Môžem zabrániť kŕmeniu umelým mliekom v pôrodnici?
Čoskoro nás čaká pôrod a ja čím ďalej tým viac prichádzam na to,že nechcem aby mi v pôrodnici začali dieťa kŕmiť UM. Ako to funguje? Môžem žiadať aby dieťa nekrmili UM? Chcem ho kojit dokiaľ čo najdlhšie. Nechcem aby vôbec mu dávali UM? Nebola by som rada keby ho naň naucili
Prepanakrala zena, spamataj sa. Ja som prvu dceru kojila do 4rokov, mladsia ma 16 mesiacov a stale ju kojim a v nemocnici obidvom detom UM dali, normalne z flase a co? Ked bude tvoje dieta plakat hladom tak nech si place? Hodiny, dni? Od hladu? Ani domov vas nepustia ak nepriberie, ale tak hlavne, ze ty budes spokojna, ze nedali UM 🙈 . Ja uz niekedy fakt nechapem ake zvlastne nazory niektore zeny maju a co tam po nich ak sa to tyka len ich, ale chudence deti
Je to TVOJE dieta, takze ,samozrejme, mozes tomu zabranit a to tak, ze svoje dieta budes mat pri sebe od pôrodu do prepustenia a povies jasne, ze dokrmovat nechces. Pokial ale dieta nechces dokrmovat, je potrebne ho naozaj casto a efektivne prikladat, nie zabalit do perinky a cakat, kym sa zobudi kazde 3h. Dieta sa na UM nenauci, bud je hladne a dostane MM alebo je hladne a dostane UM, nic viac a nic menej. Max môze dojst k stazeniu prisavania kcoli flasi, ale to sa tiez moze a nemusi stat. Drzim palce 🙏
V nemocnici je k dispozícii aj materské aj umelé mlieko. Dcéra dostávala umelé do fľašky, syn dostával to materské, pri oboch cca 3-4 dni, kým som mala ja dosť mlieka. Nenechám si hladné deti, len pre nejaký môj rozmar. Decká boli potom normálne dojcene, nezvykli si na fľašku, dokonca obaja boli bez cumlov. Nerieš kraviny, hlavne je, aby boli deti zdravé .
Inak, krásne vidno, ako sme neskutočne rozmaznaní .. vieš, čo by niektoré ženy dali za to, aby ich dieťa dostalo fľašku s umelým mliekom? Akýmkoľvek mliekom? A ty tu ešte budeš dupat nohou, aké je to fuj? Mali by sme začať byť vďační za možnosti, ktoré máme a nie sa stále tváriť, ako nám chce každý zle. A našim deťom ...
@jesenzima nie v kazdej je k dispozicii mm, skor vo vacsine nie. A nie je to o rozmaznanosti, matka ma pravo nechciet svoje dieta ZBYTOCNE dokrmovat a veru, vacsina deti je v porodnici zbytocne dokrmovana a to vidim takmer denne (teda kazdy druhy den, ked som v praci). Zo 14 deti je 9 dokrmovanych na ziadost matky a 3 na ziadost pediatra (z toho 2 to objektivne potrebuju). Vcera pani porodila a uz o par hodin prisla s flaskou, ze kedy mu uz dame mlieko. No nedame, urcite nedame um spokojnemu dobre sa prisavajucemu dietatu… Pokial vyslovne matka ziada dokrm, tak my jej ho davame, ale automaticky dieta zacat dokrmovat je uplny nezmysel a nie je to zo strany personalu spravne. Nie je spravne ani odmietnut dat matke um pre vyhladovane dieta. Vsetko je o individualnom pristupe a to naozaj nie je automaticke pchanie um kazdemu novorodencovi, tak podpora dojcenia nevyzera.
Pokial sa ti mlieko nerozbehne a dieta ti bude hladne chudnut,po jazdodennom vazeni dietata vas nemusia pustit domov!tak si zvaz,ci nechas dieta hladovat a revat od hladu alebo ho nechas dokrmit a pooritom budes pracovat na dojceni 🤔
Veď oni Ti ho kŕmiť ani nebudú, ak budeš dobre kojiť a dieťa bude ok, nie je dôvod. Tam Ti ho nikto štopovať UM nebude, ak bude bábätko zle sať, alebo nebudeš mať mlieko, ponúknu Ti UM a krmiš si sama. Byť Tebou, tak trochu prehodnotim svoje očakávania, pretože s tým kojenim nemusí ísť všetko podľa Tvojich predstav a aby si sa z toho potom nestresovala. UM v pôrodnici neznamená, že už kojiť doma nebudeš, či ho necháš hladovať, ak sa Ti nespustí mlieko?
Este si ani neporodila a uz sa rozdrapujes. Radsej nech je hladne ze? Lebo ty nechces. Ak sa ti mlieko nerozbehne? Alebo az na 5ty den? Bezne mama by spravila prve posledne aby bolo babatko spokojne ale tu si niekto zas honi ego.
V Žiline dávali len glukózu, ale len keď mi dieťa revalo od hladu, nechceli dokrmovať umelým mliekom, inak bolo deň noc so mnou. Tretiu noc (bola som 4) mi tak revala, že som si vyžiadala, aby ju dokŕmili umelým mliekom nejakými 30ml a konečne bol pokoj. Radšej najedené dieťa a spokojné ako trápiť oboch. Uvidíš ako sa bude situácia vyvíjať, keď nechceš dokrmovanie, tak to uveď pri príjme (sami od seba neviem prečo by to robili, jedine že by si bola po sekcii mimo neschopná dojčiť).
Ale veď ju tu nehejtuje. Možno má len okolo seba samé premotivované matky pre ktoré je UM najväčšie svinstvo ,tak to ma proste vsugerované a nepoužíva svoju hlavu...Milá mamička,držíme ti palce aby ti všetko vyšlo tak ako si praješ, ale dieťa ťa naučí že matka mieni dieťa mení 😏 a ak sa náhodou stane, že budeš musieť dokrmovať tak ver, že či je dieťa na MM alebo UM puberta ho bude plieskať rovnako ☺️😉
my sme dostali materske mlieko od inej zeny, potom UM, lebo sa zdalo, ze mlieka este tolko nemam. chapem tvoje myslienkove pochody, ale babatku sa nic nestane, ver mi. ja som sa tomu tiez branila a dokonca mi to odporucila moja laktacna, aby sme malej dali dokrm, pretoze plne brusko babatka je dolezitejsie ako cokolvek ine. nasa mala to vypila, mne sa mlieko rozbehlo a nemam pocit, ze by sa stazovala, ze ten nutrilon bol lepsi…nebran sa tomu, je to len na preklenutie obdobia. my sme dokonca pre istotu kupili jeden nutrilon aj domov a dodnes tu zavadzia neotvoreny.
@anavixy nie je správne dávať automaticky dokrm, ale nie je správne ani ho automaticky odmietať. Autorka ešte nevie, či bude dieťatko potrebovať um, alebo nie, a už rozmýšľa nad odmietnutím. Preto ma to nahnevalo...
Moje deti mali silnú žltačku a potrebovali piť a ja som mlieko nemala a preto som bola rada, že mi túto možnosť ponúkli ...
Samozrejme, máš právo o to žiadať. Môžeš žiadať o dokrmovanie darovanym materským mliekom, prípadne žiaden dokrm a trvanie iba na vlastnom materskom mlieku. Môže to byť spísané v tvojom porodnom pláne. Ten si môžeš dať vopred podpísať lekárom.
Vieš, prečo to tak chces a máš na to úplne právo.
Poradím ti ešte vybrať si vhodnú pôrodnicu, kde rešpektujú prirodzený pôrod. Pretože po prirodzenom pôrode (nie iba vaginálnom) nebudeš mať vôbec problém s rozbehnutim laktacie 🙂
Vhodná je aj kvalitná predporodna príprava a sprevádzajúca osoba do pôrodnice, ktora ťa v tvojich prianiach podporí.
A nenechaj sa odradiť negatívnymi príspevkami, tvoj pôrod a šestonedelie môže byť také, aké si prajes😉❤️
Povedat im mozes samozrejme. Ale ak dieta nahosou prosperovat nebude tak mu budu musiet nieco dat. Niektore nemocnice maju k dispozicii aj materske mliecko.
@anavixy No na žiadosť matky dieťa môže byť u sestier, a nosiť jej ho môžu len na kojenie. Aj také matky sú.
Šťastné to matky čo sa im mlieko rozbehlo hneď, ja osobne som tiež z tých čo mali mlieko až na ten 4-ty deň keď sme šli domov.
