icon

Poraďte pôrodníka - zástancu prirodzeného pôrodu v Košiciach

lucon
28. mar 2013

Zdravim žienky, viete o niekom, kto rešpektuje a podporuje prirodzeny priebeh porodu, ziadne vyvolavanie, ani oxytocin, ani kanyla, ani nastrih za kazdu cenu.... a hlavne, niekoho, kto pristupil na alternativnu polohu nez lezat na porodnom stole? Povazujem to za novodobe tyranie zien, skryte za ruskom odbornej pomoci. Prosim zienky, ktorym spominane praktiky imponuju, nech si setria cas a zdrzia sa komentara. jestvuje tu iste mnoho for, kde ich nazory ocenia. vopred dakujem a tesim sa na rady.

Strana
z2
sashabb
28. mar 2013

@lucon ja sice nepoznám, ale mam otázku voči tebe (vážne ma to zaujíma) . Pozerám že máš už 3 deti, prečo teraz hladáš takého konkrétneho doktora? Chápala by som to po prvom pôrode, že ti niečo nevyhovovalo, alebo niečo prebehlo zle, no po troch? Ak nechceš odpovedať samozrejme nemusíš.

vejula
28. mar 2013

@lucon možno by ti vedela poradiť @dulkagabulka

vejula
28. mar 2013

@sashabb nechapem ako rozmyšlaš. štylom, že KEd mi dokašlali 3 pôrody tak nech mi dokašlu aj ten štrtý?

sashabb
28. mar 2013

@vejula ach bože ...

Nikde nepíše ani ona ani ja že jej niekto dokašlal pôrod. Ja som sa slušne opýtala a nie teba, tak keď máš mať blbé pripomienky radšej si klepni po prstoch 🙄 🤐

vejula
28. mar 2013

@sashabb prepač ak to vyznelo zle. To som nechcela. Len, že asi chce mať pekny pôrod a je jedno či druhy či štvrtý či desiaty. To si myslim teda ja

dulkagabulka
28. mar 2013

@lucon prečítaj si tento príbeh:
http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...

pod príbehom sú zverejnené mená...ak budeš chciet, isto nájdeš obe ženy, o ktorych sa tam vravi 😀

dulkagabulka
28. mar 2013

@lucon
ak budeš pozorne čitat, uplne prirodzený pôrod a uplne že bez zasahov to zas nebolo- takeho lekara mylsim na SK nenajdeme, ale bolo to tip top na naše pomery..

lucon
autor
28. mar 2013

@vejula 😀 😀 😀 dakujem za podporu, aj za dulkugabulku 🙂
@sashabb myslim, ze vejula ma s odpovedou predbehla, tak ju len doplnim. casom som dospela k urcitym nazorom a preto hladam cestu, ako sa v pripade 4. tehotenstva mozem zariadit, skrz koho (okrem seba) sa dopracovat k takemu porodu, ako si ho predstavujem. 🙂 moze byt?

vejula
28. mar 2013

@lucon
@dulkagabulka ja jedneho takeho gynekologa poznam, no bohužial nechodí k pôrodom, lebo ma 5 detí a chce sa im plnohodnotne venovať. Čo chapem, len že bol by obrovským prínosom pre mnoho žien isto. Vdaka nemu a jeho podpore som porodila prirodzene tak velke dieťatko po sekcii. Nebyť jeho neviem ako by to dopadlo.

lucon
autor
28. mar 2013

@vejula v Martine ci? a mozes dat jeho meno? mozno o nom este budeme pocut....ked deticky vyrastu 🙂

vejula
28. mar 2013

@lucon IP 🙂

dulkagabulka
28. mar 2013

@vejula jo...viem o koho ide..tohto lekara,keby pracoval v porodnici, by sme mohli nazyvat slovenským Odentom....v pôrodniciach však nikoho Odentovského nenájdeme..alebo vie niekto o niekom takom?

vejula
28. mar 2013

@dulkagabulka presne tak 🙂

mimamimi
28. mar 2013

@lucon ahojky, tak to akoby som pocula seba...až som chvíľu rozmýšľala, či som to nepísala ja. Mám 3 mesiace pred pôrodom a presne takého pôrodníka v KE hľadám aj ja. Budem rada, keď mi dáš echo, ak sa niečo dozvieš🙂

lucon
autor
28. mar 2013

@mimamimi ahoj 🙂 no mne to vychadza na tieto moznosti:
vopred cielene vsetko pisomne odmietnut,
prist a pomaly vo dverach porodit,
vziat si dulu aby pomohla hajit Tvoje zaujmy,
zaplatit si lekara a dohodnut sa s nim, ze mu platis zato, aby Ti "dal pokoj",
Banska Stiavnica, pripadne ine porodnice, ktorych meno sa v poslednom case zlepsuje, myslim, ze i Stara Lubovna?
porodit doma, ...

