Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
V tych minútach, či hodinách, to v skutočnosti nie sme my ako sa poznáme. Strach, bolesť, neskutočná zima, strach o malú aj o vlastný život. Nikto na mňa ani nekričal, ani ma nefackal. A pokiaľ si pamätám, trochu ma upokojilo vysvetlenie mojich aktuálnych ťažkostí pani aristkou. Ďakujem celému tímu na gynekologii a novorodeneckom v Petržalke. A Pánu Bohu.
Zevraj mamicka kricala "nebudem rodit nebudem rodit". To o nicom nevypoveda, je to iba jeden z mnohych sposobov, ako si v tych velkych boestiach ulavit. Jasne, ze bude rodit, porodila by bez ohladu na to, co kricala, pretoze ked uz nic ine, telo by to dieta vypudilo von aj same, tak je to nastavene. Je to proces do velkej miery samostatny, plne riadeny hormonmi a instinktami. Kazda jedna zena bez ohladu na to, co v tom stave vykrikuje, chce v skutocnosti jedno jedine- co najrychlejsie porodit a pocitit ulavu, dieta nie je iba pasivna obet tohto procesu, ono takisto spolupracuje. Lenze na to dnesne zeny zabudli a myslia si, ze ich odrodi lekar a bez jednej vychovnej facky to nezvladnu, vakze. Dalsia vec- vypudzovacia faza, ano to je presne ta, kedy mozog naozaj vypina, presne kvoli tomu, aby telo dokazalo spravit vsetko to, co ma- zena funguje na najnizsich mozgovych strukturach a vsetko ide tak trochu mimo nej. A do toho pride podrazdeny lekar v sarkastickej nalade, chlap trpiaci spasitelskym komplexom (bezomna zena neporodis), v najvacsich bolestiach zenu vyviazu na kozu s nohami zabezpecenymi v strmenoch v najdebilnejsej moznej anitgravitacnej polohe, ktora existuje (debilnejsia je pre tento ucel uz asi iba stojka na hlave), salu osvietaia neonom nech vidia co nalepsie, na brucho uviazu ten nespolahlivy pristroj pre maximalne nepohodlie a zacnu trusit hlupe poznamky a davat trimilion pokynov kedy tlacit kedy netlacit a vrieskat, ze vase dieta je uz pridusene. To je cele tak neuveritelne proti prirodzene nastavenym procesom a zakladnym instinktom rodiacej zeny, ze ja sa ani necudujem, ze je nachylna dostat hysak- ale nie ani tak preto, ze ona je hystericka krava, ale pre cely ten neprirodzeny cirkus naokolo nej.. A este vraj ona je ta, co ohrozuje svoje dieta, lebo ano, vacsine matiek ide presne o toto, vsakze... Uz len tvrdenie, ze zena nespolupracuje je uplne mimo- ja mam pocit, ze ti, ktori nespolupracuju, su castokrat prave zdravotnici- nespolupracuju s prirodzenymi normalnymi procesmi a so zenami, ktore rodia, lebo to robia po svojom. To je nieco podobne, ako fukat proti vetru a este sa stazovat, ze to ide tazko.
@sisaka prekvapujes ma dalej - zial☹ cize to ze som si pozrela ako to funguje v kanade je moja kontrola teba? Prepac ale ja sa snazim nepisat od brucha a ked niecomu nerozumiem tak si to nastudujem - v kanade nezijem a zaujalo ma co si napisala - osobne netrpim ziadnym stihomamom takze mna by ani nahodou nenapadlo ze ma niekto kontroluje len preto lebo si doplnuje svoje poznatky...
1. To ze si imigrant som ti vytiahla len preto aby som ti prave ukazala uz len kulturne rozdiely medzi krajinou v ktorej zijes a sr - pozri si ako sa kanada a jej obyvatelia spravaju k imigrantom a ako sr a teda hlavne jej obyvatelia - uz tu su toe krajiny neporovnatelne...
