icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

libawet
27. okt 2017

@malasandrika to nie sú moje výkriky do tmy, moja, to napísal pán Visolajsky, lekár, pediater, keby si si prečítala, zaujímala sa , tak by si tu nedrístala, pretože on má na to objektívny, zdravý názor, nie je ani na tej a ani na opačnej strane.
@zuzidlom....na jednej strane sa lekárov nezastávam - tam, kde mám osobnú skúsenosť, na druhej áno - pretože to neviem posúdiť. Ty vieš ako to presne s tými lekármi, čo spomínaš, bolo? Bola si očitým svedkom? Ak nie, tak tiež nevieš nič. Pravda je vždy niekde uprostred.

zuzidlom
27. okt 2017

@libawet nemusis verit. A bodaj by si mala pravdu. Boze ako by to pomohlo rodinnemu rozpoctu. Ked uz poistovna za pacientov nad limit neplati, aspon farmafirmy by to mohli pokryt. To by bolo pekne.

willino1
27. okt 2017

@libawet pracovné preventívky nie sú to čo klasické preventívky... pracovné sa robia len na riziká plynúce z pracovného zaradenia... keď už tak choď aspoň darovať krv, tak sa z krvi robia testy aj prísnejšie aj nad rámec preventívky... ak lekár niečo od farma firmy má tak to musí zdaniť (veríš či neveríš to už je len na tebe 🙂 ) farma firma by mohla takto lekára "uplatiť" len z "čiernych" peňazí a to teda silne pochybujem... nie sú to totiž malí živnostníci kde sa kadečo stratí a toleruje sa to... sú to obrovské firmy a čím väčšia firma, tým jej daniari a ostatné úrady viac dýchajú na chrbát (neplatí to pre firmy vo vlastníctve štátu 🙂 ) ver mi vlastná skúsenosť... pracujem vo veľkej firme (nie je farma firma) na ekonomickom oddelení a tá firma sa vypracovala z malej firmy... ver tomu nedovolí si ani prešľapy voči zamestnancom a ani voči štátu... zamestnancom je už priveľa a nie sú to len loajálni známi ako v maličkej firme a nikdy firma nevie či by ju niekto nebonzol za nedovolené nadčasy, porušenie podmienok pri práci atď a tobôž aby firma mala nejaký "čierny" príjem na platenie "čiernych" výdavkov... také veci robia len firmy čo si to môžu dovoliť (váhostav a spol...) čiže napojené na štátne "podsvetie" a skôr či neskôr ich to dobehne... inak detto platí aj v štátnych nemocniciach... nijaká súkromná firma si nemôže dovoliť zamestnancovi prikázať 24 hod. službu alebo nebodaj 48 hod. službu ale štátna nemocnica áno... ale súkromná to musí zvládnuť aj bez tejto možnosti 🙂

malasandrika
27. okt 2017

@libawet tú ,,moju" si nabudúce odpusť.
Po prečítaní absolútne nerozumiem - veď v poriadku, že on vidí stav zdravotníctva a odsúdi Holanovo vyjadrenie, to spraví každý normálny človek. Ale z môjho pohľadu - ten politik ktorý vytuneloval nemocnicu nestojí pri mne pri pôrode, a nevreští, aby som tlačila, je to lekár. Iba toľko už k tomu

aristka
27. okt 2017

@libawet lekar neurobi ster hned ,pretoze to nema vyznam ,kultivacie vyjdu ak je rozvinuta choroba v plnej sile a vyter z nosa napr.uz nepreplaca ani poistovna ...crp ,tak isto straca vyznam ,kedze na zaciatku choroby kludne par dni je nizke a pritom pac.ma bakter ochor.a po dalsie uz aj vysoke crp neznamena ,ze ide len o bakter.ochor.,su pripady coraz castejsie kedy aj pri viruse je crp vysoke ....plus atb su sirokospektralne a casto pokryvaju viac bacilov a len urcite bacily postihuju napr.horne dychacie cesty ,ci prinosove dutiny ,ci urobia zapal pluc....kultivacie su dolezite u toho ,kto ma nonstop infekt a vykluje sa z toho nejaka rezistencia ....takze pri ochor.je viac dolezite auskultacne vys.a vys .pohladom ,kedy znaly dr.vie predpokladat ci ide o bacil ci virus...a samozrejme ako pac .treba nechat par dni na to ,aby sa choroba rozvinula....

