icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

katrin21
30. okt 2017

Jaj a ci sa tyka toho co robia sestry..pocuj, fakt v tt robia vsetko co opisujes.bapomocne vo vsetkom..pokecali, doniesli, pomohli...vsetko super. Dlho som lezala na gynekologii a teda ti poviem ze tam si veru sadnut kedy nemali...sledovala som ich aj so spolubyvajucou a zhodli sme sa, ze tymto by som fakt pridala na platoch/ zrovna aa riesili strajky a vypovede vtedy/. Za mna fakt apokojnost a to som dost narocna.

ada12345
Autor odpoveď zmazal
vejula
30. okt 2017

@ada12345 ja zas napr. nechápem, prečo som sa po treťom pôrode nemohla isť vycikať a museli ma vycievkovať. Sestra prišla, že zaviesť cievku, som jej povedala, že sa cítim dobre, že sa chcem normálne vyčurať, Že nie, že krvacam, že ma musí vycievkovať. A potom som na izbe zistila, že aj ta čo tam bola prva somnou aj ta druhá boli vycievkované. No asi všetky sme moc krvacali, taka blbá nahoda. Človek je rad že už ma po bolesti a nie, oni musia ešte všetko robiť preto, aby nejaku bolesť spôsobili.

xxxkatka
30. okt 2017

@vejula po porode ti zavadzali cievku? toto pocujem prvy krat cievka sa zavadza pred porodom. Mne ju zavadzal az ked zaucinkoval spinal, takze som absolutne necitila kedy.

vejula
30. okt 2017

@xxxkatka no normalne som porodila, už ma aj zašili, dcerku mi po hodine zobrali sa vyhriať na lôžko (ved ako inak) a sestra, že ma vycievkuje. Neviem čo to tam mali vtej dobe za zvyk. :-/ A nebola som po sekcii ale po normalnom vaginalnom pôrode

xxxkatka
30. okt 2017

@vejula velmi nestandardne a naozaj som nepocula, ze by sa toto bezne dialo. Vlastne si jedinam o ktorej viem, ze toto spravili. Ale ako pisem, velmi nestandardne a urcite nie bezna prax.

katrin21
30. okt 2017

@ada12345 tak neviem, aku mas ty skusenost, ale co viem, tak aj v zahranici po spinale neodporucaju zdvihat hlavu.... ale nehadam sa, mozno mas inu skusenost, len teda, co si ja vsimam, nasi doktori beru vela veci aj poctivejsie, nez inde vo svete.... preventivnejsie.. a podla mna to nemusi byt na skodu.
Jasne, ze v niecom by si zas mohli brat priklad zo zapadu, len neviem, ci zrovna v tomto 🙂

vevesh
30. okt 2017

@xxxkatka tu je iny system PA= hebamme asistuje pri porode a pociatocnom "spoznavani sa" , takisto robia kontrolne navstevy doma (na sk kedysi chodili doktori v prvych tyzdnoch domov) - skontroluje vahu, priberanie babetka, dojcenie, zavinovanie maternice....detsky lekar ma na starost odbornu stranku po porode (klbiky, zltacku, fyziologicky vyvin babetka) a sestry na oddeleni maji asistovat pri starostlivosti mamickam + osetrovanie mam a deti, ak si to situacia vyzaduje....to je to na co ma narok kazda pacientka, ti co maju sukromne poistenie, tak im poistovna zabezpeci vlastnu sestricku nonstop, privat izbu v hotelovej casti nemocnice + osetrovanie a konzultacie priamo s primarom oddelenia...
A toto vysedavanie som si zazila na viacerych oddeleniach na sk- nech da deje/nedeje co chce, normativu treba splnat cize 2 sestry, 2 lekari musia byt...- tu v de je to zariadene tak, ze ked nie je praca, tak sa znizuje aj pocet personalu napr. Pri prvom - cs bola iba jedna PA na cele oddelenie (druha na telefone) - mali naplanovanych 6 cs po sebe a ziadny prirodzeny porod. Pri druhom normalnom oorode sa nas tam stretlo 6 zien naraz a boli 2 s tym, ze 3 bola na telefone, ak by nieco- a musela prist, lebo 3 z nad porodili v priebehu 20 minut a z toho stihali aj 1 sekciu a 1 sitie v narkoze. Potom na oddeleni sme boli iba v priemere 6 zien, tak tam bola iba 1 sestra v sluzbe po cele tri dni, az pri odchode dobehli aj dalsie dve, lebo bol den planovanych cs...

vevesh
30. okt 2017

@katrin21 po spinalke som uz po 4 hodinach chodila, po celkovej narkoze takisto po 4 hodinach behala po oddeleni...na jiske som bola 2 hodiny na pozorovanie..

