icon

Strach z pôrodných bolestí

katrin91
10. apr 2018

Ahojte. Hoci som ešte len v 2.trimestri, mám strach z pôrodu. Strach v zmysle,že sa bojím tej neskutočnej bolesti. Sama o sebe si myslím,že mám nízky prach bolesti. Strach z pôrodu u mňa prebýval už dávno pred tehotenstvom. Aj keď viem ,že to prežila každá, prežijem to aj ja, ale aj tak. Strach je veľký. Pomohli vám predpôrodné kurzy a nejaké techniky dýchania alebo mám zvoliť rovno epidurál? Máte niektorá skúsenosti s epidurálom? Ďakujem za odpovede 😉

monika_akinom
11. apr 2018

@zuzdav neviem co je na to hlupe, jedina tvoja reakcia. Toto je verejne forum a ja som len napisala svoju skusenost a nazor, ze za epidural vdaka skusenosti nie som a neodporucam. Za to ty okrem svojej tupej reakcie si neprispela k nicomu. Milujem ked sa niekto vyjadruje k druhym a sam nicim mudrym neprispeje. Ubohe

montemotherone
11. apr 2018

@katrin91 pozerám, že máš info od kamarátok. Nuž musíš brať do úvahy, že každá vníma bolesť inak, každá sa s ňou vyrovnáva inak psychicky, tak ju aj neskôr podáva ďalej, a každá má aj inú skúsenosť z pôrodnice. Dokonca aj z tej istej, ak narazí na iný tím. Situácia, že "bolesť ju tak ochromila že nedokázala spolupracovať na skoro si pridusila dieťa" ...no, to je informácia, ktorú počula od personálu, pretože im to takto vyhovuje a ospravedlnia tak neschopnosť zabezpečiť pokojné prostredie pre rodičku... a nie je prvá ani posledná. Ja som tiež jedna z tých "neschopných" matiek a je nás veľa. Akurát že aj pri prvom, aj pri druhom dieťati som už chcela ísť tlačiť a presviedčala (!) som personál že rodím. Väčšina slovenských pôrodných asistentiek aj lekárov ale "VEDIA PREDSA LEPŠIE, ČI UŽ RODÍTE ALEBO NIE" Ako by sme to my rodičky mohli vedieť?! 🙂 A pri druhom synčekovi mi to dopadlo presne tak,že zrazu sme bežali do boxu, lebo RODÍME!!! Namiesto toho, aby sa venovali môjmu pôrodu (lebo preto som do pôrodnice prišla) vypisovali sme papierovačky, dôležité info, ako napríklad DÁTUM SVADBY !!!!, a ja som už dupkala vedľa nich, ochkala každú minútu a škrabala stenu.
Pôrod môže byť naozaj menej bolestný, príjemný, radostný len by to museli chcieť aj ľudia, ktorí sú platení za to, aby nám s tým pomohli. Oni to ale berú tak, že MY sme tam kvôli nim, a máme sa snažiť uľahčiť im prácu.

montemotherone
11. apr 2018

@lanvi áno, na svete existujú strašné veci, hrozné pôrody, vraždy na ulici, neliečitelné ochorenia.... A prežiť nám pomáha jedine to, že sa na to snažíme nemyslieť. Asi preto autorku nabádame, aby sa tým nezaoberala, nesledovala akékoľvek filmy o pôrodoch a ak tak len tie, kde má istotu že to bude pekné príjemné, šťastné... Svojím príspevkom ju len vydesíš. Ona sa pýta preto, aby sme ju upokojili, nie vydesili ešte viac. A upínať sa na sekciu ako na záchranu tiež nie je bohviečo. Je to operácia so všetkými rizikami ktoré k nej patria. A často to býva práve tak, že ak sa na ňu rodička upne ako na jediné riešenie, väčšinou to tak aj skončí. Autosugescia je silná vec.

slimstar
11. apr 2018

áno dýchanie, velmi pomáha. Mala som aj epidurál, napriek tomu cítiš určitý typ bolesti aj po epidurále. Ja som sa hnala na tú ich sedačku, aby som to mala čím skôr za sebou. Pomôže aj cvičenie a spevnenie svalov tam dole. Ja som mala príjemný personál aj lekárka bola dobrá a empatická, takže aj to pomôže. Skúsiť sa naladiť pozitívne a myslieť na niečo pekné.

