icon

Môžem zabrániť kŕmeniu umelým mliekom v pôrodnici?

14. feb 2025

Čoskoro nás čaká pôrod a ja čím ďalej tým viac prichádzam na to,že nechcem aby mi v pôrodnici začali dieťa kŕmiť UM. Ako to funguje? Môžem žiadať aby dieťa nekrmili UM? Chcem ho kojit dokiaľ čo najdlhšie. Nechcem aby vôbec mu dávali UM? Nebola by som rada keby ho naň naucili

Strana
z4
krasneleto
14. feb 2025

vies uz vopred aka bude situacia? mas overene cim dokrmuju? ries na mieste.. tiez som chcela kojit a nekojila... a dala by som tej hladnej malej cokolvek aby nebola hladna.. primarne nikto nechce dokrmovat , ale aby mamicka dojcila... ked to vsak nejde, nebudes to riesit

martinka17
14. feb 2025

Prečo si myslíš, že podávanie UM novoredencom ovplyní tvoje kojenie? Myslíš, že dlho kojené sú iba deti ktoré sa prisajú okamžite po narodení a nikdy nespoznajú UM? Alebo čo ťa vedie k tejto požiadavke?

michaela789
14. feb 2025

Presne ako vraví @krasneleto. Počkaj ako sa ti rozbehne laktacia. Ja som celý pobyt v pôrodnici strávila bojom s kojenim, tiež som chcela aby syn mal moje mlieko. Ale keď sa nedalo, bola som rada, že som si mohla sama po tú fľašku ísť. Sú tam na to aby to dieťa bolo v poriadku. Ak budeš schopná plnohodnotne kojiť, určite nebudú na umelom mlieku trvať, veď pre nich je to starosť navyše. Ale ak ti bude dieťa plakať od hladu, bolo by necitlivé ho o hlade nechať len preto že matka si neželá umelé mlieko.
Jediné na čom som ja trvala bolo, aby mu nedávali cumel počas vyšetrení. Čo aj dodržali, bez problémov.

tanicka907
14. feb 2025

Och to ma mrzi, ze mas takyto nazor, dufam, ze vsetko pojde ako ma, lebo uz ked porodom si takto nastavena, sestonedelie bude pre teba velmi tazke ☹ (dufam, ze nie)

3petka
14. feb 2025

Záleží ako sa ti rozbehne mlieko. Oni nemôžu dieťa nechať hladovať, nakoľko sledujú aj stolicu a ako dieťa priberá. Ak by nepreberali nepustia vás domov.

revikat
14. feb 2025

Keď ti bude bábo od hladu plakať celú noc, budeš ešte sestričky prosiť o UM... Mne sa mlieko spustilo až doma, dokrmovali sme v pôrodnici UM a aj tak dcérka schudla viac ako 10% pôrodnej hmotnosti. V pôrodnici nebudú dávať UM zo srandy.

tanyan
14. feb 2025

Naša dostala v pôrodnici aj UM, aj som začala dojčiť. Doma som nerobila UM ani raz a dojčila som 3 roky. Naozaj si nemusíš zbytočne spôsobovať stres kvôli pár ml UM.

siska53
14. feb 2025

Oni pokial maju, davaju odsate materinske mlieko inyvh mam, inak davaju UM.. ale len ak je na to dovod. A nedavaju im to z flase, ale zo striekaciek, cize tym.ti dojcenie nepokazia. Hlavne treba casto priklqdat a ked je spavejsie, vypytaj si odsavacku. Pri druhom som to tak spravila a pomedzi dojcenie este odsavala, kedze babo spalo aj tri hodiny.

kavasmliekom
14. feb 2025

Ja som práveže podpisovala, že budem v pôrodnici len dojčiť a nebudú mi deti prikrmovat, to oni mali takú podmienku. Bola som až donútenia to podpísať. A celé 3 dní som preplakala s deťmi, silný zápal, deti sa mi neprisali, ja vysoké teploty, triaška...a deti hladné. Až primár sa zlutoval a priniesol na posledný deň pred odchodom vo fľaške mlieko, aby neplakal. Ani ich netrápilo, že som vôbec nespala, ani moje deti. Toto by som už nepodpisala. 🙈Ináč bolo vsrtko super.

michaela789
14. feb 2025

@kavasmliekom to kde si rodila, preboha

kavasmliekom
Autor odpoveď zmazal
nikpa
14. feb 2025

Ak bude treba tak mu samozrejme dajú. Či čo chceš, aby ho nechali vyhladovat na smrť keď sa ti neroznehne hneď laktacia? Dúfam, že to sú len tehotenske výkyvy a po pôrode budeš aj rozmýšľat. Len mam obavy, že potom to bude ešte horšie 🙄

doriiis
14. feb 2025

A ty si myslíš,že budeš hneď dojčiť? Preboha žena,však si najprv niečo nastuduj.Budes rada,keď budeš mať aspoň trocha rozbehnutú lakraciu,keď pôjdeš domov z nemocnice.

rejka7
14. feb 2025

@tanyan mne sa rozbehla laktacia až po príchode z pôrodnice, v nemocnici mal fľašku. Po príchode domov v pohode nabehol na cecok😁

krasneleto
14. feb 2025

ale k otazke... ziadat mozes cokolvek, realita prinesie mozno inu situaciu. ja som musela dieta najprv prisat, predtym aj potom odvazit a az ked zistila ze z prs mi nejde ozaj nic, hoc som naozaj velmi chcela... dceru som mohla dokrmit mliekom... primarne naozaj podporovali aby sme dojcili... ale ... mlieko do mojich prs nikdy nedorazilo, hoc som gravimilk uz aj cikala, benedikt, senovku a neviem co do seba tlacila, cierne pivo pila, skintoskinovala, a proste vsetky mozne sposoby, odsavanie rucne, elektricky, prisat pred mliekom, po mlieku. prvy tyzden som dokrmovala materskym od kamosky co porodila predo mnou.a podarilo sa mi odsat po hodine odsavania 40 ml, z coho som 30 pri srobovani vyliala... proste mliekovody ukazkove, vzdy na sone ako budem dojcit do 100 rokov a realita bola ina...

michaela789
14. feb 2025

@kavasmliekom amen a tma. To si takto berú na triko vyhladované deti? Ty kokos...🤦🏻‍♀️

fairyy
14. feb 2025

@kavasmliekom ja som ani nepodpisovala len mi UM nikto jednoducho nedoniesol tam.kde som rodila... tak na druhtkrat som si doniesla vlastne aj s kanvicou a sterilizatorom 😂 aj na mna jedna sestricka vrieskala ze mam dojcit a som jej povedala ze nech zavrie dvere ze doteraz som ju nezaujimala ja a odteraz nezaujimaju oni mna ...

kavasmliekom
Autor odpoveď zmazal
michaela789
14. feb 2025

@kavasmliekom tak toto nie 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ to mi je ľúto. Mne sestričky samé nosili na izbu zarobenú fľašku, keď videli že je problém..a to som mlieko mala ale to kým sa rozbehlo, proste v pôrodnici som mala fakt len kvapôčky, čo bolo žalostne málo. Otrasným prístupom ste si prešli teda... 🤦🏻‍♀️

kavasmliekom
14. feb 2025

@michaela789 no, nestihli veľmi schudnúť, lebo v piatok som rodila a v pondelok ráno po vízie ma pustili domov, pri oboch. Ale tie tri dni, koniec.

tamvtme
14. feb 2025

Mne dieta v porodnici dokrmili (nahnevalo ma, ze bez mojho vedomia a dozvedela som sa to len tak medzi recou), dovod bol, ze mlieko sa mi rozbiehalo pomaly a ona bola velka a hladna (ich slova).....pritom stacilo sa so mnou dohodnut vopred a brala by som to inak.....ale tymto ma nastavili tak, ze mam malo mlieko, dieta hladne a domov som sla s pixlou UM a kojila a dokrmovala na striedacku.....ale potom som sa zatala, ked som videla, ze UM je stale viac a materskeho stale menej a stopla som to.....bolo to par tazkych dni s dietatom nonstop na prsniku ale rozbehali sme to a dojcila som 3 roky 🙂

michaela789
14. feb 2025

@fairyy ďalší krásny príbeh... Bože, ja neviem kedy sa toto konečne zmení 🤦🏻‍♀️ tieto vrieskanice a "poraď si sám" prístup. Niekedy nechápem načo vôbec do tej nemocnice merať cestu, keď sa tam na človeka aj tak vykašlú

