Strach z pôrodu: Ako prekonať obavy a stres?
Ahojte ženy ... mala som pred pár dňami špinenie som už 33 tak ma poslali pre istotu do nemocnice. Išla som na monitor a čakala som na lekára kým ma ešte príde vyšetriť. Vtom začala jedna pani rodiť.. tak bežal tam.. ja som už čakala na neho v tej miestnosti... baby mne podlomilo nohy tam čo bol ža krik jačanie ziapanie.. ja som ešte nikdy nerodila ja som mám v hlave.. odvtedy.. ja nato stále myslím mne jej bolo ľúto ale vyvolalo to vomne taký strašný strach že neviem ako mám nato prestať myslieť a nerobiť si nervy dopredu.. však to každá žena nemusi takto trpieť a kričat? Či mám sa nato pripraviť že to bude masaker? Ja sa na syna nesmierne teším aj vydržím všetko len mám strašný strach.
Je to strasne individualne, nestresuj sa dopredu. Cakala som na prvy porod na chodbe, kde som skakala na fit lopte,ked sme s muzom cez dvere poculi zenu kricat,ze chce epi. Dr na to"epi, neepi,tlacte!" Krvi by si sa nam nedorezala, hlavne mojmu muzovi 😁 Nakoniec to nebolo take hrozne, ani som nekricala. Pri druhom to bolo ine, to mi kricanie fakt pomahalo 😂 Bol to 2,5h trvajuci porod po vyvolavacke, takze uplne ina bolest ako pri spontannom porode, ovela intenzivnejsia. Potom som sa ospravedlnovala PA, ale vraj to nebolo take hrozne😉. Ono tlacenie trva par minut, zdravotnici su na to zvyknuti. Pokial spolupracujes, par nadavok,ci vykrikov nikto riesit nebude 😉 Hlavne tebe to bude v danom momente suma fuk a ked budes drzat babo v naruvi, vsetko bude zabudnute.
Ja mam za sebou 4 porody. Ano boli to. Ja som si iba ufffkala aukala v najhorsom. Ale ziaden krik. Dokonca 2x popri mne boli maminky. Ktore nevydali ani hlasok.
Raz bola jedna co ozaj kricala. Ale normalne som za nu citila aj ja bolest-aj ked ja som uz mala hodinu po porode.
Ono to nie je ze och-kricala ale mozno aj nejaky ten sucit-kazda prezivame bolest inac. Iny prah bolesti. Samozrejme aj iny porod.
Mozno budes patrit prave medzi tie ktore nevydaju ani zvuk.
Ja napríklad nepochopím, prečo žena jačí pri pôrode, úplne v pohode to zvládneš, nepredstavuj si nejakú histerku čo si počula, ja ľutujem tých doktorov toto tam počúvať, zbytočný afekt
@zuzubb007 ty to nemusis chapat, nie vsetci musime vsetko chapat, staci, ak to budes akceptovat, ze niekto to ma inak. 🙂
Ja som bola takto hospitalizovaná v 19 tt na gynekológii a tento krik som každý deň počúvala z porodnice. No katastrofa.. nakoniec som išla na akútnu sekciu, takze som sa tomu vyhla .. (áno, viem, viem… prirodzený pôrod je lepši aj pre ženu aj pre dieťa, ale mne sekcia padla vhod)….
@miriamka1995 neboj sa. Ja som mala prvý pôrod hrozný a áno, tiež som kričala, mám blbý prah bolesti, všetko cítim. Na druhý pôrod bola so mnou dula, už som aj vedela, čo čakať a musím povedať, že druhý pôrod bol krásny, o polovicu kratší ako prvý a tam si ani nepamätám, že by som kričala, skôr fučala a tlačila, ale nekričala. Veľa zohráva psychika, ja odporúčam mať pri sebe osobu, ktorá vie upokojiť a podporiť. Mne už len to, že som mala komu stishnuť ruku veľmi pomohlo.
