Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
Zeny, chapem, ako vnimate postavenie toho lekara- samozrejme ak ide o zachranu zivota, azda aj ta facka je mensie zlo. Lekar je hrdina, lebo ved tu situaciu nakoniec predsa len zvladol- sice nestandardne (a vlastne aj celkom cool, dobre tej chudere ze dostala po papuli), ale zachranil zivoty. A teraz je tu este jedno ALE- a to je druha strana mince. Vy si zrejme neuvedomujete, ake to je relativne. Ake jednoduche je pri tomto nastaveni porodnikov a personalu (rodicku treba “umravnit”), v pre zenu tak zranitelnej chvili, akou porod bezpochyby je, dostat nalepku nespolupracujucej rodicky/ hysterky/ biomatky/ dosad_si_co_chces. A nasledne na to, ake jednoduche je oznacit vas stav a stav dietata za zivot ohrozujuci, aj ked to tak v skutocnosti vobec nie je. Ked nic ine- ako uplny idiot sa tymto pochvalil do kamery, teraz je z toho poprask vsade. Keby mal len trochu viac rozumu, a keby spominana facka bola naozaj len vynimocny prostriedok poslednej zachrany v zaujme rodicky a jej dietata v konkretnom pripade, nekvakal by o tom stavnato do kamery, ale diskretne by o tom pomlcal. Teda z videa mi vychadzaju iba dve moznosti- bud je to jednoducho hlupak, ktory neodolal nutkaniu urobit sa pred kamerou zaujimavym a uplne smiesne si strelil gol do vlastnej branky (minimalne reziserka filmu sa na nom musi celkom dobre bavit), alebo jeho vyjadrenie naozaj poukazuje na mentalne nastavenie jeho a jeho kolegov a tato prax je rozsirenejsia, ako si chceme pripustit. Neviem, ci by ste chceli byt na miestej tej zeny, ktora v porodnych bolestiach este dostane facku a pritom z jej pohladu ani nejde o hystericky zachvat, len personalu sa nepozdavali jej prejavy ci nesuhlas ci ktovieco vlastne…Tazko povedat, ako to naozaj bolo, nikto z nas netusi.
Lekarovi nezavidim, zavaril si paradne. Aj ked zial, nepochybujem, ze podpory sa mu dostane vela- nielen od kolegov, ale aj od verejnosti. Ved aj tato diskusia je toho dokazom, vsakze 🙂. To len my biomatky/ hysterky/ nepolupracujuce rodicky…Coze si to len dovolujeme …..Ach no, skoda.
@aristka srandovne mi to vobec nepride, inak uz sa naozaj opakujem, ale moja otazka znie, co ak si tu facku dana "hysterka" ani nevsimne, minie sa ucinkom, nezafunguje.... Tak sa bude postupovat inak. A preco sa tak nemoze postupovat rovno bez toho fackania?
@charlie1980 a ano nasla som ze sa daju pri anxiety pri porode pouzit aj oblbovaky, samozrejme nie na slovenskej stranke. Neprechadzam sa bezne po porodnici aby som tam nacerpala poznatky.
Naozaj nerozumiem ako to zvladaju v zahranici aj bez toho, asi su u nas hysterickejsie zeny (co sa mi teda fakt nezda😅)
@evinkah Hystériu v karte zapísanú nemám 🤔 ale raz sa stalo
@aristka Nerodila som síce, ale keď som bola s mužom po výsledky a oznámili nám Recidíva. Chirurg, ktorý tam bol začal, že ďalší postup je.. mňa chytil taký záchvat hysterie, že na mňa musel zrevať(chirurg) muž sa potom priznal, že mi chcel vylepiť
Hysteriu neviem ako ovplyvníš ak potrebuješ aby Ťa človek vnímal, na mňa zabral krik, poriadny
Dr sa mi aj ospravedlnil, ale v riti by som sa videla, taká hanba, ani táto situácia nezmenila môj pohľad na to, ze je to top lekár
Nemyslím si, že máme zdravotníctvo zlé ale idioti sa nájdu všade
@loginexistuje este smutnejsie je, ze obcas to ani v tom sukromnom neni tak ako by to malo byt a ani vysoky poplatok nezabezpeci dodrzanie zakladnych bezpecnostnych standardov :-/
Zakladny problem sk zdravotnictva je kolisava kvalita .. ci uz v statnom alebo sukromnom ... preto su potom aj taketo hadky. System negarantuje minimalnu slusnu uroven pod ktoru sa neda ist a postupy ktore treba dodrzat, individualna skusenost preto potom je celkom o stasti na aku particku zdravotnikov a v akej nalade ci faze vyhorenia rodicka/pacient natrafi.
