Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
@lavieenrose a za co ju maju zazalovat?
@willino1 neviem... moja skusenost je, ze mily lekar je mily na kazdeho a ten odmerany odmerany... nemam pocit zeby boli lekari nejaky nevyrovnani ludia , ktori chodia do prace len preto aby ukazovali aki su oni polobohovia a vyberali si nejak podla sympatii na koho budu mili a na koho nie... skor co ja by som vycitala je naozaj neodbornost lekarov ci nedostatok ich casu/ pozornosti - ja som hladala napr. kvalitneho lekara pre mamu a podarilo sa az na tretikrat - nikto nebol nejak zly, ale diagnozu robil od dveri - az 3tia lekarka uplna parada - nasla si cas, spravila mozne nemozne vysetrenia - totalna spokojnost - a teda radsej budem s mamou chodit k nej aj ked to mame od ruky ako k tym dvom co su pod nosom ( aj ked aj tie boli mile ) - tam som napisala hodnotenie plus na vedenie polikliniky feedback...
@myjusiatko nie som pravnicka prepac...mozno za ohovaranie..mozno za to ze to malo byt na studijne uceli..ale ona to nedodrzala
@extempore si naozaj veľmi trápna...toto ja z duše neznášam.
Naozaj sa ospravedlňujem, že mimo tému, ale neeeeda mi.
Je veľa, veľmi veľa ľudí, sčítaných sama ich v mojom okolí porátam na desiatky...
No čo s toho?
Keď niektorí z nich sú povýšenecký dementi, ktorí nedokážu dať svoj názor nijako inak najavo len zhadzovaním inej osoby.A to nehovorím o tom, že tá ich sčítanosť je im na nič, pretože síce sčítaný ale pre život totálne nepoužiteľný.Sčítaný, neurobí v pravopise jedinú chybičku...no čo má z toho, keď musí volať môjmu mužovi, lebo ide maľovať, múdry, podľa teba inteligent si nedokáže vypočítať koľko farby si má kúpiť?
Si nepleť pojmy drahá inteligencia je niečo iné, to o čom píšeš ty je vzdelanie, ale vzdelaný človek nemusí byť aj "inteligent" to koniec koncov dokazuje aj tvoj príspevok.Sa nad sebou zamysli...len preto, že niekto píše s chybami?To znamená, že ty si ten inteligent čo má samozrejme pravdu?
Je mi zle, fakt.
@dai kazdy sme len clovek so svojou unavou, dobrou ci zlou naladou, ktora sa moze menit z hodiny na hodinu kvoli roznym faktorom... ano, ked sa zdravotnicky personal usmieva a zartuje, je to super a urcite to prispeje k upokojeniu pacientky atd. ale napriklad si myslim, ze ked uz lekarom ci sestram dochadzaju sily a trpezlivost kvoli vela pripadom cez prac.zmenu, nejakym komplikaciam a pod., uplne postaci byt SLUSNY a neutralny, usmevceky byt nemusia... staci len, ze pacientka nebude brana ako x-ty kus ci ironizovana kvoli svojmu prezivaniu porodu,
aaaaaaaaaaaaaaaa, zeny - tak prave v rozhlase hlasili o tom lekarovi z dokumentu, ze s nim zrejme nemocnica rozviaze pracovny pomer!!!!!
@sivypegas, ja viem ze ich posielaju do AKH, mimochodom, pediater v Hainburgu je, nie je tam neonatolog, ale to nie je podstatne. AKH je z Hainburgu 60 - 70 minut jazdy po preplnenej dialnici, BA 10 minut po ludoprazdnej ceste. Hodinovy rozdiel vo vzdialenosti sa mne zda obrovsky (preto sa podpisovala zmluva), v situacii, kde mozu rozhodovat minuty priam sialeny. Dovod, preco to tak napriek tomu robia evidentne existuje.
