icon

Kto vykonáva prvotrimestrálny kombinovaný skríning na Slovensku?

27. máj 2025

Ahojte, toto vyšetrenie prvotrimestrálny kombinovaný skríning robí každý "všeobecný" gynekológ, alebo to robia iba špecializované pracoviská (Brešťanský Hlohovec, Grochal Martin atď)? Je toto vyšetrenie hradené alebo platené? S kým máte dobré skúsenosti na západnom Slovensku? Okrem Grochala, tam ma nevezmú, majú plánovanú dovolenku a potom sú už plní. Vopred ďakujem.

kiki68
27. máj 2025

Myslim, ze iba gyndosi, co maju na to certifikovane stroje usg a skolenia. Pozri si kto v okoli to robi a obvolaj.

lin_a
27. máj 2025

robia to iba specializovane certifikovane pracoviska, nech sa paci zoznam:
https://www.modrykonik.sk/som-tehotna/kombinovany-test/

pl2y
27. máj 2025

Nie je preplacany poisťovňou..ja som si to dala v druhom tehotenstva..bola som u Cunderlika a tusim 130 eur sa platilo..mne vyslo zvýšené riziko preeklampsie a tak mi nasadili anopyrin..zatiaľ sa preeklampsia nepotvrdila a to som už 37tt, ale vraj je to jediný test, kde sa to da zistit a teda preventívne riešiť..vraj je to fajn vyšetrenie lebo v tomto prípade sa vyhodnocujú hodnoty zo sona spolu s výsledkami krvi, plus lekár vypisuje info o pacientke a tak sa to v kombinácii vyhodnocuje, takze je tam menej prípadov nejaké falošnej pozitivity..vraj je to presne až na 95%..následne som sa až tak nebala výsledkov Tripple testov ( lebo ja mám 39 rokov), ale aj tie mne napokon vyšli negatívne

autor
27. máj 2025

Čiže ak tomu správne rozumiem, toto vyšetrenie bežne všeobecný gynekológ nerobí, je to vyšetrenie doplnkové, kvázi nejaká nadstavba, kt. sa má absolvovať iba na špecializovanom / certifikovanom pracovisku?

pl2y
27. máj 2025

Ano, bežne sa robi v tom 12tt sono v nemocnici napr a gynekológ berie len krv (to je hradené poisťovňou)..aspoň tak tom to ja mala v prvom tehotenstve, že krv mi vzal lekár a na sono ma poslal na antolsku,tam pozerali len tu kosticku a sijove prejasnenie, aby sa vylúčilo podozrenie na downov syndróm alebo rastep, ale toto sono trvalo cca 10-15 min..u Cunderlika som bola asi 40-50 min a pozeral všetko, čo sa da v tom 12tt vidiet

tamagy
5. júl 2025

Toto vyšetrenie robí aj MUDr. Kubalová v Nitre. Aj skrining preeklampsie k tomu.