Mozeme sa bavit o vhodnosti ci (skor v civilizovanom svete nevhodnosti) faciek ako prostriedku v krajnych pripadoch... hm, neboli sme tam, nevieme, vacsinou sme laici nevystaveni takym hranicnym situaciam...🤒
Co sa mne viac nepacilo, bol jeho sposob a vyraz, akysi nadradeny a vysmesny. Nechapem, ze ak take nieco v praxi aj pouzivaju, tak o tom taktne nemlci, ale rozprava, akoby sa nechumelilo... tak arogantne az nechutne 🐷
@perzefona situáciu nemal hrotiť, ale sekciu urobiť oveľa skôr ak bola žena v zlom psychickom rozpoložení , to si predtým nevšimol, neriešil? Žena rodí, jej sa treba prispôsobiť. Vieš nie ste sami, kto zodpovedá za ľudské životy, už aj šofér autobusu má denne za viac ľudí zodpovednosť v práci, rušňovodič vo vlaku, elektrikár čo ti robí v dome elektrinu atď. Každý kto šoféruje auto má zodpovednosť za ľudské životy . Nechápem tu tie tvoje výkriky, ak Ťa tvoja práca a rodiace ženy obťažujú, choď robiť niečo iné . Niekto Ťa nútil asistovať pri pôrode, keď si tu už takú ódu na tie" neschopné , nepripravené rodičky spustila" .
Žasnem, čo všetko dokážu zdravotníci obhajovať, že " obyčajné plesknutie" si to nazvala . V súčasnosti zvyknú ženy mať pri pôrode dulu, asi by mali mamičky ako doprovod vymeniť dulu za právnika , ktorý by dohliadal na dodržiavanie ich práv a mať zabezpečenú nonstop zapnutú kameru. Možno sa potom aj zobudíte z toho sna, že môžete všetko. A ešte otázka nie je lepšie urobiť včas sekciu ak žena pôrod nezvláda ako ťahať dieťa zvonom a mrzačiť ženu?
@perzefona tak ako je aj na zenach trochu si zistit, kde co aky lekar, tu vedia vysedavat a sa vadit, ale najst si recenzie na lekarov atd. To nie to asi lekari maju predkladat zivototopisy pred porodom. Ja som poznala svojho, mala som zaujem rodit u neho na zaklade odporucani, ale pytala som sa aj an dalsich. Na vizite ich aj tak nabehlo 10,pred proodom ma pozreli asi traja; ziaden sa nepredstavil. Moja priorita bola ze som odisla domov so zdravym babatkom, moje pohodlie islo bokom, alenpopravde mne bolo v nemocke vyborne, oddychla som si, zmenila prostredie, a to som bola v riadnej nemocme ziadna sukromna. Takze je to aj onpostoji mamicky. Ked idem s presvedcenin ze to bude boliet, bide tam zle, lekari su masiari, sestry drze sproste... tak co moze cakat ze ako bude..
Keď rodila moja sestra, bola blízko pri nej sestrička, ktorá jej celý čas vravela, že sa má na ňu dívať, počúvať a snažiť sa robiť, čo jej povie. Sestra je z tých mála ľudí, čo jej môžu aj nohu rezať zaživa a necekne. A predsa bola nejako dezorientovaná a potrebovala podporu.
Tá zdravotná sestra jej neskôr vravela, že žena počas pôrodu v záverečnej fáze nie je schopná plne sa koncentrovať na veľa podnetov z okolia, mozog "vypne". Preto si ani nepamätáme mnohé detaily. Je to ozaj tak? Na toto sa myslí? Čo sa vlastne deje s mysľou?
Každá žena je iná, niektorá potíšku, niektorá kričí. Vieme si predstaviť ten stres ženy, čo rodí - strašná bolesť, nové prostredie, ľudia, čo sa tam premelú, každý niečo odo mňa chce, strach z neznámeho. Čo mám robiť? Vylezte, zlezte, tam choďte, sem poďte....ešte nie, čakajte, nie takto, takto...bezmocnosť, zasa väčší strach, stres, streeeees, bolesť, teraz mi niečo vravia, nechápem, možno začínajú hlasnejšie dôraznejšie, asi na mňa kričia, niečo je zle? bolest....atď.
