Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
@sasa1983 Jette urcite ale urcite nie je hlupacka. Je to docentka porodnej asistencie, 10 rokov bola poradkyna MZ Danska. Je aj vedkyna. Oznacenim za hlupacku sa , bohuzial, sama znevazujes.
@malasandrika mesiac je humbuk okolo filmu. Aktivity napr. p. Lisiakovej a Zenskych kruhov trvaju roky.
@sasa1983 to,ze zeny,ktore zazili zlu skusenost v porodnici, su kvazitrpitelky,je urazlivy nezmysel.
Jedna zena nepovedala,ze dostala facku. Lekar sam povedal,ze ked treba,tak ju da. To je dost rozdiel.
A ano,na bezny porod staci vlastna sila zeny tlacit. Vy si myslite,ze ako zeny rodili nez vymysleli Kristllerov manever a zacali ich privazovat o postel? Ved by ludstvo vymrelo. A nadalej vymieralo vo vsetkych vyspelych krajinach,kde tieto praktiky nepouzivaju.
@hankaop súhlasím, tak ich bolo viac ako jedna. Možno. Lebo ozvala sa len 1 dna. Osobne si myslím, že by sa ozvali aj iné, nie v súvislosti s touto kauzou, aLe priebežne. Vždy sa na všetko objaví a vyjde na povrch, keď sa niečo udeje do reflexu, ale v medziobdobi je ticho. Ak nebola jednať, tak boli 2,najviac tri. Doktor sa správal ako pseudofrajer, si to mohol hrdinsky odpustit. Ale iste to nerobí bežné. Ved zas by sa neuživil, niekto by ho vždy udal a nikto si ho nezazmluvnoval, nič nie je horšie ako opakovane zlá reputácia. Kazdy si chce zarobit, a nema zaujem robit tak, aby nemal zamestnanie, doktor musi mat pacientov. IstE je v okrese každej rodičky celkom dosť pôrodniknikov, iste sa dá si vybrať. Ani mojim gastingom by nepreslo Veľa z nich, som lekárka, nemám kritériá založené na komerčnosti, ale kvalitnej neonatologickej starostlivosti, ja som sekundárna. Nikdy by som nerodila nikde, kde nie je neonatologicka jednotka, ale taká nie basic, ale komplexná. Keď toto rodičke nevadí a viac sa zameriava na bonding a podobné .. a menej rieši čo a kde s dieťaťom, keby sa niečo udialo (lebo to sa vždy môže stat), tak ak má z okolia 15-20 pôrodnikov, iste sa 1-2-3 nájdu,ktorI jej budú vyhovovať. Ak nikto, tak zjavne bude chyba v nej. Ak nebude na Slovensku nikto, kto by vyhovoval predstavám, má na výber iné susedské krajiny. Nepíšem to ironicky, normálne sa poisťovne podieľajú na spolufinancovaní porodov v ramci EÚ.
@dulkagabulka
Ja som neoznácila dámu za hlupáckú, len napísala, že kto paušálne cituje iného a žije v presvedčení že pôrod je záležitosť, kde žena okrem sily tlaku vlastného tela nič iné nepotrebuje,je buď hlupák, alebo žije mimo reality. Ja sama som toho dôkazom. Tiež by sa mi páčil iný pôrod, len nie je to vždy tak pekne, ako pekne by to vo Vašich očiach malo byť. Dôležitý je výsledok a to je dieťa. Nie matka. Málo by ísť o dieťa. V prvom rade.
@maminuska ok ale ked pracujes s nemocnicami a riešiš poistovne fajn.Jeden príklad aby si to vedeli predstaviť všetci niekto tu spomínal rehabilitácie .Koľko pacientov si nevyberie všetky predpísané procedúry a napriek tomu poisťovňa preplatí všetky lebo rehabilitácie si ich proste odvedú a bodka.O ich správaní sa pomlčím ...a takýchto parazitov jeviac viď.kauza predpisovanie drahších pomôcok a pacient dostal lacnejšiu.Hmm
@sasa 1983 iste,že matky nepotrebujú len silu tlaku vlastného tela ale aj dobrú psychiku.Každá mama chce zdravé dieťatko a porodiť rýchlo veď to nie sú sadistky aby si zámerne predlžovali bolesť .Emočné prostredie je dôležité to sa na zdravotkách učí.Ale vytváranie hororovej klímy ...to nie je normalizačné.
