icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

blackcat8885
14. okt 2017

Ono je to smutne,ze sa to deje v takej chvili ked zena ma porodit a lekar ju prefacka. Mne sa zdalo,ze jemu to bolo aj smiesne. Na takeho lekara by som podala staznost je to pod ludsku dostojnost. Videla som ako studentka na veterine ked veterinarka prefackala macku co bola ako besna. Bolo mi jej sice luto ale predsa len pri zvierati je to take,ze mu clovek nevysvetli. Ale zena-matka neviem max. V krajnom pripade ale nepaci sa mi taky pristup

cecilia68
14. okt 2017

@misinka26 Keď si došla na MK, tak ťa privítala adminka a bola si oboznámená, že všetci si tu tykajú...teraz to vyznieva, že nadradene sa chováš ty a nie @aristka :(

sasa1983
14. okt 2017

Chcela by som povedať, že veľké gro lekárov v súkromných zdravotníckych zariadeniach sú paralelnE zamestnaní v štátnej nemocnici. T.j. Majú čiastočný úväzok tam aj tam..Myslím napr.asi 70%lekárov v Kochu. Nie je na tom nič zlé. Len je to údaj.

sasa1983
14. okt 2017

Alebo majú ešte okrem Kocha svoju ambulanciu
.

extempore
14. okt 2017

Ja mám niekedy taký pocit, že páni doktori a doktorky zo seba robia až bohov. Zažila som pri prepúšťaní z pôrodnice jednu mladú doktorku. Vzhľadom modelka, dokonalý make up, vyčesané vlasy - no kočka. Mohla mať tak do 26 rokov, ledva vyliezla zo školy. Čakali sme tam na výstupné sono viaceré mamičky - dokopy nás bolo asi 6. To sono robila lekárka len cez bruško, či je maternica vyčistená. Čiže nás bolo v ordinácii 6 a táto mladá doktorka, ja neviem či chcela byť zaujímavá alebo čo, ale doslova povedala, že nech povieme všetkým svojim kamoškám, čo sa chystajú rodiť, že nech si zaplatila predpôrodný kurz, lebo to je už nonsens, ako tie matere nespolupracujú, kašlú na doktorov, sú hysterky a revú ako keby ich z kože drali. A že najhoršie sú také "socky", rómky... Ale naozaj ma dožrala. Najprv som sa jej spýtala pred tou plnou ordináciou, že koľko vlastných detí už porodila. Ostala ticho. Potom som jej objasnila situáciu, že sama mám dve vysoké školy, doktorát a naozaj nie som žiadna "socka", ale že v okamihu pôrodu ide akékoľvek racio bokom a že vo chvíli kedy vám ide potrhať vnútornosti naozaj máte čo robiť aby ste to ustáli a že každá z nás to prežíva inak.... Pochopím, ak sú cynickí a drzí, nechápaví k žene- rodičke mužskí doktori. Ale prečo, preboha, si aj my ženy medzi sebou robíme zlobu?

wednesday1
14. okt 2017

@aristka a rodiacej zene, ktora ma seriozny problem s porodenim dietata (ziveho) sa podla mna zase dava anestezia a robi cisarsky rez.pochybujem, ze v naozaj nebezpecnej situacii facka alebo dve nieco vyriesia.ale mozem sa aj mylit a taka zena po par fackach do minuty to dieta porodi, ze?😀 na mieste je otazka, preco ta zena nespolupracuje a co znamena, ze nespolupracuje.som zdravotna sestra a fyzioterapeut, ale nikdy som v ziadnej odbornej literature necitala, ze sa clovek v ohrozeni zivota alebo zdravia ma prefackovat, ani nas to nikto neucil....a este by ma zaujimalo, ci niektora z vas, co tie facky tak obhajujete, ste tiez pri porode nejaku dostali- to by ste potom asi inak rozpravali.lekar a ani iny zdravotnik si nieco take ako fyzicke ( ani psychicke) nasilie na pacientovi nemoze dovolit za ziadnych okolnosti.
jaaaj a este by som chcela vediet, ci si taku facku rodiacej zene dovolil dat lekar aj v pritomnosti jej muza, ked je to teda taka rokmi overena a verejnostou schvalovana metoda na upokojenie.tipujem, ze asi nie, lebo by sa bal, ze hned dostane nazad. ale naha zena leziaca na chrbate v bolestiach, zastrasovana zdr.personalom mu to asi nevrati. neviem ako vas mile damy, ale mna este ziadna facka neupokojila...