Jáj, to je tá 524? Aký máme nález? Ok, ideme na to... tlačte, teraz nie, hovorím teraz nie, kruci, čo je hluchá? Akože nechápe a nespolupracuje, ...zas to kuká na malér....atď.
Niekto rodí a niekto pracuje. Dva odlišné svety. Jeden ho práve hlavne citovo a pocitovo prežíva a druhý sa naň racionálne díva. Je možné tie svety prepojiť?
Lekári majú o fungovaní tela a priebehu pôrodu x info. Podľa toho konajú. Vedia, predpokladajú, ale málo prihliadajú, že tam nerodí len telo. Majú info, čo sa odohráva v mysli? Berú to do úvahy?
Sestra sa na tú svoju sestričku teda na konci dokázala sústrediť. Bola dosť vystresovaná, vnímala neverbálne reakcie doktorov, vedela, že niečo nie je celkom ok. Nepovedali jej to. Všetko dopadlo dobre. Určite aj preto, lebo cítila, že má jej podporu. Podporu. Nebola sama.
Práca s ľuďmi je práca s 2 zložkami. Myseľ a telo. Všetky školy, čo posielajú svojich absolventov do práce s ľuďmi by ich mali pripraviť aj dvojako. Informačne a emočne. Rovnako. V školách sa neriešia krízové situácie a neučí sa, ako ich riešiť. Nerozoberá sa postup a možnosti. Ak áno, tak len zasa teoreticky. A mizivo málo. Chýba viac praxe, viac času stráviť spätným hodnotením našich reakcií a prístupu. Viac ťažkých situácií. Tiež viac sebareflexie a učeniu sa narábať aj so svojou povahou.
Keby sme teraz šli na skúšky a tam navrhli také "promptné" riešenie, asi by sme s A-čkom domov nedošli. Nefungovalo by to ani ako záložný plán.
Zvláštne, že sme takí inteligentní ľudia, mnohým veciam rozumieme, vieme veľa. Pracujeme na svojom vzdelávaní, verím, že nestále, ale veľmi málo z nás pracuje aj na svojej vnútornej premene k lepšiemu. Hodnotíme svoje reakcie? Teraz som to nezvládla, mohla som inak, mala som inak, ako by to dopadlo, ...Nie som na seba tentokrát pyšná, čo istotne cítim, ale v sebe si ospravedlním, že hoci som zlyhala, vlastne som niekomu pomohla. Hej ty, krpec, poďakuj sa mi, som hrdá na seba, zachránila som ti fackou život. Aké milé. Nakoniec sa budem tým ešte aj chváliť.
Áno, padáme, je to pravda. Nie je čím hrdiť sa. Ale poučíme sa? A máme sa vlastne poučiť? Alebo svoj poklesok vystavím na obdiv ako svoju silu? . Aha, ako fajne som to poriešila, fungovalo, použijem aj nabudúce. Aké jednoduché, účinné a rýchle riešenie. Také akurátne, do dnešnej doby. A čo sa nad tým zamyslieť? Vari sa mám?
Stane sa raz, hanbím sa a už nechcem, aby sa to opakovalo, takže v podobnej situácii popracujem, aby som sa zachovala inak, aby som bola pozornejšia, predvídavejšia a tak pripravená inak reagovať.
“Rozkaz zněl jasně: Nesmí projet za žádnou cenu! Nebyl čas lámat si hlavu....” Nie je čas lámať si hlavu....často.....žiaľ.
