Chcem čo najprirodzenejší pôrod
ahojte dievcence, chcem sa informovat a teda hlavne od tych co prednedavnom rodili, kam sa obratit, na akeho doktora, aby bol porod co najprirodzenejsi, popravde najradsej by som rodila doma, ale v mojom pripade to nebude najlepsi napad, nakolko mam dve sekcie za sebou...teraz mi bolo povedane, ze kludne mozem rodit normalne a teda mam aj svoju predstavu o prirodzenosti porodu, len kde najst niekoho takeho, kto vie pocuvat a akceptovat poziadavky....dakujem za vsetky rady, som z trnavskeho kraja, ale som vdacna za kadzu radu na "ludskeho" doktora 🙂
@zuzmka a este doplnim, ja som rodila3x. Vzdy to zacalo prasknutim vody. Prvy porod som bola este naivna vylakana prvorodicka s preeklampsiou, cize bol ten klasicky hororovy scenar- oxy, nastrih, tlacenie na brucho ( tak intenzivne, ze malemu sposobili traumatologicke poranenia hlavy a zlomili klucnu kost).
Bolo to v povazskej!
Dalsie dva porody boli v martine. Tie boli uzasne. Nikto mi do nicoho nekecal, o vsetkom som mohla rozhodovat sama, absolutne nic mi nedavali ani nepichali ani nastrih nerobili, skoro ako porod doma 🙂
@myjusiatko dakujem za podporu, ja mam silny pocit, ze to dam 🙂 porodne bolesti som si zazila, takze mam o tom aku taku predstavu, i ked, co porod, to iny zazitok....len teda ja som mala tie porodne bolesti pravdepodobne omnoho silnesie vdaka oxytocinu a bohvie aj cim ma este napichali, nikto ma o nicom neinformoval.... pamatam sa, ze to bol len jeden neskutocny krc, ktory vobec ale ze vobec neprestaval, ziadny oddych medzi kontrakciami, nakolko som mala kontrakciu v kuse....teraz sa clovek nad tym pousmeje, ale vedomie, ze to mohlo a malo byt inak....toz je to tam....
@johanna_b Ďakujem za radu, určite mám čas si to pozrieť. Tak, ako ľudia sme rôzni, tak aj lekári, úradníci, poštári, sú rôzni. Určite sa nájdu pôrodníci, ktorí sú menej príjemní a pôrodníci, ktorí urobia aj chybu. Aj v našej nemocnici urobili chyby a deti nie sú zdravé. Nanešťastie. No určite to neurobili naschvál. Lenže hádzať všetkých do jedného vreca... Sú v tom dokumente VŠETCI doktori na Slovensku? Či iba zopár? Ja vám prajem jedno. Aby vo vašej profesii podľa zopár ľudí nesúdili všetkých.
@derdia ak by sa dalo cisarskemu vyhnut, tak budem len rada.....ja viem co su to porodne bolesti, nakolko som si to zazila, takze viem co ma asi caka...a to ako som uz pisala, som si tie bolesti asi odtrpela viac, nakolko mi bol podany oxytocin a tam su tie bolesti znasobene, co je teda a vedeckyj dokazane....takze viem, ze to boli, ze v danej chvili je zena v uplne inej dimenzii 🙂 a co sa toho nastrihu tyka....rodili ste tak ako to vyhovovalo vam, alebo klasika na porodnej posteli i ked polohovatelnej? pretoze co si zistujem, tak asi zatial vsetky zeny co rodili vo zvislej polohe - v klaku, drepe ci na styroch - tak ani jedna nespomina o neviem akom poraneni.....a strasenie typu ruptruy az ku konecniku...no neviem...je tu taka, co rodila v polohe, ktora jej vyhovovala a napriek tomu ruptura velkych rozmerov?
@soldi to ma velmi mrzi, ze prvy porod ste mala nepekny....ako som uz pisala, celkovo ma mrzi, ze je taketo zlo pachane na zenach....aj ked mna to do urcitej miery obislo a verim, ze aj obijde, len teda nechapem preco to nemoze byt inak...proste nepochopitelne pre mna....kamaratka druhe dieta rodila doma, prve v nemocnici, kde ju tiez nastrihli az ku konecniku a ako sama vravela, ze to bolo cele zle az pokym neporodila druhe dieta, ktore sa vypytalo samo a prirodzene a doma a tym, ze maleho porodila prirodzene, ze ani sama nevie co sa tam dole udialo, ale teda ze od vtedy ma svaty pokoj...do vtedy cely cas o jazve vedela a mala s tym problemy....napokon ju vdakabohu prirodzeny porod z toho dal dokpy ;)
@meluela Vaša skúsenosť. Dovolíte, aby som ja mala inú? Ďakujem. Počula som, najmä o západnom Slovensku, že sú tam bezcitní lekári a personál. Neviem, odkiaľ ste vy. Ja som bola roky dozadu na gyn. operácii a veru nevychytala som príjemnú sestričku, navrieskala na mňa jedna radosť. No ale to teraz idem hovoriť, že všetky sestry sú také a idem rodiť niekde do Čiech či Rakúska? Či tam sú všetci lekári a sestry bez chyby? Dokonalý človek neexistuje.