bruneta880
14. okt 2017

Fakt tu nechápem reakcie niektorých zie🙄
Ľudská dôstojnosť?Pch...Čo je dôležitejšie vaša dôstojnosť alebo zdravé dieťa?Radšej nech sa vlastnému dieťaťu niečo stane, len nedajbože aby mi dal jednu na prebratie...

Píšu to také ženy ktoré takýto záchvat nezažili.

So mnou bola na vzdychárni mamička ktorej pri pôrode tak preplo, že celý čas len hystericky kričala (to by bolo v poriadku, nízky prah bolesti, strach) ide o to ČO kričala -
Nebudem rodiť, nebudem rodiť, nechcem rodiť!!!Počula som ako jej všetko vysvetľovali....a výsledok?Kričala ešte hlasnejšie!
No a teraz čo?
Doktor sa má otočiť ....jaaaaj nechcete???Noooo to ste mali hneď povedať, tak dovidenia a pekný deň....

Tiež netvrdím že facka má byť privítanie pri pôrode...
Ale tú vedľa by som prefackala už aj ja.

A čo sa týka toho ako tu niektoré neuznávajú žiadne, žiadne násilie?
Aaaaach
Nikto nemá právo.....
Budem teraz porovnávať tak ako ženy ktoré takýto nezmysel tvrdia....
Keď vás v amoku napadne feťák na ulici, lebo si potrebuje súrne šlahnúť...tiež mu dajte prednášku v pokoji a v kľude mu vysvetlite...a samozrejme ho neudrite....lebo to si nikto nezaslúži.🙄

vroni
14. okt 2017

@dai , dobry vtip, ze az budeme platit tolko ako v Nemecku ci Rakusku.... Zdravotne poistenie v Rakusku cini od 7 do 9,9%, v Nemecku od 14,9 do 16,4%, na Slovensku 14%, pricom v Rakusku i Nemecku je dana maximalna vyska poistneho, na Slovensku nie. Takze to slovenske “lacne“ poistenie sa kludne moze pohybovat vyssie ako to “drahe“ nemecke. Za tychto podmienok mi pripadaju plky o nutnosti zazmluvnenia lekara, nosenia vlastneho priboru ci pochopenia pre polorozpadnute nemocnice, mierne povedane, nemiestne.
Okrem toho sa spolocnost nesklada len zo vzdelanych, uspesnych a asertivnych zien, ktore si svoje prava vedia vydobit ci predplatit, ale aj zo zastupu jednoduchych, utiahnutych ci submisivnych. Vo vyspelej spolocnosti by prave oni mali byt chranene a nie sa stat - v tomto pripade dokonca doslovne - fackovacimi panakmi, nad ktorymi si ti schopnejsi honia ego.

sisaka
14. okt 2017

@vroni 100% suhlas.
Doktori maju byt slusni, bez ohladu na to, ci pacient ma 3 vysoke skoly, alebo zakladne vzdelanie a ci si ho zena zazmluvnila alebo nie. Dávať to ešte do suvisu s výškou zdravotného poistenia je už úplne od veci. My v Kanade mame zdravotnú starostlivosť zadarmo, to znamená, že neplatíme nič, podľa tejto teórie by nám lekári tu v podstate ani nemali venovať pohľad a mali by sme držať hubu a krok a byt radi, že sa vôbec dočkáme nejakej pozornosti...

aristka
14. okt 2017

@wednesday1 zjavne o porode ,ked je dieta zostupene v porodnych cestach a je na sc neskoro vies makove ...a ja fackovanie v hysaku matky neobhajujem ,pretoze ak lekar zvoli mensie zlo ,je zly lekar a za to mu nikto nepodakuje len mu hani ....rehabilitacna sestra nemas ani paru o odd.ani o porodnici a nieto o sekcii ...

