V pôrodnici odmietajú sekciu aj napriek indikácii

16. júl 2023

Ahojte, taka vec sa mi stala, som aktuálne v 37 tt, v piatok som mala prvú poradňu v nemocnici kde by som chcela rodiť a tam aj napriek potvrdeniu od špecialistu lekára (urolog) mi lekárka povedala, že o vedení pôrodu aj tak rozhodnú ešte oni, doslova, že ten papier mi je aj tak nanič. Úplne ma zaskočila, keďže celý čas som rátala so sekciou, aby ste chápali, nie preto, že nechcem rodiť normálne ale naozaj reálne je tam zdravotná indikácia, potvrdená nie len urologom ale aj gynekológom na morfologickom sone ešte počas 2. Trimestra, že proste nie je o com. Som prvorodicka a naozaj nechcem riskovať to, ze prídem o obličku (plne funkčnú len hlúpo uloženú) už pri prvom pôrode, plus ohroziť malého keďže oblicka predstavuje prekážku v pôrodných cestách. Budu ma trápiť 3 dní, poškodí sa mi oblicka, malý sa pridusi a nakoniec aj tak.pristupia k akútnej sekcii. Mne to teda vôbec nepríde normálne. Neviem co mam robiť, keďže veľa času mi už nezostáva, predsa plánované sekcie sa robia aj 2 týždne pred termínom, nazor lekárov ešte neviem a bude mi treba ešte predoperacne a predanesteticke a ešte neviem co všetko...úplne som ja neviem ci nahnevaná alebo ako to opísať, lebo ozaj nejde o môj rozmar, ale reálny strach aj o moje zdravie po pôrode.

viestta
16. júl 2023

Chod do inej porodnice

autor
16. júl 2023

@viestta normálne mam strach, že mi to isté povedia aj v inej, úplne ma vyviedla z mieri ta lekárka...

mima1608
16. júl 2023

Tiež si myslím, že smer iná nemocnica

lucia147852
16. júl 2023

Čím skôr iná nemocnica

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
16. júl 2023

O tom či je potrebná sekcia rozhoduje výlučne pôrodník.....žiadny iný odborník mu nemôže prikázať sekciu ak o nej nie je presvečený samotný pôrodník....sekcia predstavuje rovnaké riziko ako akákoľvek iná operácia.....takže ano, skús inú pôrodnicu, ale ak ani oni nebudú naklonení sekcii, smola....to je ako keby o operácii srdca rozhodol internista a nie kardiológ...dokonca aj tam môže kardiolog odporučiť operáciu, ale rozhoduje o nej až operatér ktorý daný výkon prevádza....

autor
16. júl 2023

@monsterablue ono to cele bolo také zvláštne, prišla som k nej, videla indikáciu a hneď sa pýtala prečo s takou diagnózou ma môj gynekológ neposlal na rizikovu poradňu (vtedy tomu ešte asi pripisovala dôležitosť) potom urobila sono, prietoky a tak povedala, že v mojim termíne ma dovolenku tak ze ide za kolegom, informovať, že ru taka pacientka bude chodiť aby o mne vedeli. Keď sa vrátila tak úplne iná rétorika, úplne to začala bagatelizovat, že som normálne nechápala. A zaklincovala to vetou, že aj napriek indikacii o vedení pôrodu budeme rozhodovať my. Že zástupca musí zhodnotiť ale keďže ma dovolenku tak to nebude hneď... ved do pôrodu mame ešte čas.

autor
16. júl 2023

@mogaa no to vidím, lenže ten porodnik nebude žiť do konca života s poskodenou, prípadne už len jednou funkčnou obličkou, a co sa môže ešte počas porodu stat malému nechcem ani mysliet.
Veď oni sa vyhovoria, ze urobili všetko čo vedeli, ale následky si budem niesť ja. Nechápem prečo problémom radsej nepredchadzat ale potom keď už je neskoro len miernit následky.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kristinka92
16. júl 2023

rovno jej by som sa spýtala kto preberie zodpovednosť keď o tu obličku prídeš alebo sa ti poškodí. aby si vedela koho potom žalovať. normálne nadrzo by som to pred nou povedala týmto stylom, lebo presne ako hovoríš- ich sa to potom týkať nebude a oni s jednou funkčnou obličkou nebudú musieť žiť, ale ty áno

suge
16. júl 2023

Toto ma zaujalo. Autorka témy, ty máš skutočne uloženú obličku tak, že predstavuje prekážku v pôrodných cestách? Obličky predsa bývajú uložené retroperitoneálne.

ropucha6
16. júl 2023

Asi tym, ze ma dovolenku aj tak, tak sa jej to nechcelo riesit. Ja by som sa chcela asi bavit s primarom, pripadne rovno ries inu nemocnicu.

autor
16. júl 2023

@suge ak ti to pomôže a budeš tomu rozumieť a vedieť si to predstaviť: ľavá oblicka uložená v panve supravzikalne skôr v ľavo, to mam napísané v popise CT. Pre predstavivosť, pri vaginálnom sone ju je vidieť hneď vedľa krčka maternice. Jednou stranou nalieha na maternicu a krcok zároveň.

martinkatinka
16. júl 2023

Skus nazor ineho porodnika. Ale myslim si, ze by nikto nesiel do isteho rizika. Takze oni by ta nenechali trapit. Hned ako by porod nepostupival, uz by si bola na operacke a ten CR ti spravia.

lenusa20
16. júl 2023

Vôbec by ma neprekvapilo, ak by sa jednalo o pôrodnicu v Humennom. Lebo sa to stalo aj mne, ale našťastie k info som sa dostala pred 37tt. Takže na 37tt som už vedela aká bije a idem rodiť inam. Zajtra nastupujem na hospitalizáciu.

