Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
@dai nie vsade bohuzial. Je super, ze na antolskej to ide. ;) viac takych nemocnic.
@dai @myjusiatko....tak už teda sa to zmenilo, pred 22 rokmi to možné nebolo, len na kojenie. Možno sa raz teda dočkáme aj iných, pozitívnych zmien v našom pôrodníctve, len teda už to snáď nebude trvať 20 rokov 🙂
@dai mas uplnu pravdu. Ja sice nie som v oblasti gynekologie, ale mam mnoho pacientov, co robia v zahranici a chodia si sem riesit zdravotne problemy. Cakacie doby na mnohe vysetrenia su ovela dlhsie ako u nas. A ked sa aj dostanu, platia tolko, ze si to nasi ani nevedia predstavit. Kazdy vidi len pekne priestory, ale kvalitu zdavotnej starostlivosti malokto.
@libawet ja by som bola rada keby bola moznost dobrovolnosti.. ved to babenko stale len spika vecsinou moj druhorodeny bol nenarocny aj sprchu som si dala aj som knihu docitala jednu co som mala rozcitanu ezte v porodnici .. ved navarene som mala a vymenit tu plienocku a nakojit na poziadanie a nie na hodinu bolo pre mna radost aj som sa vyspala dosyta takze ako ja som v porodnici oddychla dost ale porod som mala lahky a rychli cistila som sa po nom dobre po prvom porode ktovie ako by som vnimala ten prvi den aj ked som za neho bojovala ako by som to zvladala neviem ale zase v tej porodnici je aj vela tej pomoci co sa dietatka netyka napriklad n a izbe kupelna aj vc (-teda vdla hned nie ako v izbe :D... teda aspon v cadci) a to navarene + nemusis sa starat o manzela ani o ostatne deti co mas doma takze za mna oddych poriadni aj ked uznavam ze byt tak po cisarskom v nejakom zlom stave asi by som bola tu pomoc privitala...neviem nezazila som a dufam ze ani taky zly stav nezazijem.. ale mat tu moznost je na druhej strane fain viem z ev Cadci ta moznost je len s tym ze teda koli tomu potrebujes do porodnice 2 krat viac veeci na prebalovanie lebo odovzdavas dost vela sestram a ak nakoniec prebalujes sama tak musis aj pre seba ma dost plienociek... ale tak beriem to ako ze som ich podporila trochu 🙂
@nastasyk chichi to ako by si opisovala moj porod v cadci az teda na tie podmienky .. fitlopta sprcha sukromie to vsetko bolo aj dva krat klistir v sprche :D.. nasstastie si nic nepametam z toho len to ze bol dva krat lebo som tam dosla uz rodiaca ale som sa tak pomali otvarala ze som tam skysla 2 dni a furt mi pichali nejake mirne vyvolavacky... a tak... ale tak pasy som asi mala menej ale mne sa to zdalo dost castoa potom tesne pred porodom a pocas uz skoro stale .. zabudnut na mna nezabudli ale pripominat som sa musela ze tam som lebo ked si tam 2 dni tak uz ako si myslia ako ze co tam este robis... tlacili mi na brucho ze som mala pocit ze mi primar zlomil rebra este 3 mesiace nesmierne bolesti rebier ze som sa ledva hybala.... tiez som necitila tlak a bolo ich tam snad 7 pri porode a nik ma nevedel usmernit kedy mam tlacit... ale nakoniec teda vsetko dobre dopadlo a mozno vdaka tomu ze mi dietko chvilku nechali aj hned po vytlaceni ale len par sekund (druheho mi nechali dlhsie mozno 2 minuty) tak mi maleho kedze tam bol muz doniesli potom a nechali aj vyse hodiny pri nas samich v tej izbycke tak to bolo krasne takze zaholilo vsetky moje zle pocity z prveho porodu... oproti druhemu porodu ten bol zase fain ako som si predstavovala aj ked nebol na tej sukromnej izbe (nebolo ani kedy teda trval 4 minuty od prichodu na porodnicu) ale tym ze tam nebol mm tak som potom 2 hodiny smutne kukala na hodinky uplne sama tak to bolo neskutocne prazdno hlavne ked som bola 100 krat viac fit po tomto porode....
