icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

vepiku
18. okt 2017

zeny , tu nejde o lekarov ako zvladaju(ci maju svoj den alebo sa usmeju ci su odmerani - aj ked v podstate aj ano) no, tu ide hlavne SYSTEEEEM, bezne sa zenam podavaju medikamenty bez oznamenia ich neziaducih ucinkoch, bezne sa rutinne robi nastrih, bezne sa robi tak, aby bolo zdravotnikom pohodlne - cize rodi sa lezmo na koze, hoc je to proti porodnemu procesu!!! to ist aj pretrhnutie plodovych obalov atd atd. a to aj oni aj vedia vedia ucia sa to aj v skolach, no nechce sa im to menit, je im to takto pohodlne, je to tak zabehnute a kvazi to funguje, deti sa narodia zive, zeny ako matky su relativne spokojne, ze maju zdrave babatka.............no preco rodit traumaticky s nasledkami , ekd sa to da krasne s laskou, podporou a uplne prirodzene, potom aj ten nastup do materstva dojcenie a aj spokojnost babatka ci celej rodiny je uplne na inom leveli......je to vsetko citliva tema, no cely porod by som v nasich porodniciach oznacila za znasilnovanie a poskodzovanie zdravia, psychiky nielen rodicky ale aj dietata tym, ze je hned po porode separovane od matky a vytrhnute od nej a strcene do dakej perinky mimo jej tlkot srdca a kozu :( TOTO TREBA ZMENIT, SYSTEM!!!! a to sa aj zmeni, a preto sa netreba bat o tomto rozpravat ;)

vroni
18. okt 2017

@xxxkatka, fabulujes tu akurat tak ty. Ja som hovorila len o tom, ze napriek existujucim zmluvam a vyhodnejsej polohe sa to nerobi a ze by ma zaujimalo preco. Poznajuc poriadok v slovenskych i rakuskych zdravotnych poistovniach si sice o tom myslim svoje, ale nevydavam to za nijaky dokaz (mam na mysli, ze bordel je na oboch stranach rovnaky a zrejme sa usilovne vyhovaraju jedny na druhych) A ze si myslim, ze velku cast problemov sposobila aj slovenska vybavenost (ci skor nevybavenost) nemocnic. Ak som ti tym stupila na otlak, je to cisto tvoj problem.

sisaka
18. okt 2017

@dai ak sa nemýlim ovládaš niekoľko svetových jazykov, tak problém by si nemala mat, tých výskumov robili za posledné desaťročia viac než dosť, vyber štúdii nechám na tebe.
Ja som sa v tom osobne nerypala, keď som išla rodiť, bavila som sa o tom s mojou rodinnou lekárkou, ktorá je zaroven aj pôrodníčkou, pracuje pre univerzitu a zároveň je šéfkou kliniky pre rodinnú medicínu, kde sa vzdelavaju a praxuju rezidenti a nemam najmensi dovod spochybnovat jej odbornost, ci nazory, kedze sú v súlade s oficiálnym postojom Society of obstetricians and gynaecologists of Canada

sivypegas
18. okt 2017

@vroni ale prosim ta rakusaci su stale v tom,ze my sme este za opicami, nooo o tom heinburgu pomlcim radsej,kvoli tomu som tam nesla rodit ,ze tam nebol pediater..radsej som rodila v ruzinove

ada274
18. okt 2017

@dai sposobil znacne skody.... som si ista ze fackou by sa nic nevyriesilo.

