icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

dskjhfdlkdjhl
10. nov 2017

@novana to nebude moj pripad, ja som skromna iba obcas😅

xxxkatka
10. nov 2017

@dskjhfdlkdjhl mamila tam mávala svoje vysoko odborné kurzy😉

malasandrika
10. nov 2017

@xxxkatka tak ale certifikát z Mamily je pomaly ako červeny diplom z VŠ 😄😄

dskjhfdlkdjhl
10. nov 2017

@xxxkatka tak ja som si svoje odkojila, aj bez mamily a podobnych vymyvaciel😉 Ja skusim radsej kurz sitia😅

novana
10. nov 2017

@dskjhfdlkdjhl, ak máš odkojené, je kurz šitia skvelý nápad, tam tiež berú so základným vzdelaním.

nanervy_2
11. nov 2017

@chrissie_kf
keď sa niekto nejako rozhodne, treba to rešpektovat.
vsade lekári rozprávajú, ako sa musi, nejde to.
zaujímalo by ma, ci vôbec niektorý si dal tú námahu a siel si pozriet prirodzený pôrod a popýtal sa na skúsenosti zdravotníkov s ambulantnym pôrodom. Ani ďaleko netreba ist, ani sa ucit cudziu rec.

Niekde nastal problém ked zavládol nazor ze väčšina by sa vyflakla. Myslím ze kym by si na to zvykli, vacsina by aj tak chcela ostať a vsetko vybaviť tam.
To je taky system, nevieme ako by to bolo naozaj, ale pre istotu zakazeme. A opat sme pri tom, ze vlastne klamú, lebo rodič ma pravo odmietnut.
A samozrejme to aj na zdravotnikoch, kebyže sa ku mne spravaju ako pri prvom v inej, tak hned na druhý den odchadzam.

chrissie_kf
11. nov 2017

@nanervy_2 a ty si myslis ze od nasich gynekologov nie je snaha veci zmenit? Ze oni nevedia co je zle? Ze sa nevzdelavaju ? Nevravim ze kazdy jeden je super - nie je, ale mnohi a najma ta mladsia generacia veida co vsetko je na hovno. Lenze to tak nefunguje, ze ja si zmyslim ze idem zaviest ambulantne porody a ja neviem ake a proste to zavediem. Za vsetkym je legislativa, a potom vselijake boje so skostnatelymi strukturami a najviac financie.
Ano mas pravdu nastala chyba v celej spolocnosti nasej .
Ty vychadzas stAle zo seba a mozno tvojho okolia. Mne preslo rukami stovky ludi a preto to viem troska lepsie asi zhodnotit. Ja mam doveru v ludi , aj snahu spolupracovat , ale uz som tolkokrat padla na hubu za tu moju doveru, ze som trosicka pozmenila nazor.
A ano niektore veci proste rozhodne lekar vramci liecby . A to ue tak aj v zahranici - neviem kde ludia nadobudli dojem, ze v zahranici sa ludia diagnostikuju a liecia samy . Ano je tam viac casu na pacienta to je naozaj pravda ale to suvisi uzko aj s pracovnymi podmienkami .
A co sa tyka rozhodovania ok nech sa rozohuduje a odmieta ale potom nech za to nesu aj ludia nasledky napriklad aj v podobe nakladov za liecbu a komplikacie - v takom pripade s tym silno suhlasim.

sasa1983
11. nov 2017

každý pôrod treba považovať, aj napriek nízkemu veku pacientky, aj napriek bezproblémovému tehotenstvu, aj napriek nekomplikovanému predchádzajúcemu (cim) tehotenstvám, aj napriek negatívnemu neonatálnemu screeningu dieťaťa, aj napriek optimálnej anatomickej konštitúcii pacientky.., za potencionálne rizikové. Je ľahkovážne to záverovať ako vopred vybavené bez komplikácií. Si myslím ja, ktorá robí hambu sebe, aj zdravotníctvu

nanervy_2
12. nov 2017

@chrissie_kf
viem o pripadoch, kde lekár urobil chybu, pri vysetreni tvrdil ze všetko ok a nebolo, prípadne rodic ziadal vyšetrenie (a potom prešetrenie) a nic.
lekár ani nemocnica neznášala ani liecbu, ani usly zisk, ze ani jeden z rodičov nemohol do prace, ani nic.
Az bude meter rovnaky z oboch stran, môžeme hovoriť o kompenzáciach.
Tak či tak následky znasaju rodičia, oni sa primárne o dieta staraju, na lieky doplácajú a pod

dulkagabulka
12. nov 2017

@sasa1983 Treba rozlišovať nízkorizikové rodičky od rizikových. Pre nízkorizikové rodičky je v systémoch,ktoré majú výsledky novorodeneckej a ženskej mortalitya morbidity na vysokej úrovni, ktorú chceme dosiahnuť, primárnym poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pôrodná asistentka. Nízkoriziková žena napr. v Nórsku sa počas celého tehotenstva, pôrodu a šestonedelia s lekárom nestretne ani jedenkrát . Pôrodná asistentka je vysokoškolsky vzdelaná na sprevádzanie ženy počas celej doby. Ona vie rozoznať, kedy je stav vyhodnotený ako rizikový a kedy je treba ženu odoslať k lekárovi.
Je vedeckým konsenzom, že takáto starostlivosť je bezpečná pre ženy i deti.

sasa1983
12. nov 2017

@dulkagabulka žiadna pôrodná vysokoskusena pôrodná asistentka nemá zobrazovacie vyšetrenia ani laboratórnu diagnostiku telepaticky umiestnenú v zrakovom nerve, t.j.netuším na základe akého kľúča by sa k prípadnej patologii skrytej za vonkajsie rodidla vedela vyjadriť. Nepochybujem že to tak niekde funguje, ale trvám na tom, že každý pôrod sa môže z modifikovať smerom, kde ťa vzdialená nemocnica je ozaj vzdialena. Žiadna pôrodná asistentka nie je neonatolog. Keď už teda kašleme na matku, tak aspoň spomenme dieťa. Ja napr.nie som odporca alternatívnych liečebných postupov, hoc aj v domácom, alebo hociakom podobnom prostredí, len si treba potom zobrať aj prípadné následky na zodpovednosť. Alebo aspoň na vedomie. Matka rozhoduje aj za dieťa. Ťažko povedať či je to z jeho strany fer.

dulkagabulka
12. nov 2017

@sasa1983 opakujem ti ze v Norsku je jedna z najnizsich mier zenskej i novorodeneckej mortality a morbidity. Sme daleko daleko za nimi. O com teda pises? O akych rodidlach? Vies o tom ze nizkorizikova zena tam celu dobu tehotenstva nie je vaginalne vysetrovana? A ze ma iba jeden ultrazvuk?
Skus si nastudovat problematiku. Mozno budes prekvapena.
Porodne asistentky odvadzaju fyziologicke porody. Tie maju svoje zakonitosti. A porodna asistentka vie co ma sledovat ( specialne kvalitu kpntrakcii ) aby mohla vyhodnotit ze porodny proces ma pocas vsetkych faz nizke riziko. Pri prvom naznaku problemu sa zena presuva do starostlivosti lekara. Tu si myslis ze v Norsku myslia iba na zenu ?Precitaj si rozhovor s norskou asistentkou, ako sa zlepsili nemocnici cisla, ked v nej zaviedli starostlivost o ktorej pisem.

dulkagabulka
12. nov 2017

@sasa1983 co si pri porode predstavujes pod pojmom alternativna starostlivost? Mozes mi prosim vymenovat alternativne postupy?

dulkagabulka
12. nov 2017

@sasa1983 porodna asistentka pri porode sleduje zivotne funkcie zeny , kvalitu kontrakcii ( co je velmi dolezity ukazovatel , pretoze ak sa do porodu umelo nezasiahne, a napr babatko ma problem, vie si kontrakcie oddialit alebo zmizit ich intenzitu) postavenie babatka v bruchu a vo vtupe a postupe panvou. Postavenie vie zistit vonkajsimi hmatmi a tiez vnutornym vysetrenim vyhmatanim fontanel babatka. Skeduje ozvy babatka. Vie poskytnut prvu pomoc babatku , keby bola potrebna. Do porodneho procesu nijako nezasahuje.
Deticky maju u nas casto problemy prave po zasahoch do porodu. Taka amniotomia, ci podanie istych medikamentov, alebo nutenie zeny do polohy v pololahu, ci vyrusovanie zeny nedostatkom intimity atd, nutene tlacenie s tahanim babatka za hlavicku, tlacenie na brucho, mozu porodny proces priviest tam kde sme ho nechceli. A stav nizkorizikovej zeny a nizkorizikoveho babatka posunut do stavu rizika ci poskodenia zivota ci zdravia.