s tym ze toto su asi najhorsie veci co pisete ze vysetrenie aklistir na koze otvorene dvere a ludia hore dole chodiaci no pre mna uf huste... horsi uz bol asi len ten porodnik co so mnou hrubo rozpraval ze som mala dve hodiny depresiu prvy den co som bola na tom oddeleni tusim sa vola pre rizikovych ale neviem... nastastie ja som tam den prespala a vysetrovali ma az vecer a v noci lebo tam na tom oddeleni maju tu vysetrovnu dost podobnu ako pisete len koza nie je otocena do dveri ale do boku ale tiez take ze stale otvorene dvere ... ale v noci tam nastastie az tak vela ludi nebolo zo dve mamicky...

❤
@myjusiatko ja som to s tymi endorfinmi mala rovnako rebra pomali zlamane bolest nenormalna aj ked nieco od bolesti mi davali ale moc to neucinkovalo .. 2 dni som tam rodila a z toho som spala asi tak 6 hodin den predtym takze tiez vyse 30 h bez spanku ale som mala baterky po tych hormonoch aj mm mi vravel ze nachapal ako som po tom porode fungovala ze cumel.. doam to potom bolo ovela horsie tie hormony z porodu uz asi boli prec ale bolest ostala s tym ze uz mi nik nenavaril neupratal...
@yoxinka ešte predsa k tomu článku od lekára, pediatra Visolajského : trochu ma v ňom zamrzelo, že hádže všetky ženy do jedného mechu, nie všetky na náš systém nadávajú, skôr ho vidia z oboch strán, aj z tej negatívnej, no aj z tej pozitívnej, čo je práve tá realita a ten objektívny pohľad na vec. Škoda, že si ten pán nečíta aj naše názory tu, pretože naozaj vychádzajú z ľudu, je tu práve tá všehochuť a dá sa z toho niečo zobrať. Hodíme mu link? A spojme sily s lekármi, no nebolo by to zlé.
@xxxkatka Myslim, ze islo skor o to, ze kazda zena, kt. pride rodit do nemocnice, tak by mala dostat urcity standard, bez toho aby musela mat zazmluvneneho lekara. Ano tie co chcu nadstandard, v podobe konkretnej osoby, nech si platia. Ale urcita ucta, oboznamenie s ukonmi, kt. ti budu robit (nakoniec sa podpisuje suhlas, nema to byt len formalita), slusnost a empatiu by mal mat kazdy lekar.
@stella333 tocime sa dokoliecka... slusnost a empatiu by mal mat kazdy clovek - dufam ze na tomto sa zhodneme - bez toho aby sme si priplacali zato... ma to kazdy? kazda zo zien tu v tejto diskusiu co tu empatiu pozadovala/ pozaduje v nej bola slusna a empaticka? ci na zaklade coho to ma mat podla teba len lekar a ostatni ludia/ zamestnanci uz nemusia?:-/ ked prides na urad, predstavia sa ti, su k tebe mili? ked prides na policiu to iste? ked prides do obchodu tiez?
nemali by sme toto pozadovat od kazdeho cloveka?
@dai Slusnost by mala byt standardom vsade, obojstranna. Ale asi sa zhodneme, ze kazda z tych situacii ma inu vaznost. V obchode nebudes mat vacsi strach z nakupu ani stres preto, ze predavacka len tak bez pozdravu nablokuje a zahlasi 5,50... (napr. predavacky zdravim prva ja, neocakavam od nich poklonkovanie za to, ze som zakaznik).
Ale porod je taky jedinecny a specificky pre kazdu zenu, ze tu slusnost a vludne, alebo staci normalne, spravanie, mozu vyrazne prispiet k zlepseniu psychickeho prezivania porodu - s tym mozno aj menej hystercenia ci stresu, ake ukony sa idu diat (fyzicke prezivanie ci prah bolesti, samozrejme, neovplyvnia...).
