icon

Tlačenie na brucho pri pôrode a tragické následky

daniela1983
28. aug 2014

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-r...

eportaz o tragickych nasledkoch Kristellerovej expresie! postupu, ktory sa v porodniciach deje kazdy den pri x zenach hoci je zakazany uz 60 rokov! a este su zan mnohe matky vdacne, lebo ich lekari presvedcia, ze im to pomohlo a bez neho by dieta neporodili! skor by mali byt vdacne ze to prezili napriek tomu ze lekari zasiahli takym barbarskym sposobom! ja stale nechapem zeny co hovoria: Ved lekari predsa vedia lepsie ako porodit dieta, ved matka to nestudovala!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
daniela1983
autor
30. aug 2014

@slniecko77 nic nechapeme, nemame titul z mediciny, takze nevieme ze non lege artis sa musi vykonavat radsej preventivne, ved co ak by sa dieta medzicasom v matke vstrebalo napriklad.... 😝

daniela1983
autor
30. aug 2014

@fidka79 no ved tie matky v reportazi sa stazovali a nic im to nepomohlo pre zmanipulovane posudky...a takych je viac, viem minimalne o jednej dalsej osobne...

daniela1983
autor
30. aug 2014

@sunshineka hehe lepsie vsade byt, vsetko vediet ako nevediet nic a nechat sa ohrozovat na zivote... 😝

katka2365
30. aug 2014

Tak ja mám dosť zlú skúsenosť s tlačením na brucho.Nebolo to počas pôrodu ale po nom ked som ležala na sále.Stále mi tlačili na brucho lebo som veľmi krvácala a museli zo mna dostať tú zrazenú krv.Striedali sa kolo mna asi 4 sestričky a bola to neskutočná bolesť tak mi tlačili na to brucho z lokťom že som myslela že mi prepichujú brucho z nožom.Ked som potom protestovala že nech ma už nechajú zavolali doktorku a tá mi vopchala ruku do cerstvo zašitej šušky a tú krv vybrala.Poviem vám väčšiu bolesť som ešte nezažila som myslela že tam skolabujem.Ešte aj teraz ked si na to spomeniem tak už rodiť nechcem bola som na sále asi 4 hodiny nakoniec mi pichli infúziu a potom ma už konečne previezli na oddelenie.

eliaska23
30. aug 2014

@daniela1983 úplne súhlasím, ja doktorom verím, ale tiež mám vlastnú hlavu, aj keď nemám vyštudovanú medicínu... viem, že lekár dokáže zachrániť život, rovnako ho však svojou chybou môže vziať, treba si to dať na misku váh a nie slebo dôverovať, lekár je tiež len človek. Ja sa na pôrodníka nehnevám, nech bol môj pôrod akýkoľvek, sme tu, napriek podceneniu situácie zareagoval rýchlo a sme tu živí aj ja aj dieťa... napriek tomu tentokrát už nič nenechám na náhodu, viem, že dokážem porodiť prirodzene, verím si, odmietnem akékoľvek zásahy a urýchlovanie pôrodu oxtocinom či inými medikamentmi a už vôbec nedovolím otvárať mi krčok ručne... prirodzené kontrakcie nie sú zďaleka také strašné ako tie umelo vyvolané alebo podporené. Tak snáď tentokrát budeme s drobcom odchádzať z pôrodnice pozitívne naladený a s pocitom nádherného zážitku narodenia dieťaťa 🙂

eliaska23
30. aug 2014

@petah82 ďakujem pekne 🙂 áno aj u mňa to tak bolo, najskôr odišla plodová voda a malý sa narodil až po 12 hodinách od odtečenia plodovej vody... ja napriek tomu stále tvrdím, že horšie bolo zotavovanie ako samotný pôrod, lebo som nedokázala normálne fungovať, chodiť okolo malého, mala som čo robiť zo sebou... o tom, že sex bol pre mňa utrpenie najbližší rok ani nehovorím... inak je zarážajúce, koľko žien na SK má tak ťažké spomienky na pôrod... len okolo mňa je kopec žien, ktoré rodili klieštami alebo vákuom... niekde musí byť chyba, keď žene je od prírody dané, že má deti privádzať na svet...