@asia83 ono to funguje totiz tak, ze kazdy ma SVOJU CESTU. Ty veris lekarom, ale autorka tohto prispevku veri inym veciam, ja tiez. Ja som napriklad potratila, ANI JEDEN JEDINY LEKAR mi nepomohol, vsetci to hadzu na nahodu, STUDOVANI, este raz: STUDOVANI, byvame v Rakusku, ani rakusky lekar, ani slovensky lekar, vsetci sa len usmievali s tym, ze ved to sa podari. A prides na to, ze ta neposlu na vysetrenie, lebo tie su drahe a poistovna ich tlaci. Takze neviem, ci Ty vobec tusis, ze takto funguje svet. Po dalsie: ano, oni STUDOVANI ti odporucia epidural, ved si nacitaj nieco na tom, co je to za svinstvo a oni to nevedia? Preco ti STUDOVANI ludkovia Ti nehovoria nic o neziaducich ucinkoch? To iste umeli oplodnovatelia, zrejme tiez STUDOVANI. Oni nevedia o vsetkych tych neziaducich ucinkoch? Ved si niekedy precitaj zazitky kociek, co tam chodia. a su STUDOVANI, preco ich neupozornuju, co ich caka? Atd, to by sme mohli menovat dalej a dalej. Lekari, to su dnes uz len predajcovia tabletiek, a to takych, podla toho, aka farmadama ich navstivi, potom ti budu tvrdit, ze tieto su najlepsie. Ano, a este raz ANO, hadzem ich do jedneho vreca, lebo ja som sa s inym nestretla. Bodka.
Zbytočne plánovanie...ja som rodila 3x..a kazdy porod inaksi..a posledny..ani by mi vo sne nenapadlo co za horor to bude...(vraj tretie to uz len vyplujem)... neriesila som nastrih..ak by bol potrebný...tak by ho urobili tak ci tak... zaoberala som sa tou nekonečnou dlhou a neznesitelnou bolesťou ..tretí porod 6 hodin..prve dva za 2... kym neprisli na to ze dieta sa zasprajcovalo...dusi sa atd... nastrih cloveka vtedy vobec netrapi... ani oxitocin... ale aby sme to obaja prezili a boli zdravi...
Hlavne ked ppcujete tie rozhovory ze sami nevedia co s vami rovut...je to pripad od pripadu...clovek nie je naprogramovany stroj...kazdy rodi inak...niekto za hodinu..niekto za 48...
Hlavne kľud a rozvahu a zdravy rozum ženy..(to klud a rozvahu adresujem aj sebe..kedze po ppslednom zazitku mam strach horsi ako pri prvych dvoch...)
A v neposlednom rade..stres strach vsetko spomaluje...
Takze...klud.. 😉
@johanna_b presne tak, verim inym veciam, myslim, ze priroda je omnoho silnejsia ako lekari, i ked, ja zase verim, ze existuju aj dobri lekari, ktori pozeraju na cloveka ako na cloveka nie na pacienta a myslim, ze ziadna rodicka sa ani nemoze za pacienta povazovat....len bohuzial, neviem preco je svet takyto, ale pravda je taka, ze farmakologia v zdravotnictve hybe svetom, resp. peniaze....ponuknu to, za co maju zaplatene....podla mna porodit mozem "v pohodke" aj po dvoch sekciach, este som tu nezmienila, ze od poslednej sekcii je to uz 7 rokov, takze verim, ze som zahojena na 200%, nakolko som s jazvou nemala ziadne problemy, ani prvy ani druhy krat...chvala bohu 🙂
Jo a este to planovanie kam...hehe...zeny..ked to na vas pride ako na mna druhy porod..kukate co najblizsie ist a ne špekulovať 😂 prisla som 8 cm otvorena...ani nestihli administrativu kolo mna..a nakoniec ma dali na stol a vsetko zastalo...
