icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

xxxkatka
19. okt 2017

@mandala77 pokial toto bude verejne forum, potial sa budem vyjadrobat. A hold aj na take debilne prispevky ako mas ty.

vevesh
19. okt 2017

@bruneta880 predist takemu stavu je vzdy mozne - na to su predsa zdravotnici skoleni, aby takymto situaciam hlavne predchadzali resp. Sa ich naucili zvladat bez fyzickeho nasilia!!! Ci si myslis, ze facka v zahranici je tiez dovolena "v krajnom pripade"? Nie je, a ani nebude , prava a dostojnost pacienta je na prvom mieste v zaobchadzanim s nim ... a vobec sa tu nikto nezamyslal nad tym, ze taakto facka moze mat uplne opacny efekt, ze este len vtedy rodicka prestane spolupracocat, lebo sa bude zaoberat tymto ponizenim a preco vlastne dostala....

kalkulacka111
19. okt 2017

@perzefona ako si dovoluješ rozoberat tu niekoho zdravotny stav?Ty a tvoji kolegovia zdravotnici rozoberate zdravotny stav pacienta mimo svojej pôsobnosti, mimo oddelenia nemocnice? Aj v tom tvojom prispevku vidno ako nadradene a hnusno pristupujete k pacientom vašim klientom. Porušuješ prava pacienta, ide o profesionalne zlyhanie zdravotnika. Mala by si nasledovat svojho kolegu , toto je jednoducho nepristupne.

gumimaci
19. okt 2017

@dai neviem, nezachytila som. Ale pride mi minimalne neeticke, ak sa lekar vyjadruje k zdr stavu konkretnej osoby na verejnom fore.

kalkulacka111
19. okt 2017

@gumimaci v pripevku piše dozvedela som sa od znamych. Takže namiesto sebareflexie a snahy o napravu teraz Mudr. Sa snažia očiernovat všetkymi možnymi spôsobmi autorku.

dai
19. okt 2017

@gumimaci tak vyjadruje sa kde kto ku kde komu... ak ta redaktorka spravila to co tvrdi ten lekar na tlacovke - ze prisla za nimi a povolenie si pytala na nieco uplne ine, tiez neukazala prave najetickejsie konanie, neverim nikomu kto je naozaj z lekarskej rodiny ze pride domov a cusi ako ryba, ze sa nerozpravaju historky z prace a pod. ... hlavne slovakom co vecne maju plne usta svojich prav - zasadne len na anonymnych forach ale o povinnostiach este nepoculi...ja som pocula vselico posledne 2 dni o tom lekarovi co ho vyhodili - nic negativne zatial - okrem 2och vypovedi tu typu kamoska povedala -
som tu hned oznacena za kamosku jeho cico len preto ze otvaram aj druhu stranu mince - ze on bol mozno v tom rozhovore oklamany - posledna info co mam je ze nevedel ze to bude pouzite a bavili sa s tym ze sa smiali a srandovali a slecna mu k vypovediam dost pomahala a nasledne vypoved uplne vytiahla z kontextu aby sa jej hodila k jej cielu - ak tu niekto uz robil rozhovor pre media tak vie ako sa kladu manipulativne otazky, zavadzajuce a pod. ...co napr. Je z pohladu novinarctiny totalne neeticke... to ze kazdy dokument ktory sa nerobi tajne vramci investigativy sa dava autorizovat prave kvoli moznej manipulacii asi tiez nemusim spominat - je tiez velmi neeticke natocit hodiny dokumentu a nasledne zostrihat s cielom vyvolat senzaciu a spravit si meno... a ako som pisala - pani otvorene o svojom porode pise sama a ze ma traumu tiez priznava ...

kalkulacka111
19. okt 2017

@kalkulacka111 malo tam byť :nepripustné

ada274
19. okt 2017

@moonlight1210 ved hej mohli by sme donekonecna takto diskutovat. Ale mohli mu jednu vypalit po tej nehode. Kua ale neurobili to ze? Preco asi...

