Názor pôrodných asistentiek
Príjemný dobrý deň! Táto diskusná skupina bola vytvorená po vzhliadnutí mnohých komentárov na prácu lekárov pôrodníkov, pôrodných asistentiek a sestier pracujúcich na neonatologickom oddelení. Je určená najmä pre spomínaných ľudí, ale samozrejme aj pre všetky maminky, ktoré majú potrebu si to tu s nimi vydiskutovať.
Všade čítam, aký bol ten a ten lekár, tá a tá sestrička, ale všetko je to len z jednej strany ( strana mamičiek). Musíte uznať, že tak,ako majú maminky právo zažiť ten svoj pôrod ako ten najkrajší pôrod, takisto majú právo na dobre a svedomito vykonanú prácu aj zdravotnícky personál. Maminka nenapíše ani raz, že to práve ona vyprovokovala svojim správaním sestričku, aby zareagovala nevhodne a tým urazila dotyčnú maminu. Práca na pôrodnicach je náročná,ja som rada, že tam pracujem,snažím sa ku každej matke pristupovať individuálne, podľa jej potrieb,ale častokrát sa už pri prvom kontakte s budúcou maminou, prípadne rodinným príslušníkom stretávam s odmeraným správaním, dokonca pod vplyvom alkoholu s urážkami....to nevidí nikto.
Preto by som bola rada, keby si mohli niekde aj zdravotníci "uľaviť" na duši, samozrejme so zachovaním súkromia a ukázať maminkám, že mnohokrát si za to môžu samé, keď sa stretnú s nahnevanou pôrodnou asistentkou. Už sa mi stalo, že počas veľkých bolestí bola rodička nepríjemná, no po pôrode sa mi ospravedlnila a ja som to brala ako súčasť celého bolestivého procesu. Ale stalo sa mi aj to, že bolesti neboli príčinou neprimeraného správania rodičky voči personálu, rodička bola odmeraná, nepríjemná, prípadne aj spolu so sprevádzajúcou osobou, bez ospravedlnenia, a hneď písala sem na modrého koníka o tom,s akým otrasným prístupom sa stretla.
Milé maminky, aj my sme len ľudia, nie sme stroje a tak vzájomnou empatiou môžme dospieť ku nádherne prežitému zážitku, akým je Váš pôrod!
Milý zdravotnícky personál, nebojte sa žienkam povedať, čo Vás trápi, nech vedia, že robíte všetko,čo je vo Vašich silách,ale potrebujete aj od nich cítiť,že o to stoja🙂
Verím, že sa dohodneme🙂
@inypohlad jeeej konecne niekto aj takuto temu zacal, nooo ja som tiez PA a teda nezabudnem,ked som kvoli pacientke dostala od lekara aj vrchnej vynadane,ze som ju urazila, nastatie tam boli ine pacientky, ktore si ma zastali na plne usta,ze sak ja so nikoho neurazila,ze co pani moce.....no stava stalo sa mi to raz a nezabudnem na to, to ma fakt dostalo........
a o arogancii a neprijemnosti rovno od dver sa da pisat do nekonecna,ale najhorsi budee aj tak vzdy len my
milá nae! pridávam svoje poďakovanie ku kolegyni inypohlad na Vaše vyjadrenie. Bolo mi tu vytknuté, že Vám diskutujúcim vykám. Ale úcta mi nedovoluje, aby som písala inak. Som nesmierne rada, že sa tu objavia aj takéto príspevky. Vy ste to presne vystihla a dúfam, že nebudete jediná, ktorej chcem z celého srdca popriať len veľa zdravia, more lásky, krásny život a žiadne vrásky. K tomu všetkému šťastné a požehnané Vianoce.
@inypohlad tak ma napadla jedna otazka, ale mna by velmi zaujimal nazor porodnych asistentiek na to, ci z vasej strany by nebol zaujem o vedenie porodu, ktory by nebol (vylucne) lekarsky vedeny,ale tak ako som pisala este v predchadzajucom prispevku - teda nieco, co sa podoba na tie porodne domy zname zo zapadnej europy. Lebo ako sama pises, na SK su iba dve moznosti, lekarsky vedeny porod v nemocnici a takmer "nelegalny" doma. Ale co maju robit zeny, ktore chcu nieco medzi tym? Zeny, ktore svoje tehotenstvo nepovazuju za chorobu a preto im velmi nevonia nemocnica a lekar so skalpelom za chrbtom ("aspon ten nastrih urobime") a takisto nechce riskovat sama doma.
Nevadi porodnym asistentkam, ze hraju takpovediac druhe husle az za lekarom? ze sa dodrziavaju postupy,ktore su mozno uz prekonane a mozno aj mylne?
Viete, v dnesnej dobe internetu a hlavne cestovania a velkej dostupnosti informacii je nemozne ocakavat od buducich matiek, ze si neprecitaju nieco o uzasnych vyhodach skoreho bondingu (u nas je to skor polsekundova zalezitost a potom dostaneme dieta zosnurovane v perinke, o kontatke telo na telo ani snivat), dotepania pupocnika (asi nemozne), castokrat zbytocnych nastrihoch (v jednej porodnici v cechach maju minimum nastrihov, kedze PA vie velmi ucinne hradzu ochranit) atd atd... A to su veci, s ktorymi ste zrejme konfrontovane aj v roznych porodnych planoch, takze dopyt po nich je,tehotne to najavo davaju... A zrejme by ich bolo omnoho viac, keby neboli take vystrasene z porodu a z toho, ze by niekto ich "rozmarne" napady akceptoval len s nevolou - lebo aj na podanie porodneho planu treba castokrat guraz.
Vyvijaju PA nejaku iniciativu, ktora by prinasala "moderne" trendy aj do slovenskeho porodnictva? Nemyslim tym teraz na BFH titul, to maju mnohe nemocnice ale v mnohom su BFH principy porusovane alebo nedostatocne presadzovane (ak si ich matka vyziada, samozrejme, moze dostat co pyta, ak to personal uzna za vhodne, ale nie je to automaticke - uvediem iba z vlastnej skusenosti namatkovo: po v podstate rychlom a normalnom porode mi dieta nedali ani na brucho, proste som si ani nestacila uvedomit, ze som porodila a dieta bolo prec. Prinesene po 15 minutach zababusene v perinke. Ja som vsak tuzila svoje dieta hned si privinut do narucia, v momente kedy sa narodilo a nebolo mi to umoznene... myslite, ze som chcela tak vela?)
Este raz zopakujem, vasu pracu si vazim a moje otazky nie su namierene proti vam... len ichuz vlastne dlho nosim v hlave a nebolo akosi prilezitosto sa opytat.
a naozaj by ma tesilo, keby si PA osvojili predstavit sa rodickam po mene, cim sa vytvori blizsi vzajomny kontakt a potom sa im moze maminka neskor aj podakovat. Ja som tu moju nepoznanu aj hladala, zial jej meno sa mi nepodarilo vypatrat...
Ja sa ešte chcem z celého srdca podakovať srdiečku9. tak nádherne a skutočne napísala svoje pocity, nie hodinové z pôrodu ale 3mesačné zážitky z prostredia nemocnice, kde ležala ako riziková gravidita, ak som dobre pochopila. Napísala svoju úžastnú pravdu o medziľudských vzťahoch medzi budúcimi mamičkami a sestričkami a PA . Ako málo stačí k spokojnému, aj ked veľakrát bolestivému koncu , úsmev., vzájomné pochopenie, vzájomná spolupráca a nie arogancia, neúcta a ponižovanie. Ešte raz vďaka a verte, že takéto slová nás strašne povzbudzujú iste nám pomôžu ľahšie a krajšie prekonávať našu krásnu a náročnú prácu. Všetko dobré, veľa šťastia, zdravia a krásne Vianoce.
Ja som mala velmi dobru porodnu asistentku. S lekarkou, ktora bola pri mojom porode, boli zjavne dobry tim, PA sa mi na zaciatku, ked som sla do boxu, pekne predstavila a cely moj porod brala ako "tak ideme na to spolu". Mali tu noc fakt frmol, ale ani raz sa mi nestalo, ze by na mna dakto zabudol. Mala som tam manzela a na kazde jeho zavolanie, ked sme nevedeli co sa deje alebo co, prisla bud PA alebo doktorka (nemala som ju zazmluvnenu) prip. hlavny doktor, ktory tam chudak ten den musel zvladnut 8 sekcii. Poznala som meno kazdeho cloveka z tej smeny, niektore som bohuzial kratko po porode zabudla, predsa len, bol to vypaty a pre mna velmi narocny cas. Porod som rozhodne nemala idealny. Ale vsetci sme sli cestou usmevov, obcasnych zartov, povzbudzovania a slusnosti, takze napriek tomu, ze to nedopadlo podla mojich predstav (nakoniec akutna sekcia), na personal mozem spominat velmi dobre. Rovnako je to aj so sestrickami na zenskom a novorodeneckom oddeleni.
Rodila som na Antolskej.
Mimochodom PA aj lekarka ma oslovovali menom a prislo mi to uplne skvele. Ked vas clovek povzbudzuje a oslovuje pri tom menom, je to ovela lepsi pocit ako "pani C....".
vsetkym PA vyslovujem svoj obdiv,ze vykonavaju takuto peknu a narocnu pracu,rodila som sice sekciou,PA iba mala na starosti mojho synceka,ale viem si predstavit,kolko prace by som jej narobila,keby som rodila prirodzene 😀 kym som chodila na kontroly,poznala som niekolko PA,vzdy mile privitanie,ochota odpovedat na moje otazky,pekne vysetrenie,bola som spokojna 🙂 .....................................................................................az na jednu jedinu,ktora mi bola nesympaticka a ja jej asi tiez,kvoli nej a jej neochote som mohla prist o dieta .....vedela,ze mam preeklapsiu,nic mi nepovedala!!!!!! neurobila ani CTG,len mi strcila do ruky papier do nemocnice a dovidenia,skoncila som o dve hodiny na operacnej sale,bola akutna sekcia v poslednej chvili,v case vysetrenia som mala uz kontrakcie a nic som necitila....ved ohrozila zivot mojho syna a moj tiez.............dodnes sa na tu zenu nemozem bez hnevu pozriet 😠
myslim,ze ju uz praca asi iba stresuje a dufam,ze sa spamäta alebo skonci.................vsetkym PA a dalsiemu zdravotnickemu personalu prajem krasne Vianoce a v praci vela prijemnych zazitkov!
@fidka79 no neviem zrejme to ako bola moja zamotaná by vidieť bolo dr si popod nos pri šiti dudral že si mal asi urobiť ten ultrazvuk posledný mi robili 2tt pred pôrodom aj to ho urobil iný dr ktorý tvrdil že malá je velmi malá atď ( porodná váha 3,36kg takže akurát)to bolo asi jediný raz keď som sa postavila a infúzie na ktoré ma chceli poslať odmietla ... keď som prišla do pôrodnice ráno o 4tej s tvrdnutím bruška 3dni po termíne tak na mňa pozerali zo zdvihnutým obočím za celý deň mi nedali jesť že čo ak vyšetrili ma 1x monitor 3x večer nado mnou len mávli rukou s komentárom veď to je prvorodička a bolo .... ďalšia vec rozmer panvy som mala s 3ma výkričníkmi poznačené od môjho obvodného myslíte že si to niekto všimol pôrodník mi ju meral krútiac hlavou až 2 hod pred pôrodom keď videl že sa ničo začína diať a nepostupuje ako má taktiež po porode komentár no keby mala viac neporodíte ... ďalšia vec možnosť pohybu bezmála 2hod pred pôrodom vyvesené nohy pohyb žiadny ... takže z môjho pohľadu nevšímavosť maximálna a hlavne dr mal aspoň trochu prezrieť dokumentáciu v tehu knižke a čas na to mal keďže som rodila len ja a na oddelení bolo aj málo pacientiek a klud... nehovoriac o komentároch ktorých som sa dočkala 😠
zato druhý porod prístup super na to že po tom čo mi praskla voda som zo stola už nemohla zliezť do poslednej chvíle som sa lubovolne mohla na otáčať čo mi aj odporúčali dokonca aj prvé zatlačenia som mala nohy dole potom už súbežne za nastavovania výšky stola dr vyvesili nohy a za pár minút bola malá von takže tam velká vďaka asistentkám za rady a pomoc a poskytnuté "pohodlie" a to sme vtedy rodili 3 a nik neokrikoval vydržte teraz mám iné na starosti ....
@hradnapani samozrejme, ze PA si presadzuju svoje prava, vyvijaju iniciativu, aby boli samostatnejsie a nie stale zavisle od lekara..ale nie je to vobec lahke..mnoho lekarov si nechce "zobrat" porody, ved z toho maju slusny biznis..tu na SR sme 100 rokov za opicami v porovnani so zapadom, kde PA ma na starosti fyziologicke tehotenstva a porody, lekar vsetky patologie..kym sa my dostaneme na taku uroven, dovolujem si tvrdit, ze prejde 20 rokov..
