Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
@sasa1983 uhm, takze vyber porodnika vsetko vyriesi ano?
A naco vyberat vlastne porodnika, ked podla teba ziadny problem nie je?
To su take kecy o tom kociku ze az. 99 percent matiek primarne zaujima zdravie dietata si mzslim. Kopirovat niekoho svedectvo? Ved na vas odbornicky na zachranu zivota neplati ziadny argument, tak si clovek povie OK tak jej tu prilepim nazor niekoho z fachu, kua aj to je zle. Ani z voza ani na voz.
Na kazdu staznost reagujete argumentom o zachrane zivota, nonsens. Do paze ked uz mam roztiahnute nohy pred 10 lekarmi na vysetrovni (1 vysetruje), zasluzim si snad odpoved na otazku ci a ako postupuje porod, resp. co sa vobec deje. Alebo nie? Si neviem predstavit, ze by som sa v praci chovala k ludom arogantne, zamestnavatel by sa so mnou poratal velmi rychlo. Co ste vy lekari chraneny druh? Na vas sa nevztahuju pravidla slusneho spravania a zaobchadzania, lebo akurat prave zachranujete zivoty? To su co za nazory?
Viem, ze kazdy clovek sa vie spravat blbo za urcitych okolnosti, nie kazdy den je nedela. Ale ked som v praci platia predsa urcite standardy. Preto lebo som v PRACI a este pripadne preto, ze pracujem s osobou, ktora je v znevyhodnenej situacii lebo rodi.
@sasa1983 a chciet porodit pekne neznamena rodit doma.
@malasandrika nie, lieči sa ambulatne na psychiatrii, je to psychiatrická pacientka a bola ňou ešte pred točením dokumentu. Tým nepopieram, že pacientka facku dostala, ani to, že sa k nej lekár priznal, ani to, že to nebolo dobré, ani to, že dieťa aj matka sú zdravé a žena je naďalej reprodukčne schopná.
@myjusiatko veď toto! Presne si to vystihla. CHCIEŤ PORODIŤ PEKNE. To je to, o čo vám ide a kde je problém zakopaný..pekný pôrod.
@sasa1983 asi nechapem. Aky problem?
@sasa1983 a co ked na toho super truper overeneho porodnika nemas peniaze? Asi teda jedine porodit doma.
@sasa1983 ja sa vzdy pri tvojich prispevkoch divim, naco je nam moderna medicina ?? Ja som bola- teda este stale som v presvedceni, ze modernou technikou zmiernit bolesti a zminimalizovat riziko umrtia osetrovaneho cloveka - preco ma zena trpiet pri porode? (Ked to ide bezbolestne, pokial je to bezproblemovy porod, co drviva vacsina aj je) a preco sa stavia samotne dieta na piedestal a samotna zena- rodicka musi pretrpiet a vytrpiet bolest este v extra davkach? Naozaj to ide aj inac - ale kde nie je vola, tak naco sa snazit....
@myjusiatko no, že vám ide o estetickosť a vizuálno harmonickú pokojnú záležitosť. Lenže pôrod je výkon, častokrát akútny s nepredvídatľným priebehom, v prípade sekcie aj invazívny, spojený s bolesťou, prípadnými krvnými stratami ..a to je ťažké vám spraviť pekné.
@myjusiatko sorry, ale pôrodník stojí toľko čo lacnejší kočík. Nie je to položka, že 10 rokov budem na suchých rožkoch a nerodím každý rok. Ale pre väčšinu žien je to zbytočnosť, veď ,,niekto ma odrodí", stačí si tu pozrieť pár tém o pôrodniciach.
@vevesh
@myjusiatko veľmi pekne ste to obrátili. Ja som jednoznačne zástancom anestézy, a to aj celkovej, aj epidurálnej, žiadne utrpenie sa konať nemá prečo. Nemáš čo kde mi vyťahovať z kontextu, lebo som nepoužila žiadnu poznámku, že by žena nemala byť pod celkvou, alebo lokálnou anestézou.
Kto nemá peniaze na zazmluvnenie jednoducho musí risknúť koľko? asi 0,1-0,2% šancu, že teda dostane dáku facku. A trvám na tom, že je chyba si nezazmluvniť.
