icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

hankaop
29. okt 2017

@katrin21 ale ja si myslim,ze prave to prostredie a pristup lekarov a sestier dostavaju zeny do takeho stavu. Lebo od momenru vstupu do porodnice zenu len viac stresuju a nechavaju v neistote. Akurat ju len sem tam niekto zbuzeruje.

katrin21
29. okt 2017

@hankaop ku mbe sa takto rovnako slusne a pekne chovali aj v Trnave..mily personal.uzasne sestricky..lekari...bola som tam 13dni takze som mala moznost apoznat ich vsetkych a klobuk dole. Snazia sa a o vsetkom informuju, zaujimaju sa, pytali sa ma na malu ako sa jej dari v inkubatore...mne pomahali/ tlak mi neklesal po porode/ , dokonca pristupili na pouzitie lieku, kt. mi poradili na mk/ jedna inzernistka tu/...nevysmiali ma..umoznili mi tlak merat samej aby som nemala stres...starali sa fakt tip top.
Takze da sa to aj na Slovensku.
Prve dieta som rodila v MT pred 17r a to bola sice top nemocnica ale oproti dnesku vyhrava u mna Trnava. Vsetkym .

hankaop
29. okt 2017

@katrin21 urcite sa to da aj na Slovensku. Nejde o ziadne velke veci, iba o zakladnu medziludsku slusnost a ustretovy pristup.

maminuska
29. okt 2017

@katrin21 zrúknuť a streliť facku je odlišné nie ? Hystéria a tranz tiež . A ja som tlačila a aj dobre, len som potrebovala tú " hubu "zavrieť.

maminuska
29. okt 2017

@hankaop dá sa to aj na Slovensku , aj sa o to snažia niektorí , len bohužiaľ stále sú lekári a zdravotní personál ktorým ušiel vlak menom ľudskosť. Verím že sa to časom vyselektuje samo , tak ako nemocnice.
Kedy si Čadca bola čistá pohroma medzi pôrodnicami , tak 20 rokov dozadu , odtiaľ utekali rodičky do ZA a tie solventnejšie do Čiech . Potom čierne dni nastali pre ZA. Čadca sa zrenovovala, nastúpil tam nový primár a karty sa otočili . Do toho vstúpil Martin a začala mať problém s pôrodmi , nikto tam nechcel rodiť. Dnes sa pomaly zas Žilina vracia do hry... nový primár , zrenovované vraj priestory ..personál pokiaľ si neuvedomí že hlavne na ňom je to aby sa tam cítili rodičky dobre , tak po čase skončí .

ada12345
Autor odpoveď zmazal
pallacinka29
29. okt 2017

@ada12345 Len na margo "bandážovania nôh"... asi si nevieš predstaviť, aká bolestivá je trombóza (cisársky je v porovnaní s tým "šuviks")... Nie je to výmysel len "hulvátskych" gynekológov, ale aj hematológov a angiológov. Zažila som aj aj, len vďaka lekárom (a žiadnym novodobým "šarlatánkam") prekonala, zvládla.

ada12345
Autor odpoveď zmazal
pallacinka29
Autor odpoveď zmazal
hankaop
29. okt 2017

@ada12345 v AT su tiez injekcie a nie bandaze. Iba doplnim...

pallacinka29
Autor odpoveď zmazal
ada12345
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
30. okt 2017

@pallacinka29 mne ani raz nebandazovali nohy pri cisárskom

libawet
30. okt 2017

@aristka OK, lenže potom sa dostávame do patovej situácie, kedy už ATB nepomáhajú, a sme na nich rezistentní. Ak lekár predpíše dvoje ATB v krátkom čase po sebe a sú rôzne, a len jedny z toho zaberú, lebo taká a taká baktéria, tak mi nehovor, že v tele to nič nezanechá a neurobí, telo si pamätá a potom sa divíme, aké iné choroby máme a nevieme s nimi nič robiť, lebo ATB sú neúčinné. Ja som odporca liekov, neužívam žiadne, len ak už skutočne nie je iné východisko ( ako som mala teraz napríklad ) a vadí mi, že lekár mi predpíše ATB len tak " z brucha ", sme v 21. storočí, neverím tomu, že nie je metóda, ktorá by určila presne a hneď, na aké baktérie aké ATB, keby sa toľko v našom zdravotníctve nekradlo, boli by peniaze aj na takéto metódy aj pre obyč. ľudí. Užívanie liekov je nekontrolovateľný kolotoč, pretože každý jeden liek má vedľajšie účinky, ktoré telu ublížia a potom človek lieči to ďalším liekom, ktorý zasa niečo v tele spôsobí. Veď najlepší pacient pre lekára a farmac. priemysel je napr. cukrovkár...