@zuzmka pravdaze, uplne ti rozumiem. oni su inak velmi nebezpecni, lebo si myslia, ze maju autoritu a lahko ti nieco natlacia do hlavy. oni dobre vedia, aku maju myslienky silu. a ten clanok ak si precitas, co som ti poslala, tak tam presne popisuje baba, preco je taky dolezity prirodzeny porod, navrat k prirodzenemu, ako velmi to posilni buducu matku. ja nechapem, ako moze niekto verit tomu, ze to je v pohode, nejaky cisarsky rez, ked zene rozparaju brucho a dieta, nic netusiace len tak vyberu, ved pred par rokmi sa tak prezentoval cisarsky rez, ze to je vynalez ludstva. a postupne sa vraciame k tomu najprirodzenejsiemu, lebo to vsetko ma ZMYSEL.
@kratulka a tak urcite planovanie zase nemoze byt na skodu, ja netvrdim, ze vdzy vsetko dopadne podla predstav, ale do urcitej miery sa to ovplyvnit da....ked ma clovek stale len negativne myslienky, tak asi na tvari toho cloveka usmev zachytite minimalne a zase naopak.... ;) no, hlavne, nech sme co najspokojnesie a stastne najlepsie po cely zivot 🙂
@johanna_b tak tak, ved aj ja, ked som rodila a teda uz zacalo ist do tuheho, nemozem povedat ani na jedneho, ze by sa ku mne spravali skaredo, vsetci peknym hlasom....jasne, ze ked clovek nevie, tak tomu uveri.....pred nedavnom som videla video, ako zena rodila - bolo to v cechach - a peknym hlasom tie sestricky...pichneme vam toto a toto, viete, ulavi sa vam a fakt to hovorili velmi vludne, pekne....a ano, ked je zena uz unavena a vycerpana, jasne ze suhlasi...a hlavne, ked je prvorodicka alebo ked nevie co jej vlastne davaju....a nakoniec to skoncilo presne ako ja....sekcia...uplne odveci...tiez tam chuda len furt lezala, ziadny pohyb...tym, ze ju napichali sa to cele len zhorsilo....lekari to asi chcu mat co najrychlejsie vybavene, nech je pokoj...lenze porod ma svoj cas...raz je to na dlhsie, inokedy sa clovek ako sa povie ani nestihne otocit... 🙂 a tiez si myslim, ze ma ist o spolupracu dieta a matka, v pripade sekcie to musi byt pre babatko cele zle....ani chuda nevie co sa deje, zrazu je vytrhnute z bezpecia....aj ked, aby ma tu zas niekto neisiel ukamenovat, tak jasne, ze su situacie, kedy je sekcia nevyhnutna, ale.......casto to tak nemusi byt...
..to ze normalnym.pôrodom sa vytlacia dietatu aj tekutiny z dýchacích ciest atd...nie je to len tak..pre nic za nic. Aj one veci..raz mi to rozpravala aj sestricka jedna...ale ja uz aj zabudla...a deticky su vraj aj kludnejsie a odolnejsie ako cisarakove...
To len co som pocula...
inak, chcem sa podakovat vsetkym, ktori sa zapojili a mozno aj zapoja do diskusie /moja prva, aku som kedy otvorila ;) / ozaj dakujem kazdej jednej z vas, ze ste si nasli cas a venovali sa tejto teme, verim, ze vsetko dopadne dobre a zelam vam len to dobre a co najviac usmevu na nasich perach ;)
V Trenčíne v nemocnici viem ze robia prirodzene pôrody tým co mali predtým sekciu
Doktor Felix Layr v Hainburgu. Jeho pristup ma doviedol ku prirodzenemu porodu po sekcii. A to som bola po termine a porod sa mi i po odteceni vody rozbiehal veeelmi pomaly.
