Môzem hneď ako odrodím opustiť pôrodnicu?
vie mi niekto poradiť, aký je postup pri tzv. ambulantnom pôrode? aké vyšetrenia pre dieťa by som si musela dorobiť, ak by som odchádzala cca 24 hod po pôrode?
Zo Zakona 576/2004 o zdravotnej starostlivosti
Precitat bod 6 😉
§ 9
Ústavná starostlivosť
(1) Ústavná starostlivosť sa poskytuje na základe
a) odporúčania ošetrujúceho lekára, ak zdravotný stav osoby vyžaduje nepretržité poskytovanie zdravotnej starostlivosti dlhšie ako 24 hodín, alebo
b) rozhodnutia súdu alebo
c) žiadosti osoby aj bez odporúčania ošetrujúceho lekára, ak si zmena zdravotného stavu osoby vyžaduje nepretržité poskytovanie zdravotnej starostlivosti dlhšie ako 24 hodín.
(2) Odporúčanie ošetrujúceho lekára na prijatie do ústavnej starostlivosti obsahuje údaje uvedené v § 19 ods. 2 písm. a), h) a i), stručný opis aktuálneho stavu, predbežné stanovenie choroby vrátane jej kódu, odôvodnenie odporúčania a identifikátor záznamu o odporúčaní ošetrujúceho lekára na prijatie do ústavnej starostlivosti v elektronickej zdravotnej knižke4aaa) okrem odporúčania vystaveného ručne z dôvodu nefunkčnosti technických zariadení alebo vystaveného ručne pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti formou návštevnej služby v domácom prostredí alebo v inom prirodzenom prostredí osoby, ktorej sa ambulantná starostlivosť poskytuje. Ústavnú starostlivosť podľa odseku 1 písm. a) možno poskytnúť aj na základe elektronického záznamu o odporúčaní ošetrujúceho lekára na prijatie do ústavnej starostlivosti.8d) Na základe dohody s pacientom ošetrujúci lekár po vytvorení elektronického záznamu o odporúčaní ošetrujúceho lekára do ústavnej starostlivosti odporúčanie v listinnej podobe nevyhotoví; o tejto možnosti je ošetrujúci lekár povinný informovať pacienta.
(3) O prijatí osoby do ústavnej starostlivosti, ktorá je vo väzbe alebo vo výkone trestu odňatia slobody, rozhoduje lekár zdravotníckeho zariadenia Zboru väzenskej a justičnej stráže. Zbor väzenskej a justičnej stráže zároveň zabezpečí potrebnú ochranu tejto osoby a poskytovateľa.
(4) Ak ide o ústavnú starostlivosť, na ktorú sa nevyžaduje informovaný súhlas podľa § 6 ods. 9 písm. d), poskytovateľ je povinný prevzatie osoby do ústavnej starostlivosti oznámiť do 24 hodín súdu, v ktorého obvode sa zdravotnícke zariadenie ústavnej starostlivosti nachádza. O zákonnosti dôvodov prevzatia do ústavnej starostlivosti rozhodne súd. Do rozhodnutia súdu možno vykonávať len také zdravotné výkony, ktoré sú nevyhnutné na záchranu života a zdravia osoby alebo na zabezpečenie jej okolia.
(5) Ak pominú dôvody na prevzatie osoby do ústavnej starostlivosti, na ktorú sa nevyžaduje informovaný súhlas, poskytovateľ je povinný osobu prepustiť z ústavnej starostlivosti alebo si vyžiadať informovaný súhlas (§ 6 ods. 4 až 6).
(6) Poskytovateľ prepustí osobu z ústavnej starostlivosti
a) po pominutí dôvodov ústavnej starostlivosti,
b) pri jej preložení k inému poskytovateľovi ústavnej starostlivosti alebo
c) na jej vlastnú žiadosť, alebo na žiadosť jej zákonného zástupcu, ak napriek náležitému poučeniu odmieta ústavnú starostlivosť, ak nejde o ústavnú starostlivosť uloženú súdom alebo o ústavnú starostlivosť, o ktorej zákonnosti rozhoduje súd.
(7) Ak ide o prepustenie z ústavnej starostlivosti osoby nespôsobilej dať informovaný súhlas, ošetrujúci lekár je povinný s predstihom informovať jej zákonného zástupcu.
(😎 Pri prepustení osoby z ústavnej starostlivosti ošetrujúci lekár
a) poučí túto osobu alebo jej zákonného zástupcu o liečebnom režime a o ďalšom liečebnom postupe,
b) poskytne jej potrebné lieky na tri dni nasledujúce po prepustení z ústavnej starostlivosti a túto skutočnosť zaznamená do prepúšťacej správy,
c) vyhotoví lekársku prepúšťaciu správu dňom prepustenia z ústavnej starostlivosti, ktorú bezodkladne odošle príslušnému všeobecnému lekárovi a
1. inému ošetrujúcemu lekárovi, ak k prijatiu do ústavnej starostlivosti došlo na základe jeho odporúčania, alebo
2. inému poskytovateľovi ústavnej starostlivosti, ak ide o preloženie k inému poskytovateľovi ústavnej starostlivosti,
d) uvedie v prepúšťacej správe, ak ide o dieťa, ktoré je po narodení prepustené do domáceho prostredia, meno, priezvisko a adresu všeobecného lekára, ktorý poskytuje všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre deti a dorast,
1. ktorého uviedol zákonný zástupca dieťaťa ako zmluvného lekára dieťaťa,
2. v zdravotnom obvode podľa trvalého pobytu alebo prechodného pobytu matky, ak zákonný zástupca dieťaťa zmluvného lekára dieťaťa neuviedol,
e) založí rovnopis lekárskej prepúšťacej správy do zdravotnej dokumentácie.
(9) Pri prepustení osoby z ústavnej starostlivosti ošetrujúca sestra alebo ošetrujúca pôrodná asistentka
a) poučí túto osobu alebo jej zákonného zástupcu o ošetrovateľskej starostlivosti a o ďalšom ošetrovateľskom postupe,
b) ak sa vyžaduje pokračovanie ošetrovateľskej starostlivosti, vyhotoví ošetrovateľskú prepúšťaciu správu dňom prepustenia z ústavnej starostlivosti, ktorej súčasťou je vyhodnotenie ošetrovateľského procesu, a bezodkladne ju zašle príslušnému všeobecnému lekárovi a inému poskytovateľovi ošetrovateľskej starostlivosti a jeden rovnopis odovzdá tejto osobe alebo jej zákonnému zástupcovi,
c) založí rovnopis ošetrovateľskej prepúšťacej správy do zdravotnej dokumentácie, ak sa ošetrovateľská prepúšťacia správa vyhotovila podľa písmena b).
(10) Lekárska prepúšťacia správa je výpis zo zdravotnej dokumentácie (§ 24 ods. 1), ktorú vedie ošetrujúci lekár pri poskytovaní ústavnej starostlivosti. Ošetrovateľská prepúšťacia správa je výpis zo zdravotnej dokumentácie (§ 24 ods. 1), ktorú vedie ošetrujúca sestra alebo ošetrujúca pôrodná asistentka pri poskytovaní ústavnej starostlivosti.
(11) Pri prepustení osoby z ústavnej starostlivosti je ošetrujúci lekár povinný bezodkladne vytvoriť elektronický záznam o prepustení osoby z ústavnej starostlivosti v elektronickej zdravotnej knižke.8e) Na základe dohody s pacientom ošetrujúci lekár po vytvorení záznamu o prepustení osoby z ústavnej starostlivosti lekársku prepúšťaciu správu v listinnej podobe nevyhotoví; o tejto možnosti je ošetrujúci lekár povinný informovať pacienta.
@veronikastrickova ja nie som rada, ze sa o mna niekto v nemocnici stara, ked nepotrebujem. Po porode som fungovala hned, dcerku som mala pri sebe nonstop, starala som sa sama, kojit som sa naucila sama. Nepotrebovala som ziadnu pomoc a nevidela som dovod tam zostavat dalsi den. Doma sa o nas postaral manzel, mala som svoju kupelku, komfort o ktorom sa mi nemohlo v nemocnici ani zdat, sukromie. Zltacka dcerke vdaka kojeniu na poziadanie do par dni vymizla sama. Nemocnica pre mna bola iba stres. Doma za nami prisla na kontrolu porodna asistentka.