wednesday1
14. okt 2017

@bruneta880 porovnavat napadnutie fetakom a facku od lekara pocas porodu?ozaj?prave som olutovala,ze som otvorila tuto diskusiu

diana20
14. okt 2017

@vroni presne.. aby sme platili navyše lekárovi do vrecka, že prosím vás buďte ku mne slušný pri pôrode.. a ešte platiť 100€ za epiduralku, veď to je des.. a niekto povie, že hlúpe rodicky si to nezaplatia.. no ani ja som si to nezaplatila, lebo som nechcela a lebo to je drahé.. tak som si povedala, že radšej pretrpim bolesti a kúpim niečo pre malého.. prvorodicka som bola, našťastie bol môj pôrod v pohode a druhý som už rodila vo francúzsku, kde je to preplacane a dokonca som nemusela dopredu povedať či chcem, či nechcem epiduralku.. a som ju potrebovala inak by som odpadla a musel by asi ísť cisárskym.. nezjapala som síce ani nič, ale podporovali ma v tom, povedali kľudne kricte.. a dokonca keď som im povedala, že my musíme platiť aby bol partner pri pôrode tak sa na mňa pozerali, že to kde žijem pre boha.. že za toto platiť.. to len na slovensku musia za všetko všetci sa snažiť peniaze hrabat.. myslím, že veľa hysteriek by bolo pokojnejsich keby tam bol ich partner po ich boku.. nemuselo by sa fackovat..

wednesday1
14. okt 2017

@aristka rhb sestry boli asi tak pred 20 rokmi,ako som pisala,som fyzioterapeut a som rada,ze som sa tu stretla so samymi odbornikmi😀

bruneta880
14. okt 2017

@wednesday1 no keby si lepšie čítala, píšem, že
príklad ako ženy ktoré tvrdia že Žiadne násilie nieje tolerovateľné...keď ŽIADNE tak ŽIADNE...?
Treba trošku zvažovať kedy toto slovo použijem....
Lebo je ešte veľa príkladov, kedy by takáto žena aj sama niekomu vlepila facku...len sa tu budeme zase raz hrať...ja nikdy!A v žiadnom prípade.

aristka
14. okt 2017

@wednesday1 kedysi boli upratovacky a teraz je to manager podlahovych krytin ...mas pocit ,ze toto je podstata pre laicku verejnost ,ci na rehabke robi ako pred 20rokmi rehabilitacny prac.alebo fyzioterapeut ...riesila si niekedy hysak ,ved aj na are mate pac .uspatych a ak nie ,dvakrat zdvihnete nohy a supnete do kresla a zmiznete ...

aristka
14. okt 2017

@diana20 ani tu sa to neplatilo ,ci epidural ,ktory bol povazovany za standart a ani partner pri rodicke ...zas treba povedat ,ze nie lekar a ani sestra si z toho biznis neurobili ,ale hornych 10 ,nehovoriac ,bolo by zaujimave ,kde tie peniaze koncia ,kedze v porodniciach zjavne nie ,pretoze by to tam urcite vyzeralo inak .

diana20
14. okt 2017

Mne povedali v žiline, že 100€ ak chcem epidural, 50€ ak chcem rajský plyn a 50 aby mohol byť partner pri pôrode.. a teraz som čítala článok , že žena v Banskej Bystrici rodila a za epiduralku 155€ musela doplatit tak neviem, asi je to v každej nemocnici iné.. mňa by tiež zaujímalo, kde peniaze končia keď stále to tam vyzerá tak ako to vyzerá ale platiť treba všetko

jvlo
14. okt 2017

Mne keby lekar pocas porodu jednu vytal, tak mu ju strelim spat. Pozornosť sa da získať aj inak ako fackou... Som zvedavá,ci by to ten chudák urobil, aj keby vedľa tej ženy sedel jej manžel...