Lebo sa bali ze ma vnutorne poranenie? Lebo vedeli, ze by bol dezorientovany este viac? Sorry priklady co hovoris vobec nesedia.

dai
19. okt 2017

@vcielka123456 pises ze si v us - tak si to tam uzi a daj potom vediet aky ucet si dostala a aku starostlivost😉 drzim palce

tom_i
19. okt 2017

No ja len k tej facke. Rodila som pred 20timi rokmi. Nebudem riešiť prostredie a tak. Sestričky robili čo mohli. Vždy prišli, spýtali sa či som OK. (rodila som od 21:30 do 15:30 nasledujúceho dňa). Vystriedalo sa x mamičiek, narodilo x detičiek. Ráno prišla jedna mladá mamička, a bolo vidno že sú z nej všetci namako, v pozore. Okolo nej celá prerpúť jak v americkom filme (otec, mam, manžel). Začal pôrod, mamička kričala, otca, manžela poslali preč, zostala pri nej mama, jediné čo bolo počuť jak doktorka stále kričí mamička tlačte, mamička spolupracujte, mamička teraz netlačte, a ona len kričala a kričala jak to bolí a bolí. Volali ďalšiu sestričku a baba vôbec nespolupracovala len jačala. Zrazu bolo fakt počuť jak jej doktorka pleskla. Ona len to čo bolo a doktorka a teraz tlačíme .... a pekne porodila. Potom keď sme sa rozprávali povedala, že sa hanbí jak pes, že si skoro decko zabila.

ada274
19. okt 2017

@perzefona
je jasne ze sa na autorku budu teraz vylievat vedra spiny. Vobec neverim, ze pocas tehotenstva fajcila marihuanu. Okydat ju to bude teraz primarny ciel. Spustila sa super negativna kampan a je jasne preco. Kopec zien presne zazilo nedostojnost tak ako je to ukazane vo filme, vratane mna. Film nespochybnuje odbornost lekarov (aspon myslim), treba ho vidiet cely.

dskjhfdlkdjhl
19. okt 2017

Ak by pani reziserka mala ciste svedomie, tak by nemala problem prist na tlacovku. Odmietla a napr. pre mna je toto dost podstatna informacia o nej, o jej serioznosti a o cistote jej umyslov😉

yoxinka
19. okt 2017

@dai
Nejdem obhajovať toho doktora, ale veľmi dobre viem, ako sa strihajú rozhovory pre médiá. Zopár som ich robila a keď som počula, čo sa použilo a ako to bolo nastrihané, mala som občas pocit, že som takto tú vec ani nepovedala ani nemyslela :D Takže ono, strih vie spraviť ozaj veľa.

fem
19. okt 2017

Tam je rozdiel v tom, ze oni zachranuju nieco, co sami sposobuju, to je na tom ten paradox. Zachrana zivota ocenujeme vsetci, aj tu zachranu pri porode. Ja som vdacna za vsetky zachrany zivota kazdeho cloveka. Ale otazka je preco, sa rodicka a dieta do takejto situacie dostala? Co oni zachranuju? Napichana medikamentami v neprirodzenej polohe, v ktorej nevytlaci dieta ani srnka, ani medved? Zvrhle je na tom to, ze este aj cloveka ponizuju, aky je neschopny, ak to nedokaze, ked mu oslabia prirodzene funkcie porodu, nespravne vedenym porodom.

vepiku
19. okt 2017

@tom_i RODIACA ZENA NEMA CO SPOLUPRCOVAT NA POVEL S LEKARMI PRI TLACENI, a toto je ta chyba systemu, zasahuje sa do porodneho procesu a urobi to viac skody nez osohu aj rodicke aj dietatu, viac traumy a bolesti, MYSLITE ZE ZENY SU PRI PORODE NASVAL HISTERICKE? NASCHVAL NESPOLURPACUJU NEZVALDAJU? NEZVLADAJU TO PRETO, LEBO NEMAJU RESPEKT A OPORU, zial!!!!!

dai
19. okt 2017

@yoxinka moj muz robi pre medua casto rozhovory a teda ked zacinal tak si pamatam ako doma casto nadaval ked si precital v akom kontexte boli jeho slova pouzite - uplne opacne ako boli myslene a ten novinar jasne vedel ako boli myslene kedze s nim hovoril aj hodinu - do medii si ale vytiahol 3 nesuvisle vety a zostrihal tak aby sa to jemu hodilo... teraz si dava nenormalny pozor 1. Na cloveka ktoremu info dava 2. Slova ktore voli 3. Dava si clanky autorizovat pokial vyjdu - aj ked toto zial velakrat nie je mozne kvoli casu☹

