icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

dulkagabulka
Odpoveď bola odstránená
aristka
16. okt 2017

@redlola trnavsku nemocnicu poznam velmi a dobre a gyn.nema ziadnu jisku ,sekcie sa davaju na izbu oproti sestrickam na sestinedelie alebo na klasicke zenske odd.,kde su zeny cakajuce alebo po operacii ak je sestinedelie plne ,v ramci zenskeho odd.sa ziadna prepustacia sprava nepise ,plus po sekcii ide zena na odd.a osetrovatelkou ....a ano ,na operantky sa deti nenosia ,kedze ide o nie moc ciste odd.,plus deti by museli prevazat spolocnymi vytahmi ,ktorymi chodia aj dialyzovany pac .ci ldch ,nehovoriac mamicka je hned prelozena akonahle sa uvolni miesto na sestonedeli ,zvacsa do 24hod.od podania spinalu ,ci inej anestezie ....toto je realita .

blue_eyes
16. okt 2017

Ja ked som isla na pokec pred prvym porodom za doky tak som omylom vosla na salu...no ked som pocula jak.tam vrieskaju rodicky som mala dost...taky cas by som jej dala tiez jednu protisokovu....ako keby ich rezali za ziva...chore

redlola
16. okt 2017

@aristka áno, viem. Ja som ležala po sc na 600, aj tak mi nikto nepriniesol dieťa. Raz prišli, cca o 11 (plánovaná sc bola o 8:30), potom som ešte uprosila praktikantky, asi z fzasp, aby mi aspoň na chvíľu priniesli dieťa. To bolo okolo 15:30, na 20 min. A potom až do 7 rana som ho nevidela, hoci večer okolo 8 som sa postavila. Povedali mi, že bez sestričky nemám chodit a ona zachvíľku príde a prinesie mi syna. Ja som nemala dovod im neveriť.
Ja som bola blba prvorodička, ktorá naivne verila systému, že robí to čo je najlepšie pre mna a moje dieťa, v sulade s najnovšími poznatkami z medicíny.
Takisto ako ta žena, ktorá čakala na prepustaciu spraví, ktorá sa nedáva 🙂

kittykat22
16. okt 2017

@blue_eyes nie kazdy je terminator ako ty

xxxkatka
16. okt 2017

@redlola trnavska nemocnica nie je ziadne terno a je na nete o tom milion info. Preco si sa potom rozhodla prave pre tuto nemocnicu? Argument blba prvorodicka u mna neobstoji v dobe ked na nas net vyskakuje uz aj z chladnicky.

redlola
16. okt 2017

@xxxkatka internet je plny informácií, ktoré môžu byt skreslene a vlastne žiadna porodnica nie je terno, ani doma rodiť, vlastne nemám veľa možnosti na vyber🙂 Trnava preto, lebo tu žijem, mala som malé dieťa, nechcelo sa mi cestovať a další pôrod už nebola plánovaná sc. Síce dopadol zle, opäť som bola o niečo múdrejšia 🙂 blbci sa učia na vlastných chybách, to múdrejší na chybách iných.

sasa1983
16. okt 2017

@xxxkatka pokiaľ ja viem, presúva sa len dieťa, ak nie je zdravotná indikácia, pacientka sa do vyššieho zdravotníckeho zariadenia nehospitalizuje.

xxxkatka
16. okt 2017

@sasa1983 dakujem, kedysi to tak bolo, ale aktualne info som uz nevedela.... Uz len ked ma dieta silnejsiu zltacku na to v Kochu nie su pripraveni a dieta sa prevaza na Kramare. A tam sa mamicka nehospitalizuje urcite. Takze za mna Koch tiez nie.

