Zvažujete pôrod na Slovensku alebo v zahraničí?
Dnes som citala clanok o Kovacic Hanzelovej. Rodila vo vyskove a ked sa pytali preco nie na sr povedala:
Najčastejšia otázka. Prečo Vyškov, prečo Česko, aké boli kritériá. Ja osobne viem o slovenskom pôrodníctve oveľa viac ako by som chcela. Niekoľko lekárov z bratislavských pôrodníc sú so mnou v nejakých bizarných konfliktoch - napríklad aj za to, že si sami zverejnili fotku pôrodu, pri ktorom má žena priviazané nohy o kozu, a chvália sa ňou na Ig (Instagram,pozn.red.) a ja som na to poukázala.
Aj v porodnici v nasom meste zvyknu privezovat nohy. Vraj pre to lebo zeny zvyknu pri porode kopat a neraz to schytal lekar. Takto ze sa nemusi bat a moze sa uplne 100% sustredit na porod. Aj ked bol personal uzasny, bol to pre mna dovod ist do inej. Rodila som v cz a teda myslim ze to tam ani nikoho nenapadlo. Praveze ma pocas porodu viackrat otacali.
Stretli ste sa s tym? Vadilo by vam to? Dakujem
Nestretla a ano vadilo by mi to
Mne iba pri prvom priviazali nohu, iba jednu, a tiež, že kvôli tomu aby som nekopla. Pri druhom som si sama opýtala 🫣🤣 mala som taký šialený tik v pravej nohe, ale to kvôli platničke. Ale nepriviazali mi ju 🤣🤣🤣
Pri treťom už nie
Nestretla som sa s nijakym "preventivnym" privazovanim noh. Ale ak by bola situacia, ze je problemovy porod a som na koze a krutim sa v kontrakciach a doktor potrebuje zachranit moje dieta, suhlasila by som s priviazanim noh - nevidim dovod preco by omylom odomna mal dostat kopacky do hlavy, ked potrebuje rychlo a presne pracovat a logicky, nijako inak toto predsa nevieme zabezpecit, ake pohyby a kedy spravim.
Pri prvom porode pred 12 rokmi mi priviazali,pri druhom porode nie.
Kovacic Hanzelova a jej potreba byť pani dôležitá.
Rodila som 2 x,v dvoch rôznych nemocniciach a nestretla som sa s tým.
Pri oboch pôrodoch som mala šťastie na úžasných,lekárov,sestričky a personál,ktorý sa ku mne choval normálne,ľudsky,milo a s úctou.
Ziadne privazovanie (r.2011, 2016, 2022), ale sestricky ked sa mi nedarilo tlacit mi pomohli nohy drzat aby som sa viac zaprela....
Tak niektoré ženské sú hysterické, tak prečo by mal doktor znášať nejaké kopačky do hlavy.
stretla ... pri prvom pôrode...
ani sa nečudujem že ma priviazali, však keď videli ako nespolupracujem tak asi inú možnosť ani nemali...
pri ďalších pôrodoch už nie. aj spolupráca z mojej strany bola omnoho lepšia
Áno robí sa to. Nie nesúhlasila by som s tým. Žena ma rodiť tak, ako jej je pohodlne. Aj poloha na chrbáte a nohy hore je pre pôrod absolútne nevhodná a často ho skomplikuje. Lekári nehľadia na ženu ale na svoj komfort
Rodila som prvýkrát v r. 2000 a nič také sa nedialo.
@lucia147852 tak ty keby si práci dostávala do hlavy kopačky, tak by ti to nevadilo, hlavne nech má "zákazník" komfort. Jasné, hovor vieš komu 🙂
Tak sibnute ženské čo kopu a vrieskaju úplne im prepne je logické, že treba uviazat potom ohrozenie na zdraví dieťaťa aj matky hrozí, keď ma záchvat, ja som toto ešte nepočula ani nikoho nepoznám čo mu uviazali nohy, treba aj sebakontrolu
@zuzubb007 jasne urcite su aj take co si myslia ze su vo filme, ja som mala velmi prijemny personal, praveze ma viackrat otacali aj na boky aj na vsetky 4 aby dieta lepsie rotovalo, na chrbate som bola poslednych par minut ked uz som zacala tlacit. Porodna asistentka sa venovala mne a nie remenom. Urcite to byva niekedy adrenalin na porodnej sale aj v tomto smere
Moja kamoška mi opisovala takúto skúsenosť s plačom - jednoducho sa nevedela brániť, čo je vzhľadom k tomu, že rodila, úplne prirodzené (rodila v Rožňave). No a keď tu vidím, že s tým niektoré ženy nemajú problém... niet divu, že aj v tomto sme za civilizovaným svetom. Osobne som nerodila na Slovensku a ani raz nikoho ani nenapadlo nič podobné - nielenže je to pre ženu nepohodlné, ale ešte je to aj nedôstojné.
nikto si ku mne nedovolil nic, co by som nechcela, vedla mna stala dula, ale ajtak si myslim, ze v nemocnici, kde som rodila, by sa nic tak nestalo, hoc by tam nebola...zaroven som si nemohla nevsimnut, ako rodili ine zeny, ze hystericky vreskot - mozno to su pripady, kde to je pre bezpecnost vsetkych nutne (kazda minca ma dve strany)
@annm81 podľa mňa kamoška vyvádzala, také tie labilnejsie to prežívajú moc, je to ukrutna bolesť ale k čomu je vyvádzanie ja som normálne odrodila dve deti bez vrieskania, myslim, že doktori vedia čo robia a keď im má na sále vyraziť rodicka zuby tak áno treba preventívne opatrenia, bežný človek to nevidí čo dokážu vyvádzať ženy a keď je nekontrolovateľna tak čo majú s ňou robit dať sa zmlatit a ublížiť na zdravi
Aj v Ba bezna prax okolo r 2003. Nie vzdy je zena v stave branit sa, takze Kovacic Hanzelovu chapem, ze sa rozhodla principialne vyhnut takemu riziku.
Ja som ‘nevyvadzala’, nekricala a aj tak mi chceli priviazat nohy. Porodnica na Sulekovej. Tiez mi sestricka tak pritlacila brucho, ze mi tym vyrazila dych. To som jej razne vysvetlila, ze nech sa neopovazi to spravit znova.
Mna priviazali pri oboch porodoch, ale najmladsia ma 19r, takze davno.
Ak by zeny rodicky a hlavne personal v porodnici pochopili, ako vyzera fyziologicky porod (bavime sa o cca 90% porodov, v 10% sa vyskytuje patologia) tak by tie hrozne proodnicke kozy vysmarilu von a zena by rodila v polohe, aka je jej najprijemnejsia. A prirodzene, s gravitaciou. Prvy porod som prezila v nemocnici. Druhykrat som rodila doma.
To nie je o tom, ze Hanzelova sa potrebuje robit dolezitou. Ak chcela pre seba a dieta dostojne a respektujuce zaobchadzanie, necudujem sa, ze isla do CR. Aj napr. dula Nicole Kohutova rodila v Brne. A sprevadza v bratislavskych porodniciach…. Tak si dajte dokopy suvislosti a nezatvarajte si oci predtym, ze na Slovensku sme este dost pozadu oproti CR, Rakusku apod.
Priviazovanie noh o kozu je nedostojne. Nechcela by som to zazit. A je mi velmi luto, ze to zeny zazili a zazivaju aj dnes
@mabenn asi ano, su take pripady verim tomu. No neviem si predstavit ako zene pomoze ked ju zviazu. Ako zviera. Urcite je to pre bezpecnost personalu lepsie ale nemyslim ze porod bude tym padom bez problemu
@simsalabim a ako sa na to pozeras? Ako si sa citila? Myslis ze to bolo nutne?
@autorka nikdy som sa s týmto nestretla a ani nepoznám nikoho, koho privazovali.
Na druhej strane to, čo niektoré stvarajú pri pôrode je na komplet zvieraciu kazajku, sorry. 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ ci sa majú lekári nechať dokopať od niektorých???
A Hanzelova sa musí stoj co stoj robiť zaujímavá. Mohla normalne povedať, že proste chcela rodit v zahraničí ako ine a bolo by. Ale prečo zase nevyrobit kauzu, ze? Este že nepovedala, že by ju chuderku ti zlí lekári šikanovali za jej Miška 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Nikde nikto nepísal, že ju zviažu, ale priviažu nohy, to je dosť podstatný rozdiel.
Ja si to napríklad vôbec nepamätám, či som mala nohy priviazané, ak aj áno, tak som na to dávno zabudla.
a preco tu riesime, kde a preco rodila? komentare, ze musi byt zaujimava a pod. to ozaj?
zeny, spamatajte sa
Ahoj,som PA ,v mnohych nemocnicach este najdes pasy na privezivanie noh,ale ako Pa Ti hovorim,ze toto nie je v poriadku,a arguemnt,ze ci ma lekar skoncit s vybitymi zuabami?mnoho zavisi prave od personalu,aj spoupraca rodicky

2x pôrod a ani raz takýto zážitok