viem, nic z toho nie je ideal, kazde ma svoje rizika, ze to aj tak nebude ako chces, ale su to teoreticky moznosti 😉

veppa
28. mar 2013

@mimamimi Ja som sice cielene nevyhladavala maximalnu prirodzenost,no mozno by som mala typ. Citam,ze si z KE. 3tie dieta som rodila u Dr.Molokaca v Novej nemocnici v KE a podla mna je uzasny, komunikativny -1x som ho videla v mojom rozkroku, ked som tlacila. Stretla som relativne dost porodnikov /hospitalizacie/ v KE a tento je c.1. Moj Dr. "nestihol" dobehnut a on sluzil🙂. Zaplatila som si nadstandardnu porodnu salu za 20Eur - a bola som tam sama s manzelom. A to doslova,mali vela porodov a tak som sa tam sama sprchovala a predychavala kontrakcie... Robili mi akurat monitor. Nic vopred som s nim v podstate neriesila. Klistyr som nemala /nestihli/ a nastrih nevykonal,ale trosku som sa nadtrhla. Aj porodna asistenka sa este ospravedlnovala,ze mali toho vela a ze som bola ticho ako myska. Myslim,ze ten Dr. by mohol splnat Tvoje naroky,skus ho kontaktovat a z konverzacie budes mudrejsia ...A ked Ta bude riesit od 36tyzdna, vies vela diskutovat ...No o alternativnych polohach a moznostiach v N.nemocnici neviem. Kedze som uz mala skusenosti,velke ocakavania som nemala a veru spominam len pozitivne. Myslim,ze "prirodzeny" porod je super,no porod je vec dynamicka a ak nastanu komplikacie - osobne uprednostnujem medicinu. Drzim prsty 🙂.

lucon
autor
28. mar 2013

@veppa ...Myslim,ze "prirodzeny" porod je super,no porod je vec dynamicka a ak nastanu komplikacie - osobne uprednostnujem medicinu. ...ved to je samozrejme, ze ked nastanu kompikacie, nastupuje medicina. ved nato tu je. 🙂

veppa
29. mar 2013

Lucon,prepac,ten prispevok som adresovala mimamimi,nechcela som Ta pobavit. Pisane slovo vyznie inak. Ja ibaze nemame sklenenu gulu a vopred vediet ako bude o tri hodiny na porodnej sale. Moje komplikacie pri druhom: Kvoli tlaku 150/110 mi dali liek na znizenie,hospitalizovali ma a ked sa to stabilizovalo 3 dni pred terminom mi vyvolali porod. Zastavili sa mi kontrakcie po troch hodinach, pichli mi takou tyckou plodovu vodu... mala sa mi do 5tich hodin narodila v poriadku, aj ked ten porod na druhorodicku bol tazsi, mala 4030g.
Kazdopadne drzim prsty pri vyvbere Dr.🙂

mimamimi
29. mar 2013

@veppa ďakujem za názor. každý mi pomôže, ja sa za každú cenu nechcem držať prirodzeného pôrodu. Vlastne mám z toho momentálne obrovskú dilemu, pretože tie názory sú stále tak pol na pol. Bojím sa toho, že keď sa rozhodnem pre epidurálku a nástrih, tak budem ľutovať a takisto sa bojím, že keď sa pre to nerozhodnem, budem taktiež ľutovať. No, som z toho zmätená, na predpôrodnej príprave nám tlačia do hlavy, aby sme sa vyhli umelým zásahom a v mojom okolí ženy , ktoré majú pôrod za sebou, tvrdia opak. Verím, že sa rozhodnem správne, zatiaľ som však zmätená.

