icon

Môžem zabrániť kŕmeniu umelým mliekom v pôrodnici?

14. feb 2025

Čoskoro nás čaká pôrod a ja čím ďalej tým viac prichádzam na to,že nechcem aby mi v pôrodnici začali dieťa kŕmiť UM. Ako to funguje? Môžem žiadať aby dieťa nekrmili UM? Chcem ho kojit dokiaľ čo najdlhšie. Nechcem aby vôbec mu dávali UM? Nebola by som rada keby ho naň naucili

Strana
z4
michaela329
14. feb 2025

@lucia245 jediný, kto mi tu príde, že má nespracované veci, si Ty. Úprimne - vyrovnané osoby nemajú potrebu zo seba robiť niečo extra len na základe toho, že sa im podarilo realizovať biologické veci 🤦

evcagabi
Odpoveď bola odstránená
sisaka
14. feb 2025

Ďalšia zdravotnícka téma potvrdzujuca, že na Slovensku sa nič nezmení, keď pacientom nevadí prístup personalu a ešte ich konanie aj zastávajú.
Autorka - ak budeš rodiť v normálnej nemocnici mali by rešpektovať tvoje želanie.
Už pred pôrodom sa žene tvorí kolostrum a ak tvorba mlieka nabehne normálne nie je potrebné žiadne dokrmovanie. Toto sa uplatňovalo na Slovensku už pred vyše 20. rokmi a nikto nedával mojmu dieťaťu, ani iným deťom na izbe cudzie materské mlieko ani umelé mlieko. Takže vôbec nechápem, čo sa udialo a prečo zrazu tlačia silou mocou do novorodencov mlieko, ale postup určite nie je správny, ak ide o normalne zdravé dieťa na začiatok mu stačí kolostrum, nie je potrebné hneď doňho liať cudzie mlieko.

tetapetra
14. feb 2025

Môže sa ti stať to, čo mne. Napríklad,že ti dieťa vyhladuju a príde o 500g zo svojej hmotnosti. Ale ako chceš.🤷🏻‍♀️

mullerova46
14. feb 2025

V pôrodnici aj keď som nemala mlieko dieťaťu nedali umelé celý čas bolo pri mne. Keď dieťa grclo bolo to žlté a vedeli sme že má kolostrum. Až na druhú noc sme dali na moje povolenie trocha mlieka asi 10ml zo striekačky 🙂 žiadna fľaška. Skúšala som odsavat ale vôbec nič nešlo ale vedela som že má kolostrum takže som ho prikladala nonstop 🙂 mlieko sa mi rozbehlo až po príchode z nemocnice 🙂

lucia245
14. feb 2025

@michaela329 @evcagabi vďaka ženám, ako ste vy, sú u nás veci, ako sú. Pretože viete lepšie, ako človek, ktorý je v odbore vzdelaný a problematike sa venuje v praxi. Ďakujem vám za pripomenutie, že nabudúce sa nemá ani zmysel namáhať a niečo vysvetľovať na modromkoniku.

michaela329
14. feb 2025

@lucia245 ďakujeme za osvietenie... jednoducho si Ťa tu nezaslúžime 🤷

ysseba
14. feb 2025

Ja som mala zas opačnú skúsenosť, môjmu dieťaťu nechceli, vyslovene nechceli dať umelé mlieko. Mala som pocit, že to hradia zo svojho. Bola som po cisárskom reze, nechcelo sa mi spustiť mlieko. Malý len reval a reval, snažila som sa prikladať, netieklo mu, tak reval. Za mnou ani návšteva nemohla prísť, lebo len reval na celé oddelenie. Na moje žiadosti, že on je hladný či môžem poprosiť umelé mlieko bola odpoveď "prikladajte si ho na prsia". No a potom pekne krásne to malé novonarodené dieťa dostalo vysoké horúčky, tak to už boli vyklepané a v momente mu dali umelé mlieko. Malý vypil doslova na jeden hlt celú fľašu a vtedy som prvýkrát videla svojmu dieťaťu do očí (dovtedy boli len pri revaní prižmúrené) a odvtedy bol z neho spokojný chlapec. A sestričky ma dojali keď povedali že "on bol asi naozaj hladný". No nieee, kto by to bol povedal? Hneď nato sa aj mne spustilo mlieko, to že som sa ukľudnila aj ja mi pomohlo. Odvtedy som ho len kojila. Pri druhom dieťati som si povedala, že tak toto už nedopustím takto týrať vlastné dieťa. Tiež sa mi mlieko po druhom cisárskom dlhšie spúšťalo, snažila som sa malého prikladať a keď som už videla, že už to nie je dobré, tak som v noci vyštartovala na novorodenecké, doteraz si na to pamätám, cítila som sa ako levica čo ide brániť svoje mláďa 😀 Som na nich spustila, že som si došla pre UM, lebo že už je hladný a ja po sekcii ešte nemám mlieko. Zároveň som bola rozhodnutá, že ak mi ho nedajú, zajtra mi manžel prinesie vlastné, skrátka vedela som, že ho hladného nenechám. Neviem či tieto boli viac v pohode alebo len videli moje odhodlanie, ale ešte sa ma spýtali či mi dajú umelé alebo môžu aj materské. A takisto sa mi mlieko chvíľu potom spustilo a tiež som ho potom výhradne len kojila. Teraz čakám tretie a tiež určite nedovolím aby bolo hladné 🙂

michaelam2
14. feb 2025

@lucia245 tak velmi si ty vzdelana, ze z dvoch komentarov vies hned diagnostikovat cudziu zenu 🙂 iste …nabuduce skus mozno uznat, ze nemas ty jedina pravdu, zvlast, ked existuju ine zeny s opacnou skusenostou

michaelam2
14. feb 2025

@sisaka preco by nam mal vadit pristup personalu ked sa rozhodnu dat matke umele mlieko nech nakrmi hladne dieta? Ja som kolostrum mala, kojila som kolko to slo ale zial, mala bola na druhy den hladna a len plakala a plakala a snazila sa tahat ale nic neslo okrem par kvapiek. Co by bolo podla teba teda spravne urobit?

sisaka
14. feb 2025

@michaelam2 nepíšem o hladnom dieťati, píšem o automatickom dávaní mlieka aj keď to nie je potrebné

lucia245
14. feb 2025

@sisaka tu sa asi nemá význam ani snažiť niečo vysvetlit

michaelam2
14. feb 2025

@sisaka tak ano, to je ina vec, to je naozaj zbytocne

siska53
14. feb 2025

@anavixy To bola krajna situacia, narodilo sa prilis vela deti, nedalo sa to vtedy inak, o dva roky som sa v tej istej porodnici dostala aj na nadstandardnu izbu, kde som bola sama, lebo zas bolo v ten cas malo porodov.
Ono netreba nic hnat do extremu. Len niekedy niektori...no skoda reci...

lavender94
14. feb 2025

Je fajn, že chceš dojčiť. Ale nerob z umelého mlieka nejaký jed, ktorý kompletne zruinuje cele dojčenie a vývoj dieťaťa. Reálne sa môže stať, že po pôrode nebudeš v poriadku. Budeš mať čo robiť sama so sebou. Môže sa kadejako zvrtnúť pôrod, môže sa stať, že budeš vyčerpaná, alebo aj keby všetko išlo super, ty by si bola v pohode tak sa nemusí mlieko spustiť hneď. Existuje mnoho scenárov, kedy je umelé mlieko jediná možnosť, ak nechceš aby bábätko bolo o hlade. Sú ženy, ktoré sa môžu aj poskladať a dojčiť im nejde. To je fakt lepšie za každú cenu bojkotovať umelé mlieko aj keď to znamená, že dieťa nebude prospievať? Je fajn že chceš dojčiť, ale nebuď radikálna, nemusí to dopadnúť podľa tvojich predstav. Ono materstvo je cele o tom, že naše predstavy su jedna vec, ale realita často iná. Ja som si tiež myslela aký budem mať dokonalý pôrod, budem dojčiť, bábätko bude spať s nami, aby malo kontakt a budeme spolu 24/7. A realita bola úplne iná.

jankalukasova
14. feb 2025

@lucia245 nehnevaj sa ale toto čo predvádzaš Ty je omnoho horšie ako to, že nejaká mamina nekojí. Toto je fakt strašné... A hlavne to tým maminám ubližuje omnoho viac ako UM tým deťom. Hrozné.

kiki68
21. mar 2025

Al ide o baby friendly hospital, tak skor rataj s tym, ze dieta nedokrmia ani ked bude revat od hladu a musis kazdych 15 minut kojit. Tolko moja skusenost. Pekne som si to odmakala. Tiez v noci budili zeny, co boli unavene, aby kojili a neflakali to. Ja by som sa tomu vopred nebranila. Ako ked tak si to na mieste vyjednaj

dkethe
22. mar 2025

Urcite. Na otazky ako vam ide kojenie vzdy povedz ze perfektne.
Akonahle by si vyjadrila zmatok (nemam mliecko, maly stale place a pod), hned ti ho budu stopkat 🙂

vevebono
22. mar 2025

@dkethe tak potom asi veľa záleží od pôrodnice. Lebo mne mala plakala od hlavu prvé dva dni kým sa rozbehlo mlieko a nedali jej nič, stale len mamicka to chce trpezlivost a kym mala bola na bradavke, tak sestricka mi masirovala prsník. Dokonca mi ju ani nechceli zobrať na dve hodiny, aby som si oddýchla, v kľude sa osprchovala a tak.

Strana
z4