littleslovak
11. apr 2018

@katrin91 Ahoj, neporadim ti skusenostou, lebo tiez cakam prave svoje prve 🙂 Ale co ti chcem povedat a odporucit je, podobne ako mnohe predo mnou, ze by si sa nemala sustredit a upinat na to ze to bude boliet a ine negativa.
Pribeh asi z pred 2-3 tyzdnov, kedy som sa po dlhsej dobe stretla s kamaratkami a okrem ineho medzi nimi boli aj doktorky. Po tomto stretnuti som si povedala, ze uz sa so ziadnou zenou doktorkou do porodu nechcem rozpravat (nie o porode!!!)... kedze dosla na to rec - na porod, to keby si pocula ake reci spustili. Ani jedna ale nie je gynekologicka a ani jedna nerodila... A mam pocit ze tvoje kamosky to zobrali z podobhneho konca. Co nie je dobre. Ja som si povedala, ze taketo reci budem skratka ignorovat.
Kamaratky s ktorymi som castejsie, alebo sme si blizsie mi ani jedna nehovorila nic co by ma malo vydesit. Vsetky sa tesia so mnou a aj porod opisuju ako peknu spomienku. Ake to bolo super, aka to bola velka radost z babatka a podobne.
Ja som sa nebala, ani sa nenecham vydesit. Nehladam si ziadne clanky ci videa o porodoch a uz vobec nie o tych hororovych. Mam lekara ktoremu 100% doverujem a vybrala som si porodnicu, ked som si ista ze to bude nie len ok ale super. Do toho s tym idem.
Drzim palce aby si sa strachu rychlo zbavila a zostala uz len radost.

pivonka17
11. apr 2018

Necitala som predosle reakcie...ale za mna...mala som tiez strasny strach a preto som tehotenstvo aj dlho odkladla, ale bola to ta najkrajsia bolest aku som kedy zazila. Kludne by som si ju zopakovala aj 3-ti krat. Do poslednej chvile pred prvym pôrodom som sa toho bala ale ked to prislo, tak strach opadol a vôbec som ho nevnimala. Rodila som veeeeeelmi dlho (nakoko sme sa snazili o prirodzeny porod) ale bohuzial, moje porody skoncili sekciou. Ale nelutujem.....aj som si poplakala aj ponadavala)) ale bolo to uuuzasne a ten okamih, ked sa to narodi je neuveritelny)) Neboj sa a vychutnaj si to (viem, ze to mozno divne znie) ale je to tak a ked to bude uz privela..tak mas moznost epiduralu. Mala som ho 2x a mala som pri nom aj 2x sekciu a ziadne problemy a tazkosti som po nom nemala.

caelley
11. apr 2018

Tiez som nezazila nejaku neskutocnu bolest, iba kontrakcie ako silnejsia menstruacia, ale tak ja som pri menstruacii skrabala steny :D a potom som si dala pichnut epi a uz som necitila vobec nic, rodila som s usmevom 🙂 Stokrat bolestivejsia je pre mna kozmeticka...

mimiqa
11. apr 2018

Ahoojjjj..zvladnes to 😘dychanie mi velmi pomohlo...super sestricka bola pri mne pomahala mi....no teraz som za epidural bo ja som mala skutocne velikanske bolesti a zvladla som....tak to zvladnes aj ty 😘..som v 16t tak uz viem co ma caka 😅no kazda sme ina...hovor si kazdy den opacne zvladnem to😘

lucia147852
11. apr 2018

Ja som rodila s epi. A super zabrala. Práveže som sa rýchlo po nej otvorila celý čas som kontrakcie cítila aj tlaky všetko len bolesti neboli také silné a ostré. Poradím ti to čo kamoske. Daj si spraviť testy a rozhodneš sa v deň pôrodu ako to budeš vnímať a cítiť 😊

dzukeles
11. apr 2018

@katrin91 urcite ti odporucam ist na nejaky kurz, nejak tento strach spracovat. Priamo pri porode ti totiz strach moze narobit ‘neplechu’ s hormonmi a to co sa deje - porod spomali, budes ho vnimat bolestivejsie a pod. Priprav sa, nauc sa relaxovat, nastuduj si co ta caka. Informovanost o tom co je porod ti tiez pomoze nebat sa. Porod je uzasna zazracna vec, ved sa narodi zivy clovek, ktory vyrastol v tvojom lone 🙂) zazrak! A predsalen je k dispozicii epidural na bolest. Hlavne klud a pozitivne myslenie 🙂 ja som rodila bez epi a trvalo to 2hod. Bolo to uuplbe vpohode. Drzim palce 👍🏼❤️

lucia147852
11. apr 2018

@montemotherone úplne súhlasím

slimstar
11. apr 2018

@pivonka17 áno, je to tak ako píšeš. Som 9 mesiacov po pôrode, ale neváhala by som znova. Pretože dieťa je ten najkrajší dar v živote a ja som bola hodne unavená, ale aj dojatá a usmievala som sa, ked sa narodil.

le4
11. apr 2018

Mam nizky prah bolesti a tiez som sa velmi bala a robila si stresy uz skoro v tehotenstve. Mozem povedat, ze porod zvladnu aj zeny s nizkym prahom bolesti. Moj prvy porod trval 12,5 hodiny. Cca 6-8 hodin bolo velmi bolestivych. Najviac mi pomohla pritomnost mojho manzela a porodnej asistentky. A myslienka, ze to zvladnem, ze to skonci, a tiez myslienka ze nase vytuzene male cochvila uvidim 🙂. Medzi kontrakciami je vzdy chvilka na oddych, aj ked postupom porodu vzdy coraz kratsia. Ak sa rozhodnes rodit bez epi, treba si jednoducho povedat, ze to zvladnes. A zvladnes to 🙂. Mna pred prvym porodom velmi ukludnilo, ked som si precitala, ze niekde v afrike starsie zeny tie mladsie pred porodom povzbudzuju, namiest toho, aby ich strasili, hovoria im, ze su silne a ze to zvladnu. No tak som si to zacala hovorit aj jav..

caelley
11. apr 2018

Ak chces kurz tak chod, ja by som nesla, nechodila som na ziaden a zvladla som to v pohode, ved citis co sa s Tebou deje, doverujes lekarovi... kamoska chodila na vsetky mozne kurzy, pripravy, laktacne poradne a neviem co, knihy nakupene, internety precitane, porodny plan napisany... prislo na nu a dosla do porodnice, dohodnuty lekar mal dovolenku, ona stresy, panika, pichli jej epi neskoro, nezabrala, rodila so strachom, uplne mimo celeho jej planu, kojenie nula bodov, nemala mlieko, vsetky kurzy a poradne jej boli na prd, nakoniec skoncila s poporodnou depresiou a doteraz berie lieky, 5 rokov od porodu.

kath1210
11. apr 2018

@katrin91 pripravujes sa na porod? Aniball/epino cvicis?

lenkaam_1
11. apr 2018

Aj sa mas coho u mna porod katastrofa.urcite by som uz volila epi ale ako si napisala prwzilo to vela zien ale preco si to neulahcit nesprijemnit ako je co najviac mozne....

le4
11. apr 2018

Este som si spomenula na jednu kamaratku, ona si svojim strachom uplne blokla porod, nepostupoval a skoncila s cisarskym. Ja som si naopak hovorila, ze to zvladnem aj s nizkym prahom bolesti, ze kazda kontrakcia za to moje male stoji, a ze to vybojujem 🙂. Sla som do toho ako bojovnik do vyhrateho boja a nie ako porazena ak to mam takto vtipne vyjadrit :D. Kolke zeny na svete idu rodit tak, ze nevedia ci vobec preziju (videla som statistiky), my mame ovela lepsie podmienky a mizive sance ze sa nieco pokasle... vyber si nemocnicu, z ktorej mas dobry pocit, a nech Ta niekto pri porode sprevadza... ak nechces manzela pri porode, aby nemal "traumu", da sa to vyriesit aj dohodou, ze v druhej faze sa nebude pozerat, ako babo ide porodnymi cestami von... ja som mm pri porode z tohto dovodu nechcela a nakoniec mi jeho pritomnost najviac pomohla 🙂.

fiffinkaa
11. apr 2018

Poviem za seba, predporodna priprava bola podla mna parodia..ak mas strach ries epudural..

3petka
11. apr 2018

@katrin91 ahoj ja som síce mala ako prvorodička dobrý priebeh pôrodu. Extrémne bolesti som mala ale len až pol hodinku pred pôrodom. Od bolesti som myslela ze odpadnem. Ale zvládla som to tým že som ich predýchala, kurz som nemala nakoľko som nestihla rodila som predčasne. Hlavne nekrič ako to vidíš všade naokolo, dýchaj a zakrič si až pri tlačení. Tot moja rada a neboj sa možno ani nebudeš vedieť že rodíš. Každá žena je ina

jarka_201
11. apr 2018

a este by som zabudla, cvic s aniballom, je to velka pomocka, ja ako prvorodicka som skoncila bez strihania a jedineho stehu 👌

diana20
11. apr 2018

Ahoj. Nečítala som všetky príspevky ale tak napíšem ti svoju skúsenosť. Keď som prvýkrát rodila, nemala som epiduralku.. Bolesti boli znesitelne, čakala som kedy to bude naozaj už finále, že to bude ešte oveľa horšie, ale nie.. Už som bola v tom najhoršom, bolesti síce boli veľké, ale znesitelne.. Pri druhom som však mala horšie. Neotvarala som sa a bolesti sa stupnovali à keď už som odpadávala som povedala, že ju teda chcem.. Dobre som urobila.. Zabralo to hneď. Neviem ako to funguje na Slovensku ale ja som mala také tlačítko v ruke a keď som mala pocit, že prestáva účinkovať šťuka som a ako cez infuzku mi to dodalo epi.. Asi pol hodku som aj spala napriek kontrakciam.. Podľa mňa skus a ak nebudeš vládať tak si daj epi.. Inak na oba pôrody mam nádherné spomienky, vôbec si nepamätám bolesť, len to uvoľnenie keď to bolo za mnou a radost z bábätka.. Neboj sa, tu bolesť zabudneš hneď ako pominie..☺️ Držím palce

diana20
11. apr 2018

A tiež mi veľmi pomohlo keď bol pri mne manžel.. Pri prvom pôrode nebol a pri druhom áno..bola som oveľa menej v strese..

emili31
11. apr 2018

@katrin91 urcite chod na kurzy ked s bojis..zodpovedia tvoje otazky, naucia ta zvladat tazke chvile a budes mat lepsie sebavedomie..jedine co ti viem povedat (mam za sebou 2x prirodzene) ze snaz sa co najviac eliminovat stres a strach- stres blokuje porodnu cinnost a predlzuje porod...toto jedine si stale opakuj

veronikazoja
11. apr 2018

každá žena je iná a každá vníma bolesť či stres inak, je veľa žien ktoré porodia ani nevedia ako rýchlo a na druhej strane je veľa takých, ktoré majú celkom iné skúsenosti
u mňa od prvých bolestí až do samotného pôrodu prešlo takmer 20hodín, mala som tú smolu že tí takzvaní poslíčkovia pôrodu vo mne vyvolávali rovnaké bolesti ako samotný pôrod, no mala som skvelého porôrodníka a aj sestričky boli super, rodila som bez epidurálky (nemohli mi ju kvôli komplikáciam dať) ale keď prišiel môj muž tak to bolo aj za 10 epidurálok 😀 bola to tá najkrajšia bolesť na svete pretože som vedela, že na konci ma čaká to najúžasnejšie stvorenie na svete - naša dcérka 😍 ❤ 😍
treba myslieť pozitívne a zbytočne sa nestresovať, a už vôbec sa nepýtať kto mal aký pôrod, len ťa to zbytočne stresuje, ak máš potrebu tak si urob predpôrodný kurz alebo jednoducho vylož nohy a užívaj si chvíle keď si ešte 2v1

extempore
11. apr 2018

Napíšem za seba - keď som čakala prvého syna, tak som pracovala ešte dve hodiny pred pôrodom. Celé tehotenstvo bolo hektické, nemala som ani čas veľmi sa sledovať a báť sa pôrodu. A bolo to tak, že epidurálku som mala zaplatenú, ale ani mi ju nestihli dať. O ôsmej sme dorazili do pôrodnice, do polnoci som mala veľmi slabé bolesti, asi ako začínajúci menzes. O pol jednej začali horšie bolesti, ale stále nič hrozného, potom bolesti prestali, doktorka skonštatovala, že som na 9 cm a môžem tlačiť. O druhej bol malý na svete... A ja sa s prekvapením pýtam pôrodnej asistentky, že či toto už bolo všetko. Ona sa smiala, že áno... Brnkačka...Dcéru som rodila podobne - bezproblémové "pracovné" tehotenstvo, o siedmej ráno som dorazila do pôrodnice, že mi odtiekla voda, bolesti slabé. Doktorka ma pozrela a vraj nerodím, lebo som zavretá.... Tak ma vyhodili zo sály na izbu, že to môže trvať aj celý deň. Oxytocín som odmietla. Za dve hodiny bola malá na svete, ledva som precupkala na sálu. Čiže za dve hodiny som sa otvorila z nuly na desať cm. Bolesti boli horšie ako pri synovi, ale aj tak som sa zvládala rozprávať s mužom... Tým nechcem machrovať, len povedať, že intenzita bolesti je podľa mňa priamo úmerná s tým, ako sa nastavíš psychicky. Spoznala som sa v pôrodnici s babami, čo naozaj chodili na kurzy, cvičili s aniballom, či ako sa ten krám volá... A mali ťažké pôrody s nástrihmi. Ja som na nič z toho nemala čas. A bolo to dobre... Nerieš, keď príde tvoj čas, porodíš. AJ bez epidurálu...

katrin91
autor
11. apr 2018

@kath1210 ešte nie....ešte je skoro. Ale moja lekárka viem ,že to mamičkám odporúča

alazala
11. apr 2018

@hettinka no to ti závidím. Nemá to každý také ružové. Môj prvý pôrod bol horor, trauma na pár rokov. Dcéra bola veľká, nakoniec ju vyberali kliešťami, mne tlačili na brucho, riadny nástrih...druhý cisàrsky v epidurále, úplne pohoda. Doteraz neznášam pôrodné scény v telke. Nechcem nikoho strašiť, bolo to pred 19timi rokmi, teraz by už snáď lepšie vedeli odhadnúť veľké dieťatko, mala 4,2kg.

asia83
11. apr 2018

@katrin91 Ja som mala pred pôrodom najnižší možný prah bolesti. To najnižšie mínusové číslo. Akože pôrod mi ho mierne zvýšil. Lebo oproti tej bolesti je aj vŕtanie zuba bez umŕtvenia prechádzka ružovou záhradou. Pripravte sa na fakt otrasnú bolesť, je to totálna bolesť. No a teraz pozitívne rady: všetko musí prejsť, prejde aj tá bolesť, môžete mať krátky pôrod=krátky čas bolestí, vždy počúvajte, čo vám hovorí personál a hlavne dýchajte. V živote by ma nenapadlo, že zabudnem dýchať, no ja som v tej bolesti jednoducho zabudla. Radšej majte predstavu hroznej bolesti, akoby ste mali ísť do toho s tým, že je to hračka a potom vás to zaskočí (môj prípad). Určite to zvládnete. Držím palce.

asia83
11. apr 2018

@alazala Aj moja mala 4,2 kg, doktori to odhadli na sone, písali do papierov váhu s desiatimi výkričníkmi, podčiarkovali to, aby to pôrodník videl, no ja som ani počuť nechcela o cisárskom. To podľa mňa nie je dôvod na cisársky, veľká váha. Prirodzený pôrod je prirodzený. V deň, kedy som rodila, som aj sedela bez bolestí (po 8 hodinách).

alazala
11. apr 2018

@asia83 no veď to. Prečo tvoj bol prorodzený a môj nie? Ja som sa s tým hrozne natrápila, prečo to tak dopadlo. Istý čas som mala depky, že som to "nezvládla". Dcéra je zdravá našťastie, ale chýbalo možno len pár sekúnd a neostalo by to bez následkov. Už si to ani nechcem pripomínať, ale keď tu čítam tie príspevky, že aká je to pohodička, tak mi nedalo...