Zvažujete pôrod na Slovensku alebo v zahraničí?
Dnes som citala clanok o Kovacic Hanzelovej. Rodila vo vyskove a ked sa pytali preco nie na sr povedala:
Najčastejšia otázka. Prečo Vyškov, prečo Česko, aké boli kritériá. Ja osobne viem o slovenskom pôrodníctve oveľa viac ako by som chcela. Niekoľko lekárov z bratislavských pôrodníc sú so mnou v nejakých bizarných konfliktoch - napríklad aj za to, že si sami zverejnili fotku pôrodu, pri ktorom má žena priviazané nohy o kozu, a chvália sa ňou na Ig (Instagram,pozn.red.) a ja som na to poukázala.
Aj v porodnici v nasom meste zvyknu privezovat nohy. Vraj pre to lebo zeny zvyknu pri porode kopat a neraz to schytal lekar. Takto ze sa nemusi bat a moze sa uplne 100% sustredit na porod. Aj ked bol personal uzasny, bol to pre mna dovod ist do inej. Rodila som v cz a teda myslim ze to tam ani nikoho nenapadlo. Praveze ma pocas porodu viackrat otacali.
Stretli ste sa s tym? Vadilo by vam to? Dakujem
ja som podvedome tlacila nohy k sebe, cize jednu mi priviazali, druhu mi drzal muz 😁
vsetko, ako aj toto, zalezi len na ludoch...a to na jednej aj na druhej strane...su lekari, ktori zbytocne idu necitlivo, a su pacienti, ktori nie su schopni normalne spolupracovat...je to vec od pripadu k pripadu...ja som riskovat nechcela, preto dula, ale vedela som si pusu aj sama otvorit ked som mala pocit, ze treba, lekari bezne maju posunutu hranicu citivosti z praxe, kde ak nejde o zivot, nejde o nic
Typicky Modry Konik ja som to nezazila tak sa to nedeje a ked tak na vine je hystericka zena - naozaj? 🤷♀️ ano damy deje a ano deje sa to aj preventivne, lebo lekari chcu mat pokoj, na chrbat, nohy hory, priviazat, nastrih, skocime jej na brucho a ideme, nech to stihneme sup sup a idealne do konca sluzby, akokolvek neuveritelne to znie, v mnohych porodniciach a mnohi porodnici maju stale praktiky nedaleko stredoveku.
Ja som rodila uz vela rokov dozadu, 2x na SVK v okresnej nemocnici a nikto mi nohy nepriviazal.
Uprimne vobec netusim co mi robili s nohami.posledne co viem ze som nejak dokracala ku koze a ze som sa postavila ked ma prisli osprchovat.potom som mala myslienky v uplne inych partiach tela.😉
@petamich celé to má viac rovín. Najpodstatnejšia je tá, že aj keď sa tu hráme na kresťanskú konzervatívnu krajinu, kde ešte medzi ľuďmi panuje súnaležitosť a vrúcne vzťahy, tak v realite nám vo vzťahoch chýba cit, kultúrnosť a úcta. Následkom historického vývoja tiež máme nezdravú poddanosť voči autoritám. Keď príde štrajk lekárov, tak sa vysmievame, že nech si idú, veď kto by ich chcel... no a tí kvalitní naozaj odchádzajú, lebo je o nich záujem za hranicami.
Ale už sme sa naučili nedávať úplatky, čo ešte pred 20 rokmi bolo bežné, tak snáď máme nádej, že sa ešte niekam posunieme.
@belllinka staci ženy rešpektovať a počet hysteriek sa výrazne zníži...
Stačí umožniť ženám vybrať si vhodnejšiu pôrodnú polohu a žiadne kopačky nik dostávať nebude.
Je pre mňa nepochopiteľné, že nejaká žena reaguje na túto skutočnosť spôsobom ako ty..
Naozaj sa ti to zdá v poriadku, takéto praktiky?
Ja osobne som to nezažila, ale bola som pri pôrode ako sprevádzajúca osoba a na vlastné oči som videla, ako to byt nemá. Priviazané nohy, tlačenie na brucho, dieťa odnesene, lebo "sa musí zohriať", po pôrode sestre capli na brucho čosi ťažké, že na zavinovanie maternice, odmietli jej dať napiť a mne celý čas hovorili, že ja ako bezdetna sa teraz isté budem pôrodu báť... celé zle. Bolo to pred cca 18r. Veľmi chcem veriť, že nič také sa už nedeje..
@beronsche "staci ženy rešpektovať a počet hysteriek sa výrazne zníži..."
Kiezby to bolo iba o tom. Zeny su hysterky v beznom zivote kvoli uplnym absurditam a kravinam, a lutujem porodne timy, co velakrat zazivaju v porodniciach.
A ano Tvoja skusenost spred 18 rokov nie je relevantna vzhladom na to, ze odvtedy sa obrovsky pokrocilo. A ako vidis, 90% ludi tu, napriec Slovenskom sa vyjadruju ze nic take sa absolutne nedeje 🤦
Ved ked sledujem recenzie na porodnice tak si dovolim tvrdit ze drviva vacsina tych Slovenskych (cest vynimkam) je na takej urovni, ze tieto pindy na porodnice akoby sme boli za opicami, pisu iba ludia ktori si myslia ze ked byvaju za hranicami tak tu je to primitivizmus, a musia si vzdy kopnut do Slovenska. Plus ludia s argumentom 20rokov starym 🙄
@zuzubb007
@lienka.7
@trgypadl to vážne?
Bože, ženy, vy zrejme ani netušíte, čo to znamená dôstojný pôrod.
Keď je tam respektujuci personál, ktorý, ak keď je žena vystrašená a hysterická, vedia jej pomôcť aj inak, ako ponižujúcim priviazanim o "kozu".
@mirage presne, len nech ich je viac.
Lebo podľa reakcie mnohých matiek, nie je problém len v zastaralych praktikách, ale aj v tom, čo naša spoločnosť považuje za normu.
Zaspali sme v minulosti..
@colsami
Ak ide o moj porod, na ktorom mi maximalne zalezi, tak najdolezitejsie je to moje pohodlie. Pretoze prave od pohodlia a pokoja rodicky priamo zavisi stav babätka v brusku, po porode a neskor. A to je to, co tu mnohe zeny nevidia. Poznam niekolko porodnych asistentiek, ktore po prvom nemocnicnom porode rodili dalsie deti doma. Aj lekarky porodnicky rodia doma. Alebo za hranicami SK. Poznam fyzioterapeutky, ktore pracuju so zenami a tiez odisli za hranice…..
@colsami veď našťastie, že sa nedeje.
Konečne sme urobili jeden krok vpred. Len žiaľ, chýba nám ich ešte veľa prevela..
Vieš čo, ja viac lutujem ženy, ktoré mnohé vďaka pôrodným týmom, skončia s parádnou traumou.
Keď občas čítam tie svedectvá, je mi smutno na duši...
Samozrejme, zovseobecnovanie nie je na mieste.
Myslím si však, že žiaľ, ešte stále je to v priemere zle, aj keď sa už našťastie objavujú miesta, kde je situácia výrazne lepšia.
Rodila som pred 12rokmi aj má priviazali, aj po mne skákali, aj som mala dr. ruku až niekde.... Áno deje sa to. Magor skončil,až keď keď primár vrieskal
Ja som mala pri pôrode veľa vecí ktoré ostatné ženy považujú za zlé ale mne osobne veľmi pomohli.
Pôrodná asistentka mi skočila na brucho, najprv sa samozrejme spýtala či môže.....pomohla mi tým dosť výrazne.
Rodila som na koze a nohy som mala asi priviazané, skúšali sme aj iné polohy a teda za mňa táto bola najlepšia....vedela som zapojiť všetky svali a šlo to celé veľmi rýchlo.
Ale teda ja som mala úžasnú pôrodnú asisitenku aj doktorku. Vedela som od prvej chvíle že sa mi snažia pomôcť ako len môžu.
@beronsche no to je zvlastne, lebo prave na to narazam, ze tych dobrych a peknych svedectiev citam ovela, ovela, ovela viac nez tych zlych.
A navyse je faktom ze zla recenzia ide vzdy takmer okamzite vonku, kdezto dobre ludia beru za "samozrejmost" a nemaju za potreby pisat.
Ale tak asi pozeram ine stranky temy skupiny a siete a pocuvam inych priatelov a znamych, ked Tebe sa zda ake je to v priemere stale zle, a naopak ja naozaj v 90% pocuvam poslednych 10r pozitivne pribehy o skvelych porodoch a porodnikoch na Slovensku.
A nepotrebujem zahranicny pristup, dakujem. Som celkom scestovana a mam vela zahranicinych priatelov aj informacii. Bola som v Slovenskej porodnici, ktora ma presne vsetky atributy, kde je okrem bezpecia prvorady komfort rodicky a nemozem si vynachvalit. Porod bol zazitok (napriek tomu ze trval dva dni a tak sa pri mne vystriedalo naozaj asi 4-5 sluzieb) starostlivost a ubytovanie ako v hoteli. Ale dik za odporucanie. Viem presne, ako to ma vyzerat. A nevyzeralo to o nic horsie ako zazitky opisovane rodinnymi prislusnickami co rodili napr v ospevovanom Havirove.
2 porody a kazdy v inej nemocnici. Ani raz mi nohy nepriviazali,nemali preco. Jednej zene ale priviazali aj ruky,vrieskala,kopala,zhodila stolik na sale. Niet divu.
mne nohy neprivazovali, ale ja som vlastne nerodila ani na koze, len na nejakom komunistickom stoliku, a teda nohy som si mala drzat sama ... pre mna to bol dost zly zazitok , rodila som rano o 4, porodnicka prisla este s kavou v ruke, a pretierala si oci so slovami : no podte nech to mam rychlo za sebou, ponahlam sa domov. Na sale som sa dvakrat povracala od bolesti, bolo mi dost zle, sestricka na mna kricala nech si tie nohy drzim poriadne, a lekarka co ma rodila somnou absolutne nekomunikovala ... nevedela som, kedy mam tlacit, kedy mi spravila nastrih proste nic. Mala sa zasekla, tak ju museli vytiahnut a ja som skoncila roztrhnuta od predu do zadu, krizom krazom. Sitie trvalo vyse hodiny a pol. No, citila som sa ako nejaky dobytok na jatkach ... Ale asi som len vychytala zlu smenu personalu, pretoze tri moje kamaratky, ktore rodili v tej istej nemocnici si cely porod aj pristup personalu chvalili
Ano pri oboch pôrodoch som sa stym stretla, ale v danej chvíli mi to vôbec neprišlo divné. Pri prvom uz dieťa skoro zo mňa doslova vypadlo.. a pri druhom mi skor vadili pôrodné asistentky- dôchodkyne, ktoré mi odmietli ( trosku sklonit kreslo) na rodenie. Doslova som sedela a naozaj sa tak debilne tlačilo a dlho.
Ja som pri oboch tehotenstvách zvažovala zahraničie. A keby sa podarí 3tie , tak určite idem mimo SK rodiť.
Mne pri prvom ano, bolo mi to jedno, na tie 3 minuty, ci kolko, ale ja som dosla rovno na box a hned tlacit.
Pri druhom nie, tam som mala nohy uplne k telu pokrcene, dobre mi to padlo. A pri tretom a stvrtom tiez nie, tam nestihol ani lekar pomaly dobehnut a natiahnut rukavice, kde este privazovat cosi 😅🤣.
Ale pocula som rozne veci, porod je napor na psychiku a clovek reaguje vselijako. Svokra robila na porodnici a veru mi kadeco rozpravala..😵💫
@autorka ja som sa s tym nestretla. Mne pocas porodu zrazu sklzli nohy, kedze ma od bolesti silno strhlo, ze som skoro spadla. Hned ma chytili a nic sa nestalo.
Ak by boli upevnene (nemam na mysli sputane, ze s nimi zena nevie pohnut), nestalo by sa to.
Keby sa o tom viac hovori, preco sa to robi, ci to pacientka schvaluje, na co to ma sluzit, pred cim to brani, precitala by som si o tom velmi rada.
Asi radsej ako neustale ponizovanie slovenskeho zdravotnickeho personalu. Mala som 2 porody tu, na slovensku a ja som bola so vsetkym maximalne spokojna. Od pristupu, cez starostlivost az po odchod.
Áno, viem, že sa to stáva, mne sa to našťastie nestalo.
Rodila som dávno pred 18 r a nohy som mala priviazané mne to nevadilo a to som dosť úzkostlivy človek.Ked mi vyprchala epi a začali sa mi nekontrolovateľne triasť nohy, az mi kolená o seba búchali, tak som bola rada muž mi držal kolená, pokým prišla anestéziologicka.
Ja si myslím, že to má svoje opodstatnenie nikto nevie ako sa zachová v krízovej situácii a kŕče v krížoch a nervové zakončenia...mňa viac boleli nohy a stehná ako brucho mne to išlo do vrchnej časti stehien.
Rodila som 2x v Brne. Ani raz mi nohy nepriviazali. Prvy porod bol komplikovany, nakoniec som porodila v polohe lezmo. Druhy porod v klaku. Polohu som si mohla volit aku chcem, mohla som mat porodny plan, mohla som pocas porodu jest a pit.. nikto mi ani na okamih nedal pocitit, ze ho obtazujem. A ano, mala som u oboch porodov klystir, u prveho aj nastrih (u druheho som sa natrhla na jazve z prveho nastrihu, takze sitie tiez).
Moje dve kamosky na SK mali pri porode priviazane nohy, ostatne nie. Nemyslim si, ze sa nohy privazuju rutinne. Myslim, ze co sa tyka porodov, vacsina zien si voli CR kvoli pristupu personalu, ktory je podla mna niekde uplne inde ako na SK. Proste nechces v tak emocne vypatej chvili lekara a sestricky, ktore budu neprijemme.
A co sa tyka Kovacicovej, myslim, ze trochu prehana vo viacerych veciach.
Mas pravo voľby porodnice, vyberies si aku chces a ostatnym to moze a aj ma byť ukradnute. Je to tvoje rozhodnutie a nepotrebujes nic vysvetlovat. Ani sa nema kto co cudovat, ani rozoberať tvoje dovody, pocity.
A nestretla som sa s tym. Ja som sa zase cela triasla, akoze hlava hovorila, ze netras sa a nedalo sa prestat. To som lezala. Same neskôr preslo.. takze viem si predstaviť, ze su situacie, kedy je to asi potrebne. Lekari a sestricky maju za svoj zivot milion porodov a skusenosti, takze verim, ze vsetko ma svoje opodstatnenie
Nie nerobi sa to, iba pri cisarskom sa zavezuju

Pri prvom mi bolo tak zle, ze to bol moj najmensi problem a pri druhom som si to ani nevsimla 🙈 Az ked anesteziolog povedal, ze odviazem vas 😅