Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
@kalkulacka111 a absolutne s tebou suhlasim ze dnesne slovenske PA (cest vynimkam ) patria k najhorsiemu s cim sa zena moze stretnut. Este aj Slovenky v Hainburgu su personal ktoremu sa vacsina Sloveniek radsej vyhne. Lebo su drze a nevedia sa chovat. Poznam vsak PA ktore su nielen vzdelane ale aj respektujuce .
@dulkagabulka a ty si tak v poriadku?Ideš porovnávať systém v Škandinávskych krajinách kde je najväčšie odvodové zaťaženie, úplne iný zdravotny a sociálny systém už minimalne od 19 storočia, s minimálnou korupciou s krajinou,ktorá bola 40rokov pod nadvládou Rusov? Vlastné vždy sme boli pod niekoho nadvládou...kde je korupcia takmer vsade, kde sa do zdravotníctva kradne na najvyšších miestach, kde sú mzdy sestier a PA na počet odribenych hodín žalostne nizke....atď.Vazne toto ideme porovnávať a dávať za vinu PA že sú malo empatického?
Právo na bezpečné prostredie!!!PA,kt.prefacká matku počas pôrodu nemožno nazvať málo empatickou a koľko káčeroviek zarobí nemá mať vplyv na matky!
@nieutilitarizmus ja by som si vybrala onkologicku ,ak je prirodzeny nekomplikovany porod odvedie ho kazdy somar ...no len prvu pomoc v pripade problemov by urcite zvladla na profesionalnej urovni onkologicka co sa tyka roducky alebo novorodenca.
@dulkagabulka no v teme hainburg som nic take necitala o slov.pa a to je obsiahla tema a ironia je ,ze pa su tam
slovacky ,ci iny personal....inak v tej hnusnej trnave mi tie hnusne pa zapalili aj vonnu sviecku a pustlili jemne melodie...
@xxxkatka MUDr. tu pisala o dolezitosti bezpecnosti pre babatko. Preto pisem o krajine s naj vysledkami. Mam porovnavat s Burundi?
@nieutilitarizmus PA ktora prefackala ženu pri pôrode už mala byť mimo zdravotnictva to skutočne nie je bezpečne prostredie pre ženu.
@aristka ja dám prednosť skúsenosti pred intelektuálnou nadradenosťou.
@dulkagabulka pisala si vyššie, že : "chceme dosiahnut, aby primarnym poskytovateľom zdravotnej starostlivosti bola pôrodna asistentka", Z akeho dôvodu ste si dali takuto ulohu? Mate seriozny prieskum , koľko žien s takotou zmenou súhlasí?aky konkretny prinos naviac oproti súčasnosti by to malo pre ženu a dieťa? Je rozdiel upozorňovat na nedostatky, ktore existujú v pôrodniciach a ine menit komplet pristup v starostlivosti o ženu ak o to pravdeodobne ženy same nestoja.
@kalkulacka111 prepanajana vsak tie systemy ( vyspele) to zaviedli na zaklade vyskumov.
@kalkulacka111 mam vystudovane medzinarodne vztahy a pol roka som stravila v norsku na stazi. Vas pohlad na ich socialku je ovplyvneny nasou kulturou,kedy je pravo rodica na dieta nadradene pravu dietata na stastny zivot. V Norsku je to naopak. Slovensko by si rozhodneohlo brat prikad z kladenia dorazu na spokojnost jednotlivca.
@hankaop hm... skoda ze taketo prispevky nezaznievali ked tu boli temy o socialke v uk ktora funguje na tom istom principe🙂 vtedy tu bol obrovsky boj zenskych institucii presne proti takejto socialke...
@dulkagabulka preco neodpovies na otazku?
@nieutilitarizmus zjavne si prvu pomoc este nepotrebovala ....
@dulkagabulka s tym suhlasim, je jasne poznat, ktore PA su rakusanky a ktore slovenky. Ale zatial co vsetky rakusanky sa spravaju k rodicke s respektom,nie vsetky slovenky su na tom tak zle,ako to byva na Slovensku.
@aristka lebo po gyn.bežne pobehuje onkológ však?Občas nie je zjavné čo je očividné!
@aristka ale na gyn.sú somári podľa teba takže bežne sa k pôrodu volá onkológ lebo veď nejde o to o čo ide ale keby o niečo šlo tak všetci vieme o čo ide.!
@hankaop samozrejme , že moj pohlad na socialku aj zdravotnictvo je ovplyvnený kulturou v ktorej vyrastam a žijem. A o tej norskej socialke a ich spôsoboch sa da dosť najst na internete napr. Z čiech ich prezident , opakovane predvolaval norsku velvyslankinu+ poslanci parlamentu žiadali vysvetlenie pre kauzu odoberania detí rodičom z českym občianstvom. Individualita jednotlivca je potlačana v prospech kolektivu. Inak kolegyne tam žije sestra, cestuje tam často a nechvali .
