icon

Negatívna skúsenosť so zariadením Koch .

womandarinka
23. júl 2019

Chcela by som sa opýtať či máte nejakú negatívnu skúsenosť s gpn Koch. Ja som tam rodila a nebola som spokojna. Arogancia a odmietli odpovedat na moje otázky počas pôrodu. Podala som sťažnosť a odpovedali len že im je to ľúto ale všetko je a bolo v poriadku. V podtexte že ja so svojou skúsenosťou nie som v poriadku. Máte niekto podobnú skúsenosť s týmto zariadením?

dorotik
24. júl 2019

@maciatkolulu Velmi tazko budes niekoho presviedcat, z coho ma a nema mat traumu. Prist o dieta je nepredstavitelne, no zly porod je tiez o drzku. Sama mam na ten svoj velmi zle spomienky a aj po 7 mesiacoch od tej udalosti este casto citim uzkost. Vnimam tiez, ze to ovplyvnilo moj vztah k dcerke a je to cisto len dosledok ludskeho faktoru nemocnicneho personalu. Len velmi tazko ma presvedcis, ze sa takto nemam citit.

zuzumajko
24. júl 2019

@womandarinka ok dik. Ja si napr kazdy tyzden na youtube pustam ako ma zniet srdiecko babatka v tom tyzdni. Na poradne chodim so spisanymi otazkami a na kazdu dostanem odpoved 🙂 som rada, ze babo aj ty ste v poriadku. Neviem ako dlho od prvych kontrakcii ti porod trval, ci ti odisla plodova voda skoro a ci mala nejaku primes farby..aj ked arogantne, ocividne dr.Sebikova reagovala adekvatne. Cize slo o zivot babatka ako som sa pytala v mojej druhej sprave v tejto diskusii (ty si mi prikro odpisala ze: neslo k zivot mojho babatka!!!!). Zelam vam vela stastia. Nie kazdy ma to stastie drzat babo v rukach 🙂

womandarinka
autor
24. júl 2019

@hruska5 AKO SOM UZ PÍSALA VYSSIE. ISLO O TO ZE MA MALA DOKTORKA UKLUDNIT NIE BYŤ AROGANTNA! SAMOZREJME ŽE DNES UZ VIEM ODPOVEĎ NA VŠETKY OTÁZKY. NESPOCHYBŇUJEM CISARSKY REZ. RIESIM TEMU SLUŠNOSTI PRI PÔRODE.

hruska5
24. júl 2019

@womandarinka a ako ti odpovedali?drzo?krikom?a ta predchadzajuca lekarka /lekar.kym sa,vystriedali boli ok.

veroniq85
24. júl 2019

@womandarinka ja som rodila v Kochu teraz na konci novembra po prvej velmi zlej skusenosti na antolskej (babato pridusene, ja velmi natrhnuta, dieta mi samozrejme vzali ale nakoniec som rada ze sme prezili bez zdravotnej ujmy). Porod v Kochu uzasny doktori aj ostatny personal tiez super. Porod rychly bezproblemovy dokonca bez nastrihu. Doktorka uzasna pekne ma usmernovala okamzity bonding. Jedna z nakrajsich chvil v mojom zivote. Konecne som plakala od stastia nie od zufalstva a strachu co bude s mojim dietatom. Je mi luto tvojej zlej skusenosti. Ale pokial viem Koch je znamy tym ze je velmi za prirodzene porody takze ak sa rozhodli pre cisarsky urcite bol na to dovod. Som tu aj v skupine Koch ak chced skus sa radsej opytat tam ohladne staznosti tam ti skorej poradia.

hruska5
24. júl 2019

@hruska5 pytam sa opat ..po porode?ze,sa ti taky pristuo nepacil??

womandarinka
autor
24. júl 2019

@hruska5 tak okrem toho že sa tiež nepredstavil so mnou aspoň komunikoval

womandarinka
autor
24. júl 2019

@hruska5 nerozumiem, ak sa pýtaš či aj teraz nesúhlasím s tým ako so mnou komunikovali, tak nie, stále som presvedčená že slušnosť by mala k pôrodu patriť.

janasz06
24. júl 2019

@womandarinka ahoj mrzi ma tvoja skusenost.Ja som rodila v Kochu a bol to uzasny porod a aj doktorka a celkovo personal.Prisla sa predstavit ard.
Mozem sa spytat kto bol ta doktorka?Zda sa mi ze pises Sebikova .Ak je to tak tak urcite zial nemala svoj dele,lebo vecsibou si ju zeny zazmluvnuju a nedaju na nu dopustit.A ano ani zly den by nemal ovplyvnit porod a pocity zeny v tej najintimnejsej najkrajsej chvili avsak dr.mohla byt mozno nahnevana ,zelredchadzajuca zmena ta nechala tak trapita zavelila cisarskya to ju mohlo ovplyvit Ktovie.