fem
19. okt 2017

Osobne ocenujem, ze ten lekar bol uprimny. Aspon vidime, aky velky je ten problem toho uzavreteho sveta. To konanie nie je primerane, ale verim, ze cela situacia mohla byt vyšpanovana, ze tam ina moznost fakt nemusela byt. Uz len, ked si vezmem, ako oni spanuju to ponizovanie, aj to moze zasiahnut do vedenia porodu. Ta zena sa fakt citi neschopno, tak ani nedokaze porodit. Na to su vyskumy , co sa deje v mozgu. Dostojnost suvisi so zdravim a zivotom a to neskutocne . Tu sa bavime nie o zachrane sekunde zivota (tych vzacnych par sekund, cas kedy ubehla facka), ale o neskutocne dlhom obdobi utrpenia pre zenu a este v tom obdobi dostane minimalnu podporu, skor vysmech, ironicke poznamky, pripadne ignorovanie zakladnej ludskosti, socialnej komunikacie. Nehovoriac , ze sa zneuziva jej bezbranna situacia, kedy ona sama ma velku zodpovednost, este za iny zivot. Ak by aj po tom prebrati fackou sa k nej spravali slusne a dostojne. Tak, aby bolo vsetko uplne inak. Vtedy by tam ta dostojnost bola obnovena a to je obrovsky rozdiel pre dalsi zivot aj pre zdravie a vznik ochoreni. Tam je rodziel nedostojnost španovanie situacie, kumulacie, facka urcite bez upozornenia, a potom opat ponizovanie, zasivania s ironickymi poznamkami (pasivna agresivita atd.)... To je len priklad, moze to byt totalne viac. Existuju neskutocne pribehy zien, opisy tisicich vyjadreni, ktore si zeny vypoculi na svoju adresu , všakovakych nepredstaviteelnych ponizeni, coho su schopni v takej bezbrannej situacii ludia, ako sa spravali, co robili. To je spolocensky chore. Ako z kniziek o pracovnych taborach. Tu je ten problem.

mafifka
19. okt 2017

Tak, či onak, "dokument" je na svete a sa bude vysielať aj mimo Slovenska. Otázka je, prečo si slovenská nátura opäť potrebuje kydať do vlastného hniezda.

dai
19. okt 2017

@mafifka lebo ona robila komercny dokument🙂 cize neide len o nejaku jej osobnu pomstu, v poslednom rade mozno o ukazanie reality z jej pohladu, ale aj o jej meno, ktore si tym chce spravit🙂 ona to nerobila ako charitu predsa😉

sivypegas
19. okt 2017

@janinamojka tam je hl viacej personalu,viacej pomocok,viacej vsetkeho,robila som aj v sk zdravotnictve a aj v tom rakuskom,vedomosti su rovnake a by som povedala ze na sk su sikovnejsie sestry a lekari,len nemaju cas sa tak hrajkat s pacientmi,ked maju vela roboty,v at je viacej personalu,lekari na vizitach maju dostatok casu na nekonecne otazky.

montemotherone
19. okt 2017

@sisaka ajajaaj, tak to o tej eutanázii si písať nemala...🤐

yoxinka
19. okt 2017

@fem
Včera som si pozrela 5 zrození, myslím, že toto bude to isté, len po slovensky. Zažila som 2 porody, jeden na kramároch, druhý v kochu. Fakty: na kramároch so mnou lekárka VOBEC nekomunikovala ani sa na mňa nepozrela, myslím do očí, celý porod, bola som v miestnosti vysvietenej ako javisko, vycapená, nikomu nevadilo, že tam ležím nahá, všetci okolo mňa chodili a nič, manžel stepoval na chodbe, kým nebol ten správny moment a oni neuznali za vhodné ho zavolať, pichali mi kadečo bez pýtania s tým, že teraz pichneme toto toto, ja som bola unavená, vystrašená nemala som šajn, čo sa deje, bála som sa, nechala si pichnúť epi, porod sa zastavil a celé to skončilo tlačením na brucho, veľkým roztrhnutím, k akútnemu cisárskemu chýbalo tak 5 minút. Na druhej strane, zachránila ma PA, ktorá tam bola, pár sestričiek sa ozaj snažilo a anesteziológička bola úžasná. Predstavila sa mi, všetko komunikovala a keď zrazu všetci zmizli a ja som tam ostala sama, keď sa vrátili vysvetlila mi, že museli odísť a akútnemu cisárskemu a osprsvedlnila sa mi. Takže súhlasím, že často sa zachraňuje to, čo oni prístupom a podmienkami okolo dobabrú. V Kochu bol okrem vstupného vyšetrenia so mnoz muž, mohla som si robiť čo som chcela, skákať na lopte, byť v sprche, povedala som na začiatku, že pokiaľ to mebude nutné, nechcem žiadne lieky, lekárka to akceptovala. 2 hodiny som chodila hore dole na asi 4m úseku. Hovorila som PA, že som veľmi unavená, ona že nech si ľahnem na chvíľu ja som jej aj mužovi stále vravela, že mám pocit, ž keď si ľahnem, zastaví sa to, mne to telo nechcelo dovoliť, tak ma pomohla mužovi zase doterigať do sprchy, že sa mi tam viac uľaví od bolesti, rodila som vo veľmi sporo osvetlenej miestnosti, UZAVRETEJ!!! Cítila som sa tam veľmi dobre a bezpečne. Porodila som bez Epi, na 1kontrakciu a 1 zatlačenie. Po prvom porode depresia po druhom euforia, lebo ja som to dokázala. Takže veľmi dobre si uvedomujem negatíva a pozitíva slovenského porodníctva. Ale vybrať výpovede 3 žien, nechať ich veľmi negatívne hovoriť v priestoroch ani nie nemocnice, ale nejakej ošarpanej školy, nech je podčiarknutá tá beznádej a toto ukazovať svetu, že je u nás štandard ... Neviem, či toto je úplne správna cesta.

