Uprednostňujete celkovú anestézu pred spinálom?
Je tu nejaka ktora uprednostni celkove uspanie oproti spinalu? Pri cisarskom reze. Lebo mam pocit ze vacsina je za spinal. Ja chcem urcite celkovu. Dakujem
@marticka85po tiez som mala akutnY a riesili sme to ked som uz lezala na stole s anesteziologom, co mi od stresu poskakovali koncatiny. Vravim, zw som nervak, ze snad aj celkovu a on na to, ze co ked ma len dobre oblbnu na spinal. Tak ze hej a uplna pohoda 😄
Ja si dovolim vyjadrit sa ako gynekolog. V drvivej vacsine pripadov sa picha spinal. V podstate celkova len u urgentnych sekcii alebo ked nesadne spinal popripade u DSL. Ale toto by som urcite nenechavala na rozhodnuti pacientky 🙄 Predsa celkova posobi aj na plod,ktoremu utlmuje dychove centrum atd, pre nas porodnikov-musime ovela rychlejsie pracovat,aby bolo dieta rychlo vonku, pacientka je po celkovke "oblbnuta" nevnima poriadne svoje okolie a dieta. A za dalsie, anesteziologivia neznasaju uspavat tehotne,lebo maju edematozne dychacie cesty a je to pre nich ovela komplikovanejsie ako u netehotnej + sa tam menia dychove objemy a rezidualna kapacita,o ktorej ako laik nemate sajnu nic vediet. No kto si toto dobrovolne vyberie, fakt neviem. Okrem toho je moznost spinal+"oblbnutie" na dobu operacie,ked uz sa niekto boji spinalu.
@sabinka022 ja by som volila spinal, lebo mam panicky strach z bolesti hlavy, take migreny ze som nic nevidela a vracala pocas celeho 1. trimestra, no nechcem to uz zazit a neviem si predstavit ako sa postarat v takom stave o dieta. Naposledy som rodila v celkovej a bolo to pre mna uplne v pohode aj to zotavenie. Malu mi ukazalu o par hodin.
Tak si mala postpunkcne bolesti hlavy. Mozno bolo treba riesit blood patch,to uz teraz tazko.
@sabinka022 myslim v tehotenstve v 1. trimestri
Takze si rodila 1x aj to v celkovej a teraz zvazujes celkovu alebo spinal, ale s tym,ze sa bojis bolesti hlavy a zvracania a preto sa priklanas k celkovej?
@sabinka022 ano, presne tak.
Za seba poviem,ze aj ked som operater, ale mala by som byt v pozicii pacienta a lezat na operacnom stole, tak sa zblaznim a vyletim z koze. Ale uz len kvoli tomu,co som pisala v prvom prispevku, by som isla do spinalu.
@sabinka022 toto je len jeden z negativnych skusenosti, ktore som dohladala na modrom:"Mam za sebou spinal, aj celkovú anestezu. Za mňa jednoznačne celková po nej som po 12 h riadne fungovala, spinal... hrôza... Také bolesti hlavy aké som mala neprajem ani najväčšiemu nepriateľovi, nebola som schopná sa postarať ani o seba a nie to ešte o dieťa... Bolesti chrbtice som mala ešte rok..."
Vies, vacsinou sa pisu len negativne skusenosti a recenzie. Dalsie tisicky zien,co boli spokojne so spinalom a bez akychkolvek komplikacii nenapisu nic. Jednoducho risk VS benefit je na strane spinalu. Ja nezatracujem celkovku,ale je tam niekolko ALE.
Mala.som na vyber. Nakoľko som mala obrovský stres a strach moja 1.operacia sám anestéziológ aj gynekológ mi odporučili úplnú. Ako tam potom panikarit. Asi je to všade inak
@sabinka022 sice ako negynekolog, ale uplny suhlas 😉
Ludia si tiez podla mna neuvedomuju jednu vec - ty ako lekar si za pacienta plne zodpovedna. Ale nie za jeho rozhodnutia. Ak by si zeny mohli vybrat podla svojej lubovole napriek tvojmu inemu nazoru a nieco by sa stalo, uz vidim kto by bol prvy na rane…tak ako si pacient nevybera kadial sa bude viest rez, aka velkost skalpela sa pouzije, ake krytie…lebo o tom NIC nevie, tak si nemoze ani vyberat sposob anestezie, co je len dalsia sucast zakroku. A tak by to aj malo zostat. Len to este musia niektore zeny pochopit…a ako som uz pisala vyssie, naozaj nepochopim zenu, ktora dobrovolne podstupi nieco, co ma vacsi negativny vplyv na babatko 🤷♀️
Ja som mala prvý celkovú, nastrasil ma pred spinalom znamy anestéziológ, po zobudení hrozné bolesti,myslela som,ze umriem, aj dieťa bolo pridusene,
, operatér odporúčal spinal, tvrdil,ze pre celkovú musel byt maly predychavany, ale mal aj šnúru otočenu,cize neviem,kde je pravda, ale všetko dobre dopadlo nakoniec...a druhy porod spinal, pripravená na bolesť po, všetko bolo ovela lepšie a menšie bolesti, dieťa som videla, pre mna lepšie a žiadne bolesti hlavy ani nič..
@sabinka022 presne tak, ja som mala spinalnu a bolo to uzasne. Som stastna ze som pri porode mojho dietata bola pri vedomi, nemusel aj on dostat lieku z celkoveh a nemala som absolutne ziadne nasledky ani bolesti hlavy… je to pravda ze ludia skor napisu recenziu ked je zazitok negativny
Len maly update k tejto teme - dnes som bola na stretnuti s anesteziologom a dost dlho sme sa rozpravali velmi ochotny skuseny pan cca 1000 cisarksych rezov uspaval. Ubezpecil ma, ze celkova nema vobec ziadny negativny vplyv na dieta, cely porod ide velmi rychlo vsetko a kazdy je pripraveny az do chvile kedy anesteziolog zaveli, ze" hotovo ideme" odvtedy je dieta na svete za 15 minut a mamicku zacnu uspavat, liecivo sa nestihne ani dostat k dietatu. Prebieha to inym postupom ako pri obycajnej operacii, kedy sa najprv pacient uspi a potom sa caka, tu je to opacne, vsetko prebieha velmi rychlo.Samozrejme mozu nastat komplikacie a predlzi sa to, ale to sa moze stat pri akejkolvek anesteze. Nevyhoda je, ze mamicka nevidi hned svoje dieta ako pri spinale, nie je pravda ze skodi dietatu viac ako spinal. Takze som uz plne rozhodnuta idem do celkovej, moze ma kazda odsudzovat ako chce, je mi to jedno.