Aj moja dcera sa boji a krici. Ale poznam si ju dokonale, viem co na nu plati. Vys vetlime si preco je dolezite pichat /brat krv. pustim jej den predtym rozpravku bol raz jeden zivot, ano slubim aj odmenu a ked treba drzim ju ja. Vacsinou sa upokoji, lebo mama je s nou a veri mi ze sa na nej nepacha nic zle.
Budem sa opakovat ako papagaj, na zvladnutie krizovej situacie pri porode existuju ine praktiky ako facky.
Co tak pohladenie, chytenie za ruku, ovlazenie tela a uistenie ze jej to ide dobre.
Ok nemiestne fantazirujem. Ja celkovo nerozumiem ako moze niekomu vadit, ze ina zena v bolestiach krici, ved dotycni ludia nie su v jej kozi, nemozu vediet ako ju to boli alebo neboli. Kedy krici vela, kedy malo, kedy je to ok a kedy nie? Toto su vsetko subjektivne zalezitosti .

sisaka
18. okt 2017

Tu davam pre ženy, ktoré to zaujíma vyhlásenie, ktorým sa riadia pôrodnici u nás v Kanade - ich úlohou je umožniť čo najviac ženám normálny pôrod, t.j. pôrod, za ktorý na Slovensku musia ženy stále bojovať - spontánne začatie pôrodu, voľnosť pohybu, spontanne tlačenie v polohe podľa výberu ženy, žiadne rutinne zásahy, nikde sa tam nepíše o tom, že žena sa ma prispôsobiť lekárovi a rodiť tak, ako to vyhovuje jemu.
https://sogc.org/wp-content/uploads/2013/01/gui...

vroni
18. okt 2017

@sivypegas, no, to tiez 😂 To vies, strata uzemia boli aj po rokoch. A zase Slovaci sa niekedy chovaju ako keby naozaj tych 100 rokov za opicami boli. A poto zas na striedacku Rakusania. 😂😂😂

ada274
18. okt 2017

@vepiku uplne sa podpisujem pod to co pises.

jajka257
18. okt 2017

@ada274 poriadne si precitaj slova toho lekara alebo pocuvaj. On povedal, ze dieta zostupene v porodnych cestach....to znamena, ze ho mohla zadusit...teda je to zachrana dietata.

ada274
18. okt 2017

@yoxinka si pamatam ako dnes ked mi zrevanej po operacii po druhom mimomaternicovom velmi citlivo pred dalsimi pacientkami oznamil, ze vy uz dalsie dieta mat nebudete. Ostava vam len ivf atd atd. Akokeby mi to nemohol povedat na ambulancii v sukromi. Fakt som nestala o to aby to vyklabosil pred cudzimi osobami, ktore prave porodili svoje dieta.

Mne neprekaza ked je lekar pragmaticky, ale zakladne veci ako pravo na sukromie, nejaky ohlad aj na tie zeny co porodili ale aj na mna ktora uz dalsie dieta mat nemoze by padlo vhod.

jajka257
18. okt 2017

@vepiku to co pises, je sice pekne, ale potom treba zrusit poistenie ako take, zaviest komercne s obrovskymi poplatkami. Na to, co pisujes, si musi lekar vyhradit dlhy cas. On nema jednu rodicku na celu sluzbu. ( V mojom pripade by musel byt pri mbe 3 dni). A nech si clovek zaplati. Vsade sa za luxus platia obrovske peniaze. Pride cas, ked budeme aj my platit ako blaznivi, aby sme mali starostlivost. Radsej nechci vediet, kolko stala predporodna starostlivost a porod mna😀a aj tak sme skoro umreli obe, nebyt lekarov, ktori nas zachranili a ukradli hrobarovi z lopaty.

dai
18. okt 2017

@sisaka dakujem - pozriem to ked budem mat chvilu... uprimne, nechcelo sa mi to hladat - citala som viac tych clankov len ked som pozrela zdroj tak to vacsinou viedlo k manille a podobnym organizaciam, preto som chcela aby si mi posunula nieco oficialne...
@ada274 neviem ci by sa vyriesilo alebo nie - nastastie nam stacilo sa mu vyhybat pokial neprisla bezpecnost a spacifikovala ho - tiez to ale neslo uplne bez nasilia - nasledne ho odovzdali privolanej zachranke... ten rozdiel je tam v tom ze on ohrozoval veci a pripadne sam seba - ak by sa mal ohrozit na zivote - ze niekde ide vyskocit z okna alebo tak, tak urcite aj my to nasilie pouzijeme, nebol v stave zeby nejake dohovaranie pomohlo☹ pri tom porode zial neide len o zenu, ale aj o to dieta kde ten lekar v tom uryvku jasne povedal ze uz bolo zostupene, cize tam uz vela sa robit neda, musi sa porodit - osobne by som volila radsej tu facku ako napr. vakuovy porod ktory ohrozuje dieta... ale teda znovu, hovorim za seba a preto aj pisem ze ta hranica je velmi tenka a lekar ak ta vidi pri porode prvykrat v zivote ju len tazko moze odhadnut...