fem
19. okt 2017

@yoxinka ina cesta nie je, musi sa to ukazovat, Kazdy sudny clovek to nemoze brat cierno-bielo, ak je clovek normalny, psychicky a emocionalne dospely, tak vie,ze sam urobil chybu v zivote tiez atd. Ale ano malo by sa to ukazovat. Sme v urcitom obdobi humanity, ze tomu lekarovi nikto neublizi, chapes, osobne verim, ze si najde pracu, a ze ho to pozitivne zmeni. Nemyslim si , ze je uplne zly, lebo vela veci nas uci fungovat v "uzavretom svete" a ten uzavrety svet nemocnice ma tam svoje pravidla, svoju logiku fungovania. A ludia, aby tam fungovali, aj lekari, tak sa musia do urcitej miery prisposobit, niekedy potlacit. Neznamena, ze je to spravne, a ze to inak neide. Problem je, ze ten ich uzavrety svet s vlastnou logikou je nanajvys zvlastny a socialne patologicky. Nebezpecny. To nie je davno o autorke, ani o tych lekaroch ako o osobnostiach, ale o stave. Kazdy zdravy emocionalne clovek dokaze najst sucit k obidvom stranam. Ale zmenu treba, ukazavat veci treba, pravdu ukazat treba. Lebo by sme este teraz zili v spolocnsoti, kde sa ludia na ulici popravovali. A ten kto to zmenil, nikdy nebolo vacsina, ale par odvaznych jednotlivcov, ktorych praca nie je absolutne o nich a nikdy nebude. A tak sa nasledne zmenilo spolocenske myslenie a prax.

fem
19. okt 2017

K tymto veciam preto treba byt pozorny, je dobre , ze sa o tom diskutuje, bude sa to menit. Ked poznate knizku o banalite zla, kde sa popisuje, coho dokazu byt "normalni ludia" schopni, pod vplyvom choreho systemu napr. v taboroch smrti. Urcity system zije svoj zivot akoby sam, v nemocniciach. Ti ludia beru , niektore veci ako normalne, co clovek zvonku len zira. Verte tomu, zeby ten isty clovek bol niekde inde, v inom systeme, kona uplne inak. Treba zmenit tento system - chobotnicu, pohlcuje aj samotne osobnosti, vsetkych bez rozdielu. A podla skusenosti, ktorymi ludstvo preslo, a nie malym utrpenim. Je fakt dolezite, aby sme tieto veci uz nepripustali mlcky, uz aj s uctou k ludom, ktori tu boli pred nami. A ktori po nas budu. Nie sme tu len sami za seba.

bruneta880
19. okt 2017

@vevesh nesúhlasím určite nie vždy sa dá predísť hysterickému stavu.A ani s tým že " ešte len vtedy prestane spolupracovať "
Čože?
Veď niekto buď spolupracuje alebo nespolupracuje.Dá sa nespolupracovať a EŠTE viac nespolupracovať?
Pri pôrode je len jedna vec na ktorej treba spolupracovať a to na tlačení ak žena netlačí len vrieska, tak po facke čo bude tlačiť ešte menej ak netlačí vôbec?
A ak teda právo na dôstojnosť nech sa "dôstojne" správa aj rodička.
A čo je podľa teba teda lepšie ak príde k ohrozeniu dieťaťa?Facka alebo to že ho bude musieť vytiahnuť zvonom?
Pre mňa teda facka, lebo si myslím, som o tom presvedčená že lekár ktorý tú facku žene dá, má oveľa väčší záujem na zdravý dieťaťa aj jej samej.Ako ten ktorý to má v paži.
Uspite ju, podajte mi zvon....
To je veľmi dôstojné, škoda len že nebezpečné pre dieťa, ale to len taká banalita.
Veď pri pôrode ide hlavne o dôstojné správanie sa k rodičke (netvrdím že nejde, všimni si slovo hlavne).

