icon

Tlačenie na brucho pri pôrode a tragické následky

daniela1983
28. aug 2014

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-r...

eportaz o tragickych nasledkoch Kristellerovej expresie! postupu, ktory sa v porodniciach deje kazdy den pri x zenach hoci je zakazany uz 60 rokov! a este su zan mnohe matky vdacne, lebo ich lekari presvedcia, ze im to pomohlo a bez neho by dieta neporodili! skor by mali byt vdacne ze to prezili napriek tomu ze lekari zasiahli takym barbarskym sposobom! ja stale nechapem zeny co hovoria: Ved lekari predsa vedia lepsie ako porodit dieta, ved matka to nestudovala!

ajana1
30. aug 2014

@slniecko77 vyzera ze mate velmi podobny ak nie aj rovnaky system. Tu pride tiez na tyzden s tym ze ti pomaha s miminkom a domacnostou pripadne aj starsimi detmi. A u doktora sme boli v 4 tyzdnoch. V 8 dali malemu prvu davku vakcinacie.

svetllana
30. aug 2014

@slniecko77 To si dobre podotkla, že "pre tie, ktoré by si chceli rypnúť" 😀..Vidieť, že máš prehľad o chode Koňa 😀 😀 😀

eliaska23
30. aug 2014

@panpers to ti verím, ja som bola na tom po pôrode rovnako, mňa rozrevala akákoľvek spomienka na môj pôrod, hlavne som cítila obrovské sklamanie aj zo samej seba, lebo predstava o pôrode bola úplne iná a dopadlo to inak, ani neviem prečo, ale asi to sklamanie pramenilo z toho, že som si vtedy nevedela otvoriť hubu a len som robila, čo mi kázali. Bola som z toho frustrovaná, pritom som dospelý človek a mám právo povedať si čo chcem, mám právo byť informovaná vopred, čo so mnou idú robiť a prečo... také zmiešané pocity... ale dobré je to v sebe nedusiť a vyrozprávať, aj 100x to zo seba povedať, ak ti to pomôže... hlavne to spracovať teraz vo svojej hlave, nech môžeš ísť ďalej a naplno sa venovať svojmu dieťatku... neviem sa presne vyjadriť, ale chápem, ako sa cítiš...

eliaska23
30. aug 2014

@slniecko77 takú midwife by sme tu brali 🙂 tu na druhý deň po prepustení z pôrodnice treba ísť s bábom k pediatrovi, do čakárne a ambulancie plnej bacilov a nikoho nezaujíma, že žena pozašívaná si nevie ani do auta nastúpiť, nieto ešte sadnúť a nie to ešte v -20 stupňoch v zime v snehu ťahať novorodenca na povinnú prehliadku... to sa vraj už teraz zmenilo, že by pediater na prvú návštevu mal prísť domov, ale či to budú naozaj doktori rešpektovať a budú chodiť, to zas bude prax, ktorá sa bude zavádzať roky...

daniela1983
autor
30. aug 2014

@svetllana akoze zakazovali gatky.??? prosim? a to akoze preco? nechapem....uffff

vevesh
30. aug 2014

@aristka vies, ze prva antikoncepcia je znama okolo r. 2500 p.n.l z dob egyptskych faraonov- normalne aktivne uplatnovana- Cize existovalo viac menej planovane rodicovstvo uz od tych dob....v stredoveku sa uplatnovala antika, a ked zlyhala, bol vykonavany potrat - takze takisto planovanie ( vsak sexovanie, posluchanie zeny a chranenie sa pred tehu su tri rozdielne veci)
...a to,ze porodit neboli, viem z vlastnej skusenosti, ked porod bol rizikovy a problemovy, ale prebiehal fyziologicky normalne bez epi,nastrihu,prepichovania vody, tlaceniaz na brucho, s moznostou volne sa hybat- dokonca s pripnutym ctg na monitorovanie (!)- jednoducho pa a lekar boli na pozorovanie a zasahovali by iba v pripade ohrozenia ( a to je normalny pristup k rodickam bez planov alebo diskusii..)