aristka
27. okt 2017

@libawet inak farmy uz nemozu davat ani poserkane pera ...kedze je to podla zakona uplatok,takze sa vrat spat do tohto storocia ,pretoze vidina dovoleniek a provizii od fariem tu uz davno nefunguje .

bmuller
27. okt 2017

@aristka @libawet a najma je zname, ze choroby hornych dych.ciest ci anginu sposobuju napr. zo 70% bakterie A, B, ci C. Lekar preto ma dovod predpokladat u pacienta, ktory pride s typickymi priznakmi v prvom rade tie bakterie, na ktore aj dava patricne antibiotika. Nema hned dovod predpokladat, ze pacient je 30% vynimka a ma bakteriu X, alebo ze sa mu k bakterii A pridruzila aj bakteria Y, na ktoru treba ine antibiotika...

bmuller
27. okt 2017

@aristka @libawet ale to uz sme v dakej inej teme 🙊

vejula
27. okt 2017

@sasa1310 odkial si mala režiserka vyhladať tu prefackovanu ženu? Z akého archívu? On pri natačani nikomu facku nedal, on len povedal, že vo svojej praxu už boli aj situacie, kedy ženu prefackal (tušim spominal, že sa to stalo 2 krat) Akože ako ju mala najsť? Do zdravotnej dokumentácie dotyčnej isto napísali. Pacientka nespolupracovala ,tak som ju prefackal. 😀

katka1981
27. okt 2017

@vejula, hlavne tie spravy su uplne top. Mne napisali do prepustacej spravy, ze som pocas tehotenstva pila pravidelne alkohol, ked som bola za dr., ze to je hlupost, ze ja som ani len pralinky nechutnala, ze v pohode, skrtla to. Alebo svokra brala zachranka, lebo ho bolelo srdce, bral lieky na riedenie krvi a z toho sa robia lahko modriny. Potiahol ho pes na voditku, tak mal strasnu modrinu na ramene. Samozrejme v sprave bolo, ze je bez modrin. Alebo bezne popisu aj to, naco sa nepytali. Vacsinou su to len rozpravky mimo reality.

dai
27. okt 2017

@katka1981 tak ja teraz u mamy si dost citam spravy a vsetky su uplne presne, ani slovo navyse z toho co sa stalo, detto z popisu ktori sme my davali☹

sisaka
27. okt 2017

A ešte sa bude niekto čudovať, čo sa ženy nesťažujú... a načo, všetko sa všetko zametie pekne pod koberček a žena z toho vyjde ako prehanajuca, či vymyslajuca si hysterka, ktorá nemá podporu ani ostatných žien, však polovica ak nie viac si aj tu mysli, že doktor nič zle nespravil a keby jej aj plasol tak si to určite zaslúžila

ada274
27. okt 2017

@alicka850 ok v poriadku.
Ja som rodila tiež a pre lekarov som bola menej ako luft 3 dni pretože som si dopredu nezamluvnila lekara, čo spätne veľmi ľutujem a považujem za nezodpovedne. Takže každá máme svoju skúsenosť.

Predstav si že tri dni nevieš čo sa s tebou deje. Po troch dňoch to už prestalo manzela baviť, zacali sme mat strach tak manzel zabezpečil aby za mnou prišiel môj bývalý gynekológ kt. Vtedy pracoval na kramároch. Až vtedy sme dostali prvé informácie čo sa deje. Takže to že k tebe sa správali slušne a že si bola informovaná neznamená že sa tak deje vždy. Ja to považujem za výnimku z pravidla.

katka1981
27. okt 2017

@dai, zavisi od lekara samozrejme

aristka
27. okt 2017

@bmuller tak ,tak...

willino1
27. okt 2017

Čo sa týka informovanosti... Mala som cisársky... Dvojcata.. plná narkóza... Doteraz neviem kto krpcov vyrezal... V prepúšťaciu správe mojej ani deti nie je žiadne meno a keď som sa pýtala sestričiek skončilo to tým, že zistia a nič😀 neviem či som ich mala ustvat otázkami alebo ako si to predstavovali, že tu info z niekoho vypacim keď sa nestačí opýtať...😀 Takže poznám len hlas príslušného lekára, pretože predtým ako som zalomila posledné čo som počula bolo "skalpel prosím"...

gumimaci
28. okt 2017

Čo sa týka metód vedenia pôrodu, bolo niečo, čo Vás zaskočilo?

"Pri prvom pôrode, ktorý som videla, žena už ležala na pôrodnom stole, robili jej Kristellerov manéver a obrovský nástrih hrádze, taký veľký som v živote nevidela. Bola som šokovaná. Mladý lekár, ktorý ho robil, potom pred pôrodnou sálou ukázal na dvere, usmial sa a povedal, toto je slovenské pôrodníctvo, takto sa rodí na Slovensku. Prvýkrát v živote som videla tlak na brucho. Spýtala som sa ho, ako dlho môže žena tlačiť v druhej dobe pôrodnej, keď je úplne otvorená a bábätko zostúpilo hlbšie do panvy. Nechápal tú otázku, no nakoniec povedal: desať až pätnásť minút. V Dánsku je to hodina až hodina a pol, usmernenia NICE v Británii dokonca hovoria o troch hodinách."

Čítajte viac: https://plus.sme.sk/c/20680633/danska-odbornick...

vejula
28. okt 2017

@gumimaci podla mna je danska odbornička zmanipulovaná. KAždý predsa vie, že ak by bolo dieťa hodinu v pôrodných cestách, tak by sa zadusilo, preto treba rodičku trošku prefackať aby začala poriadne tlačiť. Ak to nepomôže, treba zobrať stolček a zvaliť sa rodičke na brucho a samozrejme nastrihnuť po konečník.... Kto to kedy videl, tlačiť hodinu.... Všetko je to len jedno velké sprisahanie! 😀

gumimaci
28. okt 2017

@vejula tento rozhovor je vacsia supa nez cely film 😱😃

aristka
28. okt 2017

@willino1 nemyl si prepustaciu spravu a operacny protokol a ked si bola v narkoze dr.prisiel po tvojom uspati ,potom ta riesi tvoj izbovy dr....inak operateri si vzdy dvaja ,jeden hlavny a asistent a casto pomoze aj instrumentarka ,takze vsetci ti mali naletiet na izbu a predstavit sa ty ....ja ked si predstavim ,ze kolko byva sekcii a ako sa uteka kolkokrat z operacky na sekciu ,ze casto nie je ani samostatny tym na sekciu najme v sluzbe ,tak nie je priestor na hradky a pri urgentnej sekcii duplom .Uprimne ,mna skor trapilo aky sikovny anestesteziolog mi robi anesteziu ako kto mi reze brucho ,kedze tu ide o fakt rutinnu operaciu ,kde viem ,ze jeden z nich ich urobil mnoho.

aristka
28. okt 2017

@vejula je rozdiel mat tlaky a rozdiel tlacit ...neviem si predstavit mat hodinu hlavicku dietata v posve a cakat kedy sa mi ho mozno podari vytlacit ...

redlola
28. okt 2017

@vejula podľa mna to nie je dánska PA, ale PREOBLEČENÁ členka ženských kruhov, ktorej celoživotnou misiou je strašiť ženy a stavať ich na svoju stranu bariéry ľud vs zdravotníci;)
Ten rozhovor je veľmi dobrý. Ale u nás sa nájde x “ale” prečo ta žena nemá pravdu a prečo sa to “u nás nedá”
A vlastne čo, však aj tak je neobjektívna a vymýšľa si... videla štyri pôrody na Kramároch a už sa vyzná v problematike, že áno🙂) ;)
Treba to okorenit nedostatkom peňazí a tým, že ženy sú hysterické, nenásytné a nedoceňujú pracu inych 🙂

redlola
28. okt 2017

@aristka lenže u nás ešte ani nemáš tlaky a už ti tvrdia, že ich máš🙂

aristka
28. okt 2017

@redlola no z osobnej skusenosti ,mne tvrdili ,ze mam furt cas ..pravy opak ...

kikuta
28. okt 2017

Vyborny článok v Sme... ale aj keby prišlo ďalších 1000odborníkov zo zahraničia naše zdravotníctvo si jednoducho bude tvrdiť svoje...a k článku, metódy ktoré sa u nás bežne použivajú sa v západnej európe použ.pred 20 rokmi to hovorí za všetko..

vejula
28. okt 2017

@redlola ano a ked ich maš, tak zas občas tvrdia, že ešte tlačiť nesmieš. Ja som pri druhorodenej mala už prišerne tlaky ale mudr. povedal, že ešte tlačiť nemam, že mam ešte počkať, tak som asi polhodinu predýchavala tlaky, občas sa to už nedalo, tak že mi telo samo zatlačilo, práve sa striedali doktori, a tá druhá ma spoza dveri počula ako som už sem tam zatlačila, tak prišla a začala ma zdrbkavať za to, že slabo tlačím štýlom: No tak takto to dieťaa veru nevytlačite. JA jej hovorím, ale ved ja robím všetko preto aby som ešte netlačila, lebo mi mudr povedal, že nesmiem. Ona sa pozrela a vraví, no ale ja už vidím hlavičku. 😀 TEraz som mala pri poslednom zazmluvnenu PA, važne skvelu, no a ked som jej povedala, že už idem tlačiť, tak to zobrala tak, že asi že viem, a citim, ako a kedy rodiť. Sestrička vedla nej bola trošku zneistená, lebo pol hodinu pred tým pri vyšetrení som bola len na 5 cm ale moja PA ju ubezpečila, že ked citim že idem tlačiť, tak už je všetko tak ako ma byť. PRoste dôvera v ten pôrodny proces. Ja sa niekedy zamýšlam nad takým tým antropovymedzujucim zmýšlaním. Akože príroda je príroda a platí pri všetkých okrem človeka. Človek v zásade nevie ako rodiť, nevie kedy a ako tlačiť. Potrebuje navigátora, niekoho kto za neho zhodnotí či už môže alebo nemôže rodiť.

maminuska
28. okt 2017

@redlola
@aristka ušlo mi niečo v rodení detí .. mám tlaky ... nemám potrebu tlačiť ?

maminuska
28. okt 2017

@vejula toto som presne mala aj ja ...netlačte , nie je tu doktor.. tak ale dá sa to ?
Teda ja som to nedokázala. Než pribehol primár , do ( 5 minút ) bola hlavička v podstate vonku .
Ja si v podstate na prvé tri pôrody nemôžem sťažovať , bolestné ale normálne do 12 hodín .

ada274
28. okt 2017

@gumimaci do kelu aj so všetkými obhajkynami slovenského porodnictva v tejto diskusii a na MK.

Ďakujem za ten článok, bolo povedané všetko.

willino1
28. okt 2017

@aristka no mne stačilo len meno... Nechcela som ani stretnutie a tobôž hromadné... Ty nechceš vedieť kto ťa operuje- čokoľvek nielen cisarsky? A doktor neprišiel po mojom uspati... Mala som pred sebou plentu a videla len na anesteziologicku čo má uspávanka (inak veľmi milá a ľudská pani za čo som jej veľmi vďačná a ona sa mi aj predstavila...😀) Ale všetci už boli pri mne na sale, normálne strkotali nástroje a rozprávali sa medzi sebou a posledné čo som počula bolo naozaj " skalpel prosím" ešte som hodila vyplašený pohľad na anesteziologicku, že som hore, ona sa na mňa usmiala a kyvla hlavou a už som bola mimo...