icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

dskjhfdlkdjhl
18. okt 2017

Inak, zaujimave na tejto diskusii je to, ze mnohe z tych, ktore volaju po empatii a slusnej komunikacii od lekarov, same slusne komunikovat nedokazu. Co tak zacat od seba? Co ak takto komunikuju aj s lekarom a je to potom "len" o akcii a reakcii?

myjusiatko
18. okt 2017

@lavieenrose a za co ju maju zazalovat?

dai
18. okt 2017

@willino1 neviem... moja skusenost je, ze mily lekar je mily na kazdeho a ten odmerany odmerany... nemam pocit zeby boli lekari nejaky nevyrovnani ludia , ktori chodia do prace len preto aby ukazovali aki su oni polobohovia a vyberali si nejak podla sympatii na koho budu mili a na koho nie... skor co ja by som vycitala je naozaj neodbornost lekarov ci nedostatok ich casu/ pozornosti - ja som hladala napr. kvalitneho lekara pre mamu a podarilo sa az na tretikrat - nikto nebol nejak zly, ale diagnozu robil od dveri - az 3tia lekarka uplna parada - nasla si cas, spravila mozne nemozne vysetrenia - totalna spokojnost - a teda radsej budem s mamou chodit k nej aj ked to mame od ruky ako k tym dvom co su pod nosom ( aj ked aj tie boli mile ) - tam som napisala hodnotenie plus na vedenie polikliniky feedback...

lavieenrose
18. okt 2017

@myjusiatko nie som pravnicka prepac...mozno za ohovaranie..mozno za to ze to malo byt na studijne uceli..ale ona to nedodrzala

bruneta880
18. okt 2017

@extempore si naozaj veľmi trápna...toto ja z duše neznášam.

Naozaj sa ospravedlňujem, že mimo tému, ale neeeeda mi.

Je veľa, veľmi veľa ľudí, sčítaných sama ich v mojom okolí porátam na desiatky...
No čo s toho?
Keď niektorí z nich sú povýšenecký dementi, ktorí nedokážu dať svoj názor nijako inak najavo len zhadzovaním inej osoby.A to nehovorím o tom, že tá ich sčítanosť je im na nič, pretože síce sčítaný ale pre život totálne nepoužiteľný.Sčítaný, neurobí v pravopise jedinú chybičku...no čo má z toho, keď musí volať môjmu mužovi, lebo ide maľovať, múdry, podľa teba inteligent si nedokáže vypočítať koľko farby si má kúpiť?
Si nepleť pojmy drahá inteligencia je niečo iné, to o čom píšeš ty je vzdelanie, ale vzdelaný človek nemusí byť aj "inteligent" to koniec koncov dokazuje aj tvoj príspevok.Sa nad sebou zamysli...len preto, že niekto píše s chybami?To znamená, že ty si ten inteligent čo má samozrejme pravdu?
Je mi zle, fakt.

bmuller
18. okt 2017

@dai kazdy sme len clovek so svojou unavou, dobrou ci zlou naladou, ktora sa moze menit z hodiny na hodinu kvoli roznym faktorom... ano, ked sa zdravotnicky personal usmieva a zartuje, je to super a urcite to prispeje k upokojeniu pacientky atd. ale napriklad si myslim, ze ked uz lekarom ci sestram dochadzaju sily a trpezlivost kvoli vela pripadom cez prac.zmenu, nejakym komplikaciam a pod., uplne postaci byt SLUSNY a neutralny, usmevceky byt nemusia... staci len, ze pacientka nebude brana ako x-ty kus ci ironizovana kvoli svojmu prezivaniu porodu,

bmuller
18. okt 2017

aaaaaaaaaaaaaaaa, zeny - tak prave v rozhlase hlasili o tom lekarovi z dokumentu, ze s nim zrejme nemocnica rozviaze pracovny pomer!!!!!

