Viac osôb pri pôrode
Ahojte, je možné mať pri pôrode okrem otca aj niekoho iného?
Chcela by som byť pri pôrode svojej sestry, ale vraj to býva obmedzené iba na jedného človeka. Bude rodiť v PN, v štátnej nemocnici.
@mirkabav Neviem si predstaviť, kde by sa tam zmestili. Ja som mala pri pôrode štyroch ľudí - personál (2 lekári, pôrodná asistentka, zdravotná sestra). Nikoho z rodiny. Nepotrebovala som to. Je to podľa mňa zbytočná záťaž pre personál a aj pre rodičku.
Ja som bola sice v inej nemocnici. Ale mne dovolili iba jednu osobu. Kedze manzel pri prvom nechcel byt tak som vzala mamu. Ale ked islo do tuheho ajtak si to rozmyslel a s mamou sa vymenili.
K druhemu uz isiel automaticky muz.
Pocas porodu tam bol on. Asistentka a lekar. Az potom ked bolo babo von prisla sestricka a dr z novorodeneckeho. Nik viac.
Pri tretom som rodila sama-korona. A bolo to este lepsie😂
Len ja. Potom sa pridala asistentka. A lekar len dobehol.
rodinne stretnutie na porodnej sale 😂
@mirkabav pokojne si tam zober aj susedov, vsak nech ta predsa podporia, nie? Kks, niektoré fakt už od dobroty nevedia, čo by si vymysleli 🤦♀️ asi menej pozerať TV, najmä US seriály, kde je teda s rodickou pomaly cela rodina, vrátane detí, pri samotnom pôrode 2x zatlaci a dieta vyberu uz pekne čisté, umyté, pomaly už aj v perinke 👌
@viestta vratane sanitarky? 😉
Pri fyziologickom priebehu porodu je tam tolko ludi uplne zbytocne..
@nevenka kazda poloha, ktora zene vyhovuje, je dobra. Kazda, ktora je nanutena, je zla.. Tomu opisu konca porodu nerozumiem. Jedine, ze to bol prekotny porod, inak si to neviem predstavit...
@portret7 ja tiez nerozumiem tymto prispevkom. Ale porod je velmi citliva tema, tak mozno preto je tazke akceptovat fakt, ze vdaka zastaralym metodam v nasich porodniciach, bol u niektorej horsi, ako mohol byt.. a potom taky pristup zvykne byt obhajovany..
Tak by som chcela, aby aspon nase dcery standardne zazivali respektujuci pristup a mali automaticky moznosti volby.. Len situacia v porodniciach tak trochu odraza aj nastavene slovenskych zien, tak to este zrejme potrva.
@beronsche Aj keď pôrod je fyziologický a postupuje dobre, sú prípady, keď je prítomnosť lekára/lekárov nutná.
@mirkabav Ved povedz, ze si jej Dula. Niektore nemocnice dovoľujú aby bol pri porode otec aj Dula.
@zuzanockamt samozrejme. Ale bavime sa o tych pripadoch, kedy to nutne nie je. Situacia sa tiez moze zvrhnut aj pocas porodu, tam zase nie je problem, ale lekar prisiel, bavime sa predsa o porodoch v nemocnici.
Ani jedno, Ani druhe nevylucuje pritomnosti sprevadzajucej osoby.
@beronsche Ako som už písala vyššie, pre mňa je to zbytočnosť mať tam niekoho navyše. A pri štyroch ľuďoch, ktorí tam boli (bola som veľmi rada, že tam bol aj lekár celý čas, dokonca dvaja) by sa tam ani nikto nezmestil. Pôrod bol rýchly. Hodinu od príchodu do pôrodnice bolo dieťa na svete.
@zuzanockamt tak pre teba, teraz uz aj pre mna, ale nie pre autorkinu sestru. A toto je zle, ze nam chyba moznost vyberu.
@petko81 toto je standard v mnohych zapadnych krajinach.. ale mas pravdu, na ich urovni Este dlho nebudeme..
@mirkabav a keby tam bola celá rodina ? ... mohli by ste tam odbaviť rovno aj krstiny 😂👉
@beronsche presne si to vystihla, situacia v nasich porodniciach odraza nastavenie nasich zien. Preto zacina byt standardom, ze kto na to ma, bud si vybavi podla svojich predstav alebo rodi v zahranici. Len skoda, ze zeny, co nemaju kontakty a financie, tak musia znasat zastarale nazory/postupy. A niektore to budu este aj obhajovat😩
@daniela2202 to su tak stupidne komentare.. ci to mat akoze vtipne? nechapem..
@beronsche vobec nie, len niektoré by sa mohli trosku uvedomit, ze porod je porod a nie pomaly "spolocenska" udalosť. Aj takému zubárovi s tebou chodi pomaly polka rodiny? Na ibe vysetrenia? Operácie nebodaj? Nehovoriac o tom, ze tieto osoby velice radi zasahujú do priebehu porodu, preto ich tam personál nema rad. A este pokial sa niečo aj skomplikuje... a co sa tyka dul, myslím ze pekne to zhrnul Filip Tuma, stačí si nájsť na nete.