xxxkatka
30. okt 2017

@ada12345 no hadam je jednoduchsie tie nohy obviazat ako pchat do tela npr. fraxiparin plosne, aj tym, ktori ho nepotrebuju.

libawet
30. okt 2017

@gumimaci nemám predplatené SME na Internete, takže som nemohla dočítať a vyjadriť sa.

bmuller
30. okt 2017

@libawet ale no, nefabulujme zas o farmalobby 😝
v zavere stranky si pozri, kolko trva ziskat vysledky z kultivacie+zistit ich citlivost na ATB http://www.klinickabiochemia.sk/?menu=labaky&me...
niekolko dni...
prevazna vacsina ochoreni dych.ciest ci angin napr. v zime je sposobena mikrobmi typickymi pre take ochorenia, takze lekar nema dovod hned predpokladat, ze pacient, ktory prisiel s typickymi priznakmi, by mal mat netypicku bakteriu, preto sa predpisuju na "standardne" ochorenia "standardne" typy ATB "z fleku".
ale ak by pacient cakal na vysledky kultivacie, zatial by sa bakterie v organizme veselo mnozili a cloveku by bolo coraz horsie, takze bolo zbytocne nutne nasadit vyssie davky ATB. a aj tak by u vacsiny pripadov sa prislo na to, ze ochorenie je sposobene standardnymi bacilmi a nakoniec by predpisal tie iste ATB, ktore by predpisal z fleku...

libawet
30. okt 2017

@bmuller Ok, len potom, keď príde k lekárovi takýto netypický pacient ako ja, mám smolu, lebo spadnem do jedného mecha s typickými pacientmi a tými bacilmi, čo v mojom prípade nebola ale pravda. Takže sme zasa pri tom, že lekár nemôže posudzovať všetkých pacientov rovnako, lebo práve vtedy a vtedy je táto choroba. Chýba tu individuálne posudzovanie, podrobný rozhovor s pacientom, na ktoré nie je čas a ani peniaze, podľa toho, čo tu píšu aj vyššie, následné predpisovanie ATB hlava nehlava, z toho plynúca ich neúčinnosť neskôr a buď zvyšovanie dávok alebo účinnej látky = doslova zničenie celého organizmu a jeho prirodzeného imunitného systému.

pallacinka29
Autor odpoveď zmazal
katrin21
30. okt 2017

@ada12345 Akoze ty vazne si este aj proti bandazovaniu noh po cisarskom?? mne keby to nespravili sami, tak si to vypytam.. netuzim zomriet na emboliu, alebo dostat trombozu s rizikom embolie... Radsej prevencia, ako potom riesit problem a co je vlastne take hrozne na tom bandazovani ? ved je to uplne v pohode.. a okrem toho este samozrejme fraxiparin nam pichali aj tak.. takze duolovana starostlivost voci tvoju DE..
Ja niekedy len ziram, co vsetko uz dnes zenam vadi.... fakt zvlastna doba toto...
Zachvilu uz budu zeny urcovat aj ako a kde ma lekar rezat, alebo presne o kolkej sa chces zobudit, nie?
A vacsina toho co pises uz v mnohych nemociach je bezna vec.. bonding, dotepanie pupocnika, po cisarskom som mohla HNED pit aj jest ( to mi povedala este anesteziologicka na sale), ale bez toho aby som 10h zdvihla hlavu.... pristup mali vsetci velmi velmi ustretovy, vsetko vysvetlovali, pomahali, ja nie som rozhodne typ co ma zavrete usta a je ticho, ale nemozem kriveho slova povedat na porod pred 1,5r... fakt sa toho veeela zmenilo k lepsiemu a myslim, ze tu sa uz velmi aspon v TT nie je na co stazovat, iba ak na kapacitu lozok oddelenia, ale to je na systemove riesenie priestorov, za to lekari a sestri nemozu. to nech riesi vedenie.