aristka
30. okt 2017

@ada12345 takze pichat zenam fraxiparin ,povazujes za lepsiu vec ako bandaz koncatin...po spinalke je az ziaduce a musi sa pit na kvanta ,jest by ti nedal len tak nikto ,kedze je tam spinalkou odpalena aj peristaltika criev....ale zjavne tomu rozumies ...

katrin21
30. okt 2017

@vevesh kopec zien beha a kopec z nich ma potom bolesti hlavy.. preto sa neodporuca, ze si ty nemala, tak to je len dobre,ale keby si mala, su to fakt neznesitelne bolesti, nepomaha na ne nic, duplom, ze kojacej zene hocico nedaju od bolesti

aristka
30. okt 2017

@katrin21 robia sa pri bolestiach po spinale krvne zatky ,len asi ta to nerobi v kazdom spitaly...

vevesh
30. okt 2017

@katrin21 ja to viem , nie kazdy mal dovolene "vybehavat sa" - anesteziolog a neskor sestry na oddeleni davali kontrolne otazky a podla toho sa zariadili , cize ziadne preventivne lezanie pre vsetkych po spinalke ci narkoze...

aristka
30. okt 2017

@ada12345 co ty vies o spinalke ...v De maju rodicky tie iste spin.kanale ako slovacky a poopercny postup standarty su na ueropskej urovni ...jedine ,ze by si si to myslila z epiduralom ,co je rozdiel.

dulkagabulka
30. okt 2017

@aristka yv AT zena po spinale nemusi lezat bez pohnutia hlavy 10 hodin. Moze sa hybat hned ako chce. A o 6 hod po cisarskom vstava.

ada12345
Autor odpoveď zmazal
aristka
30. okt 2017

@dulkagabulka ani ja som nelezala 10 hodin ,odporucanych je 6 ....a hybat sa moze ako chce ,len nevstavat na nohy ....a plati to uz niekolko rokov ....na sk.

aristka
30. okt 2017

@ada12345 takze tebe to bolo povedane ...no predstav si ja som si to na sk aj skusila a dobre davno ....

sisaka
30. okt 2017

@xxxkatka cievkovanie sa robilo automaticky v čase keď som ja rodila. Priamo na sále určitú dobu po pôrode, koľko presne si už nepamätám.Bez kecov a vysvetlení. Veriť nemusíš
@vejula nie je určite sama, ja sa pridávam.

ada12345
Autor odpoveď zmazal
xxxkatka
30. okt 2017

@sisaka rodila som takmer 20 rokov dozadu a nik ma necievkoval po prirodzenom porode ani nikoho z mojich kamosiek, znamych, rodiny... A nepamäta si to ani moja svokra, ktora robila 40 rokov v nemocnici v inom meste.

sisaka
30. okt 2017

@xxxkatka tak si potom vymýšľam! Len neviem, prečo by som to mala robiť

xxxkatka
30. okt 2017

@aristka ja len taka (ne)medicinska otazka prosim ta ako sa da vstat 4 hodiny po spinale a behat po chodbe ked ja i vsetky moje "spoluleziace" sme si vtedy necitili vobec nohy. Nohy som si zacala citit niekedy nad ranom, cize viac ako 12 hodin po SC. A tu fesandy tvrdia, ze po 4-6 hodin chodili.

ada12345
Autor odpoveď zmazal
xxxkatka
30. okt 2017

@sisaka ja netvrdim, ze si vymyslas, ale ze to zjavne bude nejaky miestny folklor s tym cievkovanim a urcite nie bezna prax.

aristka
30. okt 2017

@xxxkatka urcite nechodili ,je to hlupost ,kedze fakt a to nielen z osobnej skusenosti spinalka odoznieva pekne postupne a nie je niekolko hodin potrebna ina analgezia ,urcite nebehali ,len ich postavili ,max sa im podarilo vycurat ....a potom capli spat do postele ...vies net znesie ....

aristka
30. okt 2017

@ada12345 co som skusila rodic ci sc.spinal ,ci sc epidural ,ci spont.porod...

aristka
30. okt 2017

@ada12345 rvoja mama sa stazovala ...no kolko tvoja mama od porodu nemocila ,to sa ti pochvalila....

xxxkatka
30. okt 2017

@aristka ved prave, ja co si pamätam mala som SC o cca 10.00 doobeda a az niekedy okolo5 rano com citila, ze pomaly postupne mozem hybat prstami na nohach a aj potom to este islo postupne, sice rychlejsie ako dovtedy, ale naozaj schopna ako tak chodit a prejst k umyvadlu som bola az okolo 10.00 na druhy den, teda priblize 24 hodin po sekcii.

jajka257
30. okt 2017

@aristka no ja im tiez neverim....mala som akutny cs. A postavila ma sestricka az po 12 hodinach od operacie....a urcite som nebehala ako srnka dalsie dva tyzdne....ale hold, oni su v zahranici nadludia. Rodila som s epiduralkou, bali sa ma uspat.