Tlačenie na brucho pri pôrode a tragické následky
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-r...
eportaz o tragickych nasledkoch Kristellerovej expresie! postupu, ktory sa v porodniciach deje kazdy den pri x zenach hoci je zakazany uz 60 rokov! a este su zan mnohe matky vdacne, lebo ich lekari presvedcia, ze im to pomohlo a bez neho by dieta neporodili! skor by mali byt vdacne ze to prezili napriek tomu ze lekari zasiahli takym barbarskym sposobom! ja stale nechapem zeny co hovoria: Ved lekari predsa vedia lepsie ako porodit dieta, ved matka to nestudovala!
@daniela1983 dobre to nemusi dopadnut ani keby netlacili.netreba hned myslet negativne. A za druhe mas svojho doktora tak treba povedat ze si to nezelas a hotovo
@daniela1983 tak to je samozrejme 😉 ja som skor mala na mysli pomoc o ktorej je tato tema 😅 a to tlacenie na brucho..
Ja by som si netrufla rodit sama bez porodnej asistentky..ja sama som potrebovala jej pomoc a dokonca aj pomoc chemie v tretej dobe porodnej, bohuzial..
@dollynkaa nie kazdy si zazmluvnuje doktora. nieked doktor uplne cudzi doleti na poslednu chvilu. no nastastie mne na tlacenie neprisiel bol na sale 2 minuty rupol vodu a odisiel. na tlacenie stal nastastie za dverami inak by som neporodila. som vdacna za to ze sa neunuval dnu a dal mi svaty pokoj, vidiet ho po tej skusenosti dvojminutovej asi by som tazko porodila. takze podla teba je ok ze sa tu pouziva zakazana metoda o ktorej v zahranici snad slusny lekar ani nahlas neprehovori natoz aby ju urobil? miesto toho aby radsej zenu nechali rodit v klaku, v drepe, atd...no hlavne ze si spokojna. keby niekto ohrozil moje dieta na zivote ale nahodou by sa mu nic nestalo ja by som teda spokojna nebola. az by ti blbec v aute zrazil dieta na prechode ale nahodou by sa mu nic nestalo tiez by si mu asi nepodakovala si myslim.. a ze treba povedat ze si to zena nezela....hmmm a co pripady ked to zena povedala? su pripady ked dokonca kricala aby prestali, chytili ju niekolki, urobili to a zlomili jej kosti...asi tak staci niektorym lekarom povedat...
@slniecko77 som to myslela samozrejme na rozveselenie, jasne ze clovek je schopny porodit aj bez PA, ale s nou je to istejsie. uff mozno by sa mi bol maly vysmykol z ruk ked som ho chytala
@daniela1983 pane boze skoda reci. Negativny clovek. Tak chod rodit do zahranicia. Tu si na sk a robi sa to.no tak co uz. Bola by som zvedava co by ti nato povedali zeny ktorym zatlacenie pomohlo
@daniela1983 az tak pomerne bezne po vyvolavacke to nebolo, ten obrovsky hematom, vysoke teploty, stratenie mlieka, komplikovana rana po zasivani a zlomene 2 rebra...hmmmmm... pobudla som si tam skoro 10 dni. Az som zavidela maminam, ktore na druhy den sedeli, nemali ziadne kompikacie (aj po vyvolavacke). Bola som najkomplikovanejsi pripad, co tam prave mali...
@kiwi82 absolutne nezavidim taky porod. Nastastie ste obidve zabojovali. Inak to az taky dlhy porod nebol. Priemerny porod (od zacatia kontrakci kazdych 5 minut) je v priemere myslim 12 hodin. Ja som mala sice troskurychlejsi porod ale tiez mi zacali dost divoke kontrakcie. Mne totizto najskor praskla plodova voda okolo polnoci ale kontrakcie nezacali az do druheho dna okolo 6 tej vecer. S tym ze maly sa narodil kusok pred polnocou. A to mi zacali kontrakcie najskor kazdych 12 minut a po sprche presi na kazde 2,5 a po hodinke kazdu minutku. Inak skus si pozriet v okoli nejaku tehu jogu alebo dobry pripravny kurz. Tym sa odreagujes a tiez posilnis. Prajem ti super pohodovy porod 🙂
@sandracs moj nazor je taky, ze keby sa lekari nestarali do prirodzeneho priebehu porodu, neurcovali zenam v akej polohe maju rodit, neurychlovali by porod pichnutim oxytocinu a nenarusili tym prirodzeny postup kontrakcii, nebolo by potrebne zo zeny dieta vytlacit, lebo by ho vo vacsine pripadov porodila sama bez akehokolvek zasahu a pomoci. Naozaj malokto chape a akceptuije, ze prave zasahovanie do porodu je pricinou neskorsich komplikacii...Kontrakcie zosilnene oxytocinom vytlacaju dieta z tela rychlejsie ako by sa malo rodit, hlavicka nestiha rotovat ako ma, matka je uz komplet vycerpana z toho ze ma zbytocne silne a dlhe kontrakcie. Nedajboze este ma dieta obtoceny pupocnik okolo krku, klesaju ozvy a problem je na svete...ale ten problem je vo vacsine pripadov umelo vyrobeny...bohuzial...
@sarinka2012 to ti fakt povedali tlacit uz v 9 centy? Ved si sa mohla cela potrhat nakolko sa tlaci az ked si otvorena na 10. A inak porod zacina uz prvymi kontrakciami ked sa zacinas otvarat a nie len ked tlacis 🙂
@dollynkaa ok, sme na SK a robi sa to - ale napriek tomu, ze to je zakazana metoda! tak potom ospravedlnujme aj to, ze sa kradne, ze sa zabija, alebo ospravedlnujme vyskum na embryach, alebo trebars aj mengeleho experimenty ... lebo to je tiez "zakazane" ..... :(
ja som clovek, ktoty lekarsku pomoc neodmieta. sama sa cudujem zenam,ktore sa biju za domace porody v podmienkach dobre ze nie z doby kamennej. ja by som si inde nez v porodnici pod lekarskym dohladom rodit netrufla.a nema ani porodny plan nalinkovany, ani ziadne specialne poziadavky. chcem len porodit zdrave dieta a co najmenej sa pri tom dotrhat. (teda by som mile rada rodila inac ako na chrbte,no, zal, asi si nevyberiem) ALE pri tomto zakroku hrozi minimalne ruptura maternice. to, ze sa to stalo LEN dvom zenam v reportazi lekarov neospravedlnuje a nedovoluzje im to robit. ano, aj mojej sestre sa pred rokmi valali po bruchu, lebo uz nevedeli co s nou - ale nevedeli preto, lebo ju hodiny mordovali, ze to pojde prirodzene, prirodzene a uz ked nebol cas na cisarsky, tak uz riskovali aj dve sestry zvalene na maternici a decko pridusene. ale jednoducho tam urobili chybu lekari a NIC opakujem NIC ich neospravedlnuje, ze tak bohapusto riskovali, resp. zanedbali, lebo nikto nikoho neuplatil ... raz plati - jeto nedovolena metoda a basta. nema sa to kurde robit! naco potom maju klieste, vakuumextraktor, cisarske rezy ...
@nina233 no ano nastastie take komplikacie po vyvolavacke nie su vzdy, ale zial stavaju sa...skratka jeden zakrok plodi dalsi a neziaduce ucinky oxytocinu su pomerne rosiahle....zial
@marionmarion presne tak!
@ukulela mozno keby sa sestre dovolili mordovat prirodzene v normalnej polohe ktoru si sama urci tak by ziadne skakanie po bruchu nebolo treba...to iste nebol nasledok fyziologickeho prirodzeneho porodu, lebo ten zenu nezbavi poslednych sil. ten naopak da zene tolko energie ze taha ako lokomotiva.