@bruneta880 ďalšia, ktorá nevie pravopis sa ozvala :D
Toto zas nedá mne, lebo niektoré vaše príspevky mi priam kolú oči. Aj moja sedemročná neter má lepší pravopis. A to ste matky, ktoré majú vychovávať deti a učiť sa s nimi. No zbohom. A nevyskakuj, ja, napriek tomu, že mám vzdelanie som aj veľmi praktický človek, takže pokoj 🙂
@extempore zaujimave, ze ti do oci biju len prispevky tych s ktorymi nesuhlasis - hrubiek je tu plna diskusia - tak sleduj ty estebacik lepsie😉 skoda ze trochu eq ti pan boh nenadelil, o tej inteligencii pri takomto prejave ako mas ty sa tiez mozme pobavit - a to si matka co chce vychovavat deti - no zbohom🙂
- si inak dost off topic, co takto dat nieco k teme😉
@extempore ak tu niekto vyskakuje, tak si to Ty, takze klud a pokoj😉
@lavieenrose ty vies o nastrihoch asi len toľko, čo ti natrepal nejaký slovensky lekár, ktorý naposledy držal učebnicu v 70tych rokoch alebo sa z takej starej učebnice učil. Na západe sa všemožne snažia nástrihom vyhnúť, lebo sa už dávno prišlo na to, že je to horšie ako natrhnutie a aj sa to horšie a dlhšie hojí. Tak mi to vysvetlila moja doktorka, ktorá je pôrodníčka. Keďže som bola automaticky nastrihnuta na Slovensku, pýtala som sa ako sa bude postupovať pri pôrode a ako to môže ovplyvniť pôrod. Okrem automatickej epiziotomie, mi na Slovensku v posledných minútach pôrodu vrazili úplne zbytočne oxytocín , aj keď všetko išlo ako malo, čo spôsobilo, že dieťa nebolo pomaličky vytlačené ale vyslovene vypudene a to viedlo k vnútornému potrhaniu. Našťastie takýto masiarsky pôrod som už v zahraničí nezažila a druhé dieťa som oveľa pomalšie vytlačila von - bez roztrhania vnútorného či vonkajšieho, ktorý hrozil práve koli predchádzajúcej epiziotómii. Lekárka mi ale povedala, že natrhnutie ak by k nemu na oslabenom mieste po epiziotomii došlo bude stále lepšie ako nastrihnutie. Mimochodom nie som žiadna fanatička nepoužívala som žiadne loptičky ani nič podobne netrénovala žiadne techniky a aj tak som porodila bez natrhnutia.
@dai preboha o com to hovoris, coho sa vlastne dozadujes? Dovodu preco dostala jej mama facku pri porode? Ved si aspon precitaj co sa pytas. Nic na tomto svete nedava inej osobe/lekarovi pravo aby rodiacej zene v bolestiach, v strachu a co ja viem este v akom stave daval facku. Ja sa vyhybam priat komukolvek nieco zle. Ale v pripadoch ked zena obhajuje fackovanie inej ludskej bytosti pod zasterkou zachrany zivota mi napada jedina vec. Takato osoba asi potrebuje poriadnu facku pocitit od lekara na vlastnom lici, inak nepochopi o com je rec.
Vacsina ludi nepotrebuje dostat lopatou po hlave aby pochopili , ze to boli.
@sisaka ziadny lekar mi nevysvetloval nastrich ja som skorej citala ze natrhnutie je horsie ..ale nejdem sa s tebou hadat ;)
@ada274 ale ved ta dotycna co pisala o facke napisala ze jej mama odpadavala...ako ty si nikdy nevidela preberat cloveka v bezvedomi ?
@misinka26 hej už som to pochopila, ako to s tým zariadením je. Na Slovensku lekári radi strašia a zneisťujú pacientov, aby dosiahli to, že pacient urobí to, čo vyhovuje im, takýto psychologicke manipulácie som ny Slovensku neraz osobne zažila. Vôbec nie je potrebné mat v každej pôrodnici špičkové neonatologicke pracovisko. Je dôležité, aby bolo takéto pracovisko k dispozícii, keď je to zapotreby.
@lavieenrose bola som aj nastrihnuta aj natrhnutá. A zodpovedne možem prehlasiť, že nastrih je milion krát horší. Moja PA mi to vysvetlovala - natrhnutie je len na povrchovej vrstve a nastrihnutie ide cez celý prierez - čiže mudr.strihne viacero vrstiev.
@ada274 o tomto mozme polemizovat - ja som zazila hystericky zachvat jedneho mojho kolegu - proste mu preplo - nechcela by si byt svedkom - volali sme hr, lekara... fakt je ze sme sa ho bali, kedze bol objektivne agresivny - ak by som sa do takehoto stavu nebodaj dostala pri porode a ohrozila tym zivot mojho dietata, tak by som komukolvek bola vdacna zato aby ma vratil do reality - preto stale pisem ze situacie mozu byt relativne - ak dostanem facku bezdovodne tak jasne ze sa ozvem a pojdem aj na lamparen sa stazovat, ak to je ale v nejakom vyssom zmysle, pripadne nejake mensie zlo v danom momente tak sa da o tom polemizovat...
@jajka257 urazit ucitelky nebolo mojim umyslom😉
@sisaka ja som mala prvy porod bez nastrihu - malinka sa narodila velmi rychlo - nesadla som si nasledujuce 2 mesiace☹ strasne bolesti, neprajem nikoho - velmi skaredo som sa roztrhla... druhy porod bol indikovany kvoli problemom malinkeho v brusku - bol tam aj oxytocin, aj nastrih - chodila som 2 hodiny po porode a neviem, mozno to bolo adrenalinom kedze som sa o maleho velmi bala, ale ziadne osobne tazkosti som nepocitovala .
Neidem to teda hodnotit z lekarskeho hladiska - moj lekar mi tvrdi ze nastrih v niektorych pripadoch zmysel ma a v niektorych nie - rozhoduje sa pocas porodu... ale teda moj subjektivny pocit je ze nastrih bol omnoho viac v pohode ako porod bez...
@dai samozrejme, že v niektorých prípadoch bude nastrih opodstatnený. Ja sa neriadim osobnými pocitmi (ja som v pohode prežila aj nastrih) ja sa riadim lekármi, ktorí sledujú najnovšie výskumy vo svete a vykonavaju svoju prax v súlade s najnovšími poznatkami a nezaspali niekde v minulom storočí. Príde mi smiešne spochybňovať svetový výskum a trend, čo sú státisíce lekárov a obhajovať pár sto tých slovenských, ktorí si trvajú na tých starých zaužívaných praktikách
@ada274
Ja už som tu o tej facke písala, že ten lekár posobí hrozne slizko a arogantne a je hlavne hlúpy, že také niečo povedal na kameru. Možno toho povedal viac a je to zostrihané a posobí to hrozne, ale on mi teda príse veľmi nechutný celý aký je. Ale ako ma upozornila kamoška anesteziologička, na porodnychu sálach už videla hocičo a teda keď sa žene dieťa zasekne vo vagíne s tým, že ona odmieta tlačiť to dieťa sa zadusí, nie je šanca ho vytiahnuť cisárskym, tam porodník končí a nemá čo spraviť len tú osobu presvedčiť, aby tlačila. Samozrejme netvrdím, že ju má prefackať alebo tak, ale je to ozaj veľmi komplikovaná situácia, kde rozhodujú sekundy.
@dai ok. A vyfackal niekto toho tvojho kolegu ktory bol hystericky alebo sa nervovo zrutil? Druha otazka, ak ano pomohlo to vyriesit situaciu?
Problem v tejto diskusii je, ze v suvislosti s fackanim sa hovori o zachrane zivota dietata. Opakujem, lekar nehovoril ze bolo potrebne zachranit zivot. On pacientky umravnuje. Keby to tak aj bolo, ze sa jednalo kriticku situaciu, neviem nic o tom, ze by sa fackovanie vyucovalo na medicine ako zivot zachranajuci ukon.
Ak toto budeme tolerovat, budeme tolerovat ak niekto vyfacka nase deti, lebo budu hystericke kricat ze sa boja odberu krvi a podobne? Taketo praktiky nesmu byt tolerovane. Ak sa nimi lekar chvali, je to blbec ktory si koleduje o vyhadzov.
@ada274 nie... kedze sa ho kazdy bal🙂 zato on trieskal okolo seba poriadne a sposobil aj znacne skody... ja ti pisem konkretne o sebe ze mne by to nevadilo ak by islo o zivot mojho dietata... ta hranica je jasne ze velmi tenka a je tazko povedat co je ok a co uz nie...
uprimne, ked idu brat krv mojej dcere tak na nej lezime 3 aby si sama neublizila kedze robi take divadlo ( teda teraz uz nastastie nie, ale este pred 2mi rokmi by bola schopna rozbit ambulanciu bez toho aby sa jej niekto co i len dotkol ...)
ze ten lekar je blbec - no , na tom sa zhodneme... ja som videla len ten uryvok co prezentuju vsade v mediach - prisiel mi ako maly pubertak co chce zaujat dievcence... sestricku aj tu redaktorku... tazko povedat ako ten rozhovor prebiehal, o com sa realne bavili, aka tam bola atmosfera - mne prisiel ze chce byt za frajera...

Inak, zaujimave na tejto diskusii je to, ze mnohe z tych, ktore volaju po empatii a slusnej komunikacii od lekarov, same slusne komunikovat nedokazu. Co tak zacat od seba? Co ak takto komunikuju aj s lekarom a je to potom "len" o akcii a reakcii?