icon

Trauma a výčitky z pôrodu

piskota1991
27. feb 2017

Dobrý deň. Máte niektorá podobnú skúsenosť? Že ste nezvládli porod, cítite zlyhanie, nevládali ste svoje dieťa vytlačiť? Nejaká mamina, ktorej porod skončil zvonom, kliešťami prípadne akutnou sekciou? Ako ste sa cez to preniesli? Dakujem za každú odpoved.

xoxolusik
27. feb 2017

@cajomila velmi pravdivo si to napisala.. Presne tak to je s kontrakciami.. Ja som si s nimi tiez svoje uzila.. Sice som nerodila 3 dni, ale 28 hodin je tiez dost 😎 najprv ziadne alebo slabe kontrakcie a potom som sa jednoducho neotvarala.. a druhe babatko 5 hodin, krasne, postupne vsetko islo samo.. Bez jedineho problemu, bez epi.. Paradicka.. Telo si fakt zariadi samo ako chce.. Ziadna zena nemoze za priebeh porodu svojich deti.. Vsetky mozme len dufat, ze to dobre dopadne a ze lekari vedia co robia 😒

cajomila
27. feb 2017

Inak ja si myslim,ze aj to dieta musi pri samotnom porode spolupracovat.A ked tak pozeram na moju najstarsiu dceru...ona je taka tvrdohlava baranicka.
Tvrdi,ze jej tam proste bolo dobre🙂

senta_sofia
27. feb 2017

@piskota1991 prve akutna sekcia po 19 hodinach odtecenej vody, 9 hodinach kontrakcii a na salu ma brali z porodneho kresla, ked konecne pochopili, ze dieta tadial von nepojde. Ja osobne som z toho nejaku traumu nemala, ale tak kedze mi to prekazili tesne pred finisom, rozmyslala som nad tym,ake by to bolo prirodzene. Druhykrat sa mi to podarilo a skor potom som mala taky pocit, ze a to bolo vsetko?, lebo teda zeby ma zaliala nejaka brutalna vlna euforie,ako to podaktore opisuju, povedat nemozem. Tak uvidim onedlho do tretice.

elizita
27. feb 2017

Ja sa nemozem zmierit s akutnou sekciou doteraz a to bude mat mala uz 2 roky. Voda bola prec, ja pravidelne a caste kontrakcie, mala dole a ja ani na 2 cm otvorena po 7 hodinach. A to som sa porodu nebala a bola som v uplnej psychickej pohode. Az kym mi neoznamili ze idem pod noz. V mieste jazvy mavam stale bolesti, ze az do kolien idem a obavy z druheho dietata mam take, ze asi budeme mat len jedinacika.

cajomila
27. feb 2017

@elizita mozno tie bolesti su spojene s psych.blokom(ze to este stale riesis)

senta_sofia
27. feb 2017

@cajomila smejem sa, lebo ja mam tiez barana a mula v jednom, co si na poslednu chvilu postavil hlavu, ze on tadial nepojde a nechal sa vybrat na cisara 😀

elizita
27. feb 2017

@cajomila nevylucujem to

alby2014
27. feb 2017

@elizita a c mali lekari ako ine robit, ked po 7 hodinach si bola na 2cm, nechat ta rodit ako moju kamosku 33 hodin, aby jej nakoniec aj tak robil cisarak, lebo mala bola v sikmej polohe a to neporodis aj ked neviem co... nechapem z coho mas vycitky...

martina9999
27. feb 2017

moj maly bol rodeny kliestami a trapi ma to ale som rada ze je zdravy. rodila som v zahranici a mohla som mat 2h kontakt koza na kozu, mala som ale iba 2min, nalogal sa vody a hodinu a pol bol na pozorovani, nastastie zdravy bez nasledkov. mna aj mamina nevedela vytlacit, pripravovala som sa ako sa dalo, aj tak som to nedokazala, mozno geneticke, velkost babatka a porodnych ciest atd. plus, tesne pred zaverom som si zaziadala o periduralku, tu lutujem viac ako tie klieste (necitila som kontrakcie na zaver)..ale zas, ze by ma strihali zaziva a tahali kliestami by bolo tiez hrozne (takto som bola hned fit a nemam traumu z porodu ziadnu, iba mi je smutno za tymi 2h koza na kozu). ja som vdacna lekarom, ze vedeli kedy klieste vziat a necakali dlhsie, mohlo to dopadnut horsie.