mam 4 deti. 3 som rodila v slovenskej pôrodnici, štvrté som rodila v Čechach a teda... neporovnatelné. Aj manžel, čo si vždy tak trochu zastaval slovenské pôrodnictvo, akože, podmienky, financie a bla bla. A ked zažil somnou pôrod v pôrodnici v malom, nie bohatom Českom mestečku taak povedaal, že nieje o čom. Nieje to o peniazoch, je to o ludoch. Zatial čo v Slovenskej pôrodnici Vám nedovolia rodiť inak ako na chrbte kvôli pohodlnosti doktora, tak v zahraniči sa aj 3 krát pôrodná asistentka premiestni kým si vy nájdete polohu, ktorá vám plne vyhovuje a nech je ta poloha akakolvek bude sa k vam krčiť, PA nahrievať hrádzu... No iný svet. Proste celý priebeh pôrodu na uplne inej urovni.V Slovenskej pôrodnici som sa len nesmelo spýala či môžem rodiť inak ako na chrbtee, tak mi bolo jasne povedane, že v žiadnom prípade. Tak isto dieťa muselo isť aspon na hodinu na výhrevne lôžko sa vyhriať. (čiže hodinu bolo na mne, aj to už oblečené a druhú hodinu mi ju zobrali preč) Zvlaštne, že v ČR to moje dieťa zrazu nepotrebovalo a v čase, ked som sa šla osprchovať mal ho na tele môj muž. Žiadne podchladenie ani nič, čím strašia u nas, sa nekonalo. Ja netvrdím, že nemôže byyť nikto spokojný aj na Slovensku. Ale verím, že ak by bolo na Slovensku normálne rodiť s možnosťou zvoliť si polohu, s možnosťou kedyykolvek si napustiť vanu a byť v nej akokolvek dlho potrebujete a po pôrode nonstop s dieťatkom, tak by aj tým, ktorým teraz pripada slovenské pôrodnictvo perfektne, zrazu to všetko čo sa tu deje pripadalo absurdne.
@kalkulacka111 ach... uplne mimo.... nikde som nenapisala, ze ma rodiace zeny obtazuju.... kde si to prosim ta nasla akoze? Z coho si tak usudila? Z toho ze som napisala, ze zeny sa nijako nepripravia na porod a potom sa cuduju ze porod boli? Pretoze robim v kraji, kde peniaze su vela a epidural si daju dve za rok.... lebo sak vydrzia... musia..... je to smutne ale je to tak.
To co si pisala o sekciach je totalna hlupost.......to by sa sekciou rodila 1/2 deti, ktore by sa bezne rodili vaginalne, keby to bolo ako pises ak nie viac. vidim to denne, vidim zeny krasne rodiace, ktore pocuvaju tlacia, dychaju ako maju a zeny, ktore nepocuvaju, nedychaju, netlacia kricia.....
A myslis si ze ta sekcia je nic? Len tak pridem a vyrezem dieta?! Hovorime tu o velkej operacii a urcite je lepsie spravit VEX ako ist robit sekciu... velka operacia s mnozstvom moznych komplikacii! hlavne indikacia k sekcii nie je hystericka zena v druhej dobe porodnej... a hlavne v 2. dobe porodnej je ako som uz pisala sekcia kontraindikovana. Ty nemozes spravit sekciu len tak bez indikacie lebo si sa rozhodol.... a hlavne je to non lege artis postup. Mohla by si vediet, ze bolestivost a ako pises zly psychicky stav sa stupnuje cim blizsie sme k zajdeniu branky a prave v 2. dobe ked sa ma tlacit je urcite setrnejsi vakuumextraktor ako sekcia. Vex ziadne zeny nemrzaci. Tie po vexe za chvilu behaju po oddeleni zatial co sekcia dalsie dva dni sa ani nepohne vo velkych bolestiach.
Pisete tu o vyspelych krajinach.... prave v tychto vyspelych krajinach ktore spominate napr takom svajciarsku tahaju kazde druhe dieta takym rucnym vakuumexttaktorom, lebo skratka je to tak v dnesnej dobe. Baby necvicia, sedia za pocitacom, svaly ziadne. A dostavame sa k velkemu problemu v druhej porodnej dobe...
@kalkulacka111 precitaj si tento posledny prispevok od perzefony... ja niekedy nechapem ze zensje na pnkach cele tehotenstvo dokazu prekutrat cele mk aby mali dokonaly kocik s kozusinkou a rukavnikom, dokonalu izbicku etc. ... do toho investuju aj peniaze , ale zaplatit si lekara podla vlastneho vyberu na zaklade referencii? To ani nahodou, to su vyhodene peniaze... spravit si predporodny kurz? Nato zas nie je cas kedze tie kociky aj vybavicku treba predsa nafotit a nahadzat na mk... o odbere pupocnikovej krvi mas na mk mozno jednu temu, o strave v nemocnici milion... ja uplne nerozumiem tomuto spravaniu - pre mna je priorita mat bezpecny porod s porodnikom kde viem co mozem ocakavat - moj porodnik nema problem s porodnym planom, dokonca ani polohami etc. ... ale o vsetkom sa rozpravame predtym - vysvetluje mi co je za a co proti, radime sa - posledne 2 poradne pred porodom su u mna len o priebehu porodu , co sa moze stat, co si zelam etc. ... verim ze takych lekarov je viac na slovensku...hodnotit sr zdravotnictvo na zaklade nejakeho dokumentu ktoreho hodnovernost a vypovedna hodnota je otazna je dost mimo - je nas tu predsa viac, nech sa ozve aspon jedna ktora dostala facku pri porode!