dulkagabulka
12. nov 2017

Kopirujem dbesny status Zenskych kruhov: "V piatok 10.11.2017 Ženské kruhy prijali pozvanie štátnej tajomníčky MZ SR pani Andrei Kalavskej na stretnutie - diskusiu k riešeniu situácie v slovenských pôrodniciach. Témou diskusie boli ako baby-friendly nemocnice, tak aj iné iniciatívy, ktoré je potrebné do praxe implementovať. Diskusie sa zúčastnili zástupcovia a zástupkyne odborných organizácií, mimovládnych organizácií ako aj poisťovní. Ministerstvo v súčasnosti plánuje aktívne situáciu riešiť a vytvoriť za týmto účelom aj pracovnú skupinu. Štátna tajomníčka pani Kalavská vyzvala prítomných k zaslaniu pripomienok a návrhov k plánovanému vzniku pracovnej skupiny.

O tom ako sa bude situácia vyvíjať vás samozrejme budeme aj naďalej informovať.

Zuzana Krišková"

sasa1983
12. nov 2017

je vychádzam skôr všeobecne z alternatívnej liečby, ktorú pacienti podstupujú a potom chodia do nemocnice v stave v akom chodia. &môžem menovať xy príkladov metastatických pacientov, ktorí urobili to čo urobili. Čo sa pôrodov týka, žasnem nad tým, prečo je snaha sa vrátiť do doby, kedy sme nemali a nevedeli. Prečo sa za každú cenu obchádzajú lekári a vyšetrenia s odôvodnením, že tam a tam to ide bez toho. Táto debata začala na margo konkrétneho lekára, ktorý bol invazívny k pacientke a potom sa na kameru vyjadril príliš sebavedome a následne sa spustil celý kolotoč. Zodli sme sa na tom, aká chyba to bola a že by mal za to niesť zodpovednosť. Aj keď potrestaný navonok nebol, tak si to s prepáčením iste odpyká, nakoľko bez akejkoľvek diskusie bude už so sebou niesť auru problémového onálepkovaného doktora a tým pádom bude mať menej zazmluvnených pôrodov, horšiu vizitku, ťažšiu náhradu zamestnávateľa..etc. Tiež sme sa zhodli na tom, že ak má pacientka objektívne/subjektívne zdanie, že jej bola poskytnutá lekárska starostlivosť chybným spôsobom, má sa ozvať oficiálne a to hneď a to inde, než tam, kde podľa jej vlastných slov došlo. Že potom, za niekoľko rokov, keď to vytiahne, tak to vyzerá viac ako nedôverihodne,. Nezhodneme sa ale na tom, že nikto okrem lekára nevie zhodnotiť situáciu a to, čo píšeš Ty sú silné slová, lebo vždy sa vyskytne nejaký ten prípad neočakávanej komplikácie a kedy týmto celým dôjde k časovej strate, lebo asistentka nie je lekár/ani pediater a nemá vybavenie a nemá ani prax (lebo doma je naozaj viac, oveľa viac bezproblémových pôrodov) a ona jednoducho za život má možno 2-3-4 pôrody, kedy sa dostane do situácie, že smola, zatiaľ čo ten lekár v nemocnici ich má za život 100 a ešte má aj lepšie vybavenie a medikamentóznu liečbu. Takže to za mňa nestojí zo ten prínos, kože intimita pri pôrode poloha, ktorá žene nevyhovuje..etc. Zdravotníctvo u nás nie je Nórsko, neporovnávaj veci vytrhnuté z kontextu. Nemôžeš jednoducho preskočiť celú líniu generácii a chcieť tu aplikovať to, čo inde funguje úplne inak. A ak áno, tak potom si porovnávajme zdravotnícku starostlivosť u nás a v slumoch v Afrike. Je to asi taký rozdiel, ako tu a to Nórsko.