nika3136
24. júl 2019

@womandarinka
Môžeš mi ešte vysvetliť, prečo si sa na dôvod sekcie nepýtala rovno tam po zákroku, neprekonzultovala si to dodatočne a keď sa ti to nepozdávalo, mohla si riešiť sťažnosť.....
Teraz môžeš riešiť neviem čo. Mala si tam niekoho? (Asi nie, keď si čakala ukľudnenie od lekára). Len aby to nebolo tvrdenie proti tvrdeniu, kopec tvojich zbytočných nervov a strateného času. Darmo, môžeš dostať 50 komentárov že máš pravdu, 50 že nie ..... Pomôže ti to? Už asi nie

suge
24. júl 2019

@womandarinka Myslím si, že spätne s daným pracoviskom neporiešiš nič. Pokiaľ ide o prístup, komunikáciu, jednanie a pod., veľa z toho je o tvojom pocite a ten skrátka neobhájiš, najmä pokiaľ nemáš očitých svedkov, ktorí by tvoju sťažnosť podporili. Nebudem ti radiť, aby si sa cez to čím skôr preniesla, viac neriešila a zabudla, lebo máš zdravé dieťa atď. Všetko má svoj čas. Zatiaľ si poučená nepríjemnou skúsenosťou a v jej svetle vieš, čoho sa do budúcna vyvarovať. Aj to je niečo.😉 Prajem všetko dobré.🙂

ktochytavzite
24. júl 2019

@vevesh tak mne sa to stalo v ruzinove,ze dobabrali kyretaz,prepichli maternicu ale pocas prevozu na operacku ,co sim sa zobudzala z prvej narkozy ma dr za behu oboznamila zevma musia uspat avrezatva to bolo na SK ,takze je to asi individualne.A robila som aj v rakuskej nemocnici ale tam sa upratovacka nikomu nezdravila,ani neoznamovala ze ude upratat izbu a to nola sukromna nemocnica a aj s pac so sonderklasse.

alkamalka
24. júl 2019

@womandarinka teraz ked citam, ze to bola Mudr. Sebikova, tak uz rozumiem, to ze je velka odbornicka, este z nej nerobi nearogantnu osobu. na mna tak posobila pocas vizity, ked som ju mala, a zanechalo to vo mne divny dojem.. prisla mi nadradena a posobila povysenecky... to, ze je odboricka a ma zasluzne prace niekde na misiach to nespochybnujem.

malasandrika
24. júl 2019

Ach dámy, to, že Vy máte len dobré skúsenosti s Koch alebo s konkrétnou lekárkou neznamená, že to tak majú všetci. Mne napr. tiež ľudsky nesadla jedna lekárka odtiaľ a pritom si ju každá rodička chce zazmluvniť 🤷🏼‍♀️
K sťažnostiam všeobecne - prečo by sa rodička resp. pacientka či klientka nemohla sťažovať? Neviem, no mne keď sa niečo nepáči, tak otvorím ústa alebo napíšem podnet či sťažnosť, či sa už jedná o jedlo v reštaurácií, služby na pošte či správanie lekára v zdravotníctve. Neurazte sa, ale tie, čo nemáte odvahu sa ozvať, tíško trpte a neurážajte autorku, keď sa ozvala. A čo? Jednoducho nebola spokojná, tak sa ozvala.

vevesh
24. júl 2019

@ktochytavzite v nemecku sa ktokolvek z personalu musi predstavit, ked vojde k tebe do izby- je jedno kto to je. Takosto musia mat suhlas s tym, co idu robit a takisto ty mas pravo odmietnut personal, ked sa ti nepaci- napr. praktikantov, zaucajuci sa personal, alebo aj lekara, ak sa ti jeho jednanie ci osetrovanie nepaci...pochodila som dost nemocnic, v ramci bavorska to bolo vsade rovnake...

vevesh
24. júl 2019

@mogaa jasne, ale tak ked nebola spokojna, tak ma pravo vyjadrit aj to, ze nebola spokojna- kazda zena potrebuje k porodu nieco ine. Niekomu staci, ze to prezije a pre niekoho je to jedinecny zazitok, ktory si chce uzit. A ano uzit, pretoze spravne vedeny porod (aj ked komplikovany ci zivot ohrozujuci) sa da previest na ludskej rovine k spokojnosti rodicky. Tiez by som sa nespokojila s vyjadrenim lekara a teraz bude akutna sekcia a tiez by som bombardovala otazkami preco, zaco, naco. A opisat stav pacienta, a to preco ide k akutnej sekcii, je naozaj vec par sekund. Sama som zazila akutne zasahy pocas porodu, na predstavenie, vysvetlenie a (ne)suhlas bol vzdy cas, aj po ceste na operacnu sal .....

