icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

dai
29. okt 2017

@hankaop prepac - moja mama ma sekciu ktoru zahojila za 3 tyzdne a zial aj operaciu mozgu - teraz je tomu 15rokov a s nasledkami sa potykame doteraz...
V kazdom pripade s tebou suhlasim ze implikacia tejto operacie by mali byt zdravotne problemy a nie to ze matka nevie/ nechce sa jej tlacit ci ma hystericky zachvat ako tu bolo na zaciatku pisane...

aristka
29. okt 2017

@lorela ten prispevok som necitala ,ale hlavne traumaticke operacie mozgu ,kedy ide o evakuaciu hematomu ,casto koncia fatalne alebo vo vigilnej kome ...inak mozog sa nezotavi ,kazdy zly pohyb v hlave chirurgom su tazke nasledky ....

dai
29. okt 2017

@hankaop a este by som rada podotkla ze zatial co sekcia trva 20 minut a spravot ju vie kazdi druhi porodnik dobre , operacia mozgu je kriticka operacia plna sustredenia ktora ti po 4-5 hodin nepojde... cize vobec porovnavat narocnost ci hojenie kde po mozgu sa mnohokrst ucis znovu chodit ci rozpravat... hm...:-/

lorela
29. okt 2017

@aristka Presne tak.

dskjhfdlkdjhl
29. okt 2017

@dai tie korekcie v mobile su zabavne, z indikacie urobili implikaciu🙂 Ale az tak daleko od pravdy nie su.

Tiez mam za sebou dve sekcie, nastastie bez komplikacii. Tu sa vsak na zaciatku diskusie na jednej strane pozadovali sekcie okamzite, ak zena nespolupracuje a na druhej strane sa vola po prirodzenych porodoch a predpokladam, ze sekcia k nim nepatri.

katrin21
29. okt 2017

@dai cisarsky nie je vobec jednducha operacia, aj ked je casta.... aj tam sa da toho dost vela povrzat, vratane porezania babatka ( ano aj to sa stava) .... a o rekonvalescencii ani nehovorim, je to tzv. velka brusna operacia... odborne povedane. nie je to ziadna laparoskopia, je to seriozna operacia a to, ze sa robi casto a pre vacsinu zien je to chvalabohu jedina operacia, aku zaziju, neznamena, ze nie je narocna.... alebo ze ju treba zlahcovat....
mam dve sekcie a teda prechadzka ruzovou zahradou to nie je . obe boli akutne .

lorela
29. okt 2017

@katrin21 ... Co je cisto subjektivny nazor, rovnako ako teraz ten, ktory napisem: 3 tyzdne po sekcii som chodila na mensie nakupy, kym po laparoskopickom zakroku som pocitovala bolesti este aj po mesiaci pri cisteni zubov a pri otvarani dveri 🙂, ano, skutocne.

zuzana76
29. okt 2017

@katrin21 aj ja mam dve sekcie a horsie som znasala gastroskopiu, co ani nie je operacia, myslim, ze toto je tak velmi individualne, napr ja nezvladam neprijemne zakroky, u mna naozaj ta sekcia prebehla lepsie, co sa tyka môjho zvladania, strachu pred a pod...

dai
29. okt 2017

@katrin21 ta moja pointa bola inde... ja sekciu praveze nezlahcujem ale tiez ju teda neidem porovnavat s operaciou mozgu ci napr. Pluc - to je uz trosku ine kafe vratanie hojenia...

Mne skor islo o tu nazorovu nezhodu - lebo sa tu vola po porodoch pomaly doma, na druhej strane tie iste zeny napisu ze ak zena chyti hystericky zachvat tak je rozrezanie brucha presne s kritickymi momentami ktore si popisala plus hojenie lepsia volba ako jedno capnutie po ustach, rukach, stehne... mne jedno kde - lebo to nezneucti zenu na rozdiel od toho capnutia... a toto mi teda pride uplne chore lebo podla mna si ziadna normalna zdrava zena tu sekciu nevybeie, keby stala realne pred volbou tychto dvoch veci...