A neviem preco ti vadi, ze si zaplatim nadstandard, ked chcem sukromie. Moj manzel by bol rad, keby sme tam ten den este zostali a nesli hned domov a ako rodina (aj s manzelom aj s dcerkou a novorodencom) spolu budeme moct byt len na nadstandarde. Chceme prve chvile s novym clenom domacnosti travit vedno a nie kazdy sam. A navyse starsia dcerka bude pravdepodobne v dobe porodu este stale kojena, takze aj to je dovod, preco chcem ist domov a nebyt v nemocnici 4 dni zbytocne. Domov nam bude dochadzat porodna asistentka na kontrolu a potom nas prevezme nas pediater.
Proste zivot nie je ciernobiely a je na kazdom ako sa zariadi a ako mu to vyhovuje. Mne vyhovuje byt so svojou rodinou. Nepotrebujem si “oddychnut” v porodnici. Fakt nie. 🙂
A mam na toto pravo aj zo zakona a nevidim dovod ho nevyuzit, ked porod bude v poriadku a budeme zdravi ja aj miminko, tak ako to bolo aj pri prvom porode.
Zi a nechaj zit a precitaj si ten bod 6 ako je vyssie pridany zak. o zdrav starostlivosti. Tam to mas cierne na bielom.
@veronikastrickova a matku nemoze nikto udat. To, ze zdrava a so zdravym novorodencom odide z porodnice na svoju ziadost je jej pravo a ak by ju niekto udal, je to porusenie sukromia. Toto nesplna ziadnu skutkovu podstatu. Ale aj take sa uz stali. Uradnicka prisla, skontrolovala, ospravedlnila sa rodicom, ze rusila, ze musela na zaklade udania a zivot siel dalej.
@stormie tak ano..ale mne by nebolo jedno,ci mam.alebo nemam.vyse 600 eur cca.sice ja by som.aj tak nesla.rodit do zahranicia.. A napriek vsetkemu som bola v pordnici spokojna. Kamoska sice rosila v Rakusku,lebo tam zije,ale ze by to tam.vychvalovala..ze izba fajn,ale pristup nic moc..
Moj syn ma 11. Po 2 a pol dni po cisarskom ma pustili domov aj s dietatom. Nepytala som sa. Ponukli mi ze sme ok a mozem ist. Doma som mala dceru len som uvitala. S prvou som musela byt 7 dni. Vtedy to bola norma. Uz ma tam islo picnut. A to ze je ful servis no neviem. Mozno sa uz odvtedy vela zmenilo.
@benit nezmenilo. :D ziadna kvalitna strava sa nekona ani wellness. Za mna nie je o co stat.
Mne sa velmi paci ako tu niektore hodnotite porody v Anglicku 😀 ako nas tu odrodia a po par hodinach poslu domov.po porode mozete zostat v nemocnici ked sa necitite dobre.domov vam pride midwife skontrolovat male, poradi ohladom kojenia necha vam cislo a kedykolvek ju mozete kontaktovat, resp mate cislo na nemocnicu keby sa vam nieco nezdalo.
za to, ze niekto chce ist na dalsi den domov je hned neandertalec a eko/bio/raw matka a ohrozuje seba aj dieta 😀
Ja sa celkom tesim ze v porodnici mame MOZNOST ist na druhy den domov ked je vsetko ok, doma je ine pohodlie a klud.to ze u nas na Slovensku je standart byt v nemocnici 4 dni neznamena ze to je ideal.ani nasa materska 3 roky nie je vo svete bezna 😉
@stormie ano, presne na zaklade tohoto moze zena s dietatkom normalne odist kedy chce a nie je to protizakonne a nemaju ju preco hlasit na socialku.
@veronikastrickova v Čechách to aj robili a ministerstvo vydalo jasné stanovisko, že len z dôvodu ambulantného alebo domáceho pôrodu sa ZAKAZUJE matku udávať. Viem, že Česko nie je Slovensko, ale myslím si, že je to dobrý precedens a SK ho časom bude nasledovať ako vo väčšine veci. Takže žiadnu paniku.