Ja som si presne pre toto dala epidural. Tiež som počula ženy, zbledla som, tlakmi vystrelil, od strachu mi bolo zle....som strašné citlivka, no.... Pri druhom som zvolila sekciu
Ja som rodila dvakrat a druhykrat ked som isla na kontrolu pred porodom strasne tam kricala zenska bolo ju pocut cez dvojo dveri na chodbu, no tiez som cumela radsej som odisla 😂 ked som rodila potom ja, dr mi hovori kludne si zakric ale ani hlaska som nevydala nebolo treba. A nastastie nikto nerodil so mnou tak tam bol klud.
To zvladnes, je to narocne ale vsak prezijes 😁
@miriamka1995 prežila som s krikom pri oboch, mohla som sa na to pripravovať, hovoriť si v hlave kľud, je to 70perc hlava, nie nedokázala som to
Bolesť hrozna pre mňa
Nikdy viac
Ale povzbudim ťa, ešte som v rozhovoroch nestretla takú , ako mňa.
Všetky rodili v pohode, ako spomínajú ženy vyššie
Želám pekne pôrody ženy ☺️
@kiki68 áno veď jasné 🙂 ja si epi zaplatím ale počítam s hocičím. No radšej ju mať zaplatenú a mať ju k dispozícii ak sa bude dať než sa na to vykašľať
@anonym_da92ef to sa plati este? Ved to je uz snad zadarmo. Aspon u nas sa za to nic neplati, iba musis mat poucenie.
@anonym_da92ef to sa plati este? Ved to je uz snad zadarmo. Aspon u nas sa za to nic neplati, iba musis mat poucenie.
@kiki68 no tak to je ešte lepšie potom keď je to za free 🙂 nesledovala som to
@kiki68 no tak to je ešte lepšie potom keď je to za free 🙂 nesledovala som to
@anonym_da92ef ja viem, ze pred 10-15 rokmi sa to este niekde platilo, teraz uz taketo nieco som naozaj nikde nevidela. Potrebujes urcite poucenie, to mas pohovor a anesteziologom. My sme to mali skupinovo teraz pred rokom ako som isla rodit. Zaroven nas poucili aj o celkovej anestezii a tlmeni bolesti. Za mna to mali prakticke. Nakolko anesteziolog naraz vybavil 20 zien, co tam prislo.
Vobec sa nestresuj. Ja som mala super porod. Bez epiduralky. Za 2 hod po vsetkom. No jacala som ako nepricetna. Zle znasam bolest. Keby toto prezila napr moja sestra, tak ani nepipne. Cize ozaj sa neporovnavaj
Neboj, zvladnes to, nestresuj dopredu, babo to citi...ja som nekricala vobec, iba som nadavala ba manzela preco mi spravil dieta 😀
@miriamka1995 ja som nekričala - nie, že by to nebolelo, ale fakt som sa sústredila na tlačenie 🤷 Ale zas poznám ľudí, ktorým treba kričať, keď podávajú výkon - a to pôrod je. Ja som mala odtečenu vodu doobeda a hneď Kontrakcie, porodila som na druhý deň ráno a vieš čo, ja na yo spomínam v dobrom. Mala som aj epidural, komfort v pôrodnici, manžel a zlaté PA. Tá najväčšia bolesť bola len krátko a hneď po nej je bábätko na Tebe a to už myslíš len naň. Neboj sa, bude to v poriadku.
Ja som tiež prvorodička. Termín niekedy v septembri a plánujem si zaplatiť epidural. Som čítala veľa krát že to nemusí zabrať atď, ale nebudem sa hrať na hrdinku a ak to bude nutné tak si ho dám. Možno tá pani čo rodila si ho nedala. Každopádne ja si chcem čo najviac pomôcť od bolesti čiže aj ten epidural kľudne. Skús to zvážiť. Nikto ťa nebude nútiť aby si si ho nakoniec dala ale na tvojom mieste by som zvážila aj túto možnosť.
@anonym_da92ef epidural je zadarmo 😀
@anonym_da92ef epidural je zadarmo 😀
@michaela329 no veď teraz už viem :D doteraz mi to nebolo treba vedieť
@miriamka1995 tiez som toto zazila. a som mala co robit, aby som sa tam nezlozila od strachu.
pozri, kazda zena znasa bolest inak, vela robi Tvoje nastavenie v hlave. hlavne si treba uvedomit, ze jacanie nepomoze ani Tebe ani babatku (cim neodsudzujem tu zenu ani ziadnu inu, ono niekedy ta bolest cloveka prevalcuje), snaz sa na toto mysliet, ze energiu chces vlozit do toho, aby bolo babo cim skor s Tebou, do tlacenia a nie do kriku. ten Ta len viac vysiluje.
a porody su aj pekne, no verim, ze Ta tento zážitok vystrasil. realne to mozno ta zena vnimala spatne ako pekny porod.
ja ked som sla pri tretom porode uz tlacit, som taky hrdelny vykrik vydala, ze som sa zlakla sama seba 😂 pritom to nebolo od bolesti ci strachu, ale skor take zmobilizivanie sil, bojovy pokrik... a syncek bol na svete rychlo, ani mi nestihli tie opierky na nohy pripravit a ako vyletel, lekara celeho oblial plodovou vodou... a ked mi ho porodna asistentka sla polozit na brucho, rovno ju aj riadne ocikal... a teraz sa uz na tom smeje aj syncek sam.
@miriamka1995 tiez som toto zazila. a som mala co robit, aby som sa tam nezlozila od strachu.
pozri, kazda zena znasa bolest inak, vela robi Tvoje nastavenie v hlave. hlavne si treba uvedomit, ze jacanie nepomoze ani Tebe ani babatku (cim neodsudzujem tu zenu ani ziadnu inu, ono niekedy ta bolest cloveka prevalcuje), snaz sa na toto mysliet, ze energiu chces vlozit do toho, aby bolo babo cim skor s Tebou, do tlacenia a nie do kriku. ten Ta len viac vysiluje.
a porody su aj pekne, no verim, ze Ta tento zážitok vystrasil. realne to mozno ta zena vnimala spatne ako pekny porod.
ja ked som sla pri tretom porode uz tlacit, som taky hrdelny vykrik vydala, ze som sa zlakla sama seba 😂 pritom to nebolo od bolesti ci strachu, ale skor take zmobilizivanie sil, bojovy pokrik... a syncek bol na svete rychlo, ani mi nestihli tie opierky na nohy pripravit a ako vyletel, lekara celeho oblial plodovou vodou... a ked mi ho porodna asistentka sla polozit na brucho, rovno ju aj riadne ocikal... a teraz sa uz na tom smeje aj syncek sam.
@mamatroch treba to asi aj trocha brať s rezervou.. že možno si aj ja pokričím a keď nie nie..lebo som počula rôžne pribehy že potom ženám nadávajú a tak a ja v takychto stresových situáciach som :D výbušná a bojím sa že ak namňa začne niekto kričať tak ho pošlem rovno tam :D... aj toho sa dosť obávam :D držte palce nech to zmáknem :D
@miriamka1995 ja som nekričala - nie, že by to nebolelo, ale fakt som sa sústredila na tlačenie 🤷 Ale zas poznám ľudí, ktorým treba kričať, keď podávajú výkon - a to pôrod je. Ja som mala odtečenu vodu doobeda a hneď Kontrakcie, porodila som na druhý deň ráno a vieš čo, ja na yo spomínam v dobrom. Mala som aj epidural, komfort v pôrodnici, manžel a zlaté PA. Tá najväčšia bolesť bola len krátko a hneď po nej je bábätko na Tebe a to už myslíš len naň. Neboj sa, bude to v poriadku.
@michaela329 ďakujem 🙂 aj Vám aj ostatným babám za také ukľudnenie 🙂 už som nad tým.premýšľala a beriem to už tak že každý má iný prebieh.. a inak každá znás asi znáša bolesť ale jednoducho som sa zamerala nato že nech je to akékoľvek za ten výsledok to stojí <3

Rodila som 3x. Prvy dlhy, skoncil cisarskym, druhy prirodzene, ale kricala som neskutocne. A to nebolo o tom, ze som chcela, alebo by ma kricanie vycerpalo. Mne to kricanie velmi pomahalo. Treti bol tiez prirodzene, bola som nastavena, ze budem znovu kricat, ale pri tomto tretom porode sa mi neziadalo vobec kricat, az som bola prekvapena. Ale teda bol aj najrychlejsi.