vroni
18. okt 2017

@sivypegas, ja viem ze ich posielaju do AKH, mimochodom, pediater v Hainburgu je, nie je tam neonatolog, ale to nie je podstatne. AKH je z Hainburgu 60 - 70 minut jazdy po preplnenej dialnici, BA 10 minut po ludoprazdnej ceste. Hodinovy rozdiel vo vzdialenosti sa mne zda obrovsky (preto sa podpisovala zmluva), v situacii, kde mozu rozhodovat minuty priam sialeny. Dovod, preco to tak napriek tomu robia evidentne existuje.

extempore
18. okt 2017

@bruneta880 ďalšia, ktorá nevie pravopis sa ozvala :D
Toto zas nedá mne, lebo niektoré vaše príspevky mi priam kolú oči. Aj moja sedemročná neter má lepší pravopis. A to ste matky, ktoré majú vychovávať deti a učiť sa s nimi. No zbohom. A nevyskakuj, ja, napriek tomu, že mám vzdelanie som aj veľmi praktický človek, takže pokoj 🙂

dai
18. okt 2017

@extempore zaujimave, ze ti do oci biju len prispevky tych s ktorymi nesuhlasis - hrubiek je tu plna diskusia - tak sleduj ty estebacik lepsie😉 skoda ze trochu eq ti pan boh nenadelil, o tej inteligencii pri takomto prejave ako mas ty sa tiez mozme pobavit - a to si matka co chce vychovavat deti - no zbohom🙂
- si inak dost off topic, co takto dat nieco k teme😉

dskjhfdlkdjhl
18. okt 2017

@extempore ak tu niekto vyskakuje, tak si to Ty, takze klud a pokoj😉

jajka257
18. okt 2017

@extempore boze moj, ty chces kazat o slusnosti a vhodnom ci nevhodnom spravani? Precitaj si svoje prispevky. Utoky, urazky, zosmiesnovanie inych. Sudis lekara pre nevhodne spravanie a spravas sa este horsie.
@dai neurazaj ucitelky prirovnanim k tejto pani😉😀

sisaka
18. okt 2017

@lavieenrose ty vies o nastrihoch asi len toľko, čo ti natrepal nejaký slovensky lekár, ktorý naposledy držal učebnicu v 70tych rokoch alebo sa z takej starej učebnice učil. Na západe sa všemožne snažia nástrihom vyhnúť, lebo sa už dávno prišlo na to, že je to horšie ako natrhnutie a aj sa to horšie a dlhšie hojí. Tak mi to vysvetlila moja doktorka, ktorá je pôrodníčka. Keďže som bola automaticky nastrihnuta na Slovensku, pýtala som sa ako sa bude postupovať pri pôrode a ako to môže ovplyvniť pôrod. Okrem automatickej epiziotomie, mi na Slovensku v posledných minútach pôrodu vrazili úplne zbytočne oxytocín , aj keď všetko išlo ako malo, čo spôsobilo, že dieťa nebolo pomaličky vytlačené ale vyslovene vypudene a to viedlo k vnútornému potrhaniu. Našťastie takýto masiarsky pôrod som už v zahraničí nezažila a druhé dieťa som oveľa pomalšie vytlačila von - bez roztrhania vnútorného či vonkajšieho, ktorý hrozil práve koli predchádzajúcej epiziotómii. Lekárka mi ale povedala, že natrhnutie ak by k nemu na oslabenom mieste po epiziotomii došlo bude stále lepšie ako nastrihnutie. Mimochodom nie som žiadna fanatička nepoužívala som žiadne loptičky ani nič podobne netrénovala žiadne techniky a aj tak som porodila bez natrhnutia.

ada274
18. okt 2017

@dai preboha o com to hovoris, coho sa vlastne dozadujes? Dovodu preco dostala jej mama facku pri porode? Ved si aspon precitaj co sa pytas. Nic na tomto svete nedava inej osobe/lekarovi pravo aby rodiacej zene v bolestiach, v strachu a co ja viem este v akom stave daval facku. Ja sa vyhybam priat komukolvek nieco zle. Ale v pripadoch ked zena obhajuje fackovanie inej ludskej bytosti pod zasterkou zachrany zivota mi napada jedina vec. Takato osoba asi potrebuje poriadnu facku pocitit od lekara na vlastnom lici, inak nepochopi o com je rec.
Vacsina ludi nepotrebuje dostat lopatou po hlave aby pochopili , ze to boli.