Nechápem tento prístup, že celý západný svet kde sa rodí ambulantne alebo doma je banda debilov aj napriek tomu, že majú nižšiu detskú aj materskú úmrtnosť pri pôrode ako my. Ale my, krajina kde si do nemocnice musíš doniesť vlastný príbor, padá tam na teba omietka a lekári a sestry sa k tebe správajú ako k odpadu...my budeme diktovať ako je to správne. My máme patent na rozum napriek 40% miere nástrihov a cisarakov. No a čo, že napr Nórsko to má pod 8% a menšiu úmrtnosť. U nás je to najlepšie a kto to chce inak do toho budeme kopať..to sú tie sprosté eko matky!
Nehovoriac o tom, že tento očividne efektívnejší typ staroslivosti, je oveľa lacnejší. Možno by sa ušetrilo a bolo by na príbory a toaletak pre mamičky a deti, ktoré naozaj tu nemocničnú starostlivost potrebujú a potrebujú pomoc lekárov.
@agathachristie sme proste hlupane ktore maju rodit v poli a neziadat ZIADNU lekarsku starostlivost- chces nieco ine, smola-bud bude po nasom alebo to nebude vobec.presne pre tento pristup sa system zmeni u nas velmi tazko.
a to pozor, nehovorim ze zdravotnictvo v Irsku/Anglicku je lepsie.je tu iba iny system, na debila lekara narazis v kazdej krajine.a nie som ziadna eko matka, chcem rodit s epiduralom a nemam ziadny porodny plan co mame moznost napisat pred porodom ale ked nie je medicinsky dovod na to aby som musela zostat v nemocnici, chcem ist domov a zoznamit sa s novym clenom rodiny v klude, doma.
Moj prvy porod,bez komplikacii,avsak nebola som schopna nic,po par dnoch mi zistili velmi malo zeleza,dostala som infuzky. Syn asi na 3 den horucky a antb. Druhy porod,zase bez komlikacii,syn mi par hodin pred odchodom dostal horucky(cize asi po 3dnoch) dostal antb. Ja som na 8 den po porode dostala este v nemocnici silny zapal prsnika. Moj nazor,niky ale nikdy by som si dieta nezobrala domov skor ako po 4-5 dnoch. Ja som mala neuveritelny strach o deti,a boli pritom sledovane,v oboch pripadoch som si pobudla v porodnici cca 10 dni,jasne,nie jw to doma,aj som si poplakala ale predstava,ze si dieta zoberiem domov a doma miz dostane par dnove babo horucky,trafi ma slak,museli by sme spt do nemocnice....takze nie,porod nie je choroba!!!! Ale nevidim dovod preco by,ze na mala pomaly hned po poride utekat domov, v nemocnici su doktori pripraveni okamzite zasiahnut v pripade komplikacii,doma ti nepomoze nik. Zeny neostavaju v porodnici 4 dni kvoli sebe,ale kvoli detom,nema kazda zena to stastie,ze odrodi je ok a aj dietatko. Myslim si,ze je nebezpecnejsie pre babo bez imunity vlacit potom kazdy den po dr na kontroly ci je vsetko ok,ako pockat par dni aby mu boli vsetky potrebne vysetrenia urobene na mieste a aby bolo mozne hned zasiahnut....riesit tu nejake blbe prispevky atd,je podla mna uplne mimo.....dieta a jeho zivot sa neda vycislit peniazmi,na tie sa moze kazdy s prepacenim vys....t. Zdravie dietatka a jeho zivot je na nezaplatenie.....
@adriannasvk tie horúčky mohli byť kľudne z infekcie, ktorú chytili v nemocnici. Už sa to tu rozoberalo. Je to veľmi pravdepodobná možnosť.
@adriannasvk myslis si ze ostatne zeny by dobrovolne ohrozili svoje deti?ze ja chcem riskovat svoje vlastne dieta?Nehram sa na lekara a mam pred nimi velky respekt ale v inych krajinach bezne pustaju matky po porode domov to len tu si hned za hysterku ktora dobrovolne ohrozuje novorodenca.