@hradnapani nemôžem hovoriť za ostatné pôrodné asistentky, ale poviem k tomu len toľko. Na to, aby u nás mohli fungovať Pôrodné domy, alebo Pôrody vedené výlučne pôrodnou asistentkou tak, ako to funguje v zahraničí, by sa musel radikálne zmeniť systém v zdravotníctve. Hoci podľa zákona PA s vysokoškolským titulom Bc. môžu odvádzať fyziologické pôrody, to je všetko čo môže. Žiadny iný právny systém ale nezabezpečuje fungovanie samostatnej PA. Nečudujem sa potom, že PA do toho nejdú. Samozrejme, vy ako laici, ako mamičky túžiace po takýchto pôrodoch vidíte na tom len to, že Vás žiadny lekár nenastrihne a podobne, že PA bude za Vás aj dýchať, ale za tým je mnoho veľa náročných postupov, ktoré by PA možno boli ochotné podstúpiť, keby naše zdravotníctvo a právny systém fungoval inak.
Takže všetky tieto vaše opisy sú nám pôrodným asistentkám zrejmé, nám to vysvetlovať nemusíte,ale bohužiaľ, my nezmôžeme v dnešnej súčasnej vláde nič. Takže táto vaša otázka bola predostrená na nesprávnom mieste. Prečo si to nevybojujú mamičky, ktoré po tom túžia????
@inypohlad dufam, ze ste sa neurazili, to naozaj nebolo cielom, len som sa pytala, lebo do kazdodennej prace PA az tak nevidim, a tu mam moznost opytat sa.
Viete, ano, je tu tuzba po porodnych domoch,ale vobec nie preto, aby za mna niekto dychal. Prave naopak! Ta tuzba je tu preto, lebo je tu dost zien, ktore doveruju svojmu telu a nechcu lekarske zasahy! A to je predsa rozdiel... Ano, ja by som si priala porod bez oxytocinu, bez nastrihu (pokial by nebol nevyhnutny), bez toho, aby moje cerstvo narodene dieta bral do ruk arogantny lekar s gumenymi rukavicami na rukach, chcem moje dieta hned v prvej minute vo svojom naruci atd... Ja by som si priala mat pri sebe iba PA, pokial porod postupuje bezne a ocakavala by som od nej hlavne podporu a pripadne usmernenie.
Lenze: tieto tuzby prejavuju mamicky velmi opatrne vo svojich porodnych planoch a niektore ho radsej nepredostru vobec, aby sa po nich nezazeralo, ze co to za modu vymyslaju...
Ano, mate velku pravdu, ze toto si musia vybojovat matky, ale nemozete popriet ani to, ze bez ochoty a podpory z druhej strany , t.j. bez zaujmu zo strany zdravotnikov je to marny boj. Takisto mate pravdu v tom,co ste pisali: ze sucasny pravny system je nesmierne obmedzujuci. Ale kto ma vacsiu legitimitu na to, aby bojoval za jeho zmenu? Zdravotnici, ktori vidia a vedia, co je na systeme zle, alebo prvorodicka, ktora netusi, co ju caka? V idealnom pripade by mali byt do toho zapojene obidve strany... no nemoze to byt hodene iba na plecia (buducich) matiek. Postoj, ze co my zmozeme voci (sucasnej) vlade je mylny a nekonstruktivny, nech je vlada akakolvek... (aj ked uznavam, ze s tou sucasnou je to nemierne tazke), ale ide o princip.
Mojim cielom nebolo v ziadnom pripade vas poucovat, na to nemam pravo, vy mate o tom vacsie vedomosti, kedze ste to studovali,,, len to bolo na ilustraciu toho, ze tieto informcie sa k zenam uz bezne dostavaju, ale v praxi sa az tak nevykonavaju a preto potom vyvstavaju otazky...
@jessica6 mate pravdu. Len sa obavam, ze tych 20 rokov je celkom optimisticky odhad. Je uz naozaj nacase, aby sa toto zacalo vazne a systemovo riesit. Ale na druhej strane vidim aj to, ze mnohe zeny si vobec este nevedia predstavit iny porod ako vedeny lekarskym sposobom.t.j. klasicky v nemocnici a to je tiez nieco,co cely tento proces velmi brzdi...