ťažko sa diskutuje s niekým, kto to vidí len čierno-biele. Ja si priznám, že sú chyby a že tá facka padla. Ale paušalizovať je fakt nespravodlivé. A každý si v slobodnej krajine môže vybrať. Je iste alternatíva, ktorá každému sadne podľa svojich možností, predstáv a rozhodnutí. Lenže treba aj prevziať potom zodpovednosť, nielen všetko odmietať a byť negativistický. howk
@sasa1983 predstav si, ze ja v nemecku nemusim zazmluvnit nikoho na ten "pekny porod" - to je jedno, do ktorej nemocnice v bolestiach padnem, tak urcite porod bude jedinecny a nezabudnutelny zazitok (v dobrom) , aj ked sa znacne skomplikuje - a nejak mi to neberie, ze toto si mam zazmluvnit a ked nahodou z akychkolvek dovodov porodnik nedobehne, tak mam smolu a mam to jednoducho pretrpiet?? Ja som to tu uz viac krat spominala - aj napriek komplikaciam vdaka pristupu by som isla rodit rada aj 10 deti (a to som si na vlastnej kozi odskusala asi vsetko okolo komplikacii pri porode)- take pocity tu ma takmer kazda zena, kdezto zeny na sk sa ledva odvazia na druhe a slovo porod znamena "pretrpiet"
@sasa1983 100 percentný suhlas že je chyba si nezazmluvnit, pretože ak si neplatis dobrý treatment tak ho proste nedostaneš. A nedostaneš ho prečo? Lebo systém nepočíta s tým, že nárok na dobrú starostlivosť ma každý kto prispieva odvodmi do zdravotnej poisťovne.
Čiže zaplať a potom bude všetko Ok, možno. A viete vy dievčence, že priemerná mzda na Slovensku je 912 eur v hrubom? Na východe ale aj v iných regionoch je často mzda na úrovni minimálnej mzdy 350 eur, čiže ludia žijú z ruky do ust. Rada aby si ženy zazmluvnovali lekára a všetko bude ok je proste nezmysel. Celá premisa o tom ako zazmluvnenie porieši problém je chybná, pretože nerieši choroby samotneho systemu.
@ada274 ono by sa to poriešilo ... keby každá matka na to mala. Pretože by sa oddelilo zrno od pliev, tým myslím tí dobrí lekári by mali jednoducho plno a tí slabí by boli bez roboty.
Lenže pokiaľ tie ženy nebudú na to mať , tak majú prácu v pohode aj tí slabší . A porodiť jednoducho musíš, nedá sa to odložiť na "neskôr "keď bude mať čas ten dobrí . A sú ešte stále nemocnice kde sa jednoducho zazmluvniť nedá .
Preto ja keď si už nezabezpečím vo svojom meste pôrodníka, aj keď sa nedá zazmluvniť, napriek tomu že je to najlepšia pôrodnica na SR, tak jednoducho pôjdem rodiť o 25 km ďalej do menšej súkromnej pôrodnice.
@ada274 ale Ty pises o úplne inom ako ja. Keď si nezazmlúvis, o nič sa nemusí jednať, lebo Tvoj pôrod môže byť dokonca aj lepší ako zazmluvnenych. Keď si zazmluvnis,tým si len zvýšis šance, že to bude povedzme istejšie. Nie je to Tvoj postoj. Bud/alebo. Je celá škala. Kto chce byť viac pokojnejšI, môže a má si zazmluvnit. Kto si nezazmlivni, velmi vysoko pravdepodobné nič nepokazí. Ty hladas bud/alebo. Napr.nástrih perinea. Ved nie všetci nastrihavaju. Je to oštara navyše, len si lekár pridáva starosti, a robotu. Zvýši sa riziko sekundárnej infekcie, treba tam míňať čas sitim. Nikto z toho nemá dáky Dobrý pocit. Robi sa to, lebo to treba. Keď chceš mať istotu, že Ťa nenastrihnu, musíš predčasne porodiť veľmi malé dieta/zostať rodiť doma, kde nie si aj možnosti k nastrihu, alebo nerodit. Keď ideš do nemocnice a ošetrujúcich lekár uzná za vhodné, že ta nastihne, tak fakt sorry, on o tom rozhodne. To, že jento Tvoje telo je asi taký argument, ako keby som ja mala námietky voči pilotovi, že urobil taký argument hentaky manéver, počas môjho pobytu v lietadle a ja som mu to predtým neodobrila a on má o tom vopred neinformoval.