bruneta880
16. okt 2017

@asaela veď hej, v podstate s tebou súhlasím, určite nieje normálne robiť si z rodičiek fackovacích panákov.
Ono je to tak, každý človek si sám vie posunúť hranicu " normalnosti"...ak takto lekár reaguje naozaj len vtedy ak je to podľa neho už naozaj nevyhnutné a situáciu nerieši ani pekné slovo, dohováranie, vysvetlovanie a ide o život, potom je podľa mňa takáto facka prípustná.A nemyslím si že normálny lekár je na takéto konanie pyšný...Aj lekár je bohužiaľ len človek, ktorý urobí chybu a zaplať pánboh keď len takúto...
Ale ak to urobí prvý krát lekár " idiot" tak si povie-
"Super to minule fungovalo, tak keď bude nabudúce rodiť ďalšia, ktorá nebude spolupracovať ( tu už sa v jeho očiach posúva hranica čo už je nespolupráca) šupnem aj tej jednu...
Sú ľudia a ľudia -aj medzi lekármi...
Ale ešte raz zopakujem, ak by som ja schystala facku od lekará za to že som bola mimo a v amoku, tak sa sťažovať teda nepôjdem, ale budem vďačná, že som sa prebrala a možno tým zachránila moje dieťa, lebo to mi je viac ako moja hrdosť, ale tiež chápem že každý človek je individuálny a každý to vníma inak, ja som taká nátura že by som sa z toho proste nepototo....

chrissie_kf
16. okt 2017

@xxxkatka toto som este nepocula ze pre silensiu zltacku dieta prevazaju z kocha. Ja viem ze sa prevazaju len stavy v ohrozeni zivota alebo s nutnostou operacneho zakroku...

blue_eyes
16. okt 2017

@kittykat22 to nie som no nebudem zo seba robit blazna....

sasa1983
16. okt 2017

@xxxkatka Koch vôbec nie je zlý, ak nenastanú komplikácie, ktoré vyžadujú hospitalizáciu novorodenca. Lebo je to pôrodnica/gynekologické výkone jednodnovej chirurgie , nie primárne pediatria.

meluela
16. okt 2017

@vejula no u mna ani centrimetre neboli ... kedze mi nikto od prijmu az po porod (cca. 7 hodin) nepozrel na krcok. Dr som nevidala cely cas ziadnu/ziadneho, iba par krat PA ktore sa riadili vylucne monitorom a moje pocity ktore som sa im snazila dost jasne tlmocit (napr. ze mam stale silnejsie pravidelne bolesti) brali asi za prejavy precitlivenej rodick,y ktora sa tvari ze ma uz-uz rodit a pritom rodit este ani nezacala ...

zuzanka.zuzu
16. okt 2017

@dulkagabulka jaj sorry nevedela som... ale toto tiež zbožňujem, keď sa o mne baví lekár so sestričkou ako "ona" napr. "pichneme jej to či nie?" a ja ležím pár cm od nich 🙄

film si určite pozriem aj keď môj muž mi to asi bude chcieť zakázať, lebo keď som mu prvý krát hovorila o bežných praktikách v pôrodnici (asi 7 rokov dozadu) tak bol totálne zhrozený. v živote som ho takého vystrašeného (o mňa) nevidela 😢 a to som mu ani zďaleka nehovorila všetko, len o nástrihoch, vyväzovaní nôh, rodení "do kopca", nemožnosť napiť sa, na vzdychačke sama bez podpory, takže žiadne horory, "len" bežná prax.

xxxkatka
17. okt 2017

@sasa1983 uplne suhlasim, len pre mna je primarne dolezite, aby malo dieta naj starostlivost po porode v pripade komplikacii. Moje obe deti po narodeni mali nepredpokladane komplikacie. Byt v Kochu neviem, neviem... Ja mam k par lekarom- gynekologom odtial vyhrady kedze som ich zazila z odbornej stranky, ale samozrejme taki sa najdu vsade, rovnako aj ti dobri 🙂

vejula
17. okt 2017

Ako dievčatá, bola niektorá z Vás včera na premietaní filmu? Že by nam trošku približila celý film. Čo také "zaujímave" tam, okrem fackania rodičiek, bolo?

katka1981
17. okt 2017

@misinka26, su lekari kt. chlascu a ordinuju napity. Ludia su rozni. Ja som mala vzdy zazmluvneneho lekara a bola som max. spokojna. A rodila som s muzom, chcela by som vidiet toho, kto by si opovazil na mna skaredo pozriet, nieto este dat facku. Bol by samovrah 🙂