@dulkagabulka vyskumov čoho? Uspory nakladov na zdravotnictvo, alebo spokojnosti žien. System fungujuci v jednej krajine nemusi byt optimalny pre fungovanie v inej krajine. Tam treba zohladnovat ovela viac .
@kalkulacka111 bezpečnosti pre ženy a deti
@kalkulacka111 nemoze podla jednej medialnej hysterie posudzovat celu krajinu. V case,ked som tam bola,sa riesil prave tento jeden pripad a co cesky prezident nikdy nevzal do uvahu,bolo,ze u deti bolo podozrenie na sexualne zneuzivanie zo strany blizkej osoby. Okrem toho sa rozpravame o Zemanovi,ktory je doslova hanbou.
@aristka nie,ja som bola na ambasade a riesili sme napriklad pomoc rodicom,ktorym socialka vzala dieta :P aj pocas mojej staze sa vyskytol taky pripad. Dieta v autistickom spektre v skole niekolko krat klamalo o tom,ze rodicia ho trapia a na treti krat rodicia prisli do skoly a dieta nikde. V priebehu myslim dvoch tyzdnov to bolo vyriesene.
@hankaop inak este k tomu norsku , rozdelit malych surodencov dvoch bratov do dvoch rodin a neumožnit im stretavat sa navzajom ani navstevu žiadnej biologickej rodiny nie je nasledovaniahodne ani brania si prikladu.
@kalkulacka111 pokial by stretavanie sa s biologickou rodinou znamenalo,ze dieta je vystavene zlemu zaobchadzaniu,je to pochopitelne.
Nas system urcite nie je lepsi,norsky urcite nemusime 100% prebrat a nie je bezchybny,ale teda je dobrym prikladom.
@kalkulacka111 my mame uplne uplne iny pohlad na "zle zaobchadzanie", ako Nori. Tu sa matky nehanbia nadat dietatu do debilov uprostred ihriska (stalo sa mi v BA a rovnake skusenosti mava kamoska zo ZV). Tam,ked dieta capnete po zadku na ulici,zastavi auto a sofer vas upozorni,ze je absolutne nevhodne niekoho tlct a nic na tom nemeni,ze neviete svoje dieta vychovat inak.
@hankaop takže kolektívne dobro štátu povysime nad šťastie dieťaťa,rodiny,rodičov...? Toto sme tu už mali keď štát rozhodoval čo je naj pre dieťa.Vysledkom okrem ineho boli týždenne jasle a podobne voloviny. Šťastné dieťa je vtedy keď ma pri sebe milujúcich rodičov. Šťastný rodič je vtedy keď ma zdravé dieťa a nemusí mať strach čo len hovoriť trocha hlasnejšie na dieťa len preto aby nejaký psychopat zo sociálky nevyhodnotil jeho správanie ako týranie dieťaťa.
@xxxkatka ake kolektivne dobro statu? To co je za pojem? Ved prave ide o stastie dietata. A potom rodicov.
Šťastné dieťa je vtedy keď ma pri sebe milujúcich rodičov. Šťastný rodič je vtedy keď ma zdravé dieťa. Presne. A k psychickemu zdraviu dietata patri aj to,ze sa po nom neziape a ze nie je bite.
Akoze toto je tema sama o sebe,ale predpokladam,ze kedze ste schopna obhajovat nasilie na rodickach,ste schopna obhajovat aj nasilie na detoch. V mene vasej predstavy,ako to ma vyzerat.
A teda mo z toho vychadza,ze vy by ste cez norsku, a dajme si blizsi priklad, ani rakusku socialku a naroky na spravanie zdravotnickeho personalu pravdepodobne nepresli.

@kalkulacka111 o Nirsku( Skandinavia vobec) pisem preto lebo je to vyspely stat ktory ma jesny z najlepsich vysledkov (pisala som to vcera viackrat). Nebudem davaf za vzor stat ktory ma vysledky horsie.
Nase PA uz stratili zrucnosti a tiez kompetencie. Stali sa z nixh porodnikove asistentky. Aj v CR chodili PA pred 25 rokmi na staze do Skandinavie. Ak nase mizu ist.
Vratit sa k starostlivost PA neznamena vratit sa k pocuvaniu lievikom. Ani to neznamena navrat 100 rokov spat.
Znamena to bezpecie pre nizkorozikove zeny a deti.
To su poznatky z vyskumov