@petrusska6 Naše staré matere žili v dobe, kedy deťom buď fukli hneď kravské mlieko, alebo bola vždy nablízku žena ("kojná"), ktorá dieťatko nakojila namiesto mamičky, ktorá mlieko nemala...Deti hlavne nesmú byť dehydrované. Dokrm sa má dávať po prste striekačkou alebo inou alternatívnou metódou. Keď nemajú na to setričky čas, naučia to hneď mamičku (aspoň tak to chodí napr. v Brne). Najprv sa dieťatko snažia mamy nakojiť, aby dochádzalo aspoň k stimulácii prsníkov, a potom sa event. dá dokrm po prste.
Poviem ti, že u prvého syna som síce mala kolostrum a potom aj trochu mlieka, ale on absolútne nebol ochotný sa prisať, stále len spal, bol z porodu unavený. Takže režim nakojiť (aspoň sa pokúsiť) plus dokrm po prste bola jediná šanca, ako do neho dostať aspoň nejaké tekutiny.
@petrusska6 U nás neexistuje povedať mamke nemáte mlieko alebo máte ho slabé..mi rešpektujeme každú jednu..nie sú to utkvelé predstavy a deti sa umelým mliekom dokrmujú keď prídu od maminiek z kojenia a to malými dávkami.. na kojenie chodia zobudené a hladné pomôžeme sa bábätkám poprisávať a ťahajú.. nie je to o tom že my ich nakŕmime naším mliekom pred kojením..len o tom som hovorila.. a keď sa naozaj stane že mamka to mliečko nemá ani na 3 deň vtedy sa jej dá fľaška s umelým mliečkom veď to dieťa predsa musí niečo jesť a nemôže čakať či mamičke mliečko príde alebo nie bohužiaľ nie každá žena môže kojiť.. nenajdzte sa vy 3 dni a potom sa o tom môžeme baviť..mali sme prípad kedy u zdravého novorodenca matka nemala mlieko no odmietala ho dokrmovať a dieťatko skončilo na infúzii s teplotami a ja sa pýtam bolo to treba ??? tých pár poťahaní z fľašky umelého mliečka ešte nikomu neublížili kdežto rady niektorých laktačných poradkýň (nie všetkých) dokážu mamky niekedy tak zmagoriť že sama nevie čo má a čo nemá robiť..
@inypohlad nečítala som všetky reakcie, ale pridám svoju skúsenosť. Na úvod chcem povedať že sú mi proti srsti mamičky/pacienti ktorí idú do nemocnice so zámerom urobiť so sestričkami "porádek" a držím sa starého dobrého správaj sa k ľuďom tak, ako chceš aby sa oni správali k tebe 🙂 ja som chvalabohu nemala žiadnu zlú skúsenosť napriek tomu, že mi robili sekciu v hodine dvanástej a možno už aj po...... len anesteziologička mala reči typu že kto to nariadil, určite si teraz spí a ona musí pracovať (rezali ma akútne o pol noci) 🙄 Počas môjho pobytu na oddelení gravidity, aj šestonedelia na Antolskej boli všetci lekári aj sestričky (až na jednu) super. Sestričky sa počas vyšetrenia a zákroku bavili o bežných veciach a ohovárali lekárov - bolo mi to jedno 😀 😀 😀 S jednou sestričkou som v kontakte stále, ale všetkým by som tam rada vyjadrila svoje ďakujem 🙂 Mala som návaly plaču, nespoznávala som sa , ale vždy a niekto zaujímal a všímal si čo sa so mnou deje.
Týmto sa ospravedlňujem sanitárovi ktorý ma prekladal z operačného stola na posteľ, lebo ho isto seklo a jeho povestnou vetou "Zlatino, chyťťe sa ma okolo krku nech vás preložím" dodnes bavím okolie. Vyzeral ako z koncentráku a ja pekných 100 kíl!!!!! 😀 😀 😀
Panický strach zo zubára som prekonala len vďaka jeho sestričke ktorá nie je od toho zamestnania závislá, robí to preto že ju to baví a je to aj poznať.