katrin21
29. okt 2017

@lorela ja som po laparoskopii treti den nevedela, ze som bola na nej, iba obcas v stoji mi vystrelovala bolest pod klucne kosti ( vzduch)....
po sekcii - po prvej som bola 3t odpisana - celkova narkoza, zle hojenie rany, slabost ,nevladala som absolutne nic robit, len som polihovala...
po druhej - spinal, prve tri dni som sa hybala aj cez bolest, 4 den super, 5 som uz mohla ist aj na diskoteku... od 13dna som soferovala kazdy den za malou 2x denne do nemocky ( bola predcasniatko, nakupy, upratovanie , vsetko).
Brala som wobenzym a myslim, ze ten ma postavil na nohy skor ako pri prvej + ze som nemala celkovu anestezu, ta zatažuje .

zuzana76
29. okt 2017

@dai nevybrala som si sekciu dobrovolne, nie je to mozne, ale skor som sa k nej priklanala, resp vo svojom vnutri som ju chcela

katrin21
29. okt 2017

@dai tak ja suhlasim, myslim ze niektore zeny su tak hystericke, ze fakt neposlupracuju a netreba im preto robit sekciu hned...
a celkovo - suhlasim s tym, co pisu lekari z nemocnice, ze ten film bol tendencne natoceny, aby ukazal len zle veci a ze rozhovory, kde urcite veci riesili sa do filmu vobec nedostali, len to zle

lorela
29. okt 2017

@katrin21 Ano, to vsetko, co popisujes ale nevypoveda o vaznosti operacie z medicinskeho hladiska. Zotavovanie pacientky je individualne vzhladom na jej celkovy zdravotny stav, vobec indikaciu na sekciu a samotny priebeh sekcie, schopnost, akou sa organizmu dokaze zregenerovat, v neposlednom rade vnimanie bolesti a psychicke rozpolozenie, v akom sa mamicka nachadza v prvych dnoch.
V opacnom pripade sa teda mozeme pozerataj aj na zub s kazom ako na vysoko nebezpecny vazny stav, kedze moze privodit infarkt...

dulkagabulka
29. okt 2017

@katrin21 videla si film ked pises ze bol tendencny? Ja ano. Film ukazuje beznu prax v porodniciach. Uplne beznu komunikaciu. Film v obrazoch ukaxuje to, co sme slovom pred dva a pol rokmi popisali v publikacii Zeny Matky Tela . Budem rada ak sa o filme prestanu vyjadrovat ti co ho nevideli. Verim ze zdravotnikom je tazko ked vidia svoje spravanie. Ale vidia pravdu.

dskjhfdlkdjhl
29. okt 2017

@dulkagabulka nevidela som cely film, to ale neznamena, ze mi tu bude niekto diktovat, ci sa mozem, alebo nemozem vyjadrit. Za takymto ucelom si vytvorte sukromku a pustte tam len tie, co budu nadavat. Je vela zien, co maju dobre skusenosti, tie maju cusat? Tie sa vyjadrit nemozu? Takto si to predstavujes?

xxxkatka
29. okt 2017

@dulkagabulka film som videla a tendencny teda je.... a k zenskym kruhom sa uz vyjadrovat ani nebudem...

dulkagabulka
29. okt 2017

@dskjhfdlkdjhl v pohode sa vyjadruj k svojmu porodu. Blahozelam ti naozaj zo srdca ked si zazila respektujucu starostlivost. Samozrejme ze ti nemozem diktovat o com budes pisat😀

dskjhfdlkdjhl
29. okt 2017

@dulkagabulka to som rada, Tvoj predchadzajuci prispevok bol vsak uplne inak ladeny😝

katrin21
29. okt 2017

@lorela akoze to je vrchol ked niekto ide prirovnavat cisarsky ku zubnemu kazu..to sa ani niet o com viac bavit s takym clovekom...

zuzana76
29. okt 2017

@katrin21 ja som sa raz rozpravala s jednou starou pani v cakarni a ta povedala,ze jej nevesta zomrela na infekciu zo zubnych kazov, mala paniku z navstevy zubara a tak k nim nechodila, cize ano, teoreticky aj na zubny kaz moze clovek zomriet

zuzana76
29. okt 2017

@katrin21 a ta nevesta bola 40-tnicka, cize ziadna stara chorlava starena, ale zena priblizne v mojom veku

aristka
29. okt 2017

@katrin21 pozor nerieseny zubny kaz ,je problem pre cely organizmus ,co myslis preco aj kedysi ludia tak skoro zomierali ....