alexandraalexandrova
24. júl 2019

@ceklis dostala si pred porodom vyvolavacku? Infuziu na urychlenie?

ceklis
24. júl 2019

@alexandraalexandrova vyvolávačku nie, malému klesali ozvi hneď ako mi odtiekla plodová voda. Podľa mna ma lekár chcel hneď rezať, no nemohol. Musel skúsiť rodiť prirodzene. Koľko krát som si opakovala scenár toho pôrodu, asi miliónkrat a dávala som si otázky čo by bolo keby som rodila niekde inde... naozaj neviem. Odfotila som si správu z mojej karty po vizite a keď som to čítala, cela som sa triasla... už keď mi odtiekla voda, bolo to zle. Len chudáci nemali voľnú sálu, robili tam akútne zákroky a tak ma trápili oxitocinom a pokusmi o pôrod normálne. Ja som mala toľko otázok na doktora hneď ako som sa zobudila ale bola som tak vyčerpaná (kvôli vykrvácaniu), že som bola rada že dycham. Bol to otrasný zážitok, no rodiť by som šla aj na druhý deň. Proste mal chudák maly smolu, že sa zamotal do šnúry a ta ho nepustila do pôrodných ciest. Pravdu sa človek nikdy nedozvie, ale ja som sa jednoducho s tým zážitkom zmierila a je to minulosť.

alexandraalexandrova
24. júl 2019

@ceklis vyvolavacka sa rovna oxytocin, takze si ju dostala...a ten sposobuje velmi casto problemy pri porode, lebo zbytocne zosilni kontrakcie a dieta sa casto kvoli tomu dusi...Preto som sa ja pytala ci si dostala vyvolavacku. Ono je to tak ze keby sa zena nechala rodit prirodzene a nezasahovalo by sa do toho, mohlo ist vsetko normalne. Nepisem ze aj muselo, su pripady ked je pomoc ozaj nevyhnutna, ale vo velmi vela pripadoch je to tak ze sami lekari mozu za to ako zle to dopadne. Lekar ti samozrejme nikdy nepovie ako to je...bude sa tvarit ze za to nemoze, ale pravda je taka ze on sa rozhodol podat oxytocin a tym spustit kolotoc ktory sa casto uz neda zastavit a konci akutnou sekciou. Na Slovensku je to bohuzial bezna prax...

deedol
24. júl 2019

necitala som vsetko, ale citala som vsetky komentare autorky. tiez som rodila v kochu, tiez to trvalo a hrozila mi akutna sekcia. nakoniec som maleho porodila prirodzene, ale bol priduseny. mozno keby som rodila sekciou, tak by nebol a vyhli by sme sa vojtovke. ktovie.

@womandarinka tvoja sekcia bola akutna, lebo tak sa nazyvaju vsetky sekcie, ktore nie su planovane (planovane su take, kedy sa vopred dohodnes na konkretnom dni, prides a oni ti urobia cisarsky). pri akutnych sekciach ide casto o sekundy a situacia sa moze velmi rychlo zmenit/zhorsit. mozno ked lekarka (inak pri mojom porode bola tiez sebikova, takze viem, o kom hovoris) vysvetlovala veci ohladom papierov, este to nevyzeralo tak kriticky, ale vzapati sa mohlo nieco velmi zhorsit, takze uz nebol cas vysvetlovat. chapem, ze si chcela pocut nieco upokojujuce, ja som tiez bola vo velkom strese, lebo to uz dlho trvalo a bolo mi jasne, ze sa deje nieco zle, ale dala si mozno v tom strese nie najvhodnejsie otazky (napr. ta dlzka jazvy), na ktore lekarka zareagovala podla teba nevhodne.

co sa tyka vecneho/stroheho verzus arogantneho spravania, kazdy ma "hranicu" inde, kazdy vsetko inak vnima a hlavne ked je sam v strese (hladny, uboleny, ustrachany - viem, ake to je:() cize mozno keby ti tak odpovedala za inych okolnosti, len by si mykla plecom. a mozno nie, ktovie.

co sa tyka ich reakcie, ano, mohli napisat, ze sorry. mozno sa bali nejakej zaloby alebo inej dohry, ktovie. ale suhlasim, ze reagovat sa dalo aj lepsie ako "nic sa nestalo" - mali by respektovat aj tvoj subjektivny pocit.

AD vyvolavacky a ine zasahy do porodu - mne praskla voda a ani po 12h som nemala ani naznak kontrakcii. niekedy sa fakt neda inak ako vyvolavat, niektore sme skratka nedokonale a nevieme porodit :D

ceklis
24. júl 2019

@alexandraalexandrova mne odtiekla voda a dali ma hneď na monitor a tam už boli zle ozvy malého. Čo mali robiť? Pokym by sa prirodzene spustili kontrakcie, mohlo to trvať aj viac ako 12hodin, maly by sa zadusil. Po akýchkoľvek výčitkách a otázkach, presne na ten oxitocin, som uznala že robili čo mohli. Potrebovali ho dostať von čím skôr a nemali čas čakať kým sa niečo pusti automaticky. Ako som písala, on by ma rezal hneď, ale nemal kde. Tak skúšali čo mohli a keď to už nevychádzalo, tak ma rozrezali priamo na stole. Všetko to trvalo asi dve, tri hodiny. Čo mohli spravit inak podľa teba? On tu šnúru mal okolo krku dvakrát a tým že odtiekla voda, nemal ako plávať a tak sa začal dusiť. O apgar skore a mojom stave hemoglobínu po prebudení nejdem ani pisat. Ozaj to nebola sranda. A to som hrdinka chcela rodiť doma. Tak mi treba, práve preto, že som si tak verila že to bude pre mna ten najúžasnejší zážitok, nepochybovala som ani sekundu o tom, že to bude inak... skončilo to tak, že už veľmi veľmi opatrne rozprávam o týchto veciach. Proste som mala len smolu. Autorka ju mala tiež a jednoducho potrebuje len čas aby vstrebala pre ňu ten nepríjemný zážitok z prístupu lekára. Sťažnosť napísala a vyrozprávala to na konovi. Je čas ísť ďalej a netrapit sa tým, čo už nedokáže zmeniť. Podľa mna spravila maximum čo mohla.

ktochytavzite
24. júl 2019

@vevesh tak v nemecku je ti este ine ako v at ale ako co ti poviem,rakuski pacienti vedeli poriadne liezt na nervy,otras ich nekonecne,trapne poziadavky,vsetkych by som uch poslala na prevychovu na sk;)

ceklis
24. júl 2019

@deedol nie nie, to nie je o našej nedokonalosti. Jedna vec je odtečenie plodovej vody a druha vec je ta samotna kontrakcia. Neviem či to správne napíšem po odbornej stránke, ale ja som to pochopila tak, že kontrakcie spúšťaju hormóny stastia, endorfíny a niekedy ten nás mozog nedokáže vyprodukovať tieto hormóny a preto tie kontrakcie neprichádzajú. Zevraj je to úplne normálne a preto sa podáva oxytocín aby pomohli telu vytlačiť dieťa. Doktor, celkom uznávaný na Slovensku mi to vysvetlil tak, že niektorá žena jednoducho nedokáže porodiť práve kvôli nedostatku týchto hormónov. Tak čo s takými spravit? Všetko ma dve strany mince a preto si myslím že správny kompromis je vždy dobrá voľba. Lekári sú na to aby to vyhodnotili a rozhodli za nás, lebo vedia čo robia.

deedol
24. júl 2019

@ceklis hej, hej, ja viem, ta posledna veta bola uz len ironicka reakcia na niektore komentare... inak samozrejme som musela spracovat, ze mi to skratka "neslo" - trvalo mi to skoro rok, ale uz si z toho viem aj urobit srandu🙂

hruska5
24. júl 2019

@womandarinka a po porode.ked bola vizita Povedala si nieco?Vtedy bola snad najvhodnejsia moznost..pripadne.mohol za tebou prist dotycny lekar a hned si to vykonzultovat.

alexandraalexandrova
24. júl 2019

@ceklis Ako pisem, su situacie ked je pomoc nevyhnutna...v tvojom pripade mali robit sekciu hned ako zistili ze ozvy su zle. Tam sa rata kazda sekunda, nie je cas na pokusy...a nikdy by sa nemalo stat ze ta nemaju kde operovat. Ked ta nakoniec rozrezali aj tak na stole, mohli to urobit hned. Podanie oxytocinu osobne povazujem za velmi zly krok a nechapem preco sa pren rozhodli v tejto situacii...kazdopadne je mi luto ze si mala zly zazitok...

jajka257
24. júl 2019

@mogaa a vies co, ja som sa toto opytala doktora v Ruzinove, akutny cisarak, ze ci este niekedy obleciem bikiny a predstav si, odpovedal mi s usmevom. Ze urcite ano. A neklamal. To len aby ste vsetky vedeli, ano existuje aj dalsia, co sa taketo opytala. A to som nebola v sukromneom sanatoriu, a rodil ma sam primar.

jajka257
24. júl 2019

@womandarinka neries, nevysvetlis.

kulumulu123
24. júl 2019

@suge ja umrem ze kladivom po blave miesto anestezy 😂😂😂😂 slzy mi tecu to si vystihla 👏👏👏👏

suge
24. júl 2019