bruneta880
14. okt 2017

@perzefona
@aristka vy dve jediné viete o čom hovoríte....
Za mňa.
Keď budem druhý krát rodiť a vplyvom nejakých, hocijakých okolností, mi prepne tak že nebudem vnímať realitu a tým pádom nebudem spolupracovať na pôrode môjho dieťaťa, a budem tým ohrozovať jeho zdravie alebo život.
Budem vďačná za facku, ktorá mi zabráni ublížiť sebe alebo môjmu dieťaťu!
A áno doktorovi sa pôjdem aj poďakovať!Pretože, nepovedal-
Uspite ju a podajte mi zvon, kliešte...pretože lekárovi v tej chvíli zaleží (aj kvôli jemu samému) čo bude s mojím dieťaťom...
Určite, nefackovať hlava nehlava každú mamičku, ale ak by mi to podľa neho v tej chvíli pomohlo moje dieťa zachovať v zdravý?"Tak si vypýtam ešte jednu" za to že ho svojím stavom ohrozujem.

dai
15. okt 2017

@vroni jemine.. to nemyslis vazne ze porovnavas percenta a nie absolutne hodnoty🙂 tie lieky ci obvaz v de a v sr predsa stoja tolko isto a presne ako pises - spolocnost sa zial sklada zo zastupov jednoduchych zien ktore v sr zarabaju 400-500 euro - z toho je to zdravotne minimalne☹ hadam je rozdiel zaplatit 15-16% z z priemeru 2500 euro v de ako 14 co mam pocit ze pri minimalkach je menej zo 400 - co teda podla tvojej vypovede plati mensina... o tom ako skorumpovane sa sprava vacsinova spolocnost na slovensku kde je normalne rozkradat v malom u jednoduchych ludi a postupuje to vrstvami spolocnosti az k tym najbohatsim sa hadam bavit nemusime... ci ty sa v de ci at bezne stretavas s uplatkami a ciernou pracou?( netvrdim ze neexistuje ale ani nahodou v takom rozsahu ako v sr)
A znovu - pozadovat od lekara aby sa spraval akk eticky a moralny role model aj ked ja - predavacka - ganim kazdy den na jazdeho druheho zakaxnika je tiez niekde divne - v tom at aj de mas urcity typ spravania vo vacsinovej spolocnosti, u nas zial nie...
Otazne este je - preco ked vacsina ludi dostava to iste vzdelanie a vychovu v sr nie je tych asertivnych a mudrych xien viac - ved na mk je kazda takat z mojej skusenosti🙂

dai
15. okt 2017

@sisaka no... od teba som tiez cakala trosku iny typ prispevku🙂 zijes v krajine ktora patri medzi najbohatsie a najsocialnejsie na svete - k tomu ta bola ako imigranta ochotna prijat 🙂 na rozdiel od sr napr.🙂 ty ako vazne veris ze zdravotnistvo v kanade je zadarmo? Ze vobec nieco v zapadnom svete je zadarmo? Ako ano - aj my mame vlaky zadarmo - ale to si fakt len ti jednoduchi mozu mysliet...

dai
15. okt 2017

@sisaka tak som si dala tu namahu pozriet ako to v kanade funguje... mas pravdu - ak si obcan tak neplatis nic ( ak cudzinec a nemas komercne poistenie tak plne sumy - rozumej tisice dolarov...) - ak trochu ale sledujes aj co sa deje tak si urcite zaregistrovala debaty o neudrzatelnosti tohto systemu kedze na zdravotnictvo ide v niektorych provinciach aj viac ako 50% rozpoctu co sa samozrejme ze so sr neda porovnovat...

atrami
15. okt 2017

Mala som česť stráviť určitý čas v nemocnicii, MY, TN, TO, BA raz na mna zvýšila sestrička hlas, vraj kricim a rusim pacientky, nenadavam, ale jej som vynadala, s prislubom, ze ak sa malemu nieco stane, zazalujem nemocnicu a aj ju osobne. Maly bol o.k. ja som po porode skoncila na ARO, tam som zistila co znamena ucta k pacientovi a laska k praci a to je moj vzor. Po porode skoncili vsetci u riaditela na koberci a museli vysvetlovat preco sa to stalo. Stacilo, ze vynechali jedno kojenie a uz som robila krik. Bola som po sekcii a hned ako som vstala som sa dala prelozit na izbu s malym s tym, ze personalu neverim. A odvtedy som problem nemala, treba sa stazovat, branit svoje prava. Nikdy som ich nezneuzila, nechcela nic navyse a vsetko bolo o.k.. Mysli, že v dnešnej dobe počítačov a pristupnosti k informáciám je napriek tomu veľa ľudí malo informovaných, ale kvôli sebe a potom sa sťažujú.