2. Ano, citala som ze lieky sa preplacaju, debata bola o odvodoch - tie sa neplatia
3. Nikto sa z nikoho nevysmieva len kazdemu sudnemu cloveku musi byt jasne ze zdravotnictvo ktore je dotovane najviac na svete bude asi fungovat inak ako to ktore je znacne poddimenzovane - nalady lekarov nevynimajuc - inak sa k tebe bude spravat lekar ktory si odkruti 8 hodin a ide domkv, inak ten co taha 4tu 12tku za sebou...
A opat - vacsina lekarov v sr je slusna - cela tato debata vznikla na zaklade nejakeho dokumentu o jednom chujkovi - apropo ver tomu ze na arogantneho superlekara mozes narazit aj v kanade nielen tu...
Ty kokos, zeny, zacnime rodit doma. Je Toto vobec mozne ??? Co ste si mysleli, Ze porod je vysetrenie ekg ?
Ja teda taketo skusenosti s personalom nemam, o akych tu citam. Hoc Moj porod CR tiez mohli urobit dostojnejsie. Som vsak rada, Ze sa mi mal dalsie dni kto o dieta postarat, nieto Este Aby mi ho nosili kazde dve hodiny na krmenie 😳 Naco su nam vlastne nemocnice ? Ved kazda druha je tu nespokojna. Zacneme volat porodne baby domov a tam mozme rozhodovat o najvhodnejsom sposobe. Akurat Ze som si ista, Ze keby som moje Prve dieta rodila doma pred 150 rokmi, Tak by som ho porodila mrtveho.
@dai v mnohých nemocniciach som bola a nepausalizujem. Iba poukazujem na to, že sú veci, ktoré sú reálne a ktorým tento dokument nastavuje zrkadlo. A potom je tu skupina ľudí, ktorí tomu neveria.
Aj mnohí civilisti neverili tým pár utečencom z koncentrakov, dokonca ani po vojne. Pokým sa nezačali robiť povinne “výlety” do koncentrakov, kde sa mohli ľudia na vlastne oči presvedčiť o tom čo sa tam dialo. Tento dokument vyvolava veľmi podobne.
Zase, nehadzem všetkých do jedného vreca. Všetko je o ľuďoch. Tak ako som zažila neľudsky pristup (Vid vyšetrovanie spomenuté v komentári, či šitie zaživa bez anestetík s poznámkami ako ma to nemôže boliet), zažila som aj ludskejsi pristup.
O ľudskosti som napísala clanok, nie jeden. Sú aj tu na mk. A dozvedeli sa o tom aj ti ľudia, ktorí mali.
Tie neľudské veci nezostali iba pri esejách. Ak šlo o mna, vedenie dostalo upovedomenie o tom a riešilo sa to. To ale neznamená, že o tom nemáme ako ľudia hovoriť.
Práve hovoriť sa o tom ma, aby si ženy nemysleli, že to, čo sa deje, je normálne.
Aby som sa napríklad viac nedozvedala o tom ako žena s rozrezanym bruchom jeden deň po sekcii musela stať tri hodiny pri zatvorených dverách oddelenia čakajúc na prepustaciu správu a sanitarku čo jej odvezie veci. Len preto, aby ju mohli presunúť v rámci tej istej kliniky z gynekológie na sestonedelie a ona vôbec mohla vidieť po prvý raz svoje vlastne dieťa. Na gynekologiu šla preto, lebo na šestonedelí nebolo miesto. Dieťa jej nikto nepriniesol ukázať. Toto je prípad ktorý ja oficiálne nemôžem riešiť. Ja môžem iba povzbudiť tu ženu, aby ho riešila a aby sa nebála. A to zase docielime iba tak, že sa bude o tychto veciach hovoriť a že ženy, ktoré neveria či nepripúšťajú si to, prestanú zosmiesnovat tie, ktorým sa to stalo 🙂
@evittam ja by som napr.do KOCHU rodiť nešla, a to rozhodne nie som neobjektivna. Práve naopak, objektívnych dôvodov mám viac. Ale čo sa štátneho zdravotníckeho zariadenia týka, tak na pôrod iste zazmluvnit. Keď si mala opakovane Dobrú skúsenosť, tak super, ale nie každý mal dobrú skúsenosť. Zazmluvnit stojí v Ba 300eur a šancu, že budeš mat dobrú skúsenosť, tým výrazne zvýši. Aj preto zazmluvnit.