ervenka
30. aug 2014

@petah82 hmmm to na akych starych posteliach, alebo lehatkach, ci ako to nazvat sa rodi na SVK? Ved moderna postel sa da polohovat, a to nie len zahlavie za chrbtom rodicky, ale da sa cela postel aj vysunut vyssie= zena je trochu ako na bidle 😉 ale mudr. si neposkodi chrbat. Mna si tiez dala PA trochu vyssie a ona problem nemala ani nahodou.
@ajana1 ja som mala dlhy, ale naozaj nie tazky porod. Aspon ja to tak neberiem. Nas troch nechali v nem. vyspat sa, kedze sa drobec narodil 23,36.zaspavala som uz pri prevoze na poporodnu izbu. 😉 A potom rano o 9,30 sup domov a o 10,30 zvonila poporodna starostlivost... Ale napr. kamoska zavolala babicu,ked mala kotrakcie kazdych 5 min. v men. pobudla 4 hod. a potom naspat domov, sup do postele. A poporodna starostlivost ju cakala pri dverach. 😀

daniela1983
autor
30. aug 2014

@eliaska23 no v CR detska lekarka prisla k nam domov minimalne dva krat...

daniela1983
autor
30. aug 2014

@ervenka na tyk polohovacich porodnych kreslach sa da rodit dokonca aj v klaku a drepe a daju sa pouzit aj ked sa rodi na stojaka, len tento fenomen este lekari neobjavili....ale staci si na youtube poriet reklamne video 😀

eliaska23
30. aug 2014

@daniela1983 tak vieš, dva postkomunistické štáty a každý iný... tu je viac rozdielov medzi ČR a SR a nie len v tejto oblasti... mám rodinu v ČR, tak keď sa pár krát do roka stretneme, oni sa len smejú, že sme tu fakt zaspali dobu...

daniela1983
autor
30. aug 2014

mimochodm baby dnes celel poobedeie z casu na cas pisem s kamosom, zije s manzelkou v holandsku....ona prave dnes rodi. prisli tam o 11hod. kotrnakcie od 5hod no a pozrite kolko je hodin...a este jej nic nedali na urychlenie. a co je este vacsi skandal este ju vobec nevysetrili!!! teda vaginalne. lebo kamos povedal, ze nevie na kolko je cm, lebo ju nevysetrovala cele tehotenstvo!!! a ani teraz!!! 😝 😝 😝 no ale tu by to nasi zdravotnici brali ako ohrozenie na zivote ak by sa v zene nerypali aspon raz za hodinu.... 😝 😝

daniela1983
autor
30. aug 2014

@eliaska23 no ja som vdacna ze v CR je momentalne aspon jedna porodnica kde sa da nromalne rodit a kde je bonding automaticky pri kazdej matke a nie len tej co si ho pyta, dokonca aj pri planovanom cisare a na nadstandarte moze spat aj otec a starsi surodenci...mimochodom statna je to, ziadna sukromna a nadstandart stoji v prepocte 10e keby si chcel niekto rypnut :D

slniecko77
30. aug 2014

@eliaska23 prva navsteva pediatra bude urcite u vas..zakon tak kaze 😉 navstevou doma nielen, ze bude skontrolovane babo, ale aj socialne podmienky doma 😉 je to jedna zo zmien po tragickej udalosti co doma utyrali malu Lucku ☹ kedysi na Slovensku existovala terena zenska a detska sestra, rok 1989 priniesol zmenu, zmenu k horsiemu, zrusili ich..tieto sestri chodili domov k mamickam a kontrolovali zeny a novorodencov, radili co a ako a samozrejme kontrolovali socialny status rodiny 😉 nie vsetko stare bolo zle..
@svetllana to vies, si tu take co vsetko vedia a vsade boli 3x 😀 a nemyslim tym @daniela23 😉

slniecko77
30. aug 2014

@eliaska23 my sa na CR nechytame ani zdaleka v medicine..a CR zase na zapadnu Europu 😀 takze mame co dohanat..a velmi vela 😖

heni79
30. aug 2014

@eliaska23 Aj na Slovensku ti pediater príde pozrieť novorodenca domov. 😉
Nie každý, ale sú aj takí. Presnejšie sestre bola pri oboc deťoch zdavotná sestra, u nás vmeste jedna pediatrička chodí tiež, no za poplatok.
Naša nie, my sme šli s deťmi k nej. No v presne určenom čase a nečakali sme. Novorodencov berie ihneď!
Síce odbočujem od témy, ale zas nedá mi nereagovať. Toho negativizmu je tu neúrekom.

daniela1983
autor
30. aug 2014

@heni79 teraz sa pytam uplne bez rypania...aky vysoky je to poplatok?

ervenka
30. aug 2014

@daniela1983 ja som mala vaginalne vysetrenie 1x pocas celeho tehotenstva, aj to len preto, lebo som mala kotrakcie v 25tt (ak sa nemylim) tu sa vsetko vysetruje najprv sono cez brucho, a ak je embio este male, potom nasleduje cez vaginu.
Inak, videla som nazivot pocas info vecera v nemocnici co ta postel "dokaze". No a tu v Nl okrem porodov doma, v nemocnici je este porodny hotel. No vidim podla niektorych nazorov, ze este pretecie vela vody v Dunaji, kym sa styl porodnej "starostlivosti" na SVK zmeni. Hlavne, ked to niektorych mamickam nedavi a dokonca su vdacne. Co uz...

slniecko77
30. aug 2014

@eliaska23 jeeeezis sestrY 😔

malzeville
30. aug 2014

pred30'rokmi bol cisarsky indikovany vo vynimocnych pripadoch
nebola epiduralka
zeny rodili aj 20 hodin maximalne pichli infuziu oxytocin ale zena uz musela byt na 5 prstov otvorena
ja som rodila tretie dieta -syna- 2 hod predtym som 10 dni uz s nocnymi kontrakciami lezala v nemocke na udrziavani
bola som otvorena na 4 prsty po 2 hod na 8 ale s infuziou prisiel lekar dieta bolo vidno ale udajne sa stale "schovaval " naspat
tak dr vyzval sestru aby mípomohla a ona velmi jemne kolenom mi Janicka posuvala az hommohol dr vybrat
bolóto fajn a vobec na vsetky 3 porody mam len tie najlepsie spomienky🙂))

heni79
30. aug 2014

@daniela1983
To sa musíš spýtať tých, čo k nej chodia. 😉 Nemá zverejnený cenník. Možno v jej ordinácii áno, na nete nie.
Ako som písala vyššie, naša to nerobí.
A u sestry bola tá zdravotná sestra od ich pediatričky zadarmo (9 a 7 rokov dozadu). Len pre úplnosť.

effkaa
30. aug 2014

@heni79 mne sestricka v porodnici povedala, ze pediatri uz maju zaplatene od poistovni, ze pojdu novorodenca pozriet domov a podla jej slov, ak to pediater odmietne, mam zmenit pediatra 🙂
Ozaj, slovenske mamicky by napriklad mohli lutovat tie zahranicne, lebo musia ist po x mesiacoch do prace a nemozu kojit. Nemozu vychovavat svoje dieta do takej miery ako by chceli, lebo praca vola. Zahranicne mamicky to budu urcite vidiet inak a dokonca budu zaslepene tvrdit, ze je to tak lepsie a slovenske mozu povedat, ze ich lutuju, lebo same nevedia o co prichadzaju.
A keby ste si chceli rypnut, tak zijem na Slovensku 😉 😀 a mojho psa kona sestrin ujo povedal, ze v zahranici je to tak. Tak isto, ako vam, ktore ste tu nerodili hovorili o porode.

heni79
30. aug 2014

@effkaa
Ty máš ale teraz čerstvú skúsenosť, že? Ja už viac ako ročnú (tú neskoršiu). 😀
Teraz niekedy to menili? Či?

daniela1983
autor
30. aug 2014

@aristka "@ajana1 poznáš komplikácie použitia vákua a kliešťov a čo to spraví z dieťaťom a z rodidlami ženy ....radšej ani nechci vedieť ,ale nešír tu také hlúposti ,že je to lepšie ako tlak na brucho..."
pravdu mas, uz aj kliestami sikovny porodnik odtrhol hlavicku 😉 a co sa tyka porodnych ciest...nooo poznam zopar zien ktore po tlaceni na brucho boli potrhnane az...no skratka az za usami a se bol problem vyse roka...
no ja zase budem provokovat zahranicim, ale su staty kde sa pri pouziti forcepsu a vexu ani nestriha a akosi sa mi nechce verit ze im tam tak masakruju rodidla ako sa nas tymto prispevkom snazis presvedcit. mimochodom internet je plny video zaznamov z lekarskych konferencii kde som na vlastne usi pocula, ze su lekari povzudzovani k pouzitiu vexu miesto tlacenia na brucho...pomerne velke kapacity to tam hovoria, tak ja ti neviem 😉

effkaa
30. aug 2014

@heni79 ano, rodila som na konci jula a povedala, ze to je novinka. U nas nebola, takze neviem... ci ju vymenit ? 🙂 Ale mne to vyhovuje tak, ze idem ja za nou, takze nevymenim.

slniecko77
30. aug 2014

@effkaa ja to vidim podobne co sa tyka materskej dovolenky na SVK a v zapadoeuropskych krajinach 😉 preto ma dviha zo stolicky ked sa slovenske mamicky stazuju, ze maju tak malo penazi za rodicak, ale to uz odbocujeme od temy, vsak? 😉

eliaska23
30. aug 2014

@heni79 tak áno, boli čestné výnimky, ja mám mimochodom dobrú pediatričku pre deti, ale toto ma zarazilo, keď som musela ísť hneď na druhý deň po prepustení z pôrodnice ísť na poradňu s novorodencom, tiež nás brala až poobede, v presne určenú hodinu, ale vieš... vonku bolo -20 stupňov, navalené snehu, ja som bola rada, že vôbec dokážem stáť a nie to sadnúť do auta, šoférovať sama to neprichádzalo do úvahy v mojom stave, takže muž pekne z práce na péčko... aj to mu hneď šplechli do tváre v práci... a v čase, keď sa všade naokolo prepúšťalo a hľadali si také zámienky na prepustenie, aby nemuseli platiť odstupné... a toto absolvovať raz do týždňa najbližší mesiac... proste vychádza sa tu v ústrety mladým rodinám vo všetkých smeroch... ja viem, viem, je tu veľa negatívneho popísané... žiaľ neovplyvním to, aké skúsenosti mám...

effkaa
30. aug 2014

@slniecko77 tak trochu... no ja som tym chcela povedat, ze je tazko argumentovat, ked nieco clovek nezazil z oboch stran a nevie porovnat. Ja som napriklad zazila 2krat sekciu. Prvykrat som bola nadsena, druhykrat to bolo stokrat horsie. Pred rokom by som mozno obhajovala sekciu a tvrdila, ze po tyzdni moze zena hopsat ako srnka okolo babatka, ale druha skusenost mi to uz nedovoluje. Udivuje ma, ako niekto bude nieco tak velmi obhajovat a vyslovene sa tu hadat s inymi mamickami, aj ked nema skusenost. Cize trosku mimo temy aj k teme 🙂 Mne sa tie tri roky na materskej zdaju dost vela, ale nikto mi nezakazuje ist do prace skor, takze ako si to zmanazujem, tak mam.

daniela1983
autor
30. aug 2014

@eliaska23 si iba citlivka, dieta potrebuje na vzduch, roztiahnut si pluca mrazivym vzduchom a mamicka pekne rozhybat 😅

slniecko77
30. aug 2014

@eliaska23 nechcem byt zla..UK ma tzv ''paternity leave'' ked partner (nemusi byt otec dietata) poziada par tyzdnov vopred dostane dva tyzdne volna po porode (alebo kedy si vyberie), sice je to chabo zaplatene, ale je to uzasny benefit 🙂

alex1983
30. aug 2014

Ahojte baby. Nedá mi nereagovat na tuto tému. Moj prvy porod bol hrozny a to doslova. Po dvoch hodinách som mala 2min.kontrakcie a ze ma teda pozru... Ako som bola na koze tak sestra s asi 3cm nechtami dala do mna ruku, bolest neskutočná, a ze zavola lekarku. Ta skonstatovala ze som otvorena na 8cm a prepichli mi plodovu vodu. Ze uz bola zelena. Ja som po chvilke zacala rodit, kricali na mna nech zadrzim ze utekame na sal. Ako som sa v bolestiach vystverala sama na tu kozu kde sa rodi, kontrakcie akoby ustali . Ze podla monitoru im ukazuje ze teraz mam zatlacit, ale ja som nic necitila. Kricali po mne ze ohrozujem babatko... Sestry mi tlacili na brucho. Mala sa zakliesnila v porodnych cestach, doktorke prisiel pomahat dalsi doktor, manzelovi ktory mi medzicasom drzal na ustach kyslik.pristroj, kazali vist von, dosla aj primarka, vsetci mi tlacili na brucho a malu vybrali kliestami... Mala neplakala, mala cez ocko velky skrabanec, ukazali nam ju na 2 sekundy a utekali s nou prec. Bolo to nekonečných 20 min.neskutocnej bolesti. Mna zasivali hodinu. Rodila som v noci a az do vizity mi nebol nikto schopny podat ziadnu informaciu o dcerke. Nastastie je celkom zdravucka bez nasledkov. Druhu dcerku som rodila cr, asi vycitila ze mam paniku z porodu a tak bola otocena ritkou, takze som musela rodit sekciou. Vdaka Bohu ze vsetko dobre dopadlo. Ale na prirodzeny porod mam tu najhorsiu spomienku ☹