A s pacientkami menej stresovanymi=mozno aj lepsie spolupracujucimi a uctivejsimi k praci zdrav.personalu, budu mat prijemnejsie skusenosti a pristup aj samotni zdrav.pracovnici... mozno taka zacyklenost...
@bmuller mozno hej... ja ale teda nepokladam lekarov za nejakych specialnych ludi - su to taky isti ludia ako my ostatni... robia svoju pracu - mnohokrat omnoho hodin vkuse dlhsie ako my, pod vacsim stresom etc. ...
ja som za slusnost a ocakavam ju aj - ale teda ocakavam ju od kazdeho - od teba rovnako ako od lekara... a nevidim dovod neocakavat ju , detto nebyt slusna ked to od ostatnych vyzadujem... cize moja rada je zacat opat od seba - je jedno ci som upratovacka alebo prezidentka...
a na zaver uz len taka zaujimavost pre mna - ked mame debaty o platoch a vaznosti zamestnani tak tu pravidelne dostavam vytku ked napisem ze praca lekara, ci ucitela je predsalen trosku o inom ako praca napr. tej upratovacky ci predavacky a mala by byt inak aj ohodnotena - diametralne inak z mojho pohladu... a zrazu tu v tejto teme to je ok to tvrdit 🙂 zrazu to je ina situacia, ina vaznost, ina dolezitost... tak ako to teda je🙂 ci ako nam to prave vyhovuje?🙂
@dai mas uplnu pravdu, slusnost si zasluzi kazdy a mal by ju prejavit kazdy. ja lekarov ci sestry tiez nepokladam za nadrasu, ale zaroven velmi obdivujem ich pracu a nezavidim im ani cent vyplaty (prave naopak, take nemocnicne sestry su podla mna fakt nedocenene vzhladom k narocnosti a zodpovednosti tej roboty).
ale teda ked ma tolko zien zle skusenosti vramci svojo porodu s pristupom typu - dnes tu rodi x-ty kus, nech to mame cim skor za sebou, alebo len si to pekne odtrpte, moja zlata, nebudeme vas tu cicikat - no tak asi to naznacuje, ze niekde a nejak casto su nedostatky 😕 a asi to nebude precitlivenostou vsetkych tych pacientok...ci?
ziadny pobyt v nemocnici iste nie je pre srandu, ale porod je proste fakt nieco, od coho nevie ziadna zena, co ocakavat, ci sa to neskomplikuje, ci bude v poriadku ona a dieta... takze ludsky pristup personalu je viac ako ziaduci. a nie je taky narocny, keby dotycny personal videl na tom mieste seba, svoju sestru ci dceru 😉
@bmuller precitaj si ten clanok od toho lekara - presne tam mas dovody preco zial naozaj ti lekari to vnimaju ako xty kus... ono lahko sa ti mojka, hladka a je mily ked mas na starosti 2-3 porody za den... ked ich mas ale 15-20 a robis 15-20 hodin vkuse tak to zial asi je uz nad ludske sily pre normalneho cloveka... verim ze su taki ktori aj napriek tomu mili su... ale vela ich zial nebude...
cize ano, mozme sa rozculovat ze lekari su arogantni a hnusni a nadavat im a dozadovat sa... podla mna ale pokial sa nevyriesi financovane zdravotnictva, rozkradanie, neznizi pocet sluzieb lekarov, nenavysi pocet sestier a lekarov na porodniciach, neopravia priestory... tazko mozme pozadovat 2 postele na 1 izbu s toaletov, 1 lekara na porod od zaciatku do konca a pod. pokial toto nespravime...