@daniela1983 ano, s tou polohou suhlasim. okrem toho pri sestre jasne pochybili lekari. okrem neludskeho a povyseneckeho pristupu to bol urcite aj zly postup.keby som pred 17timi rokmi bola taka informovana ako teraz, tak to zenieme na urad pre dohlad atd.
@ajana1 No 9 mi oznamili a od tej chvile mi to šlo velmi rychlo preto som to aj tak stručne napisala 🙂 moze byt ze to potom bolo este 15-20 minut kym ma pripravili,manzel prisiel na salu (bol so mnou cely cas len si odbehol akurat pred tym najlepsim 😀 ) takže možno bolo potom aj 10 🙂 nechcem zavadzat,kedze som si neni ista,ale mne bolo oznamene 9,potom mala priprava,nohy hore,ale inak citila som sa super,dobre sa mi lezalo a pre mna to bola prijemna poloha a kontrakcie som necitila ziadne 🙂 a vooobec mi to nevadilo,riadila som sa lekarkou,mala bola na dva nadychy vonku a šitie tak na dva-tri stehy,ozaj rychle a vdaka epi bezbolestne a teda ja nie som lekar ani nemam prehlad v kvante pripadov,ale za posledne dva roky rodilo 5 mojich priateliek v roznych nemocniciach v Bratislave,z toho 4 mali EPI (jedna nestihla) a všetky ju mali zavedenu cely cas az do ukončenia šitia
Zeny viete co mi pride najviac absurdne a smiesne? Ze si nechate diktovat od lekara MUZA, ako mate rodit, ako je to najlepsie, hoci vam je jasne ze on nikdy v zivote nerodil a ani nebude, nema sajnu ake to je , nevie o com hovori, vie iba to, ca sa naucil z nejakych "mudrych" knih a este vam to pride normalne. Myslite ze keby ste rodili same bez pomoci, tak by set to nezvladli? Keby zeny nedokazalio rodit same, ludstvo by ani neexistovalo...
@daniela1983 bohuzial, ale fakt nepoznam osobne ziadnu maminu, ktorej by sa vsetko nabalilo nakopu ako mne...prve 3 mesiace som snad ani nezila, len prezivala, boli to neskutocne bolesti. Ale urcite sa dalo tomu predist, ak by sa zvolil iny postup.
@nina233 to nepochyne ☹
@andreasiskova3 mna pred 10 rokmi rodil Caradsky a bol skvely. Rodila som do vody a tak profesionalny, mily pristup som este nevidela. aj sestricky boli velmi ochotne, usluzne.
@marionmarion ja mám doktorku 😉 a tá veru pár krát rodila
@slniecko77 ja som tiez presne vedela co mi odpises.. vies, niekedy mam pocit, ze par zien tym ze otehotnelo, sa im nie ze len spustilo v tele kopu hormonalnych procesov, ale sa im otvoril nejaky 6ty zmysel a zrazu vedeli vsetko od postupu ako budu rodit az po 100% spravnu vychovu dietata..
pomoc snad je aj to, ze nejaka zena vedla teba stoji a dava pozor na to, aby islo vsetko tak, ako ma.. totiz, keby si citala na co odpisujem, tak sa mi asi ani neozves..
reagovala som na toto:
"daniela1983 @leporeloo no presne tak. sa nromalne divim ze porodili kedysi doma aj zeny bez zakladnej skoly...a nemali ani tei internety aby sa o porode nieco dozvedeli..."
nikto nerodil doma len tak, vzdy k nim prisiel niekto, kto im bol na blizku, kto poskytol pomoc v nudzi.. /teda urcite niekde v historii sa nasli zeny, ktore porodili same v prirode, lebo to na nich prislo necakane, ale urcite to nebolo take bezne, ako si mnohe zeny myslia/
takze super, ze si mala take uzasne FYZIOLOGICKE porody /nemusis kricat a zdoraznovat svoju pohodu samymi smajlami/, nabuduce si skus aj precitat prispevky na ktore clovek reaguje..
pekny vecer!
@lenkadenisa ano, viem ze su aj doktorky 😉 ale je ich o dost menej, ako muzov...
Rodila si aj pri muzovi? Vnimas rozdiel v pristupe?
@stanislavao ja osobne som nemala dobre skusenosti či už s dr.alebo so sestričkami.spravali sa ku mne ako keby som učena z neba spadla a mala všetko vedieť o tom ako sa starať o babo. Keď som niečo potrebovala poradiť tak len na mňa zazerali že ako to že to neviem. Bola som prvorodička, nemala som paru o tom čo a ako. Toĺko moja skúsenosť. Ale na sestričky z porodnice v PE nedam dopustiť. Tie sú fakt ochotné.
@jana_eyre poskytol pomoc v nudzi...to vyznieva tak akoby vacsina prirodzenych porodov mala priebeh kde nastala nejaka nudza... a ked nudza nenastane, tak potrebuje zena nejako pomahat? nepotrebuje...
@daniela1983 kedze tu uz bolo spomenute Holandsko @ajana1 tak napisem vlastnu skusenost. Od cca 36tt som uz nemala ziadnu plod. vodu. Ale priechody, palcenta, drobec- vsetko ok, tak ma nechali prenasat. Porod mi vyvolali v 40tt+6d. Rano mi dali prvu davku gelu, to zopakovali este 3x. Ale babo bolo tvrdohlave. 😉 Dalsie rano o 5.30 som zacala mat bolesti a na toalete som videla trochu krvi. Takze ma dali na pasy, ale este sa nic velkeho nedialo. o 7 rano prisiel manzel, prva kotrola a posledny krat dali gel.O 8 rano ranajky pre mna a manzela. Inak, cely den chodila sestricka ci chcem nieco pit a tak... Potom som uz citili pravidelne kontrakcie. o 12,30 mi dali infuziu s oxitocinom. Porod postupoval pomaly, veeeelmi pomaly som sa otvarala. O 13,30 to bolo na 2.5 palca a o 5 vecer to iste. Pocas kotrol mi dr. + sestra vysvetlovali, co robia, preco to robia a ako to robia. o 6 vecer som dostala epidural Velmi sa mi ulavilo. o 8vecer 5 palcov, a pri kontrole PA hovori- no aj tych par kvapiek porodnej vody su zelene...o 9vecer 7. A o 23,00 tadaaaaaaaa 10 a mohla som tlacit. tlacila som polhodinu a drobec sa narodil o 23,36. Porodna asis. bola drobnej postavy,ako som uz v inej teme pisala, nikdy nezabudnem, ked mi hovorila, aby som tlacila chitila moju nohu a zaprela si ju do svojho boku. Ze ci jej nezlomim bok. 😉 Velmi mila, ochotna. Mimochodom, vecer jej koncila sluzba, ale ked videla, ako na tom som, zostala pri mne. Ked bolo vidno hlavicku, tak mi to povedala.Moja odpoved- Aj ja chcem vidiet. No tak to odfotila. KEd uz bola hlavicka vonku, hovori mi- teraz pomalyyyyyy predychavat a tlacit pomalicky, teraz idu pliecka. KEd presli pliecka, povedala, a teraz zatlacit a este raz a ditko bolo na svete. Drobec mal skore- 9-10-10. Potom ked cca po 15min. vysla placenta v jednom kuse- popozerala som si ju. Celkom zaujimava vec. 😉
V NL sa moze tlacit az hodinu a pol. Az potom prichadza na rad klieste, alebo vakuova pumpa. Ziadne valanie na brucho. VElmi si tu daju zalezat, aby mohli rodicke pomoct. Moj porodny plan respektovali, pretoze sa zacinal vetou "po negativnej sexualnej skusenosti preferujem zenskych doktorov a zelam si vediet o postupoch, kt. budu pouzite". KEd prisiel muzsky dr. tak sa ma najpr. spytal, ci mi to nevadi. Myslim si,ze treba respektovat vlastne telo, ano. mudr. studovali medicinu, ale predsa ja si svoje telo poznam