Takže ja sa zatiaľ nemám na čo sťažovať 🙂 verím, že mnohé konflikty by sa dali zvládnuť aj bez negatívnych emócií, ale závisí to od osobnosti a niektorí sa ovládnuť jednoducho nevedia, alebo sú chronickí sťažovatelia 😀 mám kamošku ktorá sa chce sťažovať pretože jej graviditu ukončili akútnou sekciou, ale ona chcela rodiť prirodzene, čo na tom, že jej zachránili dieťa...... 🙄
Trošku viac tolerancie na oboch stranách a hneď je svet krajší 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Milá marcelatje! Vaše slová a pravda , ktorú ste napísali, sú obrovským povzbudením pre všetkých nás, pracujúcich na pôrodnej sále, oddelení šestonedelia, oddeleni RG, a všetkých ostatných oddeleniach či operačných sálach. Máte obrovskú pravdu o tej tolerancii z oboch strán a hlavne o tých rodičkách, ktoré ešte ani nerodili a ešte ani neprišli a už robia PORADEK, ako ste to veľmi pekne napísala. Prajem Vám a Vašej rodinke veľa zdravia, nech Vám dieťatko krásne a zdravo rastie. 🙂 😉
ada274 najprv som váhala, či odpíšem, ale také ako si ty mi nestoja ani za úctu dlhšie vypisovať. Otrasná a vulgárna si TY a zamysli sa TY skôr nad sebou a Tvojou komunikáciou.
ada274 Ešte mi nedá, aby som nereagovala na Tvoju komunikáciu. Ver mi, že ja som včera zažila svoje najšťastnejšie a najkrajšie Vianoce vo svojom živote. Dnes som čítala jednu nádhernú knižku, v ktorej je napísané, milujme aj tých zlých oni za to nemôžu.
@inypohlad problem je, ze na slovensku nemame realnu, legalnu a bezpecnu alternativu k nemocnicnemu porodu (ako napr. v rakusku, holadnsku, nemecku ...). Mozme ist tak maximalne do Kocha, co je tiez nemocnicny porod. Alebo porodit doma sama bez pomoci (viest planovany porod doma je pre zdravotnickych pracovnikov zakazane) a bez potrebnej infrastruktury (rychly prevoz v pripade problemov) a znasat pripadne dosledky, co urobi asi len par extremistiek. Okrem ohrozenia babatka hrozi aj trestne stihanie ak by sa nieco stalo babatku.
Sama som porod dost dlho vopred riesila, mala som nacitane vselico. Kocha som nestihla, este nebol otvoreny, Hainburg som nakoniec zavrhla z viacerych dovodov, do Brna a Stiavnice sa mi to zdalo v zime daleko, tak som sa rozhodla pre Antolsku a nelutujem. Hoci som povodne riesila vselico, pred porodom sa mi uz nastastie podarilo pozitivne naladit (takze som aj dakovala a veselo mavala personalu pri odchode zo saly 🙂 ), vsetko dopadlo dobre a nelutujem rozhodnutie. Nabuduce pojdem asi do Kocha, ale kludne by som isla znova na Antolsku.
Personal bol v pohode, akurat trosku vidno (aj na lekaroch) ze narodenie babatka je na rozdiel od rodicov dennodennou rutinou, ale bolo jasne ze sa tesia spolu s nami ze vsetko dobre dopadlo. Nevadila mi nakoniec ani skupinka medikov ktori tvorili obecenstvo v najzaujimavejsej casti porodu (nikto sa nepytal ci mozu, ale to bol v tej chvili fakt najmensi problem 🙂 ). Niektori ludia s personalu sa mi predstavili, co sa mi zdalo pekne, ale zial moja tehotenska zabudlivost prave vrcholila, takze som mena v zapäti aj zabudla. Co som trochu mala chaos, netusila som kto vsetko su lekari, kto PA, kto sestricky ... a kto je z akeho oddelenia. To je trosku divne na nemocnicnom prostredi, co je skor systemovy problem - velmi uzka specializacia jednotlivych oddeleni a presne vymedzene kompetencie. Myslim ze inde su tieto pozicie viac organicky prepojene (myslim v porodnych domoch v nemecku napr.) ... tu ked som chcela na sale aby mi este raz prilozili synceka, nemohli to urobit PA a sestricky na sale, museli zavolat pediatra. Nebol to problem a ochotne prisiel, len som nechcela takto otravovat. Podobne hore na oddeleni, nikdy som nevedela kto je z sestonedelia a kto z novorodeneckeho, koho sa mam pytat na dieta a kto mi pomoze s prsnikmi. Chapem ze to maju presne stanovene a ze keby urobili nieco navyse a nieco by sa stalo, tak by mali problem, ale malo by to byt nejako viacej poprepajane. Asi to este ostalo z dob, ked boli matka a dieta prisne oddelene a deti sa nosili len na krmenie, tak si tie oddelenia zili vlastnymi zivotmi. A tiez pri porode to dava zmysel ze matka aj dieta maju kazde svojho lekara ktory ich riesi.