autor
16. júl 2023

@lenusa20 HE nie, tentokrát PO.

lucia147852
16. júl 2023

@mogaa žena nie je len maternica a pošva. Nech si napíše ten pôrodník do papierov, že napriek odporúčaniu iného odborníka chce riskovať život a zdravie pacientky a potom sa môžeme o niečom baviť. Ale títo “uvedomelí” pôrodnici dajú žene podpísať papier, že vie o rizikách a napriek tomu ide rodit prirodzene.

oriesocek
16. júl 2023

@lucia147852 áno, máš úplnú pravdu. Informovaný súhlas je písaný tak, že ty berieš na seba riziko. Ak je takýto problém, tak skúsiť inú porodnicu. Alebo doniesť na drzovku svoj papier, že napriek rizikám trvajú na prirodzenom pôrode a budú znášať prípadne plnenia a plne uhradia všetky škody atď. Hneď by ich to prešlo..

suge
16. júl 2023

Obličky sú od ostatných brušných orgánov oddelené peritoneom, takže blízkosť jednej tvojej obličky s maternicou sa dá v istom zmysle považovať aj za relatívnu. Tým chcem povedať, že argumenty proti alebo za cisársky rez sa nájdu vždy, niektoré sú medicínsky podložené, iné nie. Netrúfam si odhadnúť, ako sa rozhodne tím lekárov pri plánovaní vedenia tvojho pôrodu. Na tvojom mieste by som si čím skôr našla, prípadne priamo zazmluvnila lekára, ktorý ťa nebude za každú cenu tlačiť do vaginálneho pôrodu. Ak nie v jednej pôrodnici, tak v inej.

autor
16. júl 2023

@suge vďaka, viem, ze to nie je ľahká a jednoznačná situácia, ale podľa môjho názoru by sa malo brat do úvahy aj potenciálne riziko, nikto nevie ako by dopadol prirodzený pôrod, možno dobre, možno nie, ale prečo to skúšať a riskovať?

suge
16. júl 2023

Pokiaľ viem, na Slovensku ešte nie je zo zákona možný cisársky rez výslovne na vlastnú žiadosť rodičky. Takže akýkoľvek vážny je tvoj momentálny a skutočný zdravotný stav, o vedení pôrodu zrejme rozhodne konzílium lekárov. Na tvojom mieste by som sa snažila ovplyvniť čo môžem a nestrácala čas dokazovaním, kto má väčšiu pravdu. Držím palce!

svetlonos
16. júl 2023

Ahoj,
zujem a rodila som 2x v Rakusku v roznych klinikach. Jedine ma "nastvali", ze mi nestihli pichnut epiduralku.
Pristup skvely, personal jedna báseň a to som s oboma bola na intenzivnom dva dni po pôrode.
Rodila som sice vaginalne ale na tvojom mieste by som skusila Pôrodnicu v Hainburgu. Tu si zeny chvalia. Skus to prelozit do nemciny a ukazat im tam tvoju indikaciu. Myslim, ze budu mat podstatne iny pristup ako va sina dr u nas.
Aj Vsetin si zeny chvalia.
Drzim palce.

lucia147852
16. júl 2023

@svetlonos aj havirov má super prístup

zooeynka
16. júl 2023

Prosim ta, hned ries inu porodnicu a zazmluvni si lekara a s tym sa dohodni na sekcii. Aj keby si do BA mala prist rodit na presny termin, na Antolskej robia sekcie ako na beziacom pase, velmi sa boja komplikacii pri porode. Dohodnes porodnika, zaplatis, dohodnete presny termin a vybavene.

lapersefona
16. júl 2023

Urcite si rizkova pacientka a pochod aj viac pôrodnic az kym ti aspoň jedna nepotvrdi 100% sekciu

simca06022011
16. júl 2023

Nevahaj, chod do inej porodnice a dohodni si to. Este sa kludne mozu stat ze to potvrdia aj v tejto, ale ten pristup by ma vytocil..

trgypadl
16. júl 2023

Ahoj,Vranov si neskusala?

autor
16. júl 2023

@trgypadl ahoj nie, skôr som uvažovala nad SL

autor
16. júl 2023

@simca06022011 už nemám ani chuť tam ísť aj keby mi "dovolili" sekciu...vážne ten prístup ešte len na prvej poradni ma úplne odrádza.

mogaa
16. júl 2023

Máš názor 2 gynekológov z toho jeden je pôrodník.....urológ len ťažko posúdi či pri prirodzenom pôrode môže nastať poškodenie obličky, keďže nie je pôrodníkom......rovnako ti gynekolog čo ťa
nebude rodiť môže tvrdiť čo len chce, vždy je to len jeho názor....tam naozaj záleží len od názoru tvojho pôrodníka, ak si myslí že ti riziko nehrozí, nebude ťa presviečať na sekciu.....veď si zazmluvni gynekológa čo ti tú sekciu poradil....len predpokladám že nie je pôrodník a preto jeho názor nikoho nezaujíma....ono sú pôrodnice kde presadzuje prirodzený pôrod, rovnako sú nemocnice, kde sekcia nie je problém a robí sa bežne....sekcia nie je bez rizika, je tam porovnateľné riziko ako pri prirodzenom pôrode, dokonca môže byť ešte vyššie, keďže ako pri každej operácii sa môže stať čokolvek .....nájdi si pôrodníka ktorý súhlasí so sekciou a toho si zazmluvni ak trváš na sekcii....

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre