Ako zmeniť doktora ku koncu tehotenstva?

teruskaa
26. jan 2014

Ahojte, baby. Chcem sa opytat, ako to mam urobit, ked chcem zmenit lekara.
Zajtra zacinam 33.tt a som uz na PN, no od 10.februara mi zacina materska dovolenka. Nie som spokojna so svym lekarom. Trocha to opisem, ak nevadi. Pristahovala som sa do Kosic pred 3 rokmi a k hentomu lekarovi som zacala chodit na odporucanie mojej svagrinej... nedarilo sa nam otehotniet, a to bol prvy problem- mojho noveho lekara to nezaujimalo, ze vraj do 3O rokov mam casu dost a nemam stresovat... nechcela som uz dlhsie cakat, nakolko sa nam nedarilo vyse roka a pol, objednala som sa do CAR, kde nam v kratkom case pomohli k vytuzenemu tehotenstvu, a ja som zacala chodit do tehot. poradne ku svojmu lekarovi.
Pravdu povediac, vobec sa mi ku nemu nechcelo, no bola som u neho registrovana len kratko, cize som ho nemohla hned zmenit. Prva poradna v 8. tyzdni prebehla v poriadku, ultrazvuk, vysetrenie odspodu, a objednal ma o 3 tyzdne na odbery a na dalsiu poradnu.
Iba ze sa stalo to, ze som zacala v 10.tt krvacat. Nie velmi, no predsa. Hned som isla ku svojmu gyn., cela nastrasena, velmi som sa o babo bala. Hned v cakarni ma sestra upozornila, ze nie som objednana a ze nevie, ci si pan doktor urobi cas aby ma pozrel. Cakala som vyse dvoch hodin, ked ma zobrali. Doktor bol velmi neprijemny a arogantny. Povedal, ze tazko povedat, ci plod vobec este zije, ked som krvacala, a ze sa mam modlit /ako keby mi to malo pomoct??/, vysetril ma odspodu, a ze vraj nevie, ci plod rastie, a ze mam prist o 2 tyzdne na kontrolu a vypisal ma na PN. Nechcel mi urobit ultrazvuk, vraj na to nemam narok, ze to poistovna nepreplaca tak casto, a ze co si vobec myslim, ze ci on mi bude kazde 2 tyzdne robit ultrazvuk?
Na to som zutekala na pohotovost do nemocnice, kde boli velmi mily a ochtony, hned ultrazvuk urobili a velmi sa cudovali, preco mi ho moj lekar nespravil... nasli mi malicky hematom, dali mi lieky a vraj keby nieco, mam hned prist, kedykolvek. Nastastie krvacanie po liekoch celkom ustalo, a dalej prebiehalo tehotenstvo bez problemov, len som musela pre istotu uz ostat doma na rizikovom.
Dalsie poradne u mojho Dr. prebiehali ako tak normalne, raz za mesiac, absolvovala som vsetky bezne vysetrenia... no v poslednej dobe mam opat problemy. Zaciatkom Janura som bola v poradni, mala som ultrazvuk, ale doktor sa choval dajako cudne, ako keby mal vypite...? cosi na ulz. meral, ale sa mu to nedarilo, az na treti krat to pomeral, uz bol cely nervozny a vulgarne sa vyjadroval. Chcel ma poslat na odbery, aj na ogtt,ktore uz som absolvovala pred mesiacom. Ked som ho na to upozornila, zacal sa vadit so sestrou, no nastastie nasli moje vysledky.... a vobec, sa spraval, ako keby som u neho bola prvy krat, ako keby ma nepoznal.... povedala som mu, ze ma v poslednej dobe velmi boli chrbat a chrbtica, no on sa na mna ani len nepozrel a sa ma opytal, ze ako ma to moze boliet? Ako keby som si vymyslala... Radsej som mu uz nic nevravela....teraz som uz v 8. mesiaci a viem, ze do poradne by sa malo chodit o cosi castejsie, no on ma opat zavolal az o mesiac... zabudol mi dat listok na peniaze, tak som sa tam vybrala minuly tyzden iba za sestrickou, ci by mi nedala- opat ta sama pesnicka- nie som objednana, musim cakat....cakren plna, vobec nebrala ohlad na to, ze som tehotna, naviac som sa ten den necitila prave najlepsie... cize som necakala, zajtra to musim ist skusit znova, lebo ten listok potrebujem dat do prace....
Teraz az sa mi skonci PN a zacne mi materska, chcem lekara zmenit, no len neviem, ci sa to da, necele dva mesiace pred porodom..? Viem o jednej doktorke, ktora by ma zobrala, lebo to je kamaradka mojej kolegyne, ale sa bojim, ze ako bude moj dr. reagovat aj s tou jeho strigou sestrou, ci mi to vobec bude umoznene, alebo ci budem muset cakat do porodu...nemam dobry pocit z toho, ze aj teraz mam stale poradne raz o mesiac, kedze by mali byt castejsie.... a tak vobec, necitim sa u toho Dr. dobre....
Neviem, ci ho daktora z vas nepozna, nemate s nim skusenosti? Ze ci je ozaj taky, alebo ze ci iba ja mam smolu, ze sa tak ku mne sprava?

zita19
26. jan 2014

@teruskaa Lekara si mozes vybrat. Ked menis doktora povodny je povinny vadat odpis dokumentacie (kartu nie) a moze za to pytat poplatok. Dovody mu nemusis oznamit, len budes potrebovat od noveho papierik, ze ta prebera. Kedy mozes zmenit lekara sa najlepsie dozvies v tvojej zdravotnej poistovni. Najlepsie sa pozriet na ich web alebo si zavolat do pobocky. Pokial viem je tam podmienka, ze mozes az po 6 mesiacoch co si k nemu "nastupila" ale neviem ci to plati len pre obvodakov alebo aj pre gynekologov.

teruskaa
autor
26. jan 2014

@zita19 plati tam ta 6 mesacna lehota, to viem, ja som u neho teraz necely rok, cize to by nemal byt problem, skor mi ide o to, ci sa to da pocas tehotenstva, kedze vacsinu casu som chodila ku nemu. Skusim sa teda opytat v poistovni, zajtra tam zavolam, vdaka za reakciu 🙂

zita19
26. jan 2014

@teruskaa Nemas zac. A aj tak zachvilu zacnes chodit na poradnu do porodnice a po porode sa mozes rozhodnut. Prajem Ti aby si mala dobry porod a babo bolo zdrave, 🙂 Drzim palce 🙂

sisaha
26. jan 2014

@teruskaa jasne, ze mozes.. nova lekarka ti da listok, ze prestupujes k nej a ty ten listok, bud odosli postou doporucene staremu, alebo ho daj sestricke do ruky.. a vobec nemusis cakat, ci si spravi cas.. 😉

dorotka2013
26. jan 2014

@teruskaa ja síce nie som tehotná, ale pre dvoma týždňami som menila doktora lebo som nebola spokojná a určite odporúčam urobiť to co čím skôr, aj v zaujme budúceho bábätka aj tvojom, určite nečakaj... Keď uz budeš mat babo budeš mat iné starosti a mat dobrého gynekológa ktorému doverujes je na nezaplatenie 🙂.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre