icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

aristka
9. nov 2017

@nanervy_2 ty si zjavne nepochopila ,za to ,ze islo o dvoch ludi a niekolko dni hospitl.s vykonom je to smiesna suma ....

sivypegas
9. nov 2017

Nakoniec toho lekara nevihidili.Pisali o tom v Pkus 7 dni.

dai
9. nov 2017

@sasa1983 presne ako pises🙂 myslim o tom pobyte v nemocnici - co by ine matky dali za 4 dni☹ a presne, ked ide o zivot dietata tak ti je zrazu nejaky bonding, prisatie a neviemco super hyper uplne ukradnute - si rada ze ti dieta vezmu a zachranuju zivot a vdacna zato kolko lekarov je okolo teba a zrazu zistis ze vsetko klape ako ma zatial co ty oddychujes po porode☹ ale to tazko vysvetlis zenam ktore do nemocnice idu pekne cisto bezbolestne porodit krasne a zdrave dieta s vopred vytvorenym presvedcenim ze v SR sa to neda☹ uprimne som presvedcena ze keby takato matka zazila navlas rovnaky porod v Nemecku/ Rakusku/ Kanade ako v SR, aj tak by tu vypisovala ako je to inak super a tu by to bolo omnoho horsie - 1. uz len z principu 2. lebo tak to ma jednoducho zafixovane v hlave☹

co sa tyka reverzu - nechapem naco debata vobec o tom, reverz nie je nic ine len blby papier o tom ze preberam zodpovednost za svoje rozhodnutie - ci aj s tym je problem? moj otec frajersky podpisal reverz , o pol dna bol v necnocnici naspat a uz mu tam zachranovali zivot - nikto sa na neho nevykaslal, nikto nebol arogantny kvoli reverzu a pod. ( a to priznavam ze moj ocinko bol velmi povahovo tazky pacient ...) Takze nechapem aky problem - ak je zena presvedcena ze pre nu je top byt v bolestiach doma a pozorovat so svojim mk google zdravotnickym vzdelanim ci jej poporodne rany sa dobre hojja a ci nekrvaca moc etc., tak nech to spravi - nikto jej zato hlavu neodtrhne😉 ale chapem ze slovo zodpovednost znie strasidelne, na Slovensku priam odpudzujuco - tu to ludia nemaju radi - radsej nech ju nesie niekto iny na koho budem moct nadavat keby nieco☹

redlola
9. nov 2017

@dai bonding, prisatie a neviem čo nie sú kadejaké výmysly. Tak je to zariadené v prírode, tak to funguje. Prednedavnom som videla dokument BBC o zvieracích matkách, my sa žiaľ/našťastie/neviem_sa_rozhodnúť veľmi nelíšime. Tak je to proste zariadené.
Dá sa byt ludsky a zachovávať prírodné zákonitosti aj v prípade komplikacii, či na strane matky alebo na strane dieťaťa.
Vid skúsenosť mojej rodiny, ktorá rodila v obyčajnej statnej nemocnici v Londýne - dieťa prestalo do 10 minút po pôrode dýchať. Predtým ihneď putovalo matke na brucho, robilo sa samoprisatie. Keď prestalo dýchať, žiadne odnasanie neviem kam. Mali tam pristavený stolík pri matke, kam ho preložili a začali s osetrovanim. Potom ho vzali na nicu, matka nemohla odísť z pôrodného boxu, sama mala komplikácie so sebou. Inak by šla s nimi.
A teraz pozor, vec nevídaná na Slovensku, teda aspoň v Trnave neviem o tom: z nicu jej volali na sálu, či SUHLASI s tým, že jej dieťaťu podajú umelé mlieko. Vysvetlili jej prečo to chcú spraviť a aké sú sposoby. Ona povedala, že chce dojčiť, tak navrhli, že mu zavedu sondu do žalúdka a tak ho nakŕmia čo najnižšou možnou dávkou mlieka pokým sa ona bude schopná dostaviť k inkubatoru. Preco sondu? Aby dieťa nemalo v ustach nič iné ako matkin prsník.
To sú veci, ktoré hovorí mamila a ktoré zosmiešňujú naši zdravotníci, že “ČO ROBÍME Z TOHO VEDU, veď jedna fľaša ešte nikdy nič nepokazila”.
Potom ju odviezli na voziku na nicu k dieťaťu a prvá otázka: “vyzleciete sa sama alebo Vám pomôžeme? Date si dieťa do kontaktu skin to skin?”
U nás nonsens. U nás majú deti papierové pokožky, nemajú vlhkosť, majú kanyly, prístroje a všetky nachladnu - a preto sa nemôžu klokankovat. Aby boli pod dohľadom, aby im matky nezavadzali. Nikto iný tam nemá čo robiť a aj tie matky majú vymedzený čas kedy vôbec môžu prísť, inak im je naznačené nech láskavo odpália do riti.
Takisto - na intenzívku mohol ísť každý rodič, aj dieťa, aj starí rodičia v dobe 24/7, mohli tam stráviť ľubovoľné množstvo času a boli podporovaní v kontakte s dieťaťom. Ja nemám vedomosť o takomto prístupe u nás.
Minimálne o tom, že by sa niekto vôbec pýtal na tvoj názor a predtým to dopodrobna vysvetlil prečo sa pýta a co tým sleduje.
Tu sa diktuje. Komplikácie, nekomplikacie - tu sa diktuje - lebo ty si blba, ty nevieš a naco sa vôbec tebou zaťažovať.
A všetko sa váľa na ženy, že nechcú rodiť s bolesťami, že iba nohy by chceli rozťahovať, že sú lenivé, staré, rozmaznané, neschopné, nechapajuce, sprosté cintlavky. A k tomu vecne nespokojné.
Čo sa týka pobytu štyri dni. Sú vysetrenia, ktoré sa dajú vyriešiť ambulantnou formou - to by chcelo zmenu súčasného systému. A myslím že práve teraz je na to ten správny čas. Sami vidia, že to zenam nevyhovuje. Ak sa aj nájde taká, ktorá uvíta pobyt v nemocnici, nech tam je. No tých je myslím menej, ako tých, ktoré chcú ísť čo najskôr domov.
Myslím že teraz je čas na to, aby:
- sa poriešil nedostatok PA
- zatraktívnilo sa ich štúdium
- zvýšili sa ich kompetencie
- sa prehodnotila dlzka pobytu a reálna nutnosť takejto dĺžky
- sa zdravotníci zobudili a pripustili, že fungujú s inou generáciou ľudí, že ľudský prístup z roku 1995 je nepostacujuci pre rok 2018. A teda direktivna forma komunikácie už nefunguje. Prevažuje partnerský pristup. A môžu sa hnevať koľko chcú. Zaradia sa tak len k tým, čo majú teraz 60+ a hnevajú sa na dnešnú internetovú mládež ako si nič neváži.
Toto je tiez len obyčajný trh s ponukou a dopytom. Kto sa neprisposobi, vyhorí. A potom môže písať nahnevané komentáre o tom ako rozmaznané ženy utekaju do vidieckej rakúskej nemocnice so zlatými obkladačkami, či moravských “ekvivalentov” tých našich slovenských zariadení...
Ale keď sa naozaj nepozrieme na jadro problemu a nepripustime, že doba sa zmenila, nič sa nikdy nezmení a stále to bude niekde škrieť a vlastne nikto nebude spokojný.

chrissie_kf
9. nov 2017

@sasa1983 to ano . Moznost vyberu je, ked niekomu nevyhovuje ten standard, ktory dostane. Proste tie nase nemocncie su ake su, ale s tym lekari nic neurobia. A kto chce si zariadi veci k svojej spokojnosti.
Stve ma len ked niekto vsetko zhadzuje a dokopy nic o tom nevie . Na odbornost nasich lekarov nedam dopustit a nasa medicina je na vysokej urovni , len tie pracovne podmienky su zial ake su. A viem to aj realne porovnat s tym zahranicim - kde mimochodom je rovnaka nespokojnost 🙂

malasandrika
9. nov 2017

@redlola moje dieťa bolo obmotané pupočnou šnúrou, bola pridusená, napila sa zelenej plodovej vody a posledné, čo som riešila bol bonding, ako sorry, ale biť sa za bonding, keď je ohrozený život dieťata je hyenizmus.

sasa1983
9. nov 2017

@chrissie_kf medicína odbornostne je, čo sa prístupu a empatie a ďalsej profesionality týka, tak tam sú slušné rezervy. Ale niektoré veci si vie pacient ovplyvnit aj sám (prostredie nemocnice, samostatna izba, konkrétny porodnik, zaplatená epiduralka). Len tam je zase problém že nie je ochota si za to priplatiť. V tom je pes zakopany

sasa1983
9. nov 2017

@redlola pozri, Ty čakáš 5te dieťa, zjavne si alternatívna vo všetkom. Keď sa vzťah pacient-lekár zmení na partnerský, tak to môžme zabaliť. Isté arogancia a povyseneckost je neprijateľna, ale mňa by ozaj zaujímalo, akú optimálnu onkologicku stratégiu liečby si teda pacient bude určovať.

nieutilitarizmus
9. nov 2017

Pomoc onkologička ide porovnávať onk.pacienta ku gravidnej ešte,že nie k lietadlu.🙂

luna379
9. nov 2017

@petulda333 nečítam celú diskusiu iba som si letmo prezrela prvú stranu a aby sa niekto prebral do reality NEMUSÍ prísť facka, dá sa šplechnúť trošku studenej vody do tváre napríklad a má to rovnaký efekt. Používa sa to aj na deti v záchvatoch, facka od lekára pri pôrode, nech je žena AKOKOĽVEK hysterická nie je ne mieste!!!! Každý máme inú povahu, iný prah bolesti, hysterická žena tou hystériou volá o pomoc, lebo vnútri prežíva neuveriteľné trápenie.
Keby mi lekár počas pôrodu dal trošku vody do tváre a keby mi lekár jednu spak ruky uvalil to je rozdiel a som si istá, že pri tom druhom prípade by sa môj partner na neho pozrel a hoci je pacifista jak lusk tak by ho tam zmlátil jak žito.

luna379
9. nov 2017

Inak baby dá sa ten dokument dakde pozrieť? Hoďte mi link.

sasa1983
9. nov 2017

@nieutilitarizmus používam príklady aké má napadnú. Je mám argumenty za/proti, vy nemáte žiadne, len všetko kritizujete

dai
9. nov 2017

@redlola oki... takze verim ze mas skusenost s porodom dietata ktore nevedelo po porode dychat a ktore potrebovalo jisku kedze tu tak svatosvete pises aky je londyn super a co u nas nefunguje☹ ( inak moja skusenost je ze moje zname z Londyna ktore tam nerobia au pairky ale realne ziju, maju rodiny, su zabezpecene etc. chodia rodit na Slovensko spolu s celou predporodnou kontrolou po prvej skusenosti v UK, takze asi to tak genialne tam nebude, osobne skusenost nemam tak sa dalej k tomu vyjadrovat nebudem )

Moja skusenost teda s porodom choreho dietatka - bol mi odnaty okamzite kedze uz abgar mal velmi nizky a vlastne sa sam nevedel nadychnut ani dychat - zacali ho rozdychavat jasne ze hned na sale, nikde ho nebrali, neumyvali, nic ine neriesili - zachranovali zivot - este ja v takej situacii sa to snazili robit pri mne aby som na maleho videla kedze nevedeli ci to da, sestricka aj porodnik stale pri mne, moj muz pri malom, vsetci velmi mili, sucitni...
maleho mi vzali nasledne na jisku a jasne ze zaviedli antibiotika okamzite - neviem teda ci v uk maju nejake zazracne pristroje ktore hned zistia co je dovod zleho stavu dietata, tu mi bolo vysvetlene a mne to znie logicky, ze kedze dieta ma viac menej nulovu imunitu a oni nevedia pred vysetreniami pricinu stavu , zavadzaju atb ako prevenciu ak by nahodou malo nejaky vnutorny zapal - ak by to nespravili tak moze mat sepsu do par hodin/ minut - neviem... cize ano, jasne ze je pripojene na monitory aby mu kontrolovali vitalne funkcie kedze je ohrozeny zivot a ide mu aj vselico do zil - ja som bola zato vdacna, vidim ze ty by si teda asi nato kaslala a vsetko povytahovala, ved nejak bude🙂 hlavne ze mozem klokankovat😀

akonahle som ja bola 2 hodiny po porode, prisla za mnou primarka z neonatologie mi pomoct prejst na jisku aby som mohla prist za malym ( nikto ma predtym necievkoval ako tu pisala ze je to normalne a vsade sa robi, nikto ma neobmedzoval v pohybe ) - nie, maleho mi nedali klokankovat kedze nebol v takom stave, klokankovala som ho prvykrat tyzden po jeho narodeni, hned ako to jeho stav dovolil - na jiske sa klokankovalo bezne a sestricky rodicov do toho priam tlacili ( by si sa cudovala ze nie kazda matka to pokladala za dobre, nie kazda to chcela robit ) prave so zdovodnenim ze pre dietatko je to velmi dobre, zlepsuju sa vitalne funkcie etc. ... Moj syn ma hadicku zavedenu od narodenia, ziadne krmenie UM sa na jiske aspon v BA nekona - su tam banky s materskym mliekom, matky su priam tlacene do odsavania a nosenia mlieka, akonahle je dieta schopne tak najskor sa dava prisat az potom sa zavadza mlieko hadickou do zaludka - ziadne cumle, ziadne flasky - nic take som tam nezazila, opat, skor opacny tlak na kojenie, prizvukovanie ake je MM dolezite prave pre tieto deticky kvoli imunite a pod. ...
Ja som tie moje 4 dni v porodnici , ktore teda v mojom pripade definitivne vyznam mali kedze mi na druhe den nasli krvne zrazeniny a tie sa snazili rozbijat, aby ma nemuseli odburavat - cize mi tiekli infuzky - tak tie 4 dni mimo vysetreni som od rana do vecera stravila na jiske pri mojom malom - nikdy ma nikto nevyhodil, kazdy skor chodil na spickach, snazil sa povzbudit - jedinkykrat sa ma spytali ci neodidem ked robili hygienu a menili hadicky a tak - kedze videli v akom som stave ( pod vplyvom situacie, hormonov etc. ... urevana, unavena etc.... ) tak len poznamenali ze pre mamicky to nemusi byt pekny pohlad - uz som to myslim pisala ze najskor som odisla, potom som uz zostavala....
po 4och dnoch ma prepustili, na jiske som byt nemohla - chodila som za malym 3x denne mu nosit mlieko a byt s nim... akonahle ho prelozili na oddelenie patologickych novorodencov tak ma prijali k nemu - na izbe sme boli 2 mamy a miminka, sestricky nenormalne - aby ste si predstavili - tam su babatka maminiek vzdialenych aj 100-200km, tie mamky bud nemozu , mozno nechcu tam byt s nimi, cize su tam same - pocula som len parkrat plakat dieta, vzdy tam hned bola sestra aby mojkala, nosila, dokonca niektore si ich brali skin to skin ked mali chvilku - uplne maminy pre tych drobcov ( boli tam deti narodene v 27-28tt - drobatka ktore ale museli byt monitorovane kedze tak kedykolvek moze nastat zvrat v stave, tie tam boli aj mesiac, dva bez mamy - mamy chodili len 1-2x do tyzdna - vsetky tieto deti tam boli krmene cez slamku MM )

takze tolko k mojej skusenosti s JIS a oddelenia patologickych novorodencov na Antolskej - pre mna mimo dovodu genialna starostlivost, profesionalita a ludskost - nie, nezazila som to nikde inde, ale ani si neviem predstavit zeby to mohlo byt lepsie... som vsetkym tym ludom tam velmi vdacna - zachranili mi syna a dali krasny zazitok ludskosti = tuto skusenost samozrejme nikomu neprajem, ja som nakoniec odisla domov stastna s relativne zdravym dietatom, zial nie kazda maminka tam mala tolko stastia... Ale myslim ze keby mamy mali aj taketo zazitky tak by sa ich hodnotovy rebricek a ocakavania ohladom porodu jemne premiesali a pochopili by co je naozaj dolezite☹

nieutilitarizmus
9. nov 2017

Ok chcete argument.Tehotenstvo nie je choroba pre väčšinu žien.Paternalistický prístup mamičky infantilizuje čo pochopí alebo vycíti každá,kt.sa v takejto situácii ocitne a príjemné im to určite nie je.

dai
9. nov 2017

@luna379 moj brat sa zachadzal ked bol maly - teda ti poviem ze som niekolkokrat zazila ze mu mamina dychla do tvare, frsla vodu pokial bola po ruke ( on zial sa nezachadzal len doma ale kdekolvek ho napadlo 🙂 ) a teda parkrat mu dala po ritke... a ono teda je facka a facka - ja som tak naposledy mojej pubertalnej dcere isla chytit pusu ked mala pripomienky k jednej veci a tak sa nejak zvrtla ze z toho bola jemna facka🙂 a teda stopla ju - zostala sokovana rovnako ako ja🙂 v kazdom pripade to nemalo nic spolocne s prefackovanim, ci nejakou fackou a pod.😉 bolo to take capnutie...

nieutilitarizmus
9. nov 2017

Lekár nemá čo pacientky fackovať!A falošná solidarita jeho zástancov nie je na mieste!Pokiaľ viem doktorko výpoveď dostal ale ju nepodpísal.

taga
9. nov 2017

@nieutilitarizmus stat sa mamou nie je obeta, JE TO DAR!!!

nieutilitarizmus
9. nov 2017

@taga ok

sasa1983
9. nov 2017

@nieutilitarizmus Áno, ak znie otázka, či má, tak nemá. Ak znie otázka, či môže, tak v podstate nemôže a nemá. Máš pravdu. Súhlasím. Ostatne čo hovoríš je z 80% zavádzanie a bludy.

nieutilitarizmus
9. nov 2017

Blud je porovnávať onk.pacienta s tehotnou ženou 😀

sasa1983
9. nov 2017

@nieutilitarizmus blud je písať o tom, že pacient a lekár má byť partner. Zo strany pacienta skoro vždy je výrazný aspekt subjektivno-citovej zložky, ktorá bráni objektivite a pohľadu tretej osoby. A bez Tvojich vysmesnych smiali kov, ktoré uz nemajú normálny text, blud to nie je vôbec. Nakoľko tehotná žena idúca porodiť svoje dieťa nie je úplne ďaleko od iného pacienta, každý vníma veci po svojom. Pacient je pacient, či chirurgický, internisticky, gynekologicky, urologické, neurologický..asi by nebolo empaticke, najmä podla Vás 3 dámy, keby som kastovala pacientov na viac a menej dôležitých a urgentnych.

yoxinka
9. nov 2017

@dai
Mne na oddelení patologických novorodencov robila kamoška. Tí ľudia tam by za tie drobátka aj dýchali, keby sa dá. Milujú ich 🙂.

nieutilitarizmus
9. nov 2017

@sasa 1983 nezatahujte a nepredstavujte si co by bolo keby som ja bola na vasom oddeleni.

sasa1983
9. nov 2017

@nieutilitarizmus mne je jedno, či tu budete/alebo nebudete.

redlola
9. nov 2017

@sasa1983 vidím, že ako lekár si ťažký profesionál. Keď hodnotíš človeka podľa počtu detí. A hneď si si aj sama odpovedala v ďalšej vete.

redlola
9. nov 2017

@sasa1983 okrem toho, rodička je chorá žena = pacientka? Nie je náhodou klientka porodnice? Nehovorí sa všade že tehotenstvo je fyziologicky stav? Či upravujeme si pravdu podľa svojich predstav?
Chráň ma boh stretnut sa s takým lekárom ako si ty. Dúfam že onkológov už viac neuvidím, ale charakterovo s takým hyperludskym prístupom.

dai
9. nov 2017

@redlola znovu - lekari na onkologii patria medzi naj s akymi som mala cest☹ ty mas prosim ta aj nejake realne skusenosti? ako ja dufam ze nie, ja mam z onko ustavu a ustavu sv. Alzbety - tazka profesionalita a kopu ludskosti...
inak som raa ze pises ze rodicka nie je pacient, lebo ja uz mam pocit z mk ze tu je kazda ani nie druha tehotna automaticky na pn ... pricom pn je podla mna stav kedy je clovek chory... a teda ja za seba - som aktualne tehotna, zdaleka nie precitlively typ cloveka, pomaly sa mi blizi termin a vidim ako reagujem - dufam ze nechces spochybnovat ze zena pod vplyvom tehotenskych hormonov sa sprava inak ako v normale... detto ze porod nie je vyberanie triesky z prsta☹

sasa1983
9. nov 2017

@redlola ktokoľvek, kto príde do nemocnice je definovaný ako pacient. A pacientov sa okrem akútnych, t.j. JIS nedá selektovat na takých a hentakych. Nie je žiadny pacient väčší pacient a iný menší a jeden dôležitejší a druhý menej dôležitejší a Napodobne.

redlola
Autor odpoveď zmazal
sasa1983
9. nov 2017

@redlola strasne si to prekrútila.