libawet
19. okt 2017

@sisaka ja len k tomu, prečo sa pozerajú počas vizít žene, rodičke medzi nohy - je to kvôli nástrihu, ktorý sa robí počas pôrodu a či sa potom tá zašitá rana hojí, ako sa hojí a či nehnisá, Ty si asi nástrih nemala, teda podľa toho, čo popisuješ. Neviem, či teraz takéto vizity ešte sú, jedna pani tu písala, že rodila v TT a že bol účastný len lekár a sestra, takže asi už nechodia všetci ako kedysi. Za mňa chodili aj 5-6 spolu, každé ráno a kontrolovali nielen tam dolu, ale aj prsia, či sú už naliate, takže...neviem, mala som v tej dobe 22, a bola som rada, že som rada, neriešila som, či je to správne, brala som to tak, sú to lekári a ja pacient, a poviem aj, že mi to bolo fuk, či sa pozerajú alebo nie, nebrala som to ako poníženie. U gynekológa tiež musíš nohy roztiahnuť, a čo ? Neviem, je to síce nepríjemné, ale sme ženy a zasa, idem tam raz za rok, tak vydržím, nie ?

erinne
19. okt 2017

@extempore pozri, ja som nikde netvrdila, ze sa to neda. Ale nie je to zrovna idealne. Aj o jednej nohe sa da pohybovat, hadam si preto nejdeme vsetci dat odrezat nohu. Ci?

yoxinka
19. okt 2017

@libawet
Rodila som 2012 na Kramároch a keď bola veľká vizita, ležali sme na posteliach s roztiahnutými nohami a dovalili sa tak 20 ľudí. Tiež mi to prišlo vtedy, že čo už, ale NAČO??!!, keď pred tým boli 2 doktori a skontrolovali to. Prečo sme nemohli ležať v tej posteli normálne prikryté, prípadne, keby si ten primár alebo nikto doležitý chce niečo osobne skontrolovať, tak pošlem zástup von a kuknem tej žene to šitie alebo čo by bolo treba. Je to chvíľka a dá sa to spraviť aj všetkým tým medikom, sestám, sanitárkam a neviem kto všetko tam bol za chrbtom. Nestojí to absolútne nič. A presne takto som to zažila v 2016 v Kochu. Pri tých veľkých vizitách sme boli prikryté a primára tam rovno informovala lekárka o stave, pred tým to prišli lekár a sestra skontrolovať. A keď si ma chcela lekárka osobne skontrolovať, proste počkala, kým všetci tí ľudia opustili miestnosť a poprosila ma, či sa može pozrieť.

yoxinka
19. okt 2017

@libawet
A ďalšia vec, medici, ok, musia sa učiť a keď rodím vo fakultnej, treba s nimi rátať. Nemala by som žiadny problém, keby ta mnoz príde lekár a poprosí ma, či može byť pri mojom porode 5 medikov. Ani s tým, keby je moj porod nejako medicínsky zaujímavy a výnimočný, že príde lekár a poprosí ma, či može medik pozrieť, prípadne si niečo “ošahať”. Len ta elemnetárna slušnosť je v našich nemocniciach na úrovni utópie.

libawet
19. okt 2017

@yoxinka tak oni si len odškrtnú svoju úlohu a účasť na vizite ( KPI mám splnené, budú odmeny 🙂 ), tak mi to pripadá, keď ich tam toľko parazituje, myslím, že im nejde o to, aby čumeli, čo tam tá žena má, to každý z nich predsa vie a za tie roky im to už ide skôr na nervy. No, určite by sa toto malo zmeniť, stačí tam v pohode jeden lekár a sestra, lenže - čo by robili tí ostatní? Mne inak celkovo vadí, čo sa z pôrodov rokmi stalo. Nejde ani tak o biznis, kt. si podaktorí lekári z toho urobili, ako o to, akého strašiaka z pôrodu urobil internet a médiá, to mi vadí neskutočne! Pri tom je to najzákladnejšia, prirodzená úloha ženy ako takej.