Veď to...odchodom ho ohrozujeme. V zahraničí tiež odídu domov po pár hodinách ale podľa štatistiky v danom štáte má ich dieťa väčšiu šancu, že prežije. Hm....
Salene zeny...ja som po poslednom.ze este si ma jeden den nechajte...lekar rehot ze kazdy domov chce a ja mu ze pan doktor taky dobry hotel ako teraz mam uz tak skoro mat nebudem.. Jest mi date mozem lezat...len kolo drobca...doma ma uz dve cakaju...nakoniec kvoli zltacke nas nechali este jeden den

@kratulka chapem tento postoj. Niektorí ľudia nemocnicu znášajú dobre. My sme boli 3 na izbe a všetky nonstop plakali. Vo vedľajšej izbe detto.
@agathachristie nie,horucky nedostali z infekcie v nemocnici,ale to tu naozaj rozoberat nebudem. Ja som napisala svoj nazor,jednoducho doktorom verim a aj ked ma triafal slak kazdy den 3x,,ze tam musim byt,vydrzala som,jedine co ma zaujimalo ci budu moje deti v poriadku. Ja som jednoducho to stastie nemala,ze by u mna vsetko prebehlo ok.
@zlotazla v inych krajinach maju aj tehotne zeny uplne na haku,prides tam akurat tak porodit,ano u nas je to mozno prehnane kontrolami v poradni atd. Ale u nas je to jednoducho standard byr v porodnici 4 dni,vsak nikoho nezatvaraju do vazenia.....a este raz,ja som napisala svoju skusenost,takze ja osobne keby mam dalsie dieta netrufla by som si ist domov po par hodinach,aj ked som po druhom porode dokazala fungovat takmer okamzite bez problemov...navyse tu na SK nemame nejak vymakany system,ze pridu dr k tebe domov a podobne,tu na to nie su peniaze ani kvalifikovani ludia....😂ake prekvapenie.....
hmm tak ja som si celkom uzila v nemocnici po porode to ze som mala navarene a upratane :D ze mi to doniesli az do postele a nemusela som ja varit 🙂
@agathachristie ja len preto ze mam fakt besny zivot a zrazu nuda oddych spim... Oooo... Vratila som.sa domov a ziadne sestoneselie (ani pri jednom)...domacnost deti ..babka so zlomenou chrbticou a rodicia onko... A preco som.unavena...no ta preto
@agathachristie chapem aj tie co sa im.nelubi v nemocnici...ale 4dni..pohoda...
@veronikastrickova mna z toho co pises nenaucili nic.akurat mi dieta ucili na flasu, kym ja som odstriekavala Mlieko pre neprisavajuce dieta, bo mi nedovolili zavolat si laktacnu, ze az doma. Neukazovali prebalovanie ani obliekanie, vyucba kojenia bola strcenie bradavky do pusy a odporucanie v lekarni si kupit klobucijy.kupanie bol des dieta pod tockou a ukazovali tlraz za pobyt 10tim mamickam naraz. dakujem.nevedela som sa dockat Odchodu
@noname26 klobuciky som mala aj ja, ale ja mam strasne vpadnute bradavky, proste naozaj katastrofalne, to mi vsetky povedali, ze take zle este nevideli, ale pomahali mi strasne moc, pri porode boli hrozne, ale na oddeleni 600nedelia, naozaj uzasne vo vsetkom
@veronikastrickova u mna opacne. Novorodenecke peklo, gynekologia pomahala ako vedela..takze zbytocne vtiskat svoje nazory inym.kazdy ma svoju skusenost, potreby..
@noname26 ja nikomu nevtlkam svoje nazory 🙂 , ale ked tu niekto svoje tvrdi, nech si za tym aj skutocne stoji a nie ako mu to pasuje tak povie, ale pre mna je v takychto veciach autorita doktor, ktori je na to studovany, ja nie. A ked mi povedia, ze by sme mali byt po porode 10dni v nemocnici, tak tam budem. A nieze tam budem podla toho ci mi daju nadstandard

@agathachristie uplne v klude mozu matku udat, ze odopiera dietatu zakladnu zdravotnu starostlivost, na ktoru ma narok po narodeni. Keby sa toho chytil lepsi socialny pracovnik, hned je pekny pruser na svete.