redlola
15. okt 2017

- Koľko stojí úsmev?
- Koľko stojí predstavenie sa?
- Koľko stojí ľudská reakcia na ženskú námietku pri vyšetrení: “pán doktor, mna to ale bolí, skúste jemnejšie.”
Aká odpoveď sa mi dostala?
“Pôrod bolí viac!”
- Koľko stojí pristup: “dobrý deň pani mrkvičková, som doktor Jožko Ferko, budem vašim izbovým lekárom. Zatiaľ mame predpoklad že máte toto ochorenie a chceli by sme postupovať týmto spôsobom. Ak predpokladáme správne a diagnoza sa potvrdí, do pár dni by ste mohli byt doma. Bude treba ešte spraviť takéto a takéto odbery....”
- koľko by som musela zaplatiť, aby mi sestricka na detskom oddelení o pol druhej ráno šesť týždňov po pôrode pri malom bábätku, keď som bola už 30 hodín na nohách, starala sa o choré dieťa, domácnosť a dvojročné dieťa, nepovedala: “Mamička, nie, že zaspíte nad bábätkom! Aby sa Vám nezadusilo a aby ste si ho nenašli po prebudení mŕtve vedľa seba?”
- koľko ešte musím zaplatiť, aby mi novorodenecké oddelenie paušálne nevzalo dieťa “na pozorovanie” a nenútili ma “oddychnut si”, nezosmiesnovalo moju požiadavku na prítomnosť s dieťaťom a ak som po sekcii, aby mi ho nosili aspoň každé dve hodiny na prisatie pokým sa nepostavim?
- koľko musím zaplatiť, aby za mnou neprišiel novorodenecký lekár s hláškou: “vaše dieťa LETÍ DOLE VÁHOU! Nepustíme vás ak nezačnete prikrmovať aspoň 50 ml umelého mlieka tohto trojdňového novorodenca s malým žalúdkom. Asi nemáte mlieko, mamička... kde ste boli doteraz?! Prečo ste nelenili svoje dieťa?!” ale aby mal normálny pristup adekvátny svojej profesii a stavu ženy, rozrezanej cez celé brucho, ktorá si vlastné dieťa nevidela 26 hodín, lebo “systém to nedovoľuje a máme málo personálu”

Koľko stojí ľudskosť?

evittam
15. okt 2017

@diana20 Kto ti povedal, ze v ZA 50 za niekoho pri pôrode? Nie je to pravda.😉
@aristka Kedy sa tu neplatilo za doprovod k porodu?

sasa1983
15. okt 2017

Baby a prečo si gynekológov nezazmluvnujete? Hociaká točivá hovadina nad postielku stojí 20 eur a viac a za veci v nemocnici sa človek handrkuje o každé euro. Čo sa príspevku vyššie týka, treba sa ozvať, nie sem. Ani do reflexu, či kde. Normálne nalr. tej sestričke povedať. Hneď. Aktuálne. Úmerne intonácii a jej slovnemu prejavu.

atrami
15. okt 2017

@redlola vieš co je problém SK? Boja sa zmeniť lekára. Lebo co by na to povedal. My teraz menime detskeho. Menili sme zubara. Minule pytala v jednej ambulancii poplatok za klimatizaciu. Dobre zaplatim, ale chcem potvrdenku, ze platim za klimatizaciu. Zrazu uz nechcela ziadne peniaze.

evittam
15. okt 2017

@sasa1983 A na co ho zazmluvnovat? Nie, nemam problém zaplatit ale len ak je to potrebné.😉 Ja som rodila 2x, ani raz som nic neplatila lekárovi a bola som max.spokojna s porodom, prístupom lekárov,personalu, celkovou starostlivosťou,sluzbami. A suhlasim s tebou-ak som nebola s niečím spokojna alebo som s niečím nesúhlasila tak som otvorila ústa na mieste a prave vtedy kedy sa to dialo.😉
A nie, nebolo to v žiadnom súkromnom zariadeni.