daniela1983
autor
30. aug 2014

@eliaska23 silno drzim palce. no viem ze s oxy to vacsinou viac boli. ja som ho mala az v druhej dobe na par minut, takze tam uz to nebolelo vobec. ja som vdacna zase PA, pretoze lekar tam boli iba na 2minuty nastastie. PA urobila vsetky navrhy a reakcie dobre a bola velmi trpezliva... je fakt ze na sale som moc nediskutovala, tam som akurat hovorila, nie, nechcem 😅 preco som to hovorila som jej vysvetlila az po porode ked sme si dali asi hodinovy pokec na izbe o priebehu porodu

daniela1983
autor
30. aug 2014

@eliaska23 inak presne toto ma napadlo, nemam ani jednu jedinu kamosku ktor by na slovensku zazila krasny bezbolestny prirodzeny porod. vsetky na to nerady spominaju a prezili z mojho pohladu peklo ked rozpravali....niekde bude chyba...zeby v systeme?

slniecko77
30. aug 2014

@eliaska23 mas uplnu pravdu, napisala si to presne 😉
Zo srdca ti prajem taky porod ako som ja mala oba..bolo to nieco nadherne 😵 aj ked s bolestami, ale tie k tomu patria...za dve hodiny po porode som sla posvojich do sprchy, sedela v tureckom sede a po 6.5 hodine sme boli vsetci doma 😵 nemala som pocit, ze som bola v nemocnici, vsetci sa chovali uzasne, mili a ustretovi, na vsetko sa pytali...mna velmi mrzi,.ze su zeny co maju z porodu traumu vdaka spravaniu zdravotnikov ☹

eliaska23
30. aug 2014

@petah82 a ešte mi napadlo, že u mňa tiež to bolestivé zotavovanie zhoršilo popôrodnú depresiu, tri mesiace som doma revala do vankúša a mala psychiku v r...i, ale chcela som kojiť, takže tabletky neprichádzali do úvahy... nebyť môjho muža, neviem, ako by som dopadla.... a v PE sa tiež vtedy rodilo v ľahu, teraz už máme nové pôrodné kreslo, takže sa dá rodiť v polosede...

aristka
30. aug 2014

@daniela1983
ty si asi sadomaso ,pôrod ,je veľmi bolestivá záležitosť a prirodzený určite nie je bezbolestný ,jedine podaním neprirodzeného epiduralu ....plus neviem komu sa páči bolesť ,nehovoriac o pôrodnej,ktorá je najintenzívnejšia z popis bolestí jedine len jedincovi ,ktorý má nejakú úchylku a v bolesti sa vyžíva ...ak by bola bolesť tak úžasný zážitok nebolo by toľko bolestivých vzdychov pri kontrakciách a špatných pohľadov na manžela ,plus by nebolo oddávna prečo vymýšlať ako ženám pôrod zjednodušiť tj či bylinkami ,či polohou a pod.dnes liekmi ....asi nie všetci sú sadomaso alebo uletený a nezdieľajú názor bezbolestného prirodzeného pôrodu......vieš ono to čítajú aj mamičky,ktoré ešte nerodili a prečítajú si takú kravinu ,tak sa ani nečudujem ,že tu zaznejú také otázky či pôrod bolí ......bolí a ako šľak ...jediným jeho pozitívom je bábo na konci bolestivej cesty ,keďže príroda to inak nezariadila ....

eliaska23
30. aug 2014

@daniela1983 bingo... 😀 problém je, že tu nikto nepočúva ženu, veď rodí ona, ona predsa cíti, že dieťatko sa pohybuje nižšie, že cíti hlavičku a pod... keď počujem kamarátky ako hovoria, že museli zadržiavať tlačenie, lebo ich dr. vysmiali, že neexistuje, aby cítili hlavičku... no keď už si niekto nahmatá medzi nohami hlávku a vlásky, tak potom neviem, čo cíti... a to obmedzovanie... nemôžete chodiť, len ležať na boku, aby správne zrotovala hlavička, dokonca mi za celých 12 hodin dovolili len jednu sprchu, aby mi ulavila od bolesti, lebo tabletky ani epidurál som nechcela... to som vôbec nepochopila... čo sú toto za príkazy a zákazy pri pôrode, niektoré možno majú opodstatnenie, ale zakázať žene sprchu, to je nonsence... a prísun tekutín obmedzený na ovlaženie pier vodou, ale prstami, žiadne dám si glg vody... ach jaj, sto rokov za opicami naše pôrodnice...

eliaska23
30. aug 2014

@slniecko77 Ďakujem, presne taký pôrod mám v predstave a intenzívne naň myslím, verím tomu, že to s drobcom takto úžasne zvládneme 🙂

daniela1983
autor
30. aug 2014

@aristka o orgazmicom porode si asi nepocula co?
neviem ale kontrakcie som ako bolest nevnimala. jedina neuveritelna bolest bola ked do mna doktor bez varovania vrazil ruku a nasilne urobil dirupciu a to som jediny krat kricala od bolesti, to bola bolest a nie kontrakcie. si zdravotnik tak by si mala vediet, ze telo, pokial teda nie je sfetovane medikamentami si pri porode vyrava hormony ktore bolest tlmia, co neplati ak sa nadopuje pitocinom samozrejme...no a tie hormony su silen ako slak. samu ma to prekvapilo. lebo ked som sa 5 dni po porode porezala doma, tak som necitila ziadnu bolest. bol to pre mna dost sok. a takze v den porodu musela byt v krvi taka konska davka hormonov proti bolesti, ze teda...skratka sila. takze ziadny sado maso ale prirodzene proocesy. ale to ste sa isto v skole ucili, tak ta nebudem poucovat. no lenze to musi mat zena klud a podporu aby sa jej telo to takeho stavu dostalo. navyse ved porod sa preziva v tranze ked je cas zrychleny a vnimanie uplne ine, ale zase, to na to musi byt prostredie.... nie orgazmicky porod som nemala, ale po mojej skusenosti viem ze je to mozne.....takze nie, neboli to ako slak, moze to byt uplne v pohode...osobne by som radsej 17 hodin rodila ako si hodinu nechala vrtat zub, to ma boli ako slak a to si davam injekciu od bolesti...

zuzka_puska
30. aug 2014

opytam sa takto: ked tu pisete o tom ake je zle tlacenie na brucho..... v poriadku, a co ked rodicka nevladze tlacit, co v takom pripade maju lekari robit??? nechat dieta zadusit sa??? toto ma velmi zaujima, ako by ste v pripade vycerpanej rodicky odrodili to dieta vy, ked tlacenie na brucho je vraj zakazane a zivot ohrozujuce... teraz cakam co najmudrejsiu odpoved, hura na to budem vsetko citat!!!!!!!!!!

daniela1983
autor
30. aug 2014

@eliaska23
to co opisujes je hrozne. obmedzovali ta v pohybe a piti??? a si si ista ze to bola porodnica a nie terezin?

eliaska23
30. aug 2014

@aristka ja s tebou nesúhlasím... je pôrod, ktorý bolí, ale po narodení dieťatka sa matka cíti relatívne fit a je schopná sa o dieťa s láskou a pohodlne starať... a je pôrod, ktorý sakra bolí (napr. aj vďaka neprirodzenému oxytocínu) a zotavovanie po pôrode je utrpenie trvajúce nie šestonedelie, ale niekoľko mesiacov, o sexe nehovoriac... každá žena ráta s bolesťou pri pôrode, ale je rozdiel, ako je na tom tá žena po pôrode... Veľa žien sa teraz obracia na hypnopôrod, stúpa počet žien, ktoré volia pôrod doma s dulou, je veľa žien, ktoré cvičia s balonikom a starostlivo sa na pôrod pripravujú, prečo asi? lebo lekári berú rodiacu ženu ako ďalšiu prácu, ktorú treba vykonať (česť výnimkám), nepočúvajú potreby žien a stavajú sa na piedestál, ja som dr., ja viem, čo treba robiť a kedy, ty len počúvaj a rob, čo ti poviem... to nie je správny prístup, chýba komunikácia medzi lekárom a ženou, ale komunikácia v pravom zmysle slova a tá zahŕňa aj aktívne počúvanie.

slniecko77
30. aug 2014

@zuzka_puska vies na to je odpoved...ale ironicky podton co si zvolila a vysmech k tomu, s takym clovekom skoda debatovat, nepresvedci ta ani najrenomovanejsi odbornik z odboru porodnictva..

daniela1983
autor
30. aug 2014

@zuzka_puska tak jednak lekar dieta nerodi, rodi matka. a ako to robia v zahranici ked tu metoodu nepouzivaju? snad maju kazde druhe dieta pridusene, ci uplne mrtve? co takto nechat rodicku aby robila co potrebuje, hybala sa, jedla, pila, doplnala energiu, aby ju na tlacenie teda mala aHLAVNE!!!! aby mohla rodit v polohe aku si vyberie!!! napr v sede na stolicke, v drepe atd a predovsetkym!!! nenutit ju tlacit ked je otvorena na 8cm a nema vypudzovacie kontrakcie! lebo vtedy zena nema silu vytlacit. vtedy su totiz otvaracie kontrakcie a tie su uplne ine. tie otvaraju krcok maternice a nemaju silu vypudit dieta. kdezto ked su vypudzovacie ta maternica vypumpuje to dieta z tela s obrovskou silou a matka nepotrebuje usilovne tlacit iba pomaha telu. amternica to robi prakticky skoro sama. su zeny co ked rodili same prirodzene tak netlacili vobec!