@bmuller budem ta citovat - asi inu vaznost ma administrativa u ucitelov kde ide len o znamky ako u lekarov kde ide o zivoty🙂 a ver ze lekarov to rozculuje nenormalne ( bola som na testoch minuly tyzden a sestricka nenormalne nadavala, kedze systemy nie su prepojene a pokial mi mohla vziat krv musela asi 10 minut vyplnat nejake tabulky☹ samozrejme ze cakaren plna nadavajucich mamiciek☹ )
@dai ano, ano, ano... to vidime asi vsetci, ktori chceme veci vidiet objektivne.. a pokial to nespraviME?... no zial, my to asi nevyriesime ☹ a zase mozeme nadavat na stat - a nechcem byt nejaka politizujuca, ale kto iny to moze riesit a naozaj to ma v rukach nez len stat - kto iny spravuje a prerozdeluje financie? hej, treba aj spartany aj elektronicke systemy na podavanie neviemcoho pre podnikatelov. akurat sa mi zda, ze zdravotnictvo je napriek proklamacii "socialnosti" a prace pre ludi na chvoste priorit (tejto ci kazdej?) vlady ☹😠 ved ludia to nejak preziju ☹ a vrchnosti taku "plebejsku" starostlivost nikdy nezaziju, takze snaha riesit to je z ich strany iste enormna 😀...
slusnost da nakazat nikomu neda - ale vytvorit slusne podmienky ano. lenze to by kompetentni museli robit aj nieco ine ako viest pekne reci...
@xxxkatka nebolovto povedane a usmevom,presne viem,ako to myslel,mne to v tej chvili bolo jedno,aj tak ma nerodil on,isiel len okolo,a
šplechol toto do eteru ked som mala prave kontrakciu,a podotykam ze som nekricala nic. Okrem velkych kontrakcii som mala aj velmi vysoky tlak,takze tam okolo mna vsetci pobehovali a, musel to byt velmi rychli pôrod,takze nemyslim si ze by to bolo na odlahcenie situácií,kedze boli vyplaseny z toho mojho tlaku.Ako vravim,nejako som ho neriesila,len by si to podla mna nemal dovolit. Rodil uz niekedy? Nie. Tak sa nevie vžiť do toho,co žena preživa.Ja aj napriek komplikaciam tvrdim že ,,moj,, porod bol malina,myslela som si ze to bude horsie,ale isla by som do toho znova,vobec to nebolo take zle.A určite pojdem rodiť opäť do tejto nemocnice,ja som bola celkom spokojna.😉
@aristka Ja s tebou uplne suhlasim, len prave, ked zeny budu vyjadrovat svoju nespokojnost, potom sa budu hladat priciny a moze prist k zlepseniu, napr. aj k tomu zvyzeniu porodnych asistentiek. Ked sa budeme tvarit, ze vsetko je ok, lepsie to nebude, skor moze byt este horsie.
@stella333 asi je to logicke - clovek je vtedy dost precitlively na kazdu blbost co by ho normalne nerozhodila ... ja som 27tt a moja dcera sa mi smeje co vsetko ma dokaze rozplakat - pritom si mozgom plne uvedomujem iracionalitu toho placu len to neviem ovladat aktualne... ale teda ja som ten typ co si veci racionalizuje - pracujem, mam dalsie deti - nemozem si dovolit byt emocionalna troska🙂 pri prvom som ale asi bola a vsetko vratane emocii islo naplno🙂
A teda napr. Ja ako pacient vdakabohu zatial okrem porodnice ani iny zazitok nemam ( a dufam ze to tak dlho este zostane )
@stella333 este k tomu tvojmu prispevku pre aristku...tu ja vidim ten problem qj tejto diskusie... ze zeny sa realne nevyjadruju - v anonymite spoza pocitaca su vsetky silne ale realne skutek utek - ved to najmenej co mozem spravit je ozvat sa ked sa krivda deje a nie aj ako tato limova dat sa na kriziacku vypravu 10 rokov po a medlit si ruky za kazdeho vyhodeneho lekara ( super, zas o 1neho menej, cize na ostatnych bude viac rodiciek...- ale ju to nezaujima ved ona v sr rodit nechcela ani uz nebude...)
Takze suhlasim s tebou - ozyvajme sa - ale cielene a konkretne v danom case a priestore - ak toho nie sme schopne vtedy tak nasledne s pomocou rodiny, pravnika, organizacii, medii... moznosti je milion... a hlavne skusme targetovat hlavny problem a nie ze zly doktor lebo na mna nemal dost casu - co takto sa spytat - ako to ze ten doktor nemal na mna dost casu? Podme to riesit!
@dai úplný súhlas...ale - ľudia sa boja povedať konkr. lekárovi, ktorý ich práve ošetruje, lieči, rodí....že je niečo zle a že niečo sa mu nepáči, lebo má strach, že ten lekár sa mu potom pomstí alebo urobí ešte horšie. To je ako s tým čašníkom, povieš mu, že máš muchu v polievke, nech Ti ju vymení, on vymení, no pred tým do nej napľuje. A toto je myslím ten dôvod, prečo u konkr. lekárov mlčíme - x príkladov by sa dalo povedať len na všeobecných lekárov, to je už úplný horor, v čakárni svorne nadávame, len čo sestrička otvorí dvere, už sme ako " míliusovia " , takže tak - aj v tomto by musela byť jednota, že všetci spolu, nie jeden, lebo ten sa ozve za všetkých a zlízne si to...za všetkých,a tí mu ešte povedia - no načo si si hubu otváral ?! A toto je ale dlhodobý problém na SR alebo aj v ČR, a nie len v zdravotníctve, je to všade. Tiež som za riešenie a chcem to zmeniť.
@libawet hm... ono to podla mna niekde zacina aj konci tym vybudovanim si vztahu aj s tym lekarom napr. - staci aby ludia boli trosku viac asertivni - uprimne , ja fakt nemam problem povedat lekarovi co ma prave osetruje ze som dlho cakala, spytat sa ho dovod, ci mu to nevadi etc. ... ale teda ja sa ozyvam aj v tej restauracii - moja dcera sa mi uz smeje zato- staci ked vidi urcity typ usmevu na mojej tvary tak uz vie ze idem byt velmi mila ale zaroven velmi asertivna😀 a teda moja skusenost je ze nasledne aj ta sestricka, aj lekar, aj ciasnik su omnoho milsi - jedlo casto nemam na ucte a je vymene, ci mi je ponuknuta ina nahrada... sestricka aj lekar sa ospravedlnia a pod. ... ved predsa ked chodim 10 rokov k pediatricke ci gynekolovi tak s nim sem tam prehodim aj slovo, mne sa nestalo ze by som musela povedat svoje meno sestricke po tolkych rokoch, vidi ma v cakarni a moju kartu ma uz pripravenu, s tym ze sa popyta na deti, pracu etc. ... ja toto co popisujes - ze sa bojja ozvat poznam od mojej babky - proste v tej dobe bol lekar pan a ona bola len chudiatko manualne pracujuca zienka... ale ta doba je uz davno prec predsa☹
@dai no ja som radšej ticho, lebo keď vidím tú jeho tvár ( všeobecného lekára ), že koľko on toho má, tých chorých a ešte ja mu pridám, že som dlho čakala, ja neviem, no áno, je to moja chyba, lenže môže mi povedať, veď choďte k inému, ale k akému? Všade je to rovnaké u nás na poliklinike v TT. OK, môžem si platiť súkromného lekára, napr. z PRO CARE za 200 €/ročne ( kde budem mať aj gyndoša, zubára ), lenže potom nech mi nestŕhajú zdravotné poistenie ešte aj z platu, to je totiž akoby som si platila 2x, a to ma teda štve. ( áno, ten čašník bol len príklad, keby sa mi toto stalo v reštike, ticho nie som, jasné a už by som tam nikdy viac nešla, lebo v tomto je iná konkurencia a vybrať sa už dá, takže si to myslím ani nedovolia )

@libawet ako sme si tu uz pisali. Podarilo sa mi porodit prirodzene, bez umelych hormonov a nespala som 30hodin v dobe porodu. Ten naval hormonov ma nadopoval tak, ze som nemohla spat ani dalsiu noc a len kukala na malu.
Ano, moznost dat miminko sestram, ked je mamka unavena nech si kludne je. Ale nema to byt tak, ze ked nechces, tak ti dieta beru a musis si o VLASTNE! dieta chodit niekam prosit a vyklepkavat.