem akoby som udrzala tri...
Inak u zvierat je to vraj tak ze ked je zviera divoke, rodi rado samo, ked je domestikovane, ma rado cim viac ludi okolo, citala som o tom nejaku studiu, ako sa v tom mnohe psie sucky vyzivaju a vyslovene si uzivaju pozornost x ludi okolo seba pri porode, ako nejake divadlo a uz jeden z hluciku ked chce odist tak knuci aby zostal, ukludni sa az ked sa vrati a pozera 🙂
Ja som v tomto divoka vlcica. K sexu aj porodu mi patri intimita, ked nie je patologia, nepotrebujem ocumovacov. Tak ako som deti sama (s partnerom) pocala, tak som ich aj sama (s partnerom) porodila. Ziadne babicky, teticky, ale ani surodenci! - nesexujem pred detmi, preco by som mala tak rodit?, ani duly a mala som velke stastie pri 2hom ze ani lekari, nikto, osud zariadil ze som mala "volne pole posobnosti" a to bolo len nieco, akoze wau! Kazdej by som tak dopriala. Len moj chlap obdalec na strazi 🙂.
Keby som mala problemy, prosim, nech mi asistuju, nech cumia a nech sa ucia. Pokial mi to ide samej, nech si vsetci hladia svojho, nepotrebujem aby ma "odrodili" a tam sa ani nemaju co ucit. Aj tak je vo svete dost exhibicionistiek co by si aj kameru do rozkroku namontovali ci uz pri sexe alebo porode, z takych zien je studijneho materialu az az. V zahranici ziadne lekarske konzilia cumiet nezvyknu a naucia sa tak ci tak, zvlastne, vsak?!
@daniela1983 jasne ze sa s nou neda behat,ale vsak prvy den po porode kto beha?maminy sa naklonili a vybrali si babo z pistielky na kojenie,pripadne vstali a vzali si ho k sebe,chodilo sa iba na wc a do sprchy,nikde inde...alebo ak.prisla navsteva tak za nou,nevadila mi ta vlozka,mala som take megavelke ako matrac 😝 potom sme fungovali na sietovkach-nohavickach ale to si yz clovek nejak zvykol na to cistenie tela a vedel sa zariadit...urcite ale boli aj baby co pouzivali spodne pradlo od zaciatku...
@daniela1983
Ty snad srandujes nie? Malokedy tu prispievam, ale tvoje prispevky ma pobavili.Ci uz to ci sa da chodit s poporodnou vlozkou🙂 da sa je obrovska a tiez sme to tak mali v porodnici, tiez ma okukovali medici,
po porodeni placenty nie je dovod na krvacanie, krvaca sa pri tlaceni a porodeni dietata
mne to pride, ze apriori povies cierne, ked niekto iny biele a budes si hust stale svoje.
@cenculinka no neviem, ja som chodila normalny tempom vadilo by mi keby som musela chodit kratke krociky, napr som celu noc chodila po izbe a na rukach som mala babo a tak som ho kojila. bolo to teda druhu noc. ale aj ked som si ho zo saly niesla na novorodenecke odvazit a odmerat, tak by mi vadilo ist cez pol porodnice pomalymi krocikmi, ved by som tam isla pol hodinu...
@luccija ja viem ze je obrovska hadam si nemyslis ze som po porode mala male slipove 😀 po porode sa nekrvaca? no to je zvlastne to pocujem prvy krat ze sa nekrvaca 🙂 inak preco by sa malo krvacat pri tlaceni??? tomu trochu nerozumiem
@horana je super mat pri.porode stastie,aj ha by som rada zazila pirod za 8 minut ako.mamina ktoru ukazovali v spravach ... ale piznam.porody kde slo vsetko super a buch akutna sekcia za par minut.toto bez pomoci lekarov neda ziadna matka ☹ a vdaka exibicionistkam ktorych je plny svet a napriklad otrcaju svoje brucha na usg aj kazdy den keby mohli dnes moj syn zije...a jak tak citam tu na MK nielen v tejto teme mnohe prispebky,prestavam rozumiet pojmu "zanedbanie starostlivosti zo strany lekara,resp.nemocnice"pomaly v kazdej oblasti tykajucej sa deti,lebo my matky vsetko vieme najlepsie...mozno to ti zahranicni vedia vdaka "hlupym" slovenkam co len drzia hubu a krok 😉

@daniela1983 ty proste opisuješ niečo, čo je v jednej nemocnici zo 100 a len tvoj pohľad je správny a ostatné, čo mali iné pôrody, za iných podmienok, sú divné a nevedia si povedať svoje