myjusiatko
12. nov 2017

@sasa1983 ty si asi nikdy nezazila prirodzeny porod a nevidela naozajstnu porodnu asistentku v praci. Na slovensku su bohuzial PA, mam pocit, skor v postaveni sestier, nez ze by vykonavali svoje povolanie/poslanie.

sasa1983
12. nov 2017

A ešte dačo. Neviem, koľko takých urgentných výkonov si Ty zažila, že to vieš zhodnotiť, predpokladám že strašne málo, ak vôbec dáke. Ok, nemáš z čoho to vedieť. Ale veci sa vedia zmeniť z minúty na minútu. NApr. žena, ktorá nikdy nemala epi záchvat, nemá žiadnu anamnézu a jednoducho spontánne ten záchvat dostane. Idopatická epilepsia, cca 10% populácie za život prekoná 1epi záchvat, bez akejkoľvek varovnej symptomatológie, najmä hormonálne zmeny sú v určitej rizikovej korelácii. Treba podať Diazepam 10mg bolusovo, absolútne jednoducho zvládnuteľný problém. Rodička by mala smolu, keď by bohužiaľ nastala u nej táto udalosť, že by ak bola pri nej len kvalifikovaná pôrodná asistentka. A čo to dieťa v bruchu ženy v kŕčoch v bezvedomí? náhoda? smola? cievna mozgová príhoda, akútna embólia. infarkt, arytmia..Aj potom to nebude škoda?

sasa1983
12. nov 2017

@myjusiatko prirodzený pôrod som zažila, samozrejme. Ale aj tie epi záchvaty aj to, že žena ktorá je úplne orientovaná, odpodavá adekvátne za 1min prestane vnímať, lebo dostane náhlu cievnu mozgovú porážku. Je to výnimočne, ale dnes už nie je rarita ani infarkt u 30ročného človeka..trvám na svojom, že zbytočne si zvyšovať riziko koplikácií aj keď sú takéto a tomuto podobné situácie stále veľmi málo pravdepodobné..pre mňa alternatívna blbosť. Intimita pri pôrode znie ale pekne.

dulkagabulka
12. nov 2017

@sasa1983 prirodzeny porod si nezazilia. Ver mi. Nevies ani co to je. Lebo si ho ani nevidela ani nezazila. Lebo taky sa u nas neda.
Ako mi teda vysvetlis vysledky Norska ked sa o nizkorizikove pacientky staraju asistentky?

sasa1983
12. nov 2017

@dulkagabulka neviem. Totiž my sa bavíme každá o niečom inom. Ty si v Nórsku a ja na Slovensku. Ty si tam, kde je všetko a tak to aj prebieha a zostane. Ja som tam, kde to neprebehne tak, ako sa očakáva. Samozrejme, že Ty máš v svojej skupine ďaleko viac žien, a ja len málinko. Ty máš ale tie s intimotou pôrodu a ja tie, ktoré na to doplatia. Iste, že je pekný a prirodzený pôrod oprimálny, ideálny, uprednostnený a očakávaný..Tvojou vetou, že sa u nás nedá prirodzene porodiť si dovoľujem ukončiť našu diskusiu, nakoľko všetko, čo začína, a obsahuje NIKDY, VŽDY, NIKTO, VŠETCI..ukazuje, ako je autorka vety jednostranne zameraná a nepripúšťa si žiadnu inú alternatívu, než 100% tej svojej. A to už nie je diskusia.

sasa1983
12. nov 2017

malo to byť, kde je všetko ok a tak to aj prebieha a zostane.

aristka
12. nov 2017

Keby cele zdr.v Norsku bolo tak uzasne ako sa tu ospevuju porody v tomto state ...hm

dulkagabulka
12. nov 2017

@sasa1983 nie my hovorime o tom istom. Len ti dosli argumenty. Vaginalny porod nazyvas prirodzenym , porody podla EBM nazyvas alernativou..Verim ze si odbornickou vo svojom obore. V teme porodnic si naozaj vedla.

myjusiatko
12. nov 2017

@sasa1983 mne zase staci, ze to v zahranici funguje a nie je tam horsia umrtnost ani novorodencov a ani matiek.