katka1981
17. okt 2017

@misinka26, prosim ta to aky zmysel ma pozerat ten dokument? Hlavne ho nedoporucuj prvorodickam, tie maju z porodu stres aj bez toho. Ja si pamatam, ked som cakala dcerku (prve dieta) a citala som tu vsetko, ved som bola zvedava a precitala osm si aj ako sa zena natrhla a cela potrhala a svagrina mi hovorila, necitaj take veci, ty taky porod mat nemusis, este som si myslela, aka si ty chytra.... a ano moje porody boli super, bez natrhnutia, bez strihania, bez sitia a ja som si zbytocne vyrabala strach. My sme sa s muzom pri oboch porodoch aj zasmiali, nevravim, ze sme sa sulali od smiechu, ale bolo to super. Nevidim zmysel v tom, aby sa tu buduce mamicky strasili. Ked som isla rodit dva tyzdne pred mojim porodom na Antoslej zomreli dve rodicky, jedna z nich dokonca lekarka z Antoslskej. Vobec som si to nepripustala, inak by som sa uz zosypala. Aj ten lekar co jednu vyfacka, k druhej moze byt mily, ruku do ohna za nikoho nedam, ale robit bububu, naco? Ak mozem poradit, reba si zazmluvnit, nerodime kazdy rok, tie peniazky sa oplati nasetrit si. Vyberies si lekara akeho chces.

katka1981
17. okt 2017

@meluela, presne, ked nemas zazmluvneneho, si akurat robota navyse, pokial nechytis smenu, kt. je svedomita a su tam spravni ludia. Ja ked som rodila v Ruzinove, tak my sme vychytili super sestricky, jedna bola divna, nesympaticka, ale my sme ju nebrali ako strasiaka, vedeli sme ze je neprijemna, my sme ju mali doslova na srandu a miesto toho aby sme na nu nadavali, sme sa na nej smiali, aspon bolo veselo. Kamoska tam rodila po mne 5 mesiacov, zaplatila si nadstandard a teda ta bola stastn aked vypadla domov. Ze ako sestricky strasne ohovarali pacientky, ze vsetko poculi, lebo mali izbu hned vedla nich. My sme nepoculi nic, mali sme stastie, mame pekne zazitky. Tak som rada. To ze na UZV, ked ti kontroluju maternicu po porode, stojis v rade na chodbe a ide to ako na beziacom pase, sme sa smiali, ze sme ako kravy v kravine, ano, je to zial tak. Ale kto je stastny, ze ma po, ze ma krasne, zdrave babatko a pojde o chvilu domov, ten to ma vysoko na haku. Na Antoskej zas bola blba doktorka, co mi nieco pindala, ale ja som bola nastavena tak, ze ach ty krava, si mi cela ukradnuta, ja som stastna, ze mam zdravu dcerku a vies co mi ty mozes.... Trapilo ju preco som nebola na velkej potrebe, ze ma pride zajtra skontrolovat. Ja som jej povedala, ze som sa bala, hoci som nebola sita. A? Nebudem jej klamat. Ale ked ona bola na mna sprosta, tak som si v duchu povedala svoje a bola mi cela ukradnuta, a dodnes mam len tie pekne spomienky. Zas v Ruzinove jedna kocka co rodila sekciou, ta ma strasny zazitok, ona bola dost silna a ked ju prisla na vizitu pozriet jedna doktorka, tak jej vyslovene povedala, ze fuj aka ste nechutne tucna, keby ste bola moja dcera, to by som vam dala. Uz sa ani nedivim, ze ste rodili sekciou. Tak ju sestricka utisovala, ze nech si to nevsima. Toto je ozaj cez.... ale to je tak vsade.

katka1981
17. okt 2017

Baby treba ten dokument brat s rezervou, mna nestrihali ani jediny raz, ja som lekarovi povedala, ze pouzivam epino a nechcem byt strihana, obaja lekari (jeden na Antolskej, druhy v Ruzinove) ma ubezpecili, za nestrihaju len tak a tak aj bolo. Pri oboch detoch mi potlacili bruchu, neklamem, ja som to necitila. Iba jemny dotyk. Pri synovi keby mi to sestricka nespravi, muz hovori, ze sestricka na mne az lezala, lebo ja som vobec nespolupracovala a zliezla som z kozy, a vdaka tomu sa maly narodil. Nastastie porod samostny trval 3 minuty maximalne. Mala som velke stastie na porody. Cize je to velmi individualne. Niekto ma super skusenosti, niekto zle. Niekomu tie UZV po porode vadia, ini sa nad tym povznesie. Vsetko je o ludoch, tak ako aj medzi nami su rozne povahy, tak je to aj medzi lekarmi, sestrami, upratovackami....