@nieutilitarizmus o akych uplatkoch hovoris? O zazmluvneni si porodnika legalne?
@xxxkatka nie o tom nehovorím.Hovorím o tom,že sú ženy umelo dotláčané zazmluvňovať si pôrodníka lebo sa boja,že ak nezaplatia bude zle.Lekári na fórach nabádajú ženy aby zazmluvňovali lebo inak sa môže stať...
@nieutilitarizmus ale ved u vás je tak zle, aj inak zle. Ked je reč O zazmluvnovani,tak je zlé. Keď padne, že teda, kto nechce a nemôže a nevie si zazmluvnit, tak nech si nezazmluvni..Tiež zle. Zazmluvneny pôrod znamená že bude pacientka viac najmä psychicky v pohode, samotný priebeh ani neocakavane komplikácie to nemá šancu ovplyvniť. Kľudne to môže u nezazmluvneneho pôrodu dopadnúť pre pacientku lepšie. Záruky nie sú nikde. Vzhľadom na xy požiadaviek žien považujem jednoznačne za správne si zazmluvnit.
A mohlo by mi niekto odpovedať, že teda prečo nechodíte rodiť do zahraničia? Tam, kde je to podľa vašich predstáv. Poisťovne na to priplacaju. Nie je to pálka. Prečo tie ktoré hovoria o hororovej klíme na Slovensku zostávajú rodiť na Slovensku?
A prečo by som mala utekať rodiť inam.Mne tiež štát nezaplatí materskú akú si ,,predstavujem"a napriek tomu dieťa mám.Prečo neodídu lekári,kt. sa bez zazmluvnenia nedokážu slušne správať.Bežte do USA.
@nieutilitarizmus na ziadnom fore som zatial necitala, aby lekar tlacil ci zastrasoval zenu, ze ak si nezazmluvni nebude mat "dobry porod". Zazmluvnenie or nezazmluvnenie totiz nezarucuje dobry porod, ten sa totiz zarucit neda (rovnako ako ti nik nezaruci, ze pri alebo po vybrati zuba nebudu komplikacie). Zazmluvnenie je o tom, ze si vyberas konkretneho porodnika podla svojich osobnych preferencii (a tie mame kazda ine). Daj sem link kde nejaky lekar pise, ze ak si zena nezazmluvni stane sa to a to.
Aha takže keď zaplatím tak to bude podľa mojich predstáv 😀
@nieutilitarizmus prečo by mal lekár odchádzať? Pacient si vyberá lekára, nie naopak, keď mi nevyhovuje jeden, idem k druhému
@nieutilitarizmus este raz aj pre menej chapavych. Nie nemusi to byt podla tvojich predstav lebo aj u zazmluvneneho aj u nezazmluvneneho sa moze nieco skomplikovat. Vyberas si osobu, ktora tebe vyhovuje. Niekto chce srandistu, niekto hladkajuceho po rucicke a niekto skveleho operatera aj ked bude odmerany. A este raz ta vyzyvam ten link na lekara, ktory sa vyhraza zenam, ze ak si nezazmluvnia zle dopadnu...Ci nevies rychlo najst tvoje vymysly? 😀
@nieutilitarizmus kočka, Ty máš dáky osobný problém. Ved keď chceš rodiť na Slovensku, rodiť na slovensku môžeš. Keď tu rodiť nechceš, nemusíš. Keď si chceš zazmluvnit, zazmluvni si. Ak si zazmluvnit mozes/chceš, zazmluvni si takeho, na ktoreho mas dobre referencie a je Ti jeho praca/prístup k pacientom sympaticka. Keď si zazmluvnit lekara nechceš, nezazmluvni si. Keď budeš Ty tá druha/tretia, ktorá dostane facku, ozvi sa. Hneď, nie s latenciou. Keď bude dôvod podať posudok na úrad na lekársku starostlivosť, podaj sťažnosť. Ked Ti nevyhovujú štátne pôrodnice, choď do súkromnej. Ak Ti nevyhovujú súkromné, alebo si ich nemôžeš dovoliť, choď do štátnej pôrodnice. Ak Ti nevyhovuje žiadna pôrodnice, roď doma. Ak sa nedá si vybrať zo žiadnej z týchto možností, tak neroď vôbec. Okrem mňa tu v podstate nikto starostlivosť o dieťa nespomína. Je to priorita.