xoxolusik
27. feb 2017

@martina9999 smejem sa zo seba, lebo som citala koza na kozu.. Nie koža na kožu 😀😀😀 asi si myslela kontakt hned po porode pokozka na pokozku, ze? 😂

martina9999
27. feb 2017

@xoxolusik ano pokozka na pokozku 🙂 takto bol maly iba par minut na mne, potom vedla na pozorovani, muz mal k nemu mozny pristup a po hodke a pol ked bolo nastastie vsetko ok mi ho dali na izbu. mlieko sa mi nespustalo 5 dni..ale nastastie potom spustilo a kojim ho doteraz 🙂 19m

juliet86
27. feb 2017

Ahoj. Kolko ma teraz tvoje dietatko? Urcite to bola trauma odporucam prebrat s psychologom. Napr centrum kvapka alebo liga za dusevne zdravie. Tvoj vseobecny ti moze predpisat sedenia u psychologa zadarmo. Na fb je skupina mamy s velkym m, a zleste mamila a zenske kruhy stranky. Osobne poznam pracujem s viacerymi tinedzermi s dmockou. Niektorym sa to stalo pri porode. A poviem ti su to super pozitivne zlate mudre decka.samostatne z celeho slovenska ziju na intraku. Kukni si iprba.sk do 3rokov veku sa mozog neuveritelne vyvija a vela veci sa da spravit. Dalej pogugli centrum vcasnej intervencie je ich vela v sr tam vam pomozu veeeelmi. A ty si nevycitaj nic. Som si ista ze ak by bola moznost zivot teba za zdravie dietatka tak by si ho bez vahania pri porode dala. Nemam pravdu? Napis ip ak chces. Drz sa

xoxolusik
27. feb 2017

@martina9999 no ja len, ze som sa riadne zasmiala zo seba z tej kozy 😂

laura1804
27. feb 2017

Ja som tiez nezvladla porod, 6 x som odpadla, kym som ju po 2 hidinach vytlacila...pamatam si, ako na mna kricali, ze sa mam viac snazit, ci chcem, aby mi dieta zomrelo...tu beznadej nezelam nikomu. Akoby som za to mohla, alebo vedela nejak ovplyvnit, aby som nestracala vedomie...nevycitaj si nic...mali po takych dlhych kontrakciach predpokladat, ze nie je vsetko ok.

piskota1991
autor
27. feb 2017

Ženy dakujem Vám za povzbudivé slová. Toto mi každý vraví, že zato nemožem, že od toho tam boli lekári,,,. Lenže som rodila ja, nie oni. Stále sa mi prehráva v hlave, že keby možno bol ten porod vedený inak, , keby sa včas rozhodlo o cisárskom, možno keby skor bol použitý zvon,keby som nestratila kontrakcie, keby porod nebol vyvolávaný a ja vymordovaná z toho čo som poriadne nespala týžden predtým,a proste same keby možno by to bolo inak.. Bohužial je to tak ako je, už s tým nič neurobim, ja viem, že musím byť silná pre svoje dieťa, ale niekedy to nejde a potrebujem sa aspon takto anonymne vyrozprávať. Rodinu s tým nechcem zaťažovať, každý sa tým trápi. Dúfam, že ma chápete

alenky
27. feb 2017

Po 12hod.trapeni som nevedela dcerku vytlacit. Tlacila som do hlavy az sa mi hlava krutila, nepomahal ani kyslik. Myslim, ze zlyhala aj dr.pretoze ked som mala tlak na konecnik a pocit, ze chcem tlacit este si niekam odbehla a nechali ma samu s manzelom v bolestiach. Tlacila som aj ked nebola kontrakcia, kricali po mne ci chcem klieste nakoniec sa mi dve asistentky zvesili na brucho dcerka vyletela ja potrhana az po zadok a dcerka neplakala. Doteraz neviem co s nou robili, ale plakala o dost neskorsie-bola sledovana aj na neurologii, ale nastastie je zdrava a napreduje. Pri synovi sme si uz vybavili odbornika a mala som obrovsky strach z porodu, ked som sla na prijem hodinu mi brali krv, taka som bola vystrasena, ze ma napichli do zily a krvi nikde. Nakoniec som bola na sale 4hod.a na tri zatlacenia som porodila zdraveho 4kiloveho syna. Ale pri tlaku na konecnik som kricala na doktora a vedela som, ze uz chcem musim rodit. Z druheho porodu som si odniesla prekrasny zazitok, ze by som sa mozno dala aj na tretie, ale myslim, ze dve krasne zdrave deticky nam stacia. Odporucam sa nad zlym zazitkom z porodu preniest a urcite si zaobstarat dobreho porodnika, ktory vas podrzi aj po psychickej stranke-pre mna bol doktor obrovskou oporou. Dodnes nelutujem a tu euforiu z druheho porodu citim pri kazdej myslienke na druhy porod.

piskota1991
autor
27. feb 2017

Ešte osm bol aoznačená ako nespolupracujúca rodička, ale ja si z porodu nepamatám skoro nič, iba také matné utržky, že tiež na mna kričali, aj mi tlačili na brucho , zvon natahovali na viackrát a potom už bol vonku. Je tomu rok... ešte ma napadlo, že možno keby som nerodila cez víkend v noci, tak by som nemala takú smolu a urobili by cisársky.

tosaneda
27. feb 2017

@laura1804 ..to vazne po tebe kricali?? mein got..😨😢😢😔 ..to si mala asi dost silne bolesti ked si stracala vedomie..