vevesh
17. okt 2017

@katka1981 a nema kazda zena pravo, aby sa k nej cely zdravotnicky personal spravala ako "k rodiacej zene" a nie ako ku kusu dobytka, pokial si nezaplati....😲😲😲 kolko zien nemoze mat partnera ci zazmluvnit lekara (a to je jedno z akeho dovodu)- to sa maju brat ako odpad a "robota navyse"?? Vsak to je vsetko pod ludsku uroven, co si vyssie popisala- cele spravanie sa zdravotnickeho personalu....ak by boli len 1 km za hranicami, tak by v nemocnici akurat tak podlahy zmyvali takymto spravanim, lebo ziadna nemocnica by neriskovala tie zaloby za porusovanie prav pacientov....

katka1981
17. okt 2017

@vevesh, suhlasim s tebou, ale nezmenis to, ani ziadna z nas. Preto som pisala, doporucujem zazmluvnit si. A ver, ze my sme nemali tiez peniaze nazvys. Ale stalo mi to zato. Ja som strasny stresak, si nevies predstavit ten stres, ked som mala ist rodit na Antolsku, tu prerabali, maly sa pytal na svet v statny sviatok, moj lekar u kt. som mala rodit, mi poradil asi tak, ze nevie kam mam ist a ja som s kontrakciami kazde 2-3 minuty nevedela do kt. porodnice mam ist. Nielen porodnictvo, ale cele slovenske zdravotnictvo je nastavene tak, ze pokial nemas znamosti, mas smolu. Hovorim to na rovinu. Jedine ze mas stastie a natrafis na dobreho lekara nahodne, aj to sa stava. Ja nejdem obhajovat lekarov, ani hovorit, ze ten dokument je loz, ale nie je vhodne takto strasit buduce mamicky. Viem co som prezivala ja, keby aj tretikrat idem rodit, tak sa pototo od strachu. Ja som nemala istotu, ze ma zazmluvni nahradny lekar, kt. ma v zivote nevidel, ja som mala taky stres, ze az. Prave preto, ze viem ako to chodi. Ja len nechapem ako ten lekar co hovoril o tom fackovani, mohol mat pri tom ten usmev. Dalo sa to vysvetlit aj inak, mi pride akoby mal z toho zabavu. A inak to natacanie bolo so suhlasom lekarov, alebo bola skyta kamera?

malasandrika
17. okt 2017

@katka1981 keď sa o tom nebude hovoriť a ľudia budú mať taký postoj ako Ty, tak samozrejme sa nič nezmení.

vevesh
17. okt 2017

@katka1981 niekde zaciatok musi byt, inac budu este aj nase vnucky v takychto podmienkach rodit - a ked ich zatial ani "porodna turistika" nevie pohnut k zmene, tak dufam, ze taketo reportaze a otvorena rozprava ano.....
Ani v zahranici nie je ideal , ale vies aky je rozdiel? Zeby som v klude odrodila aj 10 deti, v pohode aj zajtra,(a to som si sama odskusala takmer vsetky mozne techniky okolo porodu
😀), kdezto pri slovenskom porodnictve maju mnohe zeny problem odhodlat sa vobec na druhe dieta a ked uz, tak su predprogramovane na "prezitie utrpenia" - vinou toho pristupu -ludskeho i odborneho, tych zauzivanych veci z pred xy rokov, ktorr nie a nie zmenit....

katka1981
17. okt 2017

@malasandrika, ver mi, ze sa nezmeni ajtak. Ludia sa zmenia len ked samy budu chciet. Co si myslis, ze tych lekarov teraz povyhadzuju? Je ich nedostatok. A nie len v porodniciach. Ludia su coraz horsi k sebe vo vseobecnosti a lepsie to nebude. Ja som len narazala na to, ze nie je vhodne strasit buduce mamicky, to je cele. Neboj, aj my sme zazili, ze manzel mal uraz a posielali si ho od jednej nemocnici k druhej, len otvorili dvere a poslali ho prec, potom volal lekar znamy dotycnemu, tak akoze venoval nam 5 minut, ale rovnako o nicom, cize je to o cloveku. Tiez mal manzel zapal pluc, isiel od obvodnej na plucne ako ho poslala o poschodie vyssie, ta lekarka, ze chodte na Kramare, mame vela pacientov a manzel, ze ved mate prazdnu cakaren, ze ona este doktorke vynada, ze jej posiela pacientov. Tak muz sa musel trepat na druhy koniec BA a na Kramaroch bola taka snehova kalamita a skrizeny autobus, ze som bola rada, ze sa vratil domov. Obvodna len krutila hlavou nad tou plucnou. Neboj aj ja mam vela zazitkou, aj ake uplatky sa beru na onkologii a kazdy kto moze da aj posledny cent v nadeji, ze ho zachrania. Nezmeni sa nic.