Ale dieťa bude hladné a som zvedavá na tú prvorodičku, ktorej dieťa reve od hladu a ona ešte nemá mlieko.
No mne sa mlieko rozbehlo až po 3 dňoch...neviem si predstaviť, aby moje dieťa hladovalo 3 dni...a ďalšia vec, dcéra ležala na JISKe, s hadičkou v nose a kŕmena bola cez hadičku...počkaj ako dopadne pôrod...dopredu nevieš nič...
@lucia245 ale no…mala som prirodzeny porod, partnera pri sebe, maximalne ohladuplny personal, proste vsetko super…a aj tak trvalo par dni kym sa mlieko rozbehlo a musela som dokrmovat…takze to co si napisala naozaj neplati vzdy
@jesenzima prirodzený pôrod je bez medikamentov, ktoré , žiaľ, na Slovensku zvyknú podávať rutinne (napr. oxytocín pri pôrode placenty či tlačení dietata), aj keď nie sú vôbec potrebné . Akonáhle niečo dostanete, už sa nejedná o prirodzený pôrod a môže to byť spúšťačom ďalších komplikácií, medziiným aj neskorý nástup laktacie.
@michaelam2 ale platí. Ale zrejme si nemala prirodzený pôrod, ale vaginálny. Pokiaľ si rodila na Slovensku, tak je to viac ako pravdepodobné.
@michaelam2 mne sa ani nerozbehlo, tri týždne po pôrode a stále sa trápime. Lebo ťažká žltačka, lebo ja s vysoké CRP po pôrode, lebo malý má taký predkus, že sa správne neprisaje (môžeme šetriť na strojček 😀🫣) a ja som vďačná aspoň za to odsaté, čo mu dávam vo fľaši. A to som išla pripravená, skonzultovana a nastavená, že budem isto kojiť...
@michaela329 to je presne to, ze clovek dopredu nikdy nevie ako to bude. Ja som sla s nastavenim, ze kojit chcem ale ak to nepojde tak sa nic nedeje, hlavne nech nie je dieta hladne. Drzim palce aby sa to rozbehlo a ked nie tak nevadi, aj UM ma svoje vyhody 😀
Baby nebuďte na autorku také tvrdé... Dnes je na dojčenie extrémny tlak. Nedojčíš= si na hovno matka. Ak je prvorodička a nejaká dobrá duša jej poradila aby si preštudovala napr. mamilu, tak ja sa vôbec nečudujem, ak nadobudla dojem, že ak dá novorodencovi UM, tak vlastne riskuje jeho život... Lebo tým si pokazí dojčenie (kravina), tým, že pokazí dojčenie dieťa nebude zdravé (kravina) a úplne najhoršie, že spolu nebudú mať naozajstný, plnohodnotný vzťah (kravina). Proste z dieťaťa vyrastie emocionálna troska a bude z neho asi feťák a bezdomovec.
Tak sa jej nečudujte, že tak reaguje
Autorka... Uvidíš, čo sa bude diať v pôrodnici. Nastavenie, že chceš dojčiť a nechceš UM je dobré. Treba sa však pripraviť na možnosť, že dojčenie nepôjde úplne tak ako si predstavuješ a kým sa to uprace, tak to UM pomôže...
@3petka vidis, mozno keby mali matky dieta pri sebe a prikladali castejsie a necakali, kym im ho sestry kazde 2-3h donesu, mali by si dostatok mlieka uz v porodnici. Teda nie mozno, ale vacsinou urcite. To su fakty a takymto sposobom by mali uvazovat matky aj personal. Opat prizvukujem, ak je objektivny dovod na separaciu a/alebo dokrmovanie novorodenca, je to uplne nieco ine, ako dokrmovanie len tak pre istotu - co sa bezne deje.
@jankalukasova toto je dosť pritiahnuté za vlasy...
A to zďaleka nie som zástancom všetkého, čo mamila hlása, ale v tomto príspevku sú zhadzovane dlhoročné výskumy. Lebo kojenie reálne vplýva na vývoj mozgu, zdravie bábätka ako aj budovanie puta medzi matkou a dieťaťom. Poprosím teda link na relevantné štúdie, ktoré dokazujú opak. Keď už všetko je to citujem "kravina".

@petulda333 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️