nevenka
14. feb 2025

Mam 4 deti, moja draha buduca mamicka a 3 z nich mali problem sa prisat, narodili sa k hmotnostou pod 3 kila a chudli, mali silnu zltacku a len spali, cikali mi uraty, vygoogli si. Smolka im odchadzala brutalne pomaly. Bola som vdacna, ze som aspon to UM do nich nejak nastriekala striekackou, nedali sa mi zobudit a ani sestricky si rady nevedeli. Aj to jedno, co sa prisatvedelo, tak mlieko hned nepilo a malo UM asi 2x, lebo bolo hladne, tam ale ked sa mi mlieko rozbehlo, tak ono sa uz vedelo aj "prezrat".
Cim skor sa Ti dieta adaptuje, tym lepsie.
Kazde jedno som kojila dost dlho, aj ked som vyse mesiaca s kazdym nacvicovala prisavanie na prsnik, odsavanie, dokrmovanie. Aj flaskou, aj cumel mali a dojcili sa do 2 rokov kazde jedno.
Mne jedna sestricka z predcasniatok ppvedala, ze ked oni krmia sondou alebo aj flaskou neskor, tak vsetky deti su nakoniec dojcene, lebo mamicky chcu a tie deti to maju v sebe, naucia sa, ked sa chce. Ale prirodzene, ked su v inkubatore a velmi predcasne, tak ich musia krmit inak, ze ked sa tieto deti naucia, tak zdrave donosene dieta duplom. Naozaj, tych par dni v porodnici nic nepokazi. Ale.to.uz hovorim ako skusena mama a tiez som ppcuvala kadeco pri prvom...No skusenost je neprenosna.

dettilv
14. feb 2025

Takže UM nie, prvé dni asi ani nebudeš vedieť kohút takže radšej nech ti dieťa plače od hladu?super rozmýšľanie, gratulujem😀

lucia147852
14. feb 2025

Takže radšej budeš riskovať dehydrataciu a smrť novorodenca? Nehovoriac, že napr pri takej žltačke musí babo ozaj veľa papať, aby sa mu bilirubin vyplavoval z telíčka. S takýmto nastavením už pred pôrodom si zarábas na celkom slušne problémy po pôrode. To je zas nejaké nastavenie a la Mamila. No a k otázke. Ak by išlo o zdravie dieťaťa, nikto sa tá pýtať nebude. Pretože hádam jeho život je dôležitejší. Ty nemáš potuchy či budeš mať mlieka ako cisterna alebo vôbec. Sú ženy ktoré kojiť nedokážu kvôli anatómii prsníkov a mamila si môže hovoriť čo chce. Taktiež nevieš aký budeš mať pôrod a ako budeš na tom ty. Áno v krásnom dokonalom svete budeš hneď kojiť a bude všetko super. Ale život taký neni. A dokrmrmenie umelým mliekom alebo aj dieťa na ňom odchované nie je najväčšie zlo na svete

michaelam2
14. feb 2025

Nechas dobrovolne svoje vlastne dieta hladovat? Hm dobre zacinas ….je velka pravdepodobnost ze potrva par dni kym sa ti tvoje mlieko rozbehne a dieta potrebuje jest. Tak nevymyslaj a netrap to male

lucia147852
14. feb 2025

@michaela789 ja som pri prvej dostala presne 10ml umelého v striekačke a že mám kojiť. No neviem cim, keď chudera ťahala akurát prázdny prsník. Pri druhej som si rovno zbalila umelé aj fľašu a skúsil by mi niekto niečo povedať. Pri nej som už mala mlieko hneď ale nebol problém si ísť kedykoľvek vypýtať aj umelé krby treba

simca06022011
14. feb 2025

porad sa tam, isto nedaju UM len tak, bez dovodu... proste ak bude treba, tak to UM dieta daju a nebudu s tebou diskutovat o tom, ak budes dojcit a nebudes mat problem, babo bude prospievat, urcite ho mliekom liat nebudu. Niekde zvyknu aj MM davat.
Ja zase nie som nazoru, ze naucia sa.. lebo nam sa to nepodarilo ani za mesiac dva natrebova ta proste dieta uz ostalo na UM navzdy. malej davali UM ihned, dostavala ho 10dni v porodnici, mozno keby to bolo beznych 2-3dni bolo by to ok, ale ja som mala pekne naordinovane flase (kvoli zltacke).

petulda333
14. feb 2025

@kavasmliekom aj ja. A tiez som jeden vecer plakala zdvihla hlas s prosbou na sestricku. Mala vrestala od hladu,ja bez mlieka. A nechceli mi dat,potom mi muz doniesol um na izbu. A kojila som dceru potom doma v pohode

sasanka605
14. feb 2025

Prvé dva tri dni dávajú materské mlieko z banky ( PO nemocnica) potom som sama sla pýtať umelé ak som videla ze boli deti hladné. Inak ja tretie dojčím este, ma čerstvo dva roky, ostatní sa nejak sami odstavili okolo dva a pol roka. Cize, ak aj daju v pôrodnici umelé, vobec to neznamena ze nebudes doma dojčiť. Odo mna to ale chcelo konskú dávku trpezlivosti a ozaj skoro 24 hodín denne dieťa na sebe.

Strana
z4