najlepsie, a musim so svojim telom este nejaky ten cas zit. Smutne, ze zeny na SVK rodia po leziacky, nohy vyviazane... Moja mama tu bola, ked som rodila, bola sa pozriet cca o 1,30 v noci a bola velmi prekvapena ako bola izba vyvabena, a aky bol pristup personalu o takej neskorej hodine. Samozrejme,ze aj PA ma svoju rodinu, ale zjavne svoju pracu povazuje za poslanie a nie za trest a aj preto pri mne zostala. Na oxytocin som sa pytala jednej mudr. ktora ma titul z Harvardu, povedala,ze nie je to az tak strasiak. Mne nechali epi aj na tlacenie, aj na sitie- to trvalo 3 min. Sitie bolo kozmeticke. Ziadne natrhnutie nebolo. A este k tomu, ze zeny dnes nemaju taku kondicku, ako pred rokmi. PRavidelne tu na MK vidim rady tipu- ved sa daj vypisat na PN, ked si tehotna... atd. No tak moje mile vyrobene z cukru, mne je zle cely den, celu noc a aj tak pracujem. A to som postarka. A zostanem, pokial mi to stav dovoli. Tento tyzden som kazdy den zmokla, vonku robim cca 4hod 3x/tyzden. Bicyklujem, rychlo chodim. Kolegyna, kt. bola tehu min. rok presne to iste... Takze naozaj, iny kraj, iny mrav.
A ozaj, bratove dcery odisli z SVK aby svoju pracu mohli robit podla svojho svedomia a nie ako im to primar, prikazom nahuci.
@daniela1983 neviem, pisem snad ako hotentot? /je to mozne, lebo mam zlu naladu?/
ty si napisala, ze zeny porodili same aj bez toho aby o porode nieco vedeli.. ale oni nemuseli nic vediet, pretoze k nim prisla nejaka babica a ona im povedala co maju robit.. babica sa to naucila od inej babice a ta zas od inej.. nikto z neba uceny nespadol..
a mozem len zopakovat - pomoc je aj to, ze niekto pri tebe stoji a hovori co mas robit.. alebo chces povedat, ze ked si bola prvorodicka, vedela si hned co mas robit, kedy zatlacit, ako sa posadit, ako si vybrat dieta, ako mu odstrihnut pupocnik a ze mas vytlacit placentu? ak ano, tak to je fakt obdivuhodne - najma ak si to vedela len tak zrazu bez ziadnych knih, ci "internetov"..
btw. pomoc v nudzi - nikto nevie, ako porod bude prebiehat, ci bude bezproblemovy, alebo bude nejaka komplikacia.. takze ano, zena co asistovala pri porode tam bola aj preto, aby poskytla pomoc v nudzi - v pripadnej nudzi..
@ervenka absolutne suhlasim. napriek komplikaciam, super porod ako vidim a normalny pristup. no ale na slovensku by ta uz zachranovali skakanim po bruchu asi...
@daniela1983 ako tu uz bolo napisane, mnohym zenam a ich detom "laktovanie" pocas porodu doslova zachranilo zivot, inym ublizilo... tato tema je ako tema o ockovani ... ja som rodila klasicky, porod bolavy jak svina cez vyvolavacku, maly nie a nie sa vydrat von... na brucho mi tlacene nebolo, ale ked sa mi maly z nicoho nic "zviezol" uz pocas samotneho tlacenia na lavu stranu, nebola sanca aby vysiel sam von, nakolko bol aj velmi velky... primar mi ho doslova v bruchu posunul na stred.... ale nebolo to klasicke tlacenie na brucho

@slniecko77 zena pri fyzilogickom porode niekedy pomoc potrebuje a to taku ze porodna asistentka chyti dieta aby nepadlo na zem. musime byt objektivne. pravda ak rodi na zemi v drepe, tak ani to nie, lebo reflexne ho zachyti sama...