katka1981
17. okt 2017

@vevesh, kiez by. Ono je pravda, ze ked zazijes peklo na vlastnej kozi, vnimas to inak. Nie kazdy mal to stastie, ako som mala ja.

malasandrika
17. okt 2017

@katka1981 zasa trochu mimo, ale ok. Možno práve toto prinúti rodičky rozmýšlať nad výberom lekára viac ako nad výberom kočíka a presne ako si uviedla, budú zazmluvňovať, budú si vyberať pôrodnicu podľa svojich preferencií. Lebo dnes je väčšia priorita mať Stokke kočík 😄

yoxinka
17. okt 2017

Ja len k tomu brachiálnemu riešeniu situácie. Na vlastnej koži som zažila, že facka zachránila človeku život. Facka v zmysle takého poťapkania po líci a skonsolidovania ozaj hysterickej osoby, ktorá bola úplne mimo. Po tej facke sa ten človek ako keby prebral z nejakého stavu a už sa s ním dalo. ALE tento lekár to hovorí tak nechutne a bez rešpektu a s absenciou akejkoľvek úcty voči rodičkám, že mi je z neho ma grcanie. A tá sestrička, ktorá sa tam na tom uškiera...otras. Nečítala som všetko, ale zažila som porod na kramároch so všetkým, čo k tomu patrí: lieky, skákanie na brucho, neunformovanie, žiadna intimita, zažaté naóny všade, po porode separácia, okamžité oblečenie dieťaťa, nástrih, šitie ... a mala som OBROVSKÝ kus šťastia, lebo ešte 5 minút a to martýrium by skončilo akútnym cisárskym. Zachránila ma PA na ktorej som celý porod videla, že nesúhlasí s rozhodnutiami lekárky. A zažila som porod v kochu, kde som celý čas bola v prítmí s manželom sama, občas prišla PA, skontrolovala bábo. Za celý čas mi robili jeden taký dlhší monitor a celý čas sa mi ospravedlňovala PA, že ho musia natočiť, ešte sa snažila ma napolohovať, aby mi to bolo v rámci možnosti pohodlné. Mohla som sa hýbať ako som chcela, byť v sprche, na fitlopte, v posteli, čokoľvek, čo mi bolo príjemné. Nosili mi čaj na kramároch som sa mordovala hodiny a max. mokrý uterák na pery. Keď som povedala, že rodím, PA ma s manželom pomaly bez sprostých komentárov typu “toto je porod” odprevadili na box, kde som na jedno zatlačenie a jednu kontrakciu porodila. Malá mi okamžite letela nahá na brucho, zobrali mi ju na 5 minút, šiel s ňou manžel, odmerali odvážili a dali nahú spať. Všetko po opýtaní a s mojim súhlasom. Po dvoch hodinách tiež s mojim súhlasom ju vzali obliecť, mňa prišli umyť (mimochodom, prišla milá pani, ktorá sa slušne pozdravila, pogratulovala mi, povedala mi presne, čo ide robiť a čo bude nasledovať. Malú mi dali na izbu hneď. Po porod na kramároch som sa cítila totálne neschopná, lebo rodili ONI. Po porode v kochu som sa cítila v totálnej pohode, plná pozitívnych pocitov a mala som perfektný pocit, že som to zvládla. A také dva pocity pre pokojný porod boli kľúčové: pohoda a pocit bezpečia.

katka1981
17. okt 2017

@yoxinka, uplny suhlas! Inak ja som mala obe deti ohned po porode na bruchu. V oboch porodniciach a tiez sme mali sukromie v ramci moznosti s muzom. Jasne na Antolskej je to blbe, oddelene rodicky iba zavesmi, lepsie to je v Ruzinove. Ale ozaj velmi mily personal. A nezabudnem ked som prisla uplne v strese do Ruzinova, na monitore sa ma vypytovala otazky sestricka, neskutocne zlata, ja ze ako sa volate? Vy ste taka zlata. A ona, ze to je jedno, nebojte sa vsetci su tu taki. A naozaj boli. Mozno som ozaj mala iba stastie. PA este muzovi cokoladu davala, lebo mu prislo zle od hladu. Ale ono je to kus od kusu.