@maminuska vo vyspelých krajinách je štandardná starostlivosť kvalitná vo všetkých smeroch medicinsky aj ludsky a poskytuje sa ženám bez ohľadu na sociálny status. Už len keď sa do čiech pozrieme, ďalej rakúsko, spomínané holandsko a nemecko. Porovnávajme sa s lepšími a nehľadajme spôsoby ako konzervovat systém, v ktorom keď na to nemáš si znevýhodnená.
@sasa1983 no predstav si, ze som aj bez zazmluvnenia aj bez liekov mala pekny porod v porodnici. Blbe, ze 100km od mojho bytu. Pritom dve porodnice mam od bytu 1km vzdusnou ciarou a dalsie 4 len o par dalej.
Bola by som rada, keby som ako @vevesh v nemecku, nemusela riesit kde porodim a mohla prist kamkolvek s vedomim, ze porodim podla najnovsich poznatkov vedy a techniky a nikto ma nebude mrzacit. Ci uz fackou, rutinnym nastrihom, rutinnou polohou na chrbte, rutinnym riadenym tlacenim, rutinnym skakanim po bruchu.
sa1983 pani doktorka robí perfektnú službu kolegom.Jasné všetky maminy si budú zazmluvňovať lekárov k pôrodom lebo inak je tu riziko magicky zmýšľajúceho lekára,že jedine facka a hrubé a necitlivé správanie ukľudní mamičku.Debilizujete ženy strachom.Zaujímavé,že keď lekári štrajkovali tak im na pacientoch nezáležalo.Skvelý biznis sa stal z pôrodov!Sa nedivým,že je medzi vami kopec nadmajetných anektikov!
@ada274 vzhľadom tomu že časť roka žijem v CZ a aj manžela mám Čecha , tak ti môžem povedať že aj tam sú dobrí a zlí pôrodnici . Neviem ako je to v Rakúsku a Nemecku .
Ale tak je to v každom systéme, tomu sa hovorí kapitalizmus. Keď nemáš peniaze , si ošetrená v štátnych nemocniciach , keď máš no tak ideš do špičkovo vybavených kliník s exelentným prístupom . Zdravie je jednoducho biznis, od zubárov cez ortopédov až po pôrodníkov.
Naše štátne nemocnice tiež poskytujú služby základné ...prídeš a rodíš pri niekom , a potom rozšírené si vyberáš operatéra alebo pôrodníka, pri operáciách si doplácaš za kvalitnejší materiál atď. Ten kto na to nemá si nemôže dovoliť ani špičkový ultrazvuk u Grochala , tak je na podstatne menej kvalitnom ultrazvuku v nemocnici , ktorý nemusí odhaliť postihnutie plodu . Jednoducho všetko je o peniazoch .
Napriek tomuto všetkému tvrdím , že pôrodníctvo je tak špecifická oblasť že je nutné dodržiavať elementárnu slušnosť.
@sasa1983 keď už si o tom perinu začala. Záhumenský sa vyjadril, že študoval v dobe im bolo jasne komunikovane ze nastrih sa vykonava ako prevencia voči roztrhnutiu. A že tento prístup tu pretrváva zo zotrvacnosti. Ja ako študentka medicíny predsa budem veriť svojmu prednasajucemu, snáď ma roky praxe a vie čo hovorí. Čiže aj ja budem robiť nastrihy rutinne lebo verím, že konam dobre.