Tiez mi vadila organizacia prace vo velkej nemocnici ... lekari mali toho fakt ze vela, pocas poradni odbiehaju k porodom, na poradni sa caka nekonecne dlho na studenej chodbe a potom je clovek dnu par minut ... to bolo fakt hrozne. A tiez sa mi nepaci ze oteckovia sa mozu na babo prijst pozriet iba na nadstandarde. Ja som mala stastie na nadstandard, takze sme mali krasne prve dni spolu aspon pocas navstevnych hodin, nabuduce vsak nadstandard nemusi byt volny a muz uvidi dieta iba cez sklo 😖
Co doteraz neviem, ci mi bolo ozaj potrebne davat ten oxitocin, lebo mi robil fakt zle a porod sa po nom stal dost neznesitelnym, aj babatku zacali klesat ozvy ... neviem neviem ci je to fakt nutne a dufam ze pri dalsom porode bude priestor si to vopred vydiskutovat. A tiez by som chcela babatko hned na brusko, neviem ci to pri mojom porode nebolo mozne kedze bolo trosku namodrale alebo ci stacilo o to poziadat ...
A PA co bola pri mojom porode (myslim ze vlastne pri mne stravila viac casu ako zazmluvnena lekarka 🙂 bola velmi mila a dost ma povzbudila. Mala som vsak pri sebe aj manzela, to je super ze sa zmenili casy a muzi konecne mozu byt pri narodeni svojich babatok, aj ked to nie je pre kazdeho vhodne.
@gojka skoda, ze pisane slovo si interpretujes po svojom a nechapes...ja som za uctu k vsetkym, ale skakat po hlave a urazat sa nenecham nikomu...ludia maju dostojnost a urcite prava a to by malo byt vzdy respektovane a nie je problem🙂ja si na porod nestazujem, mala som profesionalny personal...skoda len, ze nie su taki vsetci🙂
amouramour, nie je o čom. 😝 😎 😒
ahojte ja by som sa chcela pripojit tiez k teme sice som s cadce ale do cadce rodit nechodte!!!ked som ja prisla do nemocnice ze mi odtiekla plodova voda tak pol hodinu som cakala na sestricku kym na zoberie,ked ma konecne zobrala hore na porodne tak som cakala dalsich 20 minut kym si ma niekdo vsimne a vypise vssetko co treba.myslela som ze tam umriem.ked ma vypisali a prezliekla a veci dala na bok tak ma hodili do sprchy potom na postel skusali na kolko som otvorena ale stale sa im tam nieco nepacilo tak asi hodinu som behala po ultrazvukov a ruka strcena dole a po hodine prisli na to ze cela plodova voda neodtielka tak ju prebijali.ked ju prebili tak zas som sla do sprchy a na postel jedna s druhov sa tam rozpravali o papuciach ake si kupili a kdde ma dat dceru na autoskolu a take somariny.potom ked sa im uz nechcelo cakat tak mi po sebe supli 2vyvolavacky.zacala som s toho zvracat tak ked som dozvracala tak mi kazali ist s kozy i ked som im povedala ze citim tlaky ze idem rodit ze citim ako sa dere a sestricka hned zacala po mne kricat ze mam ist dole ze ona je sestricka ze ona najlepsie vie kedy idem rodit,zacala ma tahat za ruku,tak som musela ist dole a ked som zisla tak hned som zacala rodit na zemi a ona nic stala a kricala na doktora ten prisel a dali ma neako hore ale kym som vysla hore mali sa spät stiahol dovnutra tak za 5 minut znova sa pital ale prisiel primar ktore ho som mala vybaveneho mi slahol po bruchu a to bolo vsetko a tim ako mi slahol tak ma maly celu urval.a po pritom si tam sestricka na mne vybyjaala zlost ze mam tlacit ze inac si zabyjem dieta.ze co som za cloveka a take blbosti.popritom tam bola studentka ktora sa hrala s telefonom oproti mne.konecne som to mala za sebou no ale to som si iba myslela.potom prisel verte ci nie hodinu a pol ma sili ked konecne skoncili tak mi kaazali tlacit na brucho a sem tam prisla sestricka sa pozret na mna ci dycham.a to namna zabudli ze som tam keby o tri hodiny nesla dalsia baba rodit tak neviem do kedy tam lezim tak 3 hodiny stravene tam co som mohla davno spat a odpocivat.mojmu manzelovi nedali ani vediet ze som uz porodila.az potom ked som mu zavolala ja ked som prisla na izbu.a to niesom jedina sestrina dcerka mala celu lavu stranu zlamanu a dalsia kamaratka mala ist cicarakom tak ju doktory poslali domov ze tam neni primar ze nech si pride o tyzden ze on isel prec.a dalsia v rodine mu dala aj peniaze nasmu primarovi a on jej ktomu porodu ani neprisiel a peniaze zhabal.no katastrofa v cadci davaju pocitovat najmä prvorodickam.keby som mala ist daalsi krat rodit tak uz nikdy viac do cadce nie!!!zabudla som dodat sili ma s tupov ihlov a baba co predomnou rodila tak sili aj mna s tou istou ihlov a povedal len tolko ze oni nemaju na sklade uz ze musia uz aj stim ze ju vydenzifikuju.a sestru sili o 2krat väcsiou ihlou ako mali.takze od vtedy mam strach do nemocnic chodit.
@isabel11163
Musím reagovať na kôpku bludov, čo ste napísali, o to viac ma mrzí, že ste novorodenecka sestra. Dieťa by nemalo byť krmene z fľaše, hovorí vám niečo certifikát UNICEF nemocnice priateľské k deťom? Hovorí vám niečo alternatívny dokrmovanie pohárikom, alebo lyžičkou? Viete, že žena do pôrodnice s mliekom už pride a casto bolestivé naliatie prsníkov je vďaka separacii matky a dieťaťa? Odporúčam naštudovať si vsetky materiály Pána Pediatra Jacka Newmana a budete skvelá novorodenecka sestra - môžete začať tu - http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
Ná toto som veľmi citlivá. Môjmu synovi stačilo pár dokŕmení fľašou, aby stratil sací reflex, našťastie sa mi ho vďaka LP podarilo dostať na prsnik.
@gojka naozaj nie je o com, ak su niektore PA take ako vy tak dovidenia
@carodejnica je to uplne priznacne pre tu prispievajuce porodne asistentky, ze riesia mraciace sa a nevrle prvo druho a neviem ake rodicky, uz som sa davno tak nezabavila. Byt prijemna ked rodim, uprimne v zivote ma nenapadlo ze by som sa mala pri porode usmievat. Bolesti, strach o dieta, poporodna hormonalna burka atd, viac asi ani nie je treba pisat. PA vacsinou zomelie system az tak,ze ho pomaly obranuju. Vzdelavat sa? Bohuzial o to zaujem velmi nemaju, ved v robote sa nadru, kaslat na studium. Humanizacia porodnictva, to je pre mnohe nezaujimavy pojem. Presadzovat iny pristup maju matky, citaj vysie, zakladatelka diskusie to vsetkym vysvetlila. Chvalabohu za internet a informacie inak by sme rodili ako nase matky v 70 tych rokoch. Stazovat sa ake to v praci maju tazke, nepochybujem o tom ze to maju tazke, ale kto to ma v tejto krajine lahke. Nikto! V ziadnom povolani nikoho neinteresuje ake ma kto problemy, svoju pracu si treba urobit a ano aj sa pritom usmievat.

@tajga u mna bol plan, nech dieta zo mna vydoluju co najrychlejsie a s medikamentnou podporou, nie ze naco epi, ved to zvladnem a uzijem si 😀
Inak ja este dodam, ze ma prekvapilo, ako sa maminy niekedy stazuju a riesia privazovanie noh, ci strmene. Prvy porod by som vyslovene uvitala nohy vyviazat, lebo mi ich neovladatelne klepalo a bala som sa, ze zasiahnem doktora, no .neviazalo. Druhy porod, doktor dokonca netrval ani na pouziti strmenov, ze sa mi lepsie bude bez tlacit, no vyziadala som si ich, lebo mne napr poloha so skrcenymi kolenami vobec nevyhovovala.