lucon
autor
29. mar 2013

@veppa Ja Ti dakujem za Tvoj tip na Molokaca, budem sa on zaujimat. som rada, ze si napokon dobre dopadla. A to ked Ti tlak uz stabilizovali nemohli pockat na spontanny zaciatok? Ci to povazovali za risk?
@mimamimi ved sa mozes pripravit na vsetky alternativy a uvidis v tej chvili, ked sa bude treba rozhodnut, co sa Ti bude zdat vhodnejsie. A inak Ty sa chces dobrovolne rozhodnut pre nastrih? pocula som, ze WHO nikdy neodporuca nastrih ako lepsiu alternativu nez svojvolne natrhnutie vzhladom dobra pre matku. Vyznam ma len vtedy, ked je dietatko v tiesni. prikladam:

http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/129...

veppa
29. mar 2013

@lucon k tomu tlaku,bol to stvrtok,bezna poradna uz v nemocnici a uz ma tam pre tlak nechali,nasadili Dopegit a pomohol.Nikdy predtym som vysoky tlak neregistrovala,ani v dalsom tehotenstve. No a cakali sme do stredy, a radsej som nespekulovala,bola som 3 dni pred mojim oficialnym terminom porodu. A ten tlak ma vystrasil a kedze aj prve som prenasala,tak po konzultacii s Dr. som uprednostnila medicinu. Ja som bola vobec rada,ze som neskoncila na sekcii 🙂.
K nastrihu - citavala som si tiez vsetko mozne,no ja vzhladom k mojim lopotam so zen. vecami som to nechavala na porodnika. Mozno chybny pristup,ale prezila som v pohode.Mam zdravotku,nadstavbu a sice nie som zdravotnik ... mam respekt voci moznym komplikaciam.No ja som sa obavala skor,ze sa potrham po konecnik ...
Inak uz davnejsie pri hroziacej druhej operacii cysty na vajecniku/uz som mala predoperacne vys./,mi prave Cupanik az v Ba vyhovoril operaciu 🙂. Nemozem na naho nic zle povedat. Kolko Dg.,tolko nazorov ...
Kazdopadne v tvojom pripade,nakolko nie si prvorodic, predpokladam,ze porod pojde sup sup a bez nastrihu 🙂.Drzim prsty 🙂

lucon
autor
30. mar 2013

dost sa hovori o odmietnuti zdlhaveho monitorovania plodu po prijati na porod. je mozne nejako kratko skontrolovat srdiecko babatka, aby sme vedeli, ze je ok a pritom ma nepriputat k posteli na polhodku ked rodim? ako sa presne nazyva len kontrola srdiecka? dakujem.
@dulkagabulka

mate niekto skusenost s odmietnutim? (kde?) dikydiky 🙂

dulkagabulka
30. mar 2013

@lucon
pri prijme sa natača CTG- kde sa dvomi ultrazvukovymi sondami kontroluju udaje- jedna zaznamenava stahy maternice, druha zaznamenava akciu srdca dietatka..ked su zaznamenane v rovnakom čase, da sa z udajov vyvodit, ako na stahy reaguje dietatko...su situacie, kedy z CTG vidiet, že dietatko potrebuje pomoc, su tiez situacie, kedy je poplach plany..
pozri,čo o tom piše lekar,na ktoreho klinike boli užasne vysledky:
http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/rozhovo...

aj tento ukon, ako ostatne všetky ostatne, môže žena odmietnuť...alebo môže žiadať jeho natočenie v sede a nie v lahu..
nakolko je pre zdravotnikov v zdravotnickom zariadeni zaznam z prijmu z CTG dost dolezity, môže sa žena ,ktora ho odmietla, prirpavit na to, ze ju potom budu častejšie kontrolovať...zivot dietatka je priliš vzacny na to,aby ho v pôrodnici nekontrolovali.. iba žena ma s babatkom priame spojenie ...zravotnici použivaju tehcniku- pre zdravotnikov je tato žena a toto dietatko niekto anonymny , s kym nemaju vztah a nepoznaju ho, PA v nemocnici nepoznala ženu predtym, nevie o tom,ako prebiehalo tehotenstvo, ako sa dietatko chystalo na pôrod, ako reagovalo na dotyky atd..

počuvat srdiečko (samozrejme že aj v suvislosti s kontrakciami a reakciami na ne) sa však da aj bez niekolko desiatok minutoveho priputania na CTG...svedči o tom prax zahraničnych PA, (ktore sa však staraju iba o zdravé ženy so zdravými babatkami v brušku) a CTG použivaju iba v pripadoch obzvlášť zretela hodnych, teda nie pri každom pôrode....dietatko kontroluju bud nasluchatkom, alebo priloženim pristoja, ktory im ukaže hodnotu pulzu babatka

dulkagabulka
30. mