Strach z pôrodných bolestí
Ahojte. Hoci som ešte len v 2.trimestri, mám strach z pôrodu. Strach v zmysle,že sa bojím tej neskutočnej bolesti. Sama o sebe si myslím,že mám nízky prach bolesti. Strach z pôrodu u mňa prebýval už dávno pred tehotenstvom. Aj keď viem ,že to prežila každá, prežijem to aj ja, ale aj tak. Strach je veľký. Pomohli vám predpôrodné kurzy a nejaké techniky dýchania alebo mám zvoliť rovno epidurál? Máte niektorá skúsenosti s epidurálom? Ďakujem za odpovede 😉
@alazala Ja som mala to šťastie, že som bola "blbá". Netušila som, kedy čo a ako sa deje. Ja neštudujem info tu na nete, lebo potom sa len nad tým zamýšľam. Tak som šla rodiť a nechala som to na doktorov. Rodila som 20 hodín, z toho samotný pôrod 6 hodín. Mne nepraskla plodová voda, možno aj preto sa nenáhlili. Mne vypichli plodovú vodu cca 2 hodky predtým, ako sa malá narodila. Je to nebezpečné, tam naozaj sekundy hrajú rolu. Vďaka Bohu, že vám to dobre dopadlo.
Nájdi si na YouTube videá pani Vojackovej. Mne pomohli sa toho strachu zbaviť.
@katrin91 tak to je jediny sposob ako sa pripravit na porod tak, aby to nebol masaker. Ja sa bojim bolesti tak isto a mala som riadny strach, no mozem uprimne povedat ze napriek tym prisernym bolestiam (11h) to bol nesmierny zazitok a na nic vo svojom zivote nie som tam pysna! A urcite k tomu prispel aj fakt ze som vedela ako tlacit a dychat vdaka anibalu. Nestihla som ist ani na poucenie k epiduralke tkze som ju nemala a vdaka bohu za to! Takze za mna- boliet to bude, ale je to ina bolest ako ked trhaju zub napriklad, lebo na konci takej bolesti nie je nic len diera, ale na konci porodnej bolesti bude tvoje najvacsie stastie a uvidis ze to bude uzasne!
@katrin91 Ahoj, svoj pôrod mám čerstvo za sebou - synček má 5 týždňov. Pred pôrodom som mala rešpekt už dávno pred otehotnením, no s postupujúcim časom som to riešila stále viac a viac....myslím si, že som sa ani tak nebála bolestí, ako skôr toho neznáma. Z vlastnej skúsenosti Ti môžem odporúčiť zistiť si, či pôrodnica v ktorej budeš rodiť organizuje predpôrodné kurzy. Mne celkom dosť pomohli. Nedozvedela som sa tam prakticky nič nové, človek tým žije a vačšinu vecí si už dávno naštudoval, no upokojilo ma to, že nám pôrodné asistentky vysvetlili ako to chodí konkrétne v ich pôrodnici, čo kedy a ako robiť, aké sú postupy atď. Okrem toho ma ukľudnili ostatné ženské ktoré tam boli - bolo príjemné vidieť a cítiť že niesom jediná ktorá to rieši a prežíva 🙂 Odporúčam vziať si tam aj doprovod k pôrodu 🙂 Druhá vec, ktorá mi pomohla pripraviť sa na pôrod (keďže si myslím že príprava je dôležitá) bol balónik Aniball. Začala som s ním cvičiť v 36tt a v 39tt mi museli pôrod vyvolať kvôli tehucukrovke. Nacvičených som mala 29-30 cm, aj to iba 2 dni pred vyvolovaním. Malý mi síce dal zabrať 21 hodín kontrakcií, ale keď prišlo na tlačenie, poznala som ten tlak, vedela som ako tlačiť, a za 10 minút bol vonku. Mal 53cm, 4,25kg, obvod hlavičky 35cm a bruška 36cm, takže riadny valibuk + zakliesnené ramienka, no zvládli sme to bez nástrihu a vážnych zranení, mala som iba 4 malinké kozmetické stehy o ktorých som ani nevedela. Zo sály som odišla po svojich a hneď som sedela a cikala. Som presvedčená že bez aniballu by som to takto nezvládla, vrelo TI ho odporúčam - psychická a taktiež fyzická príprava na nezaplatenie. Tretia "vec" ktorá mi pomohla, a nemálo dôležitá, bol môj manžel ktorý bol prítomný po celý čas. Bol mi neuveriteľnou podporou, oporou a spoločne sme to krásne zvládli. Preto Ti odporúčam vziať si tam doprovod, osobu ktorej bezmedzne dôveruješ a vieš, že ti bude oporou. Pôrod bolí, nebudem Ti klamať že nie. Ale dá sa to zvládnuť, a to kĺbko ktoré Ti po pôrode priložia na hruď stojí za všetkú tú bolesť. Je to neuveriteĹná eufória a najkrajší pocit na svete keď si prvýkrát obíjmeš svoje dieťatko. Zabudneš na všetkú bolesť a všetko trápenie. Čo sa týka epidurálu, mala som vyvolávaný pôrod, nedokážem porovnať či to bolí viac alebo menej ako spontánny, no po 20 hodinách bolestí, bez spánku a jedla som už bola slabá a bála som sa žeby som drobca nevytlačila plus prestala som sa otvárať tak som o epidurál požiadala. Pomohlo mi to v tom, že v priebehu 20 minút som sa otvorila zo 6 cm na 10 a šli sme na to. Za mňa teda epidurál áno, keď je to naozaj potrebné. Držím palce a prajem bezproblémový krásny pôrod a zdravé mimčo !! 🙂 🙂
@caelley presne suhlasim, v takych bolestich clovek zabudne co si nastudoval a co mu kedy pre mesiacmi hovorili na kurzoch. Ale prosim autorku aby zvazila cvicenie s epinom/anibalom. Svalova pamat sa neda vymazat a telo si bude pamatat ako tlacit a lepsie zvladne tretiu dobu porodnu. A ist z porodu s 0-1 stichmi a 10-15 je rozdiel. Nie je to 'kram' ako tu jedna pani napisala. Je to jedina poctiva a zarucena cesta ako si aspon co to ulahcit. Cvicit, mysliet pozitivne, posluchat sestricky a pri tlaceni zavriet oci! To date!!
Ahoj
mne epi velmi pomohla. usetrila mi dve a pol hodiny bolesti kazde dve minuty. mohla som si aj podriemat - o spanku sa hovorit nedalo skrz vsetky meracie pristroje na mne- a nazbierat sily na tlacenie. bola to velka ulava kedze som mala dlllhy porod.dali mi ju ked som bola na sest cm a za dve hodiny som sa s nou dootvarala na desat.akurat ze pri tlaceni som dietatko vobec necitila. tlacila som v podstate pocitovo naprazdno len preto ze som vedela ze musim ale babo som vobec necitila ci schadza nizsie ci nie atd.ale krasny pocit z porodu a hrdost na seba som po porode citila aaj napriek podaniu epi.ja osobne si ju z mojej vlastnej skzsenosti mozem len chvalit.a radost z vysledku neubrala podla mna netreba za kazdu cenu odmietat dostupnu pomoc ked citis ze ju potrebujes.riad sa sebou.
Ja som napriklad ani necvicila s aniball balonikom a bola som uplne bez sitia, nastrihnutia a natrhnutia. Urcite ta neodhovaram, len ak by si nemohla cvicit (ako ja kvoli streptokokovi som sa bala) nemusi to hned znamenat, ze budes mat 10 stichov 😊 drzim palce 😊
Ahoj ... No strach je prirodzený, to je normálne lebo nevieš do čoho ideš.. ja som rodila 36+3 a nemenila by som, nemala som čas rozmýšľať, riešiť, povedala som si poručeno Pánu Bohu .. proste odtiekla voda tak šup do nemocnice, tam je dobré počúvať a riadiť sa pokynmi.... Mala som epi a bolo to fajn, netrápili má bolesti, oddýchla som si a tých pár minút pôrodu sa dali zvládnuť. Ja som bola otvorená na 5 keď som prisla, kontrakcie od 5,5 mesiaca takže som bola na určitú bolesť zvyknutá. Hlavne myslieť pozitívne.. 😉

@asia83 btw ja som sedela bez bolesti možno po dvoch mesiacoch