@dai, ale ano, myslim. Ten lekar na Sk zarobi maximalne tisicku, jeho kolega v Nemecku 5, sestricky u nas su o chlp nad mimomalkou, v Nemecku asi na patnasobku, pomocne sily, ak vobec su, tak nacisto nezaplatene, vybavenie nemocnic je casto vo veku 50+, nove pristroje zboznym zelanim.... Preco by som mala ratat absolutne cisla? Plus si odrataj vsetky nemecke manzelky, ktore su doma ci robia na dohodu (tj. bez odvodov), co sa na Sk vobec neda.
So spolocenskou akceptaciou hulvatov by som suhlasila (ze je to tak a nie ze to tak ma byt), ale este ich podüorovat - nekritizuj, zaplat, urob.... No preco? Sami si to sposobujeme svojim konanim. Asertivne matky na koni pobavili. 😂 Fakt. Bodaj by aspon kazda piata bola aj v skutocnosti taka, ako sa tu prezentuje.👏
@vroni ten lekár, gynekológ, pôrodnik, iste nezarobi 1000, ale v nemocnici, kde robí na povedzme 1/2 úväzok si s pôrodmi zarobí orientacne 1200-1500 a v dákom súkromnom ďalšie hodiny navyše za ďalšiu 1000. Keby robil full time v nemocnici, aj so službami a porodmi, zarobí si max 1800, lebo gro tych zazmluvnenych porodov sa da manažovať napr.počas tych 3dní, kedy tam je a svojim dalsim pobytom by si nepribral vela zazmluvnenych porodov. Z každého za zmluvnneho pôrodu má pôrodnik svoju časť, hoci minoritnu. Druhá vec je, že stale platí, že sa porodnikovi dáva pomimo, t.J. že napr.zo zazmluvneneho pôrodu dostane 100eur, ale stastny otecko dá po pôrode fľašu a 200 eur, tak to vyjde vlastne lepšie. Zazmluvnit nie je hovadina a este stále gro lekárov ktorým súkromnom sa za pôrod zaplatí, k tomu pristuouju inak. Lepšie, individualnejsie. Boj o tieto zazmluvnene pôrody je relatívne velky, a delí sa to stále medzi viac doktorov, lebo tým, že robia v nemocniciach na čiastočne úväzky, tak ich tam musí byť počtom viac. Stačí sa pozrieť, že lekárov na internom odd je 10-15 a na gyndu ich je 15-20.
@dai po 50 krat lekári sa u nás nesprávajú slušnejšie pre to, že do zdravotníctva sa leje veľa peňazí. U nás sa lekári správajú slušne aj NAPRIEK tomu, že zdravotníctvo je štátne, nezarobia toľko, čo u našich južných susedov a ťahajú aj 24-26 hodín, dokonca niektorí hlásia 30 hodín vkuse (rezidenti) jedni z najdlhších na svete (fakt sa nie je čím chváliť) a pracujú s pacientmi, ktorí nevedia ani základy jazyka a tiež sú u nás arogantni, ožratí, drzi a neprispôsobiví občania, ktory ich pravdepodobne privádzajú do vývrtky. napriek tomu celková úroveň vzťahu pacient - lekár je lepšia. Samozrejme že blbci sa nájdu všade ... ide o ich percentuálne zastúpenie
@sasa1983 Nic ti nikto nezaručí a ani tych 300Eur. Ani mne a ani nikomu inemu nikto neplati navyse za pracu, ktorú si robím a za ktoru som platená. To len ľudia na SVK maju v sebe stale zakorenene,ze lekarom treba niečo nosit-kedysi babky zajacov,husi, vajcia a neviem co, dnes oteckovia obálky. Znama zaplatila, lekár nestihol prist a ani peniaze nevrátil. Ale kazda ako chce mne je to fakt jedno. A btw.nie som jedina co mala len a len dobre skusenosti.😉
@vroni prečo pusalizujes? Úroven lekárskej starostlivosti, čo sa pôrodu samotného týka máme viac ako výbornú. Okrem toho, tam kde ja robím, nie je to mala nemocnica a nie je to interná, alebo gynda. .ti najviac kvázi zadaní kolegovia (nebudem rozoberať dovody) majú cez deň na ambul napr 40 pacientov, takže reč O dákom 15 min príhovore neprichádza do úvahy. Iný kolega ich ma pacientov 20, takže časovo to vychádza kvázi estetickejsie. .ale..Snáď má každý pochopil, ako to myslím.