Zazmluvňovanie je prasprostý biznis!Ide o deti a viac záleží na vybavení nemocnice.Tak ja nechápem prečo by som si mala gynekológa zazmluvňovať prečo peniaze radšej neinvestovať do vybavenia veď to v nemocnici ostane a lekári migrujú.A prečo by som mala dávať 300 eur pôrodníkovy to si radšej zaplatím testy na trombofíliu lebo nechcem komplikácie pre dieťa.
@nieutilitarizmus takýchto príkladov Ti môžem toľko vymenovať, že budeš už ticho. A o nutnosti si zaplatiť kvalitný neonatalny skrining ani nehovorím. Ja som bola na trisomy testoch, platila som 470eur. Nemala som žiadny dôvod kvôli krvi ani veku. A ani ma nenapadlo sa pýtať prečo. Pretože sa za všetko platí. Preto. Lebo sa treba dobre zamestnať, aby človek zarobil a nemusel obracať každé euro. A nemusel sa páprcit kvôli 300euro. Keď ide o dieťa.
@nieutilitarizmus ty si naozaj myslis, ze lekar pri zazmluvnovani zhrabne 300 €? Lekarovi ide z toho do platu len mala cast, väcsia ide nemocnici. A ako ich ona investuje sa chod popytat do tej konkretnej. A opakujem. NEMUSIS zazmluvnovat nikoho, pouzi peniaze kam chces. Je to tvoje pravo volby.
Prečo by som mala byť ticho.Je holý fakt,že lekár si musí prácu odviesť či zazmluvnený je alebo nie.Slušný byť musí.A ak chcem zdravé dieťa tak gynekológ to magickými 300 eurami nezariadi.A jasné,poplatím testy lebo je to dôležitejšie.A to akože ženy,kt.nezarábajú nadpriemerne a tých je mnoho aj s dvoma vysokými školami sa nemajú zaujímať o peniaze?Vlastné zdravie?Zdravie dieťaťa?
@nieutilitarizmus Ty si ešte nič pozitívne nenapísala. Všetko zlé. Len prečo všetko nejde a nedá sa. Ešte raz, slušných je gro lekárov, tí, ktorí nie sú, je minoritne množstvo. Sú aj takí. Sú aj neprofesionálnI lekári, sú aj zlí lekári. Sú aj arogantni. Všade si takí a aj takí. Práve PRETO slúži možnosť si zazmluvnit, aby si sa takému vyhla. Rovnako ako s učiteľmi, spolužiakmi. Je aj šikana, niektorí učitelia sú takí a iní takí. Sú aj takí, čo by učiteľmi byť nemali. Ved to je tak všade. Niekde sa nedá tomu vyhnúť. Našťastie zdravotníctvo nie je ten prípad. Pôrodnika šikana môžeš vybrať. Nie je to povinnosť, len alternatíva. Ak bude Tvoje dáta v škole komandovane učiteľmi, tak pôjdeš na inú školu. NenecháS ho tam sa trápiť. Dáš do súkromnej. Sú možnosti. Treba ich hľadať. Nie paušálne len čo sa nedá a prečo čo nejde. Dá sa. Negativizmus nie je cesta.
Čo je negatívne na tom,že je dôležitejšie minúť peniaze na testy,kt.sa bežne nevykonávajú veď to je omnoho pozítivnejšie a bezpečnejšie a dôležitejšie a mám to na papiery.A ako ja mám vedieť,kt.pôrodník je najodborník veď na to majú papier všetci a matky nemajú medzihviezdne vedomosti aby v prípade komplikácii tušili ako sa pod stresom zachová.Keď mi za tristo eur nevie zaručiť pôrod bez komplikácii a bude musieť privolať služobne staršieho lekára tak logicky by si mali matky keď už chcú investovať zazmluvňovať služobne najstarších lebo veď predsa ide o zdravie a mladý lekár nemá toľko skúseností.Na margo škôl nikdy by som svoje dieťa nepreraďovala to napácha viac škody ako úžitku!Dala by som podnet na prešetrenie s dôvodným podozrením na neetické konanie plus priložila dôvody alebo nahrávku s tvrdením,že sa obávam o psychický a fyzický stav dieťaťa.Ja viem,že existujú zlí ľudia ale neviem si predstaviť,že si budem už zazmluvňovať pedagogičku alebo prekladať dieťa do niekoľko kilometrov vzdialenej súkromej školy.