sisaka
12. nov 2017

Pôrodné asistentky zvládajú pôrody či už v nemocnici alebo doma rovnako dobre ako lekári - majú na to patrične vzdelanie, patrične skúsenosti a patrične vybavenie. V Kanade sa kedysi za pôrodné asistentky platilo, po výskumoch a ich vyhodnoteniach sa nezistili žiadne rozdiely v miere úmrtnosti matky/dieťaťa oproti pôrodom s lekármi. Odvtedy je u nás možné zveriť sa do starostlivosti pôrodnej asistentky - ktorá sa stará o zenu pred, počas a po porode bez akýchkoľvek príplatkov a jej starostlivosť je plne hradená a žena nemusí nič doplácať. Taktiež ma žena možnosť si vybrať, či bude s PA rodiť v nemocnici, pôrodnom dome alebo doma. Podľa toho, čo som počula od tehotných kolegýň, je o ne obrovský záujem a v súčasnosti dosť ťažké nejakú voľnú nájsť, takze mnohé ženy sú odkázané na lekárov, aj keby radšej volili PA, ale vzhľadom na ich stále nízky počet nemajú na vyber. Dve moje známe porodili doma a boli nadmieru spokojne i keď to nie je pre každú ženu, je super, že táto možnosť existuje pre tie, ktorá tak chcú porodiť a ich zdravotný stav či stav nenarodeného dieťaťa to umožňuje.

kalkulacka111
12. nov 2017

@dulkagabulka prebehla som diskusiu a nejaká mamička tu píše , že dostala facku od pôrodnej asistentky, neviem čo je na tom pravdy, ale reálne aj veľa PA sú tak "emaptické a príjemné ako cesta do roboty",prečo máte názor že výmenou pôrodnej asistentky za lekára sa nejako skvalitní starostlivosť? Tie kvalifikované PA na Slovensko dovezieme?, lebo inak tie čo sú teraz tak ďakujem, neprosím takéto riešenie. PA budú mať certifikát aj na ultrazvuk, alebo sa vrátime späť a budú monitorovať dieťa lievikom. Som myslela, že pracujete na zlepšení podmienok materiálnych a personálnych zo súčasného stavu a nie že máte víziu v také zmeny , kde sa možno žena k lekárovi ani včas nedostane, lebo sa toho chytia poisťovne a preplácané budú poradne len u PA. Máte nejaký podložený prieskum, že aj ženy súhlasia s takouto alternatívou?
Prečo máte za vzor práve Nórsko, a nie vyspelé štáty EU? Ak sa žena po pôrode nebude radostne usmievať, nemocnica ju nahlási na sociálku ako bonus taký Barnevernet pre rodičov?

hankaop
12. nov 2017

@kalkulacka111 Norsko nie je vyspely stat? Ci problem je ten,ze nie je v EU? Clenstvo v EU garantuje kvalitu zdravotnej starostlivosti?...

Ale inak suhlasim, vypichli ste problemy,ktore si malokto uvedomi a je treba to brat do uvahy pri hladani riesenia. Bude trvat snad desatrocia,kym sa to utrasie

kalkulacka111
13. nov 2017

@hankaop Nórsko je krajina s veľmi vysokou životnou úrovňou, samozrejme je to vyspelý štát, ale aj štát, kde sa uprednostňuje kolektívny záujem pred individuálnym. Zdravotníci a učitelia povinne a radi hlásia Barnevernetu- norskej sociálke rodičov, podľa ich subjektívneho uváženia. Takže napr. ak žena nenadviaže po pôrode podľa subjektívneho uváženia príliš aktívnej PA dostatočný kontakt s dieťaťom môžu zdravotníci urobiť rodičom novorodenca zo života peklo .Nóri v referende 2 krát odmietli vstup do EÚ, nie sú viazaní zákonmi a smernicami EÚ - v tomto kontexte vymáhateľnosti práva občanov som myslela ich členstvo v EÚ. A inak je to krajina geopoliticky a kultúrne dosť odlišná. Sme v strednej európe tak sa učme od rakušanov, nemcov. Aj v susednom rakúsku PA odvádzajú pôrody a myslím, že nepotrebujú ani VŠ, ale žena si poradne a zdravotný stav rieši s lekárom.

nieutilitarizmus
13. nov 2017

Ja si zafilozofujem:idem rodiť koho si vybrať k pôrodu ?Onkológa alebo dulu?Ja len tak,že mi čosi nedošĺo a poštou to nebude...