Veľa vecí tu funguje zo zotrvacnosti, lebo celoživotne sa vzdelávať a makať na sebe je ťažké. Zvlast v takom tazkom odbore ako je medicina. Ten film akokolvek je nedokonaly je prilezitostou pozriet sa na system a diskutovať ako sa dajú veci zlepšiť lebo je jasné že nespokojní su vsetci. Aj ženy čo rodia aj lekári ktorí pracujú v častokrát otrasných podmienkach.
sasa 1983 a zaujímavé,že keď dostanete úplatok už máte nárok na pekný,harmonický a estetický atd.pôrod?Nie sú to mafiánske a výpalnícke spôsoby?Ak nezaplatíš ty aj tvoje dieťa môžete dopadnúť zle?Toto ste naznačili vo svojich príspevkoch!
@myjusiatko ajaj som mala bez zazmluvnenia super tri pôrody, porodila som tam kde ma to chytilo...Trenčín , Žilina, Martin ...lenže práve ten štvrtý bol čistá katastrofa a vzhľadom k tomu že znova idem rodiť, nestojím už o takýto zážitok .
@maminuska ano dalo by sa povedat ze ten spominany kapitalisticky pristup je vseobecna pravda. Ale konkretne skusenosti zien v mojej rodine, kolegyn a kamaratok ktore rodili radsej mimo SR (Rakusko, Cechy, Nemecko) a nemali zazmluvneneho lekara svedcia vseobecne o vyssej urovni starostlivosti a slusnej komunikacii zo strany personalu. O dovodoch sa da diskutovat.
A nechápem prečo by slušnosť a kvalitná a moderná starostlivosť mala byť výsadou súkromných nemocníc!Veď každý jeden pán doktor naberá skúsenosti v štátnych nemocniciach.Na našich telách!A kde majú pacienti záruku alebo mamičky,že ak vám zaplatia,že sa im narodia zdravé deti alebo sa vyliečia!Veď v prípade negatívneho výsledku by ste mali platiť pacientovi páni lekári!
@nieutilitarizmus nuž pretože je súkromná a všetku starostlivosť si tam platíš. Je tam minimálny alebo žiadny príspevok zo zdravotných poisťovní. Lekári žijú z toho čo zarobia ako bežní podnikatelia. Skús byť drzá a arogantná voči klientom ako podnikateľ... viac ich nemáš. Jednoducho takto to funguje. Nie je tam deformovaná cena od poisťovní , plnú cenu zaplatí solventný pacient, tak je z čoho kupovať. Štátne je nikoho a všetkých. A tento princíp funguje aj na štátnych inštitúciách .
Ale bavíme sa predsa o medicíne.Život je dlhý umenie krátke.Veď aj v štátnych nemocniciach si pacienti doplácajú pri použití napr.sona.Všetko sa boduje do poisťovne veď ja to chápem.Lekári prispievajú do fondu národného pokladu zdravia či pracujú v štátnej alebo súkromnej.Ale nechápem zastrašovacie praktiky a nekvalitnú komunikáciu a hrubé zaobchádzanie.@maminuska .Veď slušné správanie poistovna ani klient neplatí teda aspoň ja som na účtenke nikdy takúto položku nevidela ani keď boduješ úkony a nahadzuješ ich .Veď slušnosť je o budovaní si dobrej povesti a súkromník si dobre preťukne zamestnanca kým ta vezme do zamestnania.V neposlednom rade sú medziľudské vzťahy veľmi dôležité .
A na margo či autorka Zuzana límová je alebo nie je psychiatrický pacient len toľko.Treba sa zamyslieť koľko lekárov a lekáriek vo svojom okolí poznáte,kt.pijú ako dúhy a ,,dovolenkovali"na prednej hore a iných psychiatrických zariadeniach.Koľkých študentov medicíny poznáte a fajčia marihuanu,zháňajú pilulky aby si viac pamatali atd...Tiež sú to ľudia.

a ešte doplním, že naozaj je čo zlepšovať a to výrazne zlepšovať. Keď je niekto gravidný, bolo by asi lepšie než čakať na zmenu si dvakrát dobre premyslieť a vybrať overeného pôrodníka, overeného niekým známym, kto má osobné opakované skúsenosti, nie jedna pani povedala.., čím sa šance na všetko lepšie výrazne zvýšia. A za smiešnu cenu.