@zuzmka velmi obdivujem tento prispevok a snahu o normalne spravanie k zenam pri porode aj vba2c... je smutne ze lekara co ti bude nacuvat, treba hladat...skus skupinu "po sekcii rodime prirodzene" - viac skusenosti... skus poztiet porodnicu galanta (ak ti nje je daleko), tiez ochotne pocuvaju, zostavia porodny plan a snaxia sa dodrzat...ale netusim ako vnimaju vba2c...maly bonus..ak to skonci cisarskym manzel moze na salu pri spinali, dieta mi prilozili, manzel bol merat a vazit, po hodine prisielza mnou na izbu aj s babom a boli sme spolu do vecera...nedavaju na jisku...ziadna separacia24 hod, kym nechodis a podobne...nosili cely cas na kojenie, len som lezala po spinali a sestricky prikladali...odchod na 4. den s plne kojenym babom bez komplikacii
Neviem, co vsetko ocakavate, napisem svoju skusenost. Obe deti som porodila v Trencine, nemala som ziadne poziadavky, ja som typ, co akceptuje lekarov ako autority, na porody som sa nepripravovala vobec, proste take veci som neriesila. Milo ma prekvapilo, ze pri prvom stretnuti s porodnickou sa mi predstavila a povedala, ze ma bude sprevadzat porodom. Nechali ma vybrat si porodnu salu (kedze boli v tej chvili vsetky volne). Pri oboch porodoch sa ma neustale pytali na to, co a ako chcem. Ci sa chcem prechadzat alebo rozdychat kontrakciu nejakym plynom, ci chcem skakat na lopte alebo lezat, v posteli, ci budem cakat v sprche lebo vonku, v akej polohe si zelam rodit a podobne. Az som bola zmatena, necakala som, ze si budem moct takto vyberat 🙂 Pacilo sa mi, ze na vsetko, co mi robili, si pytali suhlas (napr. prepichnutie vody), o vsetkom ma informovali (nastrih) a vysvetlili, co a preco mi robia. Prvy porod som mala tazky, dala som si na zaver epi, aby som vydrzala tlacit, nemali problem na poslednu chvilu mi dat. Pri druhom som chcela automaticky a doktorka ma odhovorila, ze to zvladneme a nelutujem, zvladli sme. Sestricky ma stale chvalili a povzbudzovali, padlo mi to dobre. Ja mam na trenciansku porodnicu dobre spomienky. O nieco horsi bol pristup sestier na oddelenei sestonedelia, ale aj to bolo imdividualne, beriem to tak, ze sme rozni, niekto prijemnejsi, niekto menej, to som neriesila. Co bolo treba, mi pomohli, to je hlavne. Som sice z Bojnic, ale zase by som isla len do Trencina.
@zuzmka Ak to nemáš až tak ďaleko, tak by som ti doporučila Krnov na Morave. Je to najlepšie hodnotená pôrodnica v Čechách. Mimo to je mám pocit, že povedomie tam o prirodzenom pôrode je ďaleko širšie a je to tam viac “v móde” ako praktiky ktoré mávaju nemocncie na Slovensku. Ja som z Košíc, ale žijem v Prahe. Zvažovala som veľmi aj pôrod na Slovensku, ale po prečitaní rôznych dotazníkov jednotlivých pôrodníc, diskusií a článkov o pôrodníctve na Slovensku, pochopila som, že čo tam je bežný pomaly štandard všade(na margo prirodzeného pôrodu), tu budem obhajovať len veľmi ťažko. Čo najviac ma poburuje je tá neuveriteľná miera nástrihov, zbytočne... na Slovensku je to veľmi vysoké percento u prvorodičiek, a nemyslím, že je to za každým potreba. Počula som kladné reakcie na pôrodnicu v Bardejove, vraj sa tam dá rodiť technikou hypnopôrodu (ak s tým máš skúsenosť). Jedna pôrodná asistentka v KE pracovala kedysi v Trnave a veľmi si chválila, malé percento sekcií. A potom na západe by som skúsila KOCH s tým, že dopredu by som s nimi prekonzultovala svoj pôrodný plán, a dohodli sa na postupe ohľadom prirodzeného pôrodu. Nie sme tovar, máme právo vyjadriť svoj názor ohľadom svojho tela, máme právo na výber a máme právo byť informované a rešpektované. Preto nesúhlasim s názorom kde sa slepo treba oddávať do rúk zdravotníkov bez akéhokoľvek povedomia. Hlavne ak hovoríme o tak prirodzenej a intímnej veci ako je pôrod, ktorý vás poznamená na celý život. Pôrod je hlavne o hlave, ak sa dokážeš s ním vyrovnať a skúsiť počúvať svoje telo pôjde to samo, nebudeš potrebovať pomoc. Ale treba si najprv utriediť názor a myšlienky na to čo chcem, čo nechcem, aj pre prípad, že veci nepôjdu ako si budeš priať, aby si po pôrode nemala výčitky alebo necítila sklamanie. Premyslieť si poriadne, čo pre mňa znamená prirodzený pôrod a aké varianty si ochotná pripustiť. Mne sa podarilo všetko ako som chcela, jediná forma anestézia bol rajský plyn (neviem či sa to používa na Slovensku, keď tak si zisti, niekde je to zadarmo, inde sa dopláca), a aj keď len trošku to ubralo na intenzite, mojej psychike to veľmi pomohlo. Veľa štastia!
@tatramelka8 pardon bol to Trenčín ( nie Trnava)

@bluka2 Nikto ma nevystrašil, bola som potrhaná aj zvnútra. Bol to váš prvý pôrod? Môj bol. Každá sme iná, každej inak svalstvo povoľuje, panva iná, proste sa nemôžeme porovnávať. Ja som porodila o polnoci a o pol ôsmej ráno toho dňa som sedela na raňajkách, bez akejkoľvek bolesti. V pohode chôdza, sed. Po 7 hodinách od šitia!