@perzefona nepredstavit sa je take slovenske....uz dlho zijem v zahranici, a ked pridem do kontaktu s akoukolvek osobou, prve co je sa predstavit a to je jedno ci je to bankar, elektrikar alebo chirurug + cely operacny tim, ktory ma ide prave (o 5 minut) rezat...
@dai pre mna je nanajvys smutne. ze za "normalny" porod - porodnika musis platit nenormalne peniaze, pobehat pol republiky, vyzistovat lajstre lekarov, ktory je OCHOTNY vyjst tvojmu porodnemu planu v ustreti alebo ist do zahranicia v pripade neuspechu a vsetko je zhadzovane na "nepripravenost rodicky" , kdezto ten porodny plan je v zahranici (uz par km juzne/severne/zapadne/vychodne) povazovane za regulerny vseobecny pristup k rodicke.....
@vejula mam za sebou porod aj na Slovensku, aj v Cesku, ziaden vyrazny rozdiel som nezbadala, mozno preto, ze oba porody skoncili nakoniec sekciou. Osobne som dokonca bola viac spokojna na Slovensku.
@asaela A preto sa to nikam neposunie. Lebo ospravedlňujeme podobné postupy. Ale už sa mu to ani nechce riešiť, koniec koncov máme slobodu pohybu a keď sa mi nepáči, môžem ísť aj do zahraničia. Akurát nie každá si to môže dovoliť. A tých mi je ľúto. Ale aj tak by ma zaujímalo, že odkiaľ čerpajú baby informácie o zahraničných pôrodoch, ktoré sú ževraj také zlé, lebo nám sa kopec známych presťahovalo do zahraničia (7 párov, čo si hneď z fleku spomeniem) a druhé/tretie rodili tam. A teda rozdiel markantny. A nehovorím o strave a ubytovani... S tým som ja bola úplne OK, dokonca mne tá strava chutila 😊.
@dskjhfdlkdjhl samozrejme v ČR sa najdu aj pôrodnice porovnatelné tým na Slovensku. Nieje to tak, že pôjdeš rodiť doČR a maš zaručený super prístup. Aj v ČR si musíš vybrať pôrodnicu, ktorá je na urovni (tým nemyslím vymalované izby s telkou) . Jediný rozdiel medzi ČR aSR je ten, že u nas taku pôrodnicu nenajdeš. Ešte som nepočula o pôrode na Sloveensku, kde si žena mohla lubovolne zvoliť akukolvek polohu či počas samotného pôrodu meniť ako citi. V ČR to tiež nieje samozrejmosť, ale aspon je tam možnosť taku pôrodnicu najsť.
@dai áno Ty si proste dokonalá, no nie všetky ženy majú možnosť si zazmluvniť lekára, či z finančnej stránky alebo nemocnica takú možnosť legálne neponúka, nie každá môže cestovať rodiť do iného štátu. Ja nechápem ten odsudzujúci, pohoršený prístup od žien, smerom k tým, ktoré nie sú ako oni .
@perzefona neodporuješ si? citujem tvoje slová:
" pre metanie sa sa jej neda nalozit ani vex.... lebo hrozi poskodenie zenskych organov...."
slová tvojej kolegyne:
"aristka :@domak2 zvon ,znamena komplikacie obrovske pre dieta a edem obrovsky pohl.organov u matky ,moznot ruptury maternice ...sekcia sa neda urobit ak je dieta nizko zostupene ....fakt toto su neni srandy "
aristka: Kopajucich mamiciek by bolo menej ...ved tam sa nehovori o hysterickych osobach ,ale o jednej mamicke ,ktorej ratovali dieta a aj ju ,pretoze porod ci kliestami alebo zvonom ma dopad aj na jej porodne cesty a neblahy...
aristka : dieta aj je uz v porodnych cestach ,sekcia sa nerobi ,co maju zene vytrhnut posvu a narthnut maternicu ,inak zazila som situaciu kedy sa utekalo uspat rodicku a dieta tahali zvonom...radsej nechcem vediet ake nasledky tam boli a kolko davala ona svoje rodidla dokopy.
aristka: deti potom musia tahat kliestami alebo zvonom ,kde je obrovske riziko vnutolebecneho krvacania a podkodenia ...toto nie su srandy a ide o kazdu sekudnu ak je dieta v cestach hypoxicke.