lavieenrose
18. okt 2017

@sisaka ziadny lekar mi nevysvetloval nastrich ja som skorej citala ze natrhnutie je horsie ..ale nejdem sa s tebou hadat ;)

lavieenrose
18. okt 2017

@ada274 ale ved ta dotycna co pisala o facke napisala ze jej mama odpadavala...ako ty si nikdy nevidela preberat cloveka v bezvedomi ?

sisaka
18. okt 2017

@misinka26 hej už som to pochopila, ako to s tým zariadením je. Na Slovensku lekári radi strašia a zneisťujú pacientov, aby dosiahli to, že pacient urobí to, čo vyhovuje im, takýto psychologicke manipulácie som ny Slovensku neraz osobne zažila. Vôbec nie je potrebné mat v každej pôrodnici špičkové neonatologicke pracovisko. Je dôležité, aby bolo takéto pracovisko k dispozícii, keď je to zapotreby.

xxxkatka
18. okt 2017

@extempore podla pravopisu sa posudzuje inteligencia? Ty moj kkt a ty si kde vystudovala tento alternativny psychologicky smer? 😀 Chudaci dyslektici a dysgrafici co v tvoich ociach ostavaju inteligenciou na urovni jednoducheho hlavonozca.

vejula
18. okt 2017

@lavieenrose bola som aj nastrihnuta aj natrhnutá. A zodpovedne možem prehlasiť, že nastrih je milion krát horší. Moja PA mi to vysvetlovala - natrhnutie je len na povrchovej vrstve a nastrihnutie ide cez celý prierez - čiže mudr.strihne viacero vrstiev.

dai
18. okt 2017

@ada274 o tomto mozme polemizovat - ja som zazila hystericky zachvat jedneho mojho kolegu - proste mu preplo - nechcela by si byt svedkom - volali sme hr, lekara... fakt je ze sme sa ho bali, kedze bol objektivne agresivny - ak by som sa do takehoto stavu nebodaj dostala pri porode a ohrozila tym zivot mojho dietata, tak by som komukolvek bola vdacna zato aby ma vratil do reality - preto stale pisem ze situacie mozu byt relativne - ak dostanem facku bezdovodne tak jasne ze sa ozvem a pojdem aj na lamparen sa stazovat, ak to je ale v nejakom vyssom zmysle, pripadne nejake mensie zlo v danom momente tak sa da o tom polemizovat...
@jajka257 urazit ucitelky nebolo mojim umyslom😉
@sisaka ja som mala prvy porod bez nastrihu - malinka sa narodila velmi rychlo - nesadla som si nasledujuce 2 mesiace☹ strasne bolesti, neprajem nikoho - velmi skaredo som sa roztrhla... druhy porod bol indikovany kvoli problemom malinkeho v brusku - bol tam aj oxytocin, aj nastrih - chodila som 2 hodiny po porode a neviem, mozno to bolo adrenalinom kedze som sa o maleho velmi bala, ale ziadne osobne tazkosti som nepocitovala .
Neidem to teda hodnotit z lekarskeho hladiska - moj lekar mi tvrdi ze nastrih v niektorych pripadoch zmysel ma a v niektorych nie - rozhoduje sa pocas porodu... ale teda moj subjektivny pocit je ze nastrih bol omnoho viac v pohode ako porod bez...

xxxkatka
18. okt 2017

@vroni tak ja ti odpoviem preco sa tak nedeje- patalie s preplacanim vykonov. A nie, nema to nic spolocne s neodbornostou lekarov, s malo usmievavym presonalom atd. (dosad cokolvek co vyfabulujes).

dai
18. okt 2017

@vejula moje zazitky su uplne opacne🙂 a teraz babo rad...