@daniela 2202 presne tak.
@lienka.7 velmi zovseobecnujes a najma prehanas.
Porod je predovsetkym vysoko emocna zalezitost a preto je dobre, ak tam zena ma podporu, aku chce. Dokonca psychicka pohoda zeny velmi vyrazne vplyva na priebehu porodu.. moderne porodnictvo to vie, to nase to povazuje za vystrelok..
Ina situacia nastava v pripade akychkolvek komplikacii, ale myslim, ze je jasne, ze sa bavime o porode bez komplikacii.
@portret7 uz sa opakujem, ale ja tak trochu chapem, preco to obhajuju.. priznanim reality by museli priznat, ze ich porod v poriadku nebol a tam potom prichadza zvycajne sebaobvinovanie a pocit zlyhania... Je preto jednoduchsie sa tvarit, ze to prezite, je jedina dobra cesta.
Tym si vysvetlujem aj tie vysmesne komentare tu napr...
@beronsche v prvom rade je porod vysoko individuálna záležitosť. To, ze kamoska porodila do hodiny a bez jediného stichu neznamená, že to musi byt automaticky aj môj prípad. A toto je celý kameň úrazu, nezmyselné dufanie v niečo, čo tak nie je a potom ze je žena vystresovana? No jasne, kto by nebol! A potom typická klasika, klistir nie, hento nie, tamto nie, lebo to povedala Marika z Hornej Dolnej. Mam za sebou 2 pôrody, každý uplne iný, pri prvom nikto byt nemohol kvoli korone a prežila som to rovnako ako stovky iných žien uolne normalne, bola pri mne PA, chodil lekar, sestra ďalšia, sama som myslela pozitívne a tešila sa, že o chvilku budem držať malu v rukách a nie sa utapala v depkach , sama sebu som zbytočne "nehecovala" ze som tu SAMA paneboze 🤦♀️pri druhom ktorý bol komplikovaný som mala okolo seba 7 ľudí, z toho 3 doktorov a jeden z nich má držal za ruku a povzbudzoval ma vravel co robiť. Zbytocne by tam bol hocikto iný, len by zavadzal a mne vôbec nepomohol (rozumej neporadil co a ako, lebo asi nie je doktor). Pokial potrebuješ mat pri pôrode niekoho, ok, muz, mama, sestra alebo hocijaká ina osoba, ok. Ale načo preboha ďalší ľudia???
A mimochodom, nemám v sebe žiadny pocit zlyhania ani iné doslova zvasty, co tu vypisujes 👎👎👎
@lienka.7 a com to pises? Kde spochybnujem, ze porod je vysoko individualna zalezitost? Kde tvrdim, ze sa da naplanovat?
Jedine, co tvrdim je, ze psychicky stav zeny priebeh vyrazne ovplyvnuje a ze blizke osoby posobia pozitivne.
Tebe by nik navyse nepomohol. A to je uplne v poriadku.
Ale neznamena to, ze Ina zena by z pritomnosti 2 blizkych osob neprofitovala. Jednoducho kazda sme Ina a kazdej vyhovuje nieco ine. Preto jednoducho nie je namieste, dokonca je to vyslovene hlupe, vysmievat sa z niekoho, ze to ma nastavene inak..
@mirkabav to je porod,nie kino!!!
zeny ja fakt nechapem tieto komentare - nikto sa nas nepytal, co si o tom myslime 🤷♀️ autorka chcela vediet ako to je (idealne asi od tych, ktori maju vedomost alebo skusenost), co mna je vlastne do toho, kto a ci a kolko ludi bude mat pri SVOJOM porode, ja som si rozhodla ako som chcela pri tom mojom a kazdy nech si rozhodne o tom svojom a ak to ma niekomu pomoct, podporit, navodit pocit pohody alebo akekolvek dalsie motivacie a dana porodnica to umoznuje, tak je to predsa vec zeny co rodi a tych, ktorych tam chce mat a ja si o tom mozem mysliet, co chcem

@beronsche vi3s co, ja som rodila 4x v kolose, v porodnici v BB, mala som zvdy relativne sukromie, ale teda ja som tam stravila kratku dobu, jedine 2 vyvolavane boli take, ze som tam bola dlhsie, ale len kboli monitoring. Vacsinu casu som bola sama, ked sa slo na vec, priamo tlacenie, tak mne fakt vyhovovala ta poloha pololah, pri poslednom som sa skoro zosypala na zem, tak sa mi triasli nohy, lebo este mi povedal lekar, ze sa mam postavit, nech sa mala cim skor posunie dole a ledva som stihla vyskocit hore a potom som vlastne ani netlacila, mala sla ako na suchacke. A v tom momente pribehol lekar, porodna asistentka, teda 2, neonatolog uz nechodi, len detska sestra, takze dost ludi. U mna nevedeli, kto skor chyti dieta, aby nevypadlo, ja som musela este "zadrziavat", aby nevyletela ako superman. Tak sa tam zhrci na ten zaver dost ludi, ale teda ta sprevadzajuca osoba tam pri hlave nicomu nevadila.