Polohy v prvej dobe pôrodnej a pôrodnica Martin?
Ahojte,prosim vas,uz zacinam byt zufala s vyberom pôrodnice. Som v 31.tyzdni a planovala som ist rodit do martina. Lenze dozvedam sa škaredé veci,ze v prvej dobe porodnej,kedy zena kvoli kontrakciam nezvlada lezat a najlepsie je pre nu dat sa do roznych vyhovujucich polôh, pouzit fitloptu atd, tak v MT to vobec nedovoluju,proste zena musi lezat lebo ju monitoruju... Uz som kontrakcie raz zazila,zial,bolo to pri spontannom potrate doma a veru lezat som teda nezvladala. Neviem si predstavit,ze nebudem moct byt v inej polohe nez po leziacky. Som zo ziliny ale v ziline rodit nechcem. No a martin je zrejme jedina volba,lebo tam mam rodicov a nie je iste ze ma do porodnice bude moct odviest manzel,kedze v case terminu bude mozno pracovne odcestovany,prelozit sa mu to neda... mate niekto skusenost s martinskou porodnicou,ze vam tam aj dovolili polohovanie? Ide ma uz z toho porazit... dskujem vam 🙂
Musim len potvrdit, styri mesiace dozadu som rodila v ZA a bolo to uplne super, od predporodnej starostlivosti na vzdycharni, cez porod (nemala som vybaveneho porodnika) az po pobyt na nadstandarde. Na vzdycharni mi doniesli fitloptu, mohla som sa prechadzat, sprcha hned po ruke, stravila som tam v podstate 12 hodin v riadnych bolestiach ale snazili sa pomoct a poradit aby som to zvladala predychat. Manzel tam so mnou mohol byt cely cas ale nechcela som to tak, prisiel ku mne az cca 2 hodky pred porodom. Pre mna uplne skvela starostlivost a nenajdem jedinu vec ktoru by som im mohla vytknut a to som sa velmi bala ist tam rodit.
@amelie2017 presne toto som povedala PA, ze naco monitorovat dve hodiny a jej odpoved, ze nemam mysliet na svoje pohodlie, ale na dieta a ze ho predsa nechcem ohrozit. :/
Rodila som pred 7 mesiacmi v MT, 8 hodín na pasoch nepretržite, prežila som. Ale ani ma nenapadlo pytat sa dole. Možno by vyhoveli. Inak som bola veľmi spokojná.
@barboritta - no to neviem, ja som tam bola teda 2x a nikdy som neležala na pásoch celý čas, mohla som chodiť, aj byť na fitlopte... Nik ma nenútil ležať.
@katrinka8 mozno to bolo aj tym,ze som mala uz odtecenu vsetku vodu a ta co ostala,liala zo mna pri kazdej kontrakcii,zelena
@viktoria86 dakujem velmi pekne, mozno predsa len ostanem v ziline
Ja a moja skusenost, ale spred skoro 5 rokov. V za som lezala (vtedy) cca 2 tyzdne na novorodeneckom ako rizikovy pacient (nemali volne inde). Viete si predstavit kolko zien sa vystrieda ked cca kazde tri dni odide a pride nova varka. V jedalni som pocuvala same negativa, jasne ze kazda mamicka to zakoncila tym, ze hlavne ze je male zdrave. Aj som sledovala pristup k mamickam co so mnou boli na izbe, kym mi nedali jednotku. To ma presvedcilo ist rodit do Martina. A aj to, ze kedze som bola rizikova, rovno mi povedali, ak by sa dieta skor pytalo, cadca vôbec (nulove vybavenie pre predcastniatka), zilina az od urciteho tyzdna a vsetci skor rodiaci do Martina.
ja som teda donosila do 38 a ked mi doma odtiekla voda sup sup martin. Je pravda ze som len lezala, mne to vtedy neprislo divne, tak ale prvu kontrakciu som mala o 10 a maly sa 12 20 narodil. Oni ma este poslai do sprchy a ja som sa branila ze naco, ze ma nic neboli, ani necitim tlak. A hlavne (to bolo pre mna dolezite) v Martine som mohla pit na sale. Ja ked nepijem mam mdloby pomaly. Dve flasky pollitrove za tu dobu. V ziline vtedy nedovolovali. Nemala som klystir ani nastrih. A mala som epi, v cadci nie je anesteziolog stale pritomny, neviem ako zilina.
Lenze snazim sa byt objektivna a naozaj poslednu dobu na Zilinu len chvaly pocuvam. Od rekonstrukcie, vymeny personálu, az po pristup. Kamoska prvy porod horor, klasika vyvolavacka skoky na brucho a pod. A pri druhom ani nastrih. Teraz ide rodit (cca bud tyzden) dalsie, som zvedava co povie.
Este ma napadla jedna vyhoda pre Martin. Tym ze su fakultna, dobre hodnotena nemocnica, napr pocas môjho porodu mali daky grant alebo co navyse, cize detickam robili aj nadstandardne vysčetrenia po porode. Napr hlavicku sono/rentgen neviem ako to spravne nazvat, ci pri porode nevznikla zrazenina. Kazdej zene (to povazujem za standard), sono maternice, ci placenta cela vysla. Vtedy sa to v Ziline nerobilo, kamoske po porode este dvakrát operovali, kedze jej tam 2x nechali cast placenty ale sono neurobili. Neviem ako je to aktualne.
@ajka0207 takto mi to vtedy povedali. A v Ziline sa nerobilo isto, lebo kamoskin maly hrozne chrcal v kociku a az dodatocne zistovali z coho.Bol velky a pri tlaceni sa mu spravila zrazenina v hlavicke, sono nemal, zistilo sa az neskor tym ze tak hrozne zvuky vydaval. Cize nerobili pred prepustenim take vysetrenie
@pauli_cka ahoj ja som z okolia ziliny a uz 2x som rodila v cadci a som spokojna. Do ziliny som ist nechcela mam voci tej nemocnici blok amartin a strecno ma desia. Sice na cadcu tiez byvaju niekedy kolony ale bola to pre mna naj volba. Pocas prvej doby porodnej som bola na porodnej sale mala som k dispozii sprchu s teplou vodou fitloptu mohla som sa prechádzať. Boli pri mne 2 porodne sestry ktore ma chodili kontrolovat asi 2x mi robili monitor za tu dobu vtedy som musela chvilu lezat no a potom ked uz bolo rodenie na spadnutie som bola na tom porodnom stole ci sedacke ale to mi uz nevadilo pocas kontrakcii som stiskala nohu od stolika co na nom mali tie pomocky polozene 🙈
Ja som rodila v MT a nadmieru spokojná...fit lopta...prechádzky...hocikedy som mohla ísť do sprchy...prístup sestričiek..všetko bolo skvelé..správali sa ku mne aj k manželovi ktorý tam bol celý čas so mnou úplne profesionálne a milo...mala som suché pery a pani sestrička mi sama od seba doniesla balzam....za mňa odporúčam...pôrod s nimi na jednotku
@evasustiakova rodila si teraz niekedy? Kolko z pobytu na porodnej sale si bola na monitore?
btw moje svagriny rodili obe v ziline nikdy sa nestazovali jedna 2x cisarskym 2014 a 2016 a druha peirodzene napisledy 3tie pred 6 rokmi.
@ajka0207 rodila som pred dvomi rokmi...na monitore 2 -4x? Pravdu poviem ze si to poriadne nepamätám presne koľkokrát to bolo...ale po monitore ma vždy poslala dole na fit loptu hopkať ak som chcela pravdaže
@pauli_cka ahoj ja som rodila oboch synov v Cadci. Nedam dopustit a nemozem povedat ani jedno krive slovo. Mala som sukromny box kde som mala sprchu, wc, fit loptu a dokoca tam bola aj postel asi pre manzela keby si chcel zdriemnut 😀. Pri porode som po boxe chodila naha lebo som bola kazdu chvilki v sprche a potom sa nevladala uz obliekat do kosele. Synceka mi monitorovali aj v sprche jedine kedy som si musela ist lahnut tak to bolo ked ma dalo na chvilku na pasy. Pri druhom som toto nestihla lebo som porodila do 2 hodin od prichodu. A este pri prvom porode kym sa mali narodil som mohla dva krat polacit v stoji v predklone a az potom ma dali na kozu. Pri druhom som do Cadce isla sanitnou sluzbou lebo muz musel ostat pri prvom syncekovi kedze som zacala rodit o 5 rano a v ziline som tiez rodit nechcela takze normalnu sanitku som volat nemohla. Ked sa rozhodne pre 3 urcite pojdem znovu do Cadce. A Martine som tiez pocula ze sa pokazil preto CA.
@evasustiakova aha, lebo ja som zo styroch hodin bola tri na monitore, nechceli ma pustit dole, tiez dva roky dozadu a teraz je to to jedine co ma od MT odradza. Ale asi zalezi aj na personale aky vychytas.
Mna za chvilu caka tiez druhy porod. Chcem sa spytat, v Martine este stale davaju neobmedzene kosele? Ja ked som bola, bol taky vozik plny cistych kosiel na chodbe a aj 4x denne som si mohla menit. Je to este tak? Nema niekto info?
@alantroj asi zavisi,kolko maju rodiciek.v 2015 som dostala iba jednu na porod,potom uz ciste nemali.nosila som svoje
@pauli_cka Ahoj, rodila som v MT pred mesiacom.Čo píšeš rozhodne neni pravda. Naopak, pôrodná asistentka mi ukazovala rôzne úľavové polohy, fitloptu atď. Lekár pri každej kontrole sa pýtal či mi všetko vyhovuje. Všetci boli neuveriteľne ústretoví. Nemôžem nič vytknúť. Rešpektovali moje požiadavky ako okamžité priloženie, dotepanie pupočníka atď. Dokonca zhasli hlavné svetlá počas pôrodu aby bolo prítmie. O pobyte na izbe šestonedelia ani nehovorím. Sestričkám z neonatologie zazvoní človek v strede noci a ony s úsmevom, mimoriadne ústretové poradia a pomôžu. Martinská pôrodnica je po mojich dvoch pôrodoch v nej ukážkou ako to v zdravotníctve má fungovať. Všetci zamestnaci majú môj obdiv a obrovskú vďaku.
@pauli_cka ja som rodila v MT pred 2mi rokmi a teda nikto ma nenutil lezat...bola som na monitore, to je pravda..asi 20 min..a potom som sa vypytala dolu a normalne som si mohla zobrat fit loptu ... do sprchy ma pustili az po klystyre..aj tam som mohla byt kolko som chcela... po sprche zase cca 20 min monitor...a zase som si sla svoje... vtedy teda nebol vobec problem...
Ahojte, prosím vás o rady a skúsenosti s plánovanou sekciou v pôrodnici v Martine… v ktorom týždni vám naplánovali sekciu a ako to prebiehalo ? A prosím vás mohli ste mať partnera pri sekcii ? A umožnili vám spinal ? Ďakujem 🙏🏼

A tiez som zvazovala ani nie tak Martin ale Cadcu.Bola som tam 2 krat na kyret a boli tam uzasni.Ale moj muz povedal definitivne nie kvoli ceste a zapcham.A vsetci vieme ze Martin na tom nebyva casto o nic lepsie.Ja by som to neriskovala.Uvidia aky budes mat porod.mozno budes rada ze si vobec stihla dobehnut do zilinskej na poslednu chvilu.