xxxkatka
30. okt 2017

@katrin21 ja som rodila pre 6 rokmi na tych podla Limovej "hostelovych" kramaroch a teda vsetci mili, anesteziologicka sa mi predstavila, vysvetlila co bude robit, cely cas bola velmi mila, rozpravala sa so mnou cely cas ako mi robili spinal, dr. sa mi nepredstavoval kedze som k nemu chodila pred porodom, ale ppovedal ako co prebehne, sanitar vhodne vtipkoval a aj celkom fesny bol 😀, pit mi dali po sekcii, jedlo mi nosili na izbu, nohy som mala zabandazovane (chvalabohu) aj fraxik pichli (zdr. indikacia), ked som si zmyslela, ze chcem ist na samostatnu izbu (moje dieta stale plakalo), dostala som ju, s dojcenim mi pomahala uzasna laktacna pani Lavotova...ja fakt som nemala ziadne vyhrady k porodnej a poporodnej starostlivosti.
@ada12345 2-3 sestry sa dokazu komplet asistovat minimalne
30 detom? Ale no tak...

vevesh
30. okt 2017

@xxxkatka ano, v de na 30 zien spadaju zvacsa 2-3 sestry, na plnom oddeleni (sa mi zda ze je to 60 lozok) boli maximalne 3 - a takto to robia vsetky nemocnice tu...

xxxkatka
30. okt 2017

@vevesh tak potom nerozumiem co chapete pod pojmom komplet asistovat, lebo komplet asisotvat chapem to, ze je mi non stop k dispozicii, pomaha mi dojcit, prebalovat, krmit, nosi mi caj, podava lieky ak treba, ide so mnou do kupelne ak som po SC atd., co pri 30zenach a 2-3 sestrach mozne nie je. Fyzicky to nie je mozne.

bmuller
30. okt 2017

@libawet mas pravdu, ze "nestandardne" pripady maju skor smolu, ale proste pri dnesnom zavaleni lekarov, ale aj na zaklade empirie (napr. ze iste infekcie su vacsinou sposobene istymi mikrobmi), lekari rataju s tym, ze je clovek standardny pripad so standardnymi pricinami a ze mu zaberu standardne lieky. no a az ked sa ukaze, ze naozaj nie je, tak to lekar zacne riesit individualnejsie...
no, ale tazko tu o zmene pristupu k predpisovaniu ATB rozhodneme my od pc, aj je to mimo tejto temy ...😎

vevesh
30. okt 2017

@xxxkatka ale vsak to nerobia tie sestry vsetkym naraz tu istu cinnost a kazda potrebuje inu mieru pomoci v starostlivosti o dieta - ako prvorodicke mi vsetko ukazovali, pri druhom a tretom som pomaly sestru okrem jednej tabletky ani nevidela po porode....napr. dojcit ti pomaha po porode na sale PA (ta odbehne aj z porodnych sal na oddelenie, pokial mas problemy), jedlo nosi jedna sestra, zatial co druha obehava pacientky - naozaj to staci (poctom) a vzdy bola jedna sestra po ruke, ked zazvonis - ale oni si fakt nesadli a behali a robili, ziadna kavicka , pokec ci sukromne telefonaty, nebodaj surfovanie po nete (to som videla pri sk sestrickach) - jednoducho 8 hodin prace od jednej pacientky k druhej, a este aj porady ohladom zdravotneho stavu pacientiek stihali, kedze lekar v de vobec na sestonedelie nechodi, iba v akutnych pripadoch...

ada12345
Autor odpoveď zmazal
katrin21
30. okt 2017

@ada12345 po spinale sa neodporuca...hrozi bolest hlavy.opat prevencia , ktora ucinkuje..poznam baby , co to nedodrzali a tie bolesti niekolko dni boli strasne...
Po celkovej mozes vstat hned ale zas sa neodporuca hned jest a pit, lebo dost vela ludi po anesteze vracia...videla som na vlastne oci, ze je to tak. Mala som aj spinal, aj celkovu...za mna je spibal lepsi.

katrin21
30. okt 2017

Spinal. Neznasam pisat na mobile.

xxxkatka
30. okt 2017

@vevesh ale potom to nie je komplet asistencia 😉 To co popisujes robia presne sestricky aj u nas, ale casto v 12 hodinovych a nie 8 hodinovych smenach. Porodna asistentka asistuje pri porode, nie je laktacna poradkyna ani sestricka. Po porode som nevidela ziadnu s mobilom v ruke sa vykecavat ani surfovat na nete, ked som zazvonila vzdy prisli. Pitie kavy, caju, vody... "za pochodu" beriem ako pitny rezim. Nikdy som ich nevidela vysedavat v tlupe v sesterni ako v cukrarni. Ale asi som bola na inych Kramaroch ako p. Limova 😀

ada12345
Autor odpoveď zmazal