Zadaní malo byť žiadani. Píšem narýchlo z mobilu. Autocorrect
Okrem toho, myslím, že kto chce rodiť v týchto menších pohranicnych mestách , prečo nie. Napr.kocky chodieva ju hneď do Hainburgu. .ale! Nemajú tam odd.patologických novorodencov. T.j. Ak má bábätko väčšie zdravotne ťažkosti, smer Viedeň. Ako KOCHU. .smer Kramáre /event Antolská (vozia ale na Kramáre gro).
Beriem. Ja sa tiež nehadam. Ale rodis 1-2krat v živote. .risknes to, aby sI sa snažila meniť systém, práve pri Tvojom pôrode? ?
@sasa1983 Sama sebe si si teraz odpovedala.😉 Práve preto,ze su ludia co rozmyslaju ako ty tak preto to tu stale tak vyzera a funguje ako to je. Si predstav ja a ani vela mojich znamych sme vôbec nic neriskovali tym,ze sme nic nenapchali konkretnemu lekárovi ci uz pred porodom alebo po porode.😉 Stacila vdaka, slusne dakujeme a podanie ruky.
Ale ako som uz napisala -"ked dal sused, dam aj ja a este viac-nech vidia,ze na to mame"....😎
@evittam napísala som ako to je. Vôbec nespochybnujem, že sa dá aj normálne, v štátnej nemocnici, hoc aj v najmenšom meste a všetko ok. Len konštatujem, že moze byt lepšie si to poistiť. Nie je pôrodnik ako pôrodnik. Práve počas Tvojich kontrakcii to môže vydať na niekoho iného. Alebo aj nie. S ukazovaním kto na čo má to nemá suvis. To skôr naháňanie sa kto má aký kočík, špeciálne mašličky pre 3tyzdnove babygril etc. Ale to už sme naozaj inde.
@evittam to nie je platba za odvedenu pracu, to je priplatok za to, ze si vyberies porodnika podla svojich osobnych preferencii. Tuto sluzbu ponukaju myslim vsetky porodnice na SK. A kedze je to sluzba oficialne platena, tak mas blok o zaplateni. V pripade, ze lekar nestihne prist, poplatok sa vracia. Takze fakt nechapem, ako je mozne, ze tvojej znamej ho nevratili. Ved ma doklad o zaplateni, prepustacu spravu kde je uvedene, kto porod viedol a ak nie je da sa dohladat v zaznamoch nemocnice. Cize ak to das na urad pre dohlad nad ZS, urcite zistia ci poplatok nemocnica vratit ma alebo nie.
@redlola citujem ta: "Aby som sa napríklad viac nedozvedala o tom ako žena s rozrezanym bruchom jeden deň po sekcii musela stať tri hodiny pri zatvorených dverách oddelenia čakajúc na prepustaciu správu a sanitarku čo jej odvezie veci" Rozrezane brucho mamicka predpokladam nemala, kedze bola po sekcii, tak jej ho asi zasili😝 No ale k veci. To kde prepustaju z Jisky na druhy den po sekcii? A ak teda neprepustaju, ale mamicka iba ide z JIS na oddelenie gynekologie tak na aku prepustaciu spravu cakala? 3 hodiny stat pred zatvorenymi dverami bez moznosti zostat na oddeleni? Neverim...
Lenže to je tak, ľudia z morálnych dôvodov (veď zdravotníctvo je zadarmo, má byť zadarmo, pricom skolstvo/dialnice/mhd ani iné veci, čo si tiež platíme z daní zadarmo nie sú, len škole si hneď musíš prvý deň pomaly pozbierať 100eur..) reptaju, keď si majú za niečo platiť (izba/lekar/epiduralka. .), toto je objektívne zhodnotenie.

@redlola presne tak, toto vôbec ale vôbec nie je o peniazoch, bohatstve krajiny a pod. toto je o ľuďoch.