tosaneda
27. feb 2017

@piskota1991 ...to ma fakt mrzi 😢 toto cele co si pisala..boze kiez by boli v nemocniciach napomocni a chapajuci..Ale nie, tiez mam len zlu skusenost..odpadavala som po zavedeni kanyly do ruky...proste moje telo to neznesie..pekne som ich prosila, ze nech mi ju nedavaju, az ked budem lezat v pokoji a po doteceny infuzky vyberu..poslali ma domov so zapalom obliciek a 40 horuckami s tym ze odmietam liecbu a mam ist k svojmu obvodnemu lekarovi..

laura1804
27. feb 2017

@tosaneda no to som teda mala...po 3 hodinach infuzie oxitocinu a kricania som bola otvorena na 3 prsty. Vedomie som stracala aj od unavy a pretoze tlaky mi nesli dole, ale do hlavy...akonahle som zacala tlacit, nedokyslicilo mozog a tak s kazdym silnejsim zatlacenim som odpadla.

laura1804
27. feb 2017

@piskota1991 to kludne tak moze byt..ja som rodila v noci z bielej soboty na velkonocnu nedelu a tiez tam lekar krical na sestry, ze kym teraz najde anestezioliga, tak bude neskoro...

simca06022011
27. feb 2017

@piskota1991 ja mam podobne skusenosti, ignoracia, arogancia, podla mna totalne zlyhanie personalu, ... malu vytlacili, skoncila v inkubatore a ja komplikacie do dnes, uz 6 rokov.. proste niektori zdravotnici sa mozu hambit, horsie je ze ani dalsim sa to potom nechce "opravovat a riesit"... Nastastie drobec je viac menej v poriadku. Ja som sa nad to povzniesla, proste neriesim, daako bolo daako bude, trapit sa kvoli niecomu co nedokazem zmenit nebudem. Treba riesit to co je teraz.. a to aby sa taketo veci nestavali viac. Nastastie danu super porodnicu uz zavreli ak si dobre pamatam... im netreba "odbornikov" oni su tam sami odbornici :D haha... nemali vybavenie na operacke, lekar niekde drichmal, primar nervozny kde som, ked sa rozhodol rano ze idem rodit a on chcel ist domov a musel cakat kym ma pripravia... atd atd... zaazitkov.. do dnes ked o nich citam tak sa mi dviha tlak.

maaaria3
27. feb 2017

Malý sa narodil pridusený( vraj vo mne 10 min bez kyslíka/, oživovanie... jiska, hematóm od mojho úprného tlačenia na hlavičke... vďaka bohu, nemám pocit viny, práve ďakujem, že všetko dopadlo tak ako dopadlo... dal by sa riešit zanedbaný prístup, makrosefalus v papieroch, čo bola indikácia na cisársky, ktorý mi už nemohli v poslednej chvíli spravit... doležitý je pre mna výsledok... malý je tu živý a zdravý... to je zásadné pre mňa...

gir
27. feb 2017

Ja som mala akútnu sekciu a o týždeň mám plánovanú. Nikdy som nemala výčitky a ani neviem prečo by som mala mať. Dôležité je aby prišlo na svet v poriadku a spôsob je nepodstatný. Nerozmýšľaj nad hlúposťami ...😉

elizita
27. feb 2017

@alby2014 zial som rodila v nemocnici kde je 50% cisarskych, v takom pripade kazdemu asi napadne, ako by to bolo inde, ci by mi napr dali inde nieco na otvaranie apod.

alby2014
27. feb 2017

@elizita co litre oxytocinu? To by ti zas nejake lesany tvrdili,ze si nerodila prirodzene, lebo si mala zasahy, ako fakt si z toho nic, ale vobec nic nerob. Ja som rodila v nemoce, kde maju limit 3 hodiny. Dr. mi pvoedal,ze ak nebude porod postupovat viac ako tri hodiny, ze mozu cakat, alebo mi spravia csiarak a mne to prislo ako super idea, lepsia ako hodiny a hodiy trpiet, proste tak to malo byt. Fakt ziadne vycitiky, ved 7 hodin je kokos dost, aby to telo nejak rozbehlo, ak to ma rozbehnut.

helenanovakova
27. feb 2017

rodila som cisárskym a dlho som po pôrode mala pocit, že mi niečo chýba medzi tehotnosťou a materstvom. že som bola tehotná a zrazu mám dieťa a medzitým nič. ten prirodzený pôrod, ten medzník mi chýbal. po pár mesiacoch to prešlo.

sykorkauhliarka
27. feb 2017

@helenanovakova presne ten isty pocit som mala aj ja 🙂

zuzuliak1981
27. feb 2017

@piskota1991 je mi to veľmi ľúto. My sme mali viac šťastia, dcerka sa narodila akutnou sekciou, nedokazala som ju vytlačiť, asi začali klesať ozvy. Dlho som si to vyčítala. Hlavný problém vidím v polohe v ľahu. Tlačiť do kopca a proti gravitácie s blbymi poznamkami za uchom je náročné. V tvojom prípade to vidím ako zlyhanie lekárov, skákanie po bruchu je nebezpečná metóda, ktorá sa nesmie používať. Držte sa.

zuzuliak1981
27. feb 2017

Čo tu čítam vaše pribehy, tak odporúčam Ženské kruhy. Co sa deje na Slovensku a akú traumu spôsobujú pôrodnici ženám je neskutočne.