sisaka
15. okt 2017

@dai milé, že si kontrolujes, či si nevymýšľam, ale k veci.
1. Nechápem ako súvisí to, že som imigrant s touto témou, ale už keď si to vytiahla - aj ako človek, ktorý mal len povolenie k trvalému pobytu som mala nárok na takú istú starostlivosť a take iste zaobchádzanie ako utečenec, kanadský občan, či samoplatca z iného štátu. Už 10 rokov mám kanadské občianstvo a lekári sa ku mne aj tak stále správajú rovnako, nemajú totižto ani odkiaľ vedieť, či som/nie som občanom, to je pre ich prístup k pacientovi úplne irelevantne.
Jedine, čo ma ako imigranta ovplyvnilo je to, že som zažila aj inú zdravotnú starostlivosť a iný prístup k pacientovi, ktore ma poznačili a tým pádom si o to viac vážim pristup zdravotníkov u nás, keďže viem, že nie všade je to samozrejmosť .
2. samozrejme, že sa zdravotníctvo platí aj (ale nielen) z našich dani, ale keďže neplatíme odvody do zdrav. poisťovne považuje sa zdravotná starostlivosť za bezplatnú (zdoraznujem starostlivosť, mnohé veci tam nespadajú, napr.lieky) tak isto ako mame bezplatne školstvo - základne, stredne školy i keď je jasne, že na ich fungovanie nepriamo prispievame. Toľko k mojej jednoduchosti. O tom, či nám tu krachuje zdravotníctvo a koľko miliard ročne stojí nemá význam debatovať.
3. Cela pointa bola a stále je, že je jedno, či človek platí 0%, 5, 10, 100% mal by sa k nemu zdravotnícky personál správať slušne a s rešpektom a snažiť sa o zachovanie jeho dôstojnosť v každej situácii a až do konca, vlastne až za ten koniec...To nie je o bohatstve krajiny, to je o vyspelosti a úrovni krajiny.
4. Je smutne, že na Slovensku si za slušnosť treba zaplatiť a ešte smutnejšie sa vysmievať ľuďom, ktorí si to z rôznych dôvodov nemôžu dovoliť.

dai
15. okt 2017

@redlola tak neviem v kolkych nemocniciach si bola... ja som teda zial mala ty cest posledne roky navstivit kopu - a ludskost sa absolutne v nemocniciach nevytratila - 90% sestier a doktorov su mili a empaticki - dokonca tak ze som sa niekedy cudovala ze danu pracu pri takej miere zaujmu este vykonavaju... videla som ako rozlisuju komu akou formou mozu informacie podat, beru si mna stranou len aby moja mama nemusela pocut slova ktora bolia lebo videli ze ja ich znesiem, ona ich ale potrebuje pocut inak a od blizkeho etc. ...

Tato cela tema mi pride nenormalne prehnana, tak ako sa aktualne prehana z mojho pohladu aj tema porodu ci celkovo postavenie matky - ved to cele naozaj nie je ziadna choroba a materstvo je nieco tak obycajne a normalne - ale tu sa kazda druha matka sprava akoby jej pomniky mali stavat lebo porodila ( o vychove uz potom tolko toho nie je , zial☹)...

A ked teda si staviame otazku kolko stoji ludskost, nebola by na mieste v kazdodennom zivote ked v rade v obchode vidim matky s malymi detmi hulakat na tie predavacky ( a tie nemaju problem im to vratit), ked citam prispevky od matiek ako oni chcu viac penazi - treba zobrat dochodcom☹ ked citam v temach o tom ako sa zachovat v konfliktoch medzi detmi ako matky radia oko za oko zub za zub - najlepsie priamo oni tresknu pankhartovi? - ano mile mamicky, presne taketo vyrazy vypadavaju z matiek na adresu ineho dietata - tolko k tomu ako si cenime ludskost pokial sa nedotyka priamo nas - ked sa nas dotyka tak sme schopne hotove eseje na mk pisat - keby sme si tak tie ustocka otvorili v momente ked sa ta nespravodlivost deje a nie byt len hrdinkami socialnej siete, ze ano.... a ako som pisala - v kazdej situacii ked vidim ze sa deje nespravodlivost ci neludskost nielen ked je to u mna☹