Zvon je bezpečný pre ženu a dieťa?
Nespolupráca rodičky, apatia ženy, zlý psychický stav nie je indikácia na sekciu? Ako môžete totálne ignorovať psychiku rodičky?
Podľa WHO je zdravie stav úplnej telesnej a duševnej pohody, nie len neprítomnosť choroby.
Sú ženy, pre ktoré je sekcia lepšie riešenie:
Zdroj: http://www.lidovky.cz/cisarsky-rez-jako-metoda-...
a ešte ma zaujali tvoje slová: " myslim si ze ked idem rodit do nemocnice kde je 5 lekarov, ", Prosím Ťa ako 5 lekárov zabezpečuje chod pôrodnice a gynekológie 24 hodín 7 dní v týždni?
@vejula rodila som v porodnici, ktoru si v CR maminky pochvaluju, ale znovu opakujem, rodila som sekciou, takze je mozne, ze preto ten rozdiel nevidim. Ale hadat sa s Tebou nebudem, v kazdom pripade je jasne, ze robit zavery z jedneho porodu je blbost.
@dai ak ma tehotenstvo a porod vyjde u lekara do 2000 eur tak teda to by som fakt ocakavala nadstandardny pristup ale nie kazda buduca matka si moze zaplatit lekara bez zmluvy s poistovnami hoci teda priznavam ze pan doktor Oros je spicka mala som tu cest prijimal ma na operaciu v ruzinove co som bola pred letom
A nieje to len čo sa pôrodov týka. Napríklad kamarátka mala problem s otehotnením, ktorý najprv riešila v centre asistovanej reprodukcie naSlovensku, konkrétne v BA. A bola velmi nespokojna, napriek tomu, že ešte mala možnosť podstupiť umelé oplodnenie na Slovensku, ktoré by jej preplatila poisťovna tak išla do Brna, kde si síce všetko musela platiť sama, ale ten prístup, vraj neporovnatelný. Bavili sa tam s nou ako s človekom, o ktorého tu v prvom rade ide. Počuvali ju, ked sa pýtala, odpovedali, ked niečo navrhovala, zvažovali, rozmýšlali ako urobiť veci čo najlepšie aj vzhladom na jej požiadavky, aj sa to tam podarilo. Tu na Slovensku typicky prístup ja som lekar ty si ho.no, bol pre nu proste neprijatelný. Ked človek kladie otázky, už su otrávení, nebodaj chce ten priebeh konzultovať, prevracaju očami. Ako samozrejme česť výnimkam, najdu sa aj tu dobrí milí lekári, len su v drvivej menšine, bohužial. Treba o tom diskutovať, nech sa to pomaličky mení k lepšiemu.
Tak ja sa k tomu ako lekárka vyjadriť takto. Áno, v podstate súhlasím s autorkou uvodneho commentu. Žiadny nátlak na pacientku by sa nemal robiť. Fyzicky, rozhodovaci, usmernovací, nijaky. V podstate by sa malo postupovať len lege artis a všetko, čo je medzi odporúčaním lekára a pacient chce/nechce..nech si podpise alebo vezme na svoju zodpovednosť.. konkrétne v tomto prípade, jednoducho to nechať, že veď lekár sI bude robiť svoju robotu v ramci terénu možnosti, aké má. .Prečo nie. Netreba sa tlačiť tam, kde treba vývinut akýkoľvek atak na pacienta. Potom to niekedy môže dopadnúť ako to dopadne a stačí len dodatočne zhodnotiť, že inak sa nedalo. Tento prístup je pre lekára najviac komfortný, čo sa napr.úradu na starostlivosť a zákonnosť lekárskeho postupu týka tiež najtransparentnejsi. ..na druhú stranu, sú hovadiny a sú hovadiny. Je lepšie niekedy zasiahnuť a byť invazivnejsi, ako podľa zákona, ale pasívny, t.j. lahostajny. Buď v toho lekára pacient dôveru má, alebo nemá. .príde mi to ako keď pilot lietadla dá príkazom spacifikovat pasažiera, o ktorom zhodnotí, že môže svojim správaním potencionálne ohroziť seba, ostatných pasažierov etc. A potom sa bude prehodnocovat, či ti bolo humánne alebo nebolo, lebo ľudske práva atď.
Ak by som to mala zhrnúť, tak ja by som napr.radšej odrodila prirodzene s fackou od kolegu, než aby si len tak pre zjednodušenie situácie kolega zindikoval cisársky rez s odôvodnením, že som bola nespolupracujuca a on na mna nechcel nijak tlačiť, aby nebodaj neporušil moje ľudské práva.
@misinka26 mas pravdu,namiesto tej facky,hystericke zeny pri nespolupracovani a ohrozovani vlastneho dietata treba obliat vedrim studenej vody,bolo by to asi moralnejsie.O tom Kochu by som sa nechvalila,tam je to sice pjekne ale zasa su tam neodbornivi a komplikovane pripady posielaju aj tak do statnych nemocnic,k tym drastickym lekarom.
Cesta najmensieho odporu v snahe sa vyhnúť čomukoľvek, čo by dodatočne mohol hocikto označiť, že nebolo morálne, estetické, ľudské, humánne, etické atď môže a väčšinou aj je absolútne komfortné pre lekára, ale nemusí to byť rovnako prinosné aj pre pacienta. .Tým nechcem povedať, že by sa mal niekto biť, ale tak pôrod sa môže náhle zmeniť na peknú tragédiu. Pokiaľ to dotyčný lekár robí opakovane, tak je zjavne niekde chýba, pokiaľ sa tak stane 1krat, tak to môže byť značne vytrhnute z kontextu.
jaj, grcala som vcera nad touto diskusiou, grciam aj dnes ... kym my, zeny, samotne nebudeme vyzadovat od doktorov ludsky pristup, nic sa nezmeni. OK, musel jej strelit,lebo bola mimo a nespolupracovala - osobne si myslim, ze z amoku sa da dostat aj inac, ako fackou, baby tu pisali X prikladov - ale hadame sa tu o facke ... a pri tom neriesime dovod jej stavu. nevieme, co ju do amoku dostalo - mozno 20 hodin musela lezat na lozku, na chrbte, na pasoch v bolestiach, .. potom vysilena tlacit proti gravitacii na chrbte (ach, do pixe, kedy sa v tomto zapadakove konecne dakemu docentovi primarovi atd rozjasni a pochopi, ze prvorade ma byt pohodlie rodicky a nie lekara, len aby mal dobry vyhlad do vaginy!
ja som nebola v amoku, 12 hodin kontrakcie kazde 4minuty, boleli jak svina, steny som skriabala, ale ani fit lopta, ani nic a lezat som musela na pasoch ... ked sa dalo, aspon do sprchy som sla predychat v stoji. potom ma lekar nalial oxitocinom a o 18tej zahlasil, ze to pretlacim - no nepretlacila, na kreslo, z kresla, na kreslo, z kresla, dalsi oxy, wecko, na kreslo, nohy sa mi uz podlamovali, plakala som, po oxy som mala kontrakcie ako kladivom do hlavy - ale maly nie a nie von. mala som predporodnu pripravu, vedela som ako tlacit aj som sa kurde snazila, no maly bol zrejme stale vysoko, ci co. ziapal na mna (to si pamatam) vyhrazal sa mi vakuovym zvonom, vraj ma plieskal po stehnach ... volali dalsieho lekara kvoli cisarskemu - ten ma upokojil, dali mi kyslik (konecne) ... zacali mi tlacit na brucho (do pixe, nevladala som tyzdne poriadne dychat - to som kricala od bolesti) - nakoniec som maleho vytlacila sama o 20,20 - takze druha doba porodna, co ma trvat pol hodinu? ... chlap. co ho vyhnali na chodbu, im potom vynadal a uz okolo mna lietali ako motyliky ... nebola som hystericka, snazila som sa posluchat, tlacila som - ale lekar to nezvladol. potom mi vraveli, ze je stary a uz skomplikuje aj nekomplikvoany porod a teraz uz k porodom ani nechodi ... tiez mi sestra vravela, ze mi poriadne nezabrat ten oxy a ze lekar bezne ziape aj po personale a ciganky aj preplieska (citujem) ... samozrejme ma nastrihol - podla sestry az prilis - a sili bez umrtvenia, lebo som bola dotrhana aj dnu a velmi krvacala a umrtvit sa to tam vraj neda (jasneeeeeeee, keby mali chlapi vaginu, da sa vsetko) maly bol OK, cely cas ozvy OK, po porode 10 skore hned
vlastnasku senost, urobte si obraz.
k dokumentu - autorka v BA rodila, preto film tocila tu. ajna zaklade vlastnej skusenosti. nevybrala si ani najlepsie, ale ani najhorsie komplikovane priklady. ozaj ten stred a bezny pristup. vo vacsine porodnic a pre vacsinu lekarov sme stale len to maso, skatula, co z nej treba vybrat dieta. a skatulu predsa polozim na stol, nebude si rozkazovat ako je jej dobre ....
ach, sme za opicami a dlho za nimi ostaneme, kym budeme tolerovat v nemocniciach taketo spravanie - a tiez kym sa nezmenia pristupy lekarov.

@dskjhfdlkdjhl no to samozrejme maš pravdu, hodnotiť podla jedného pôrodu je blbosť.Tu však ide o celkový systém. Ak sa tu najde jedna žena rodiaca na Slovensku, ktorá mala absolutne slobodnu volbu pri výbere polohy pri tlačení (tým nemam na mysli pôrodne kreslo s nastavitelnou polohou ale trebars, na kolenách, v podrepe atd atd) kde personal nezobral dieťa od matky ani na 5 minut, kde celu prvu dobu pôrodnu mala volnosť pohybu ss možnosťou napustiť si vanu atd. Kde sa pred každým vyšetrením spýtali, či momentálne môžu vyšetriť a ak to rodičke práve nevyhovovalo tak povedali, že tak vyšetria neskôr... Ono vyhlasenie bola som s pôrodom spokojná je jedna vec, druhá vec su fakty, čo ako prebiehalo. Samozrejme v ČR su aj na prdpôrodnice rovnako ako u nas. Len keby sme tu mali aspon alternatívu.
@sasa1983 ja som asi divna, ale u mna nepripada ani jedno z tych dvoch v uvahu a som vdacna za to, ze som rodila tam, kde za kazdu z tychto veci by nemocnica dostala taku pokutu, zeby si dvakrat zvazila, koho zamestna......
okej , teraz sa nevie ako situacia prebiehala, ale facka urcite nebola jediny sposob pacifikovania (ale najjednoduchsi a najpohodlnejsi, ze vsak sa to situaciou zdovodni) - otazka je aj aky pristup bol celeho personali pocas celeho porodu, lebo to sakramentsky vplyva na psychicku pohodu rodicky
a nechapem,to pokrytectvo - tak zo zaciatku roka/mesiaca nie su problemy s cisarskymi (vsak poistovna preplati)- a to je jedno ci indikovnay/ potrebny/akutny cs, a potom, ked dojdu financie tak sa cisarske nedaju robit, aj keby traktory padali a aj ked je v ohrozeni zivot rodicky... a tu sa bavime o indikacii a zdovodneni- akej, ked je to len a len o peniazoch na sk a akurat tak fraska, kedze lekar si vzdy potrebnost zdovodni...??
@silverrko na inom som nelezala 🙂 ale idu mi vyberat zlcnik - no davam si to robit na sukromnej klinike, zaplatim sice 100ku, no osrat to, usmiate sestricky a donesiem si len papuce a pyzamo. ziadny hajzlak, pribor atd 🙂
ja som lezala 4 dni na gynde aj pred porodom, krvacanie. jedina lekarja - JEDINA - si presla cele odd aj vecer (ci to bola vizita, ci len kontrola) - ostatni lekari len ranna vizita a hotovo. je to o pristupe ... a tiez ako sa tu spominalo. u nas chyba kultura. MUDr grochal vstane od stola, predstavi sa, poda ruku - preto nemam problem k nemuist a zaplatit. Inac ti bezne od stola daco doktor zasomre a potom strci ruky do vaginy ...

@perzefona chudaci na sekcii bude normalne nastup celeho operaneho timu ,plus novorodenecky a anestezia ...pride cas aj na sekciu .