rodicka nevladze tlacit najcastejsie po medikamentoch a ked este nie je riadne otvorena.

vevesh
30. aug 2014

@aristka dovolim si oponovat - ak by to bolo take sado- maso od pradavna, bud by sme uz vyhinuli pred storociami alebo ziadna zena by nemala viac ako 1-2 deti a antika by bola v obehu uz v praveku...a nie, ze niekedy v dobach minulych zeny mali 10- 16 deti- a len tak poznamka na okraj, ked sa spytas zien, ktore nerodili v nemocniciach, kazda ti povie, ze boli len trochu, ak sa spytas na tie nemocnicne porody- zeny 2x rozmyslaju, ci si to este raz "pretrpia"...

eliaska23
30. aug 2014

@daniela1983 dokonca jedna z najlepšie hodnotených, dva roky dozadu bola vyhlásená mamičkami za jednu z naj pôrodníc na SK... žiaľ, aj samotné ženy to robia, nebojujú za seba a svoj pôrod dostatočne a uspokoja sa s tým, čo im je ponúknuté, nežiadajú viac, hoci majú na to právo...

daniela1983
autor
30. aug 2014

@eliaska23 presne ako pises. ked som na novorodeneckom raz v noci mala debatu o porode so sestrickami tak len so slzami v ociach povedali..."viete my to tym lekarom hovorime, ale oni si myslia ze zeny su tupe stado...." to si budem dlho pamatat tu ich vetu...

slniecko77
30. aug 2014

@eliaska23 ja si skutocne neviem predstavit keby ma obmedzovali vo vybere polohy, som si instiktivne zvolila polohu ked som sa ulozila na porodnicku postel (ci ako to nazvat), ja si neviem predstavit mat napichnutu kanylu, byt na monitore a to bezdovodne..samozrejme ked je k tomu zdr.indikacia nic sa neda robit..o oxytocine, epiziotomii rutinne nehovoriac!

eliaska23
30. aug 2014

@daniela1983 lekári pozabudli, že ženy z toho tupého stáda ich priviedli na svet a len vďaka nim sú tu a sú tým kým sú...

daniela1983
autor
30. aug 2014

@slniecko77 nechapem tie monitory na ktorych sa lezi...ved su predsa prenosne monitory a daju sa pouzivat vo vani, na fitlopte proste v akejkolvek polohe...

eliaska23
30. aug 2014

@slniecko77 kanyla je špeciálna kapitola... napichnú ju hneď pri príjme rodičky, hoci ju napr. potrebujú až za 12 hodín... celú noc ruka bolí a zbytočne znervózňuje ženu, ako sa má potom uvoľniť a sústrediť na samotný pôrod... pritom napichnutie kanyly je otázka minúty a pol... toto tehotenstvo som v 17 tt ležala v nemocnici pre tvrdnutie bruška a jednu kanylu som mala napichnutú tri dni v kuse... keď už som na ruke mala modrinu a dosť to bolelo, požiadala som, nech mi to dajú dole, veď magnézium mi už netieklo 24 hodín a ak by bolo treba, napichnú mi novú a na iné miesto... to bolo rečí okolo toho, som si dovolila niečo chcieť a samozrejme si to sestrička bola overiť u lekárky, či môže... hm...

aristka
30. aug 2014

@vevesh veľká znalosť histórie a práv žien a manželiek plus hierarchie preložené inak ,žena musela poslúchať a keď muž chcel sex musela sa mu podvoliť a keby bola medicína na takej úrovni ako teraz tieto bio otázky by sme mali dávno za sebou a poniektoré by nemali teraz o čom mudrovať alebo predvádzať svoje úchylky ....a rodičovstvo by bolo plánované tj ženy by mali prostriedky ako sa chrániť....

svetllana
30. aug 2014

@bazarocka Haha, tak to si viem predstaviť 😀. Nám vtedy zakazovali gaťky, takže vložky sme museli nosiť len tak navoľno a pridržiavať ich stehnami...no a ktorá stehná nemala trebárs silou vole 😀 😀 😀 😀