ada274
18. okt 2017

@jajka257 a co tak prihovorit sa jej kludnym hlasom, pohladit ju po ruke, povedat ze to zvladne a pod. Dalej nechat pribuzneho alebo manzela aby jej pomahal a ukludnoval. Je toho dost co sa da robit ako prevencia, aby nedochadzalo ku kritickym situaciam.

pomea
18. okt 2017

Dievčatá, ruku na srdce, ak by sme aj pripustili, že išlo o záchranu života dieťaťa, príde vám v poriadku, že ten lekár o tom žartuje na kameru a ešte pri tom v podstate križuje so sestričkou? A odhliadnuc od tohto momentu, ostatné vám príde v poriadku? Lebo väčšine z nás možno nevadí, že si musíme nosiť toaleťák, ale také šitie bez znecitlivenia, ponižujúce a nedôstojné správanie personálu, používanie nebezpečných a zakázaných praktík, to je snáď OK?

sono2
18. okt 2017

Tak ja osobne som rodila V Rakúsku. Rodila ma pôrodná asistentka, 25 ročné dievča s 3 ročnou praxou a teda na jedničku. Rodila som 12 hodín moju skoro 5 kilovu dcéru úplne bez pomoci. Na konci si myslím, že som tiež bola hysterická, nakoľko bolesť už bola neznesiteľna, hlava malej obrovská. Možno by sa len toto mohlo zmenit A mohli by rodiť tiež miesto doktorov PA ktoré by neboli nervózne z toľkých porodov za deň.

kittykat22
18. okt 2017

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/500724/...

BABY MA PADADKA!!!!!! 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏

ada274
18. okt 2017

@dai ok tu uz niet co dodat.

Napriek vsetkemu ti zelam, aby si tu facku nikdy nedostala ani ty ani tvoja dcera ked raz bude rodit alebo potrebovat inu pomoc od lekarov a budete v stave ktory iny clovek oznaci ako hysteria. A myslim to uprimne nie ako ironiu.

janinamojka
18. okt 2017

Len dufajme ze po tejto kauze sa nieco skutocne pohne smerom k zlepseniu a nebudu k nam pristupovat iba ako k dalsej pacientke...My zeny sa musime voci tomu postavit a aby konecne porod chapali ako prirodzenu vec a tak sa k nemu aj pristupovalo bez zbytocnych medikamentov,rutinnych nastrihov,povinneho holenia,klystirov atd..

jajka257
18. okt 2017

@ada274 prosim ta, videla si niekedy cloveka v amoku? A hlavne cliveka, ktory na teba nereaguje? Krici, reve, kope okolo seba? Snazi sa udriet alebo ujst? Ty si vazne myslis, ze clovek v takomto stave zacne zrazu pocuvat? A hned pochopi? Na to potrebujes urcity cas, ktory nemas. Dieta sa ti dusi v porodnych cestach, zena ma hystericky zachvat a nespolupracuje. Si medzi mlynskymi kamenmi. Bud budes dohovarat, dieta sa zadusi, bude poskodene alebo spacifikujes zenu velmi rychlo. Podla teba prisiel k nej, jednu jej tresol miesto anastezy ci ako si to predstavujes? Pozri, v terene sme zazili kopu situacii, ze krv tuhla v zilach, vtedy by si sa v nas nedorezala krvi. Ked sa spoluziak zrutil do rokliny, alebo inemu sa uhla lavka. Dalsieho ustipol had. Teraz sa na tom rehoceme. Vtedy nam do smiechu nebolo. Aj my sme zli a oplzli? Lebo ten clovek skoro zomrel, a teraz je to velka sranda....

sisaka
18. okt 2017

@jajka257 v každej normálnej krajine, kde by sa zistilo, že doktor fackal pacienta tak by letel. Je to neospravedlniteľné. V tomto vzťahu je lekár profesionál pacient laik. Lekár sa musí vždy spravat profesionálne, aj keď pacient sa správa nepríčetne.
Je úplne jedno, prečo ten lekár fackal pacientky, zaslúžil si padáka. Asi si ten úryvok nevidela, ten lekár hovoril veľmi arogantne a vôbec mu to nepripadalo nenormálne, čo spravil. Keby ten lekár aspoň s nejakou pokorou povedal, že žiaľ stalo sa, že som musel dať pacientke facku, zlyhal som, ale v tom strese som nevedel, ako inak zareagovať, tak by sa človek možno na to pozrel inak, tomu lekárovi to zjavne nebolo ľúto, hovoril to ako nejakú frajerinu, ktorou sa už asi neraz chválil kamarátom pri pive....

kittykat22
18. okt 2017

@jajka257 doktora z dokumentu vyhodili. A ty prestaň písať ako je normálne udrieť pacienta a podlievať to citovou omáčkou autonehod a pádov zo skaly. Tvoj argument, že pracuješ v zdravotníctve s týmto názorom je alarmujúci. Mala by si sa nad sebou zamyslieť aby si nedopadla ako doktor v dokumente.

sivypegas
18. okt 2017

@janinamojka to by sa museli naliat peniaze do zdravotnictva,aby sa daco zmenilo.

janinamojka
18. okt 2017

@sivypegas aj to a mozno prisnejsie kriteria na lekarov a sestry,lepsie skoleny personal aby prave toto povolanie,bolo pre nich poslanim...

jajka257
18. okt 2017

@kittykat22 to si kde precitala, ze pracujem v zdravotnictve? A kde som napisala, ze je normalne fackat pacienta? Pisala som uplne nieco ine.

ada274
18. okt 2017

@jajka257 verím že keby sa konkrétne situácie ku kt. Sa vyjadruje dr. rozobrali step by step malo by to strasne daleko od toho ako situaciu licis ty.
Ja viem ono to zvadza k tomu vidieť situaciu že inak sa nedalo lebo išlo o život.
Verím ale ze v tomto prípade išlo o hulvactvo a nadradenosť . Násilie do medicíny nepatrí.

mandala77
18. okt 2017

je dobré, že sa nájdu ľudia (novinári, režiséri atď,), ktorí poukazujú na problémy v spoločnosti. Ten film by nevyvolal také haló, keby na ňom nebol veľký kus pravdy. Klobúk dole pred odvahou tých, ktorí na to poukážu a neboja sa.

jajka257
18. okt 2017

@sisaka este mi povedz, keby sa to dieta zadusilo alebo narodilo postihnute. Cia by to bola vina?

pomea
18. okt 2017

@sisaka presne toto zarazilo aj mňa, že o tom hovoril, ako keby bol neviem aký frajer. Prišlo mi to veľmi arogantné. Ale uznajte si, nie je to bohužiaľ to jediné, čo by sme si na tom filme mali všimnúť

jajka257
18. okt 2017

@mandala77 ved je tam kus pravdy, to nikto neberie nikomu. Ale mne sa nepaci, ze len kritizuju. A mam pocit podla tychto reakcii, ze bezna prax je, ze pride zena do porodnice a miesto pozdravu jej rovno jednu tresnu.....

pomea
18. okt 2017

@jajka257 ale tu nejde len o to, že jej dal facku, ale aj o to, akým spôsobom o tom rozprával. Budem rada, ak to naozaj pomôže naštartovať diskusiu na túto tému.