Nemyslím, že táto diskusia niekde povedie. Čo sa pôrodov týka, je veľa možností, každá žena si podľa svojich možností a skúsenosti môže vybrať. Niekedy je kontraproduktívne tých možnosti mať priveľa.
Nie som naklonovaná.Som jedinečná bytosť tak ako vy dámy.Ako ktokoľvek na tejto planéte.Deti sa rodia z lásky (to sa učia deti v už v tretej triede)a nie z plnej peňaženky.Právo je vždy na oboch stranách nech sa narodím kdekoľvek.
@nieutilitarizmus papier maju sice vsetci, ide o to, ze ked chces mat u porodu lekara, ktory tvoje tehotenstvo sledoval po cely cas, pozna dobre tvoju anamnezu, tvoj zdravotny stav, vie sa tym padom na niektore mozne komplikacie vopred pripravit, a pride k tebe aj od rodinneho nedelneho obeda kedykolvek ked mu zavolas, zial vtedy za to priplatis. To je ten 'luxus navyse'. Alebo peniaze utratis za nieco ine, no bude s tebou rodit niekto kto ta nespozna a o kom ani ty nemas sajn kto to je. To je zas to riziko standardneho lekara co je zrovna na sluzbe. Neviem, preco je to take nepochopitelne a neviem preco by zeny nemali mat tu moznost si porodnika vybrat, ked chcu.
@miluna777 vies co, kamoska mala zazmluvneneho lekara od 20tt a ten par dni pred TP odisiel lyzovat, ze ved bude urcite prenasat. no a stalo sa co nechcela, ze zacala todit presne na termin a porod viedla nejaka mlada mudr , ktora ho nezvladla, zachranovat ju aj dieta musel dobehnut nadriadeny.
Proste zena taha vzdy za ten kratsi koniec.
@hankaop to je v poriadku, že ich aktivita trvá roky, ale je v týchto združeniach aj nejaký vyštudovaný odborník na danú problematiku? Lebo tlačiť mamičkám do hláv, že takto to ,,musí” byť, sa mi nezdá bez adekvátneho vzdelania vhodné. Ak má členka iba kurz, je to pre mňa to isté ako laktačné poradkyne z Mamily.
Predpokladám,že tvoj gynekológ má svoju ambulanciu keď ťa dobre pozná aj tvoj zdr.stav.Keď budeš budeš rodiť počas jeho ordinačných hodín nechá všetky svoje objednané pacientky aby odbehol k zazmluvnej?😀A takto každý deň a celé roky?A čo keď tvoj pôrod nestihne?

@nieutilitarizmus vieš pracujem s nemocnicami , štátnymi nemocnicami a presne viem akým spôsobom sú financované. Častokrát je nemocnica voči poisťovni úplne bezmocná , jednoducho im časť výkonov nepreplatí a to z rôznych dôvodov. Nadlimit , neobjednané úkony .., všetko prechádza cez ich lekárov a tí keď majú iný názor , tak jednoducho ti to nepreplatia je toho strašne veľa. To je zdieranie nemocníc z vonku . Potom je rozkrádanie nemocníc zvnútra..tendre, právne služby atď...no a potom je to klasicky štátne ...je to všetkých a vlastne nikoho , nikto zo zamestnancov nie je priamo motivovaný na chode nemocnice. Veľká časť lekárov , ktorí pracujú v nemocnici majú aj svoje súkromné ambulancie, kde presúvajú svoju pozornosť a nemocnica je len okrajovým záujmom .
V súkromnom zariadení...tak to má jasného pána , a ten si už dohliadne na to aby to fungovalo lebo z toho žije. Dovolíš si byť arogantná voči solventnému klientovi , ktorý príde k tebe a donesie ti napr. 3500 EUR ? A príde možno znova . Ak budem na neho sprostá , už nepríde alebo pôjde o 100 km ďalej . Ĺudia ktorí na to nemajú sú rukojemníkmi štátneho systému ...dlhé objednávajúce doby, plné čakárne a niekedy aj čelia odmeranosti lekárov.
Áno , bavíme sa o medicíne, lenže tá je najväčším biznisom . Strach o vlastný život ťa tak spútava že si ochotný obetovať veľmi veľa, peniaze , čas a častokrát aj vlastnú hrdosť.
S ostatným s tebou súhlasím.