katrin21
29. okt 2017

@dulkagabulka
Takto...zatial som ho nevidela ale videla som ako reziserka " zhanala ponure priestory na natacanie "...preco asi??? a pod.veci. a k tvojmu nazoru..
Budem uprimna, ok? kedze som mala moznost ta osobne stretnut ako laktacnu poradkynu, uprimne ti poviem, ze to bolo jedno velke sklamanie, vyhodene paniaze za tvoje " poradenstvo" a podla mna si jeden velky teoretik. Sama si si veci, ktore radis inym neprezila a nerobila , sice neviem aka si dula , ale myslim, ze by to bolo podobne.len problem je, ze teoriu si vieme kazdy nastudovat aj sami..
Preto tvoj nazor na nase zdravotnictvo a porodnice mi pride absolutne teoreticky a nema pre mna vahu.
Nevravim , ze nie je co zlepsovat v porodnictve...ale zovseobecnene hentak prezentovat porody je scestne.
A to som rodila pred 1.5 rokom...ty pred 30 mozno..

katrin21
29. okt 2017

@aristka To ja dobre viem, ale aj tak to nebudem porovnavat s operaciou .. sorry, neporovnatelne...

katrin21
29. okt 2017

@zuzana76
to ja viem, je to skryty zapal, produkuje to toxiny do tela, vplyva na rozne veci, napr. aj na srdce , travenie atd.... ale nehnevaj sa, je to 1 z miliona, co sa jej nieco take stane... kdezto pri cisarskom hrozia ine a ovela castejsie komplikacie .... nie je to vobec len tak.

dskjhfdlkdjhl
29. okt 2017

@katrin21 skomplikovat sa moze cokolvek a komukolvek. A ak sa Ti take nieco stane, tak Ti moze byt jedno, ze je to statisticky skoro nemozne, bohuzial.

katrin21
29. okt 2017

@dskjhfdlkdjhl urcite je vacsina sanca, ze sa nieco zivot ohrozujuce skomplikuje pri operacii ako pri zube. sorry.

dskjhfdlkdjhl
29. okt 2017

@katrin21 ano, je, ale deju sa aj veci s mensou pravdepodobnostou a vtedy Ti moze byt uplne jedno, ze to bolo stat. nevyznamne.

sisaka
29. okt 2017

@aristka aspoň nám je vďaka tebe ľahšie pochopiť iných zdravotníkov. Načo sa predstavovať, však rutina, až keď pôjde o operáciu mozgu mal by sa nám chirurg predstaviť, ostatní zdravotníci? Načo. Však ich je aj tak veľa, nikto si to aj tak nezapamätá ...
Absolútne nesúhlasím s takýmto zmýšľaním. Pacienti si želajú úplne nieco iné. A to je ten priepastný rozdiel medzi našim kanadským zdravotníctvom a slovenským. Tu sa pacienti berú vážne, sú zainteresovaní do fungovania nemocníc, dokonca sme nechali aj detských pacientov “kecat” do toho, ako si predstavujú nemocnicu a výsledok je úžasný. U nás sa nezosmiesnuju rodičky s požiadavkami u nás sa robí všetko preto aby sa vyhovelo ich požiadavkám. Pacienti chcú, aby sa okolo nich nepremlelo xyz ľudí, o ktorých netušia čo chcú, akú majú pozíciu, preto vďaka ním a ich iniciatíve používame v zdravotníctve NOD - name, occupation, duty. V praxi to vyzerá takto. Dobrý deň, volám sa Jana a som laboratorna asistentka, prišla som Vám odobrať krv. Pacienti to tak chceli, tak sa to zaviedlo, no a čo, že sa to nikdy nerobilo, no a čo, že to neprišlo z radov zdravotníkov. Úplne to mení kultúru v nemocnici a vzťahy medzi zdravotníkmi a pacientmi. Ale ako to už býva, nad takýmito “blbostami” na Slovensku mávnu rukou aj mnohí samotní pacienti, hlavne nech je to odborník kašlať na obyčajnú slušnosť

hankaop
29. okt 2017

@dai ...ale ved vy ste prva porovnavali sekciu s operaciou mozgu. Ja az nasledne na to.