sisaka
18. okt 2017

@dai samozrejme, že v niektorých prípadoch bude nastrih opodstatnený. Ja sa neriadim osobnými pocitmi (ja som v pohode prežila aj nastrih) ja sa riadim lekármi, ktorí sledujú najnovšie výskumy vo svete a vykonavaju svoju prax v súlade s najnovšími poznatkami a nezaspali niekde v minulom storočí. Príde mi smiešne spochybňovať svetový výskum a trend, čo sú státisíce lekárov a obhajovať pár sto tých slovenských, ktorí si trvajú na tých starých zaužívaných praktikách

dai
18. okt 2017

@sisaka vies mi posunut prosim nejaky link na niektory z tych svetovych vyskumov? dakujem pekne

yoxinka
18. okt 2017

@ada274
Ja už som tu o tej facke písala, že ten lekár posobí hrozne slizko a arogantne a je hlavne hlúpy, že také niečo povedal na kameru. Možno toho povedal viac a je to zostrihané a posobí to hrozne, ale on mi teda príse veľmi nechutný celý aký je. Ale ako ma upozornila kamoška anesteziologička, na porodnychu sálach už videla hocičo a teda keď sa žene dieťa zasekne vo vagíne s tým, že ona odmieta tlačiť to dieťa sa zadusí, nie je šanca ho vytiahnuť cisárskym, tam porodník končí a nemá čo spraviť len tú osobu presvedčiť, aby tlačila. Samozrejme netvrdím, že ju má prefackať alebo tak, ale je to ozaj veľmi komplikovaná situácia, kde rozhodujú sekundy.

ada274
18. okt 2017

@dai ok. A vyfackal niekto toho tvojho kolegu ktory bol hystericky alebo sa nervovo zrutil? Druha otazka, ak ano pomohlo to vyriesit situaciu?

Problem v tejto diskusii je, ze v suvislosti s fackanim sa hovori o zachrane zivota dietata. Opakujem, lekar nehovoril ze bolo potrebne zachranit zivot. On pacientky umravnuje. Keby to tak aj bolo, ze sa jednalo kriticku situaciu, neviem nic o tom, ze by sa fackovanie vyucovalo na medicine ako zivot zachranajuci ukon.

Ak toto budeme tolerovat, budeme tolerovat ak niekto vyfacka nase deti, lebo budu hystericke kricat ze sa boja odberu krvi a podobne? Taketo praktiky nesmu byt tolerovane. Ak sa nimi lekar chvali, je to blbec ktory si koleduje o vyhadzov.

vejula
18. okt 2017

@dai bola si natrhnuta bez toho, že by ťa pred tým nastrihli? Či ťa nastrihli a ty si sa ešte dotrhla?
Možno tiež zavisi od toho, aké masivne to natrhnutie je. Ja som natrhnutie ani necitila po pôrode.

dai
18. okt 2017

@ada274 nie... kedze sa ho kazdy bal🙂 zato on trieskal okolo seba poriadne a sposobil aj znacne skody... ja ti pisem konkretne o sebe ze mne by to nevadilo ak by islo o zivot mojho dietata... ta hranica je jasne ze velmi tenka a je tazko povedat co je ok a co uz nie...
uprimne, ked idu brat krv mojej dcere tak na nej lezime 3 aby si sama neublizila kedze robi take divadlo ( teda teraz uz nastastie nie, ale este pred 2mi rokmi by bola schopna rozbit ambulanciu bez toho aby sa jej niekto co i len dotkol ...)

ze ten lekar je blbec - no , na tom sa zhodneme... ja som videla len ten uryvok co prezentuju vsade v mediach - prisiel mi ako maly pubertak co chce zaujat dievcence... sestricku aj tu redaktorku... tazko povedat ako ten rozhovor prebiehal, o com sa realne bavili, aka tam bola atmosfera - mne prisiel ze chce byt za frajera...

dai
18. okt 2017

@vejula dotrhala som sa bez nastrihu - nestihli zial nic☹ cely porod mi netrval dlhsie ako 40 minut☹

renimac
18. okt 2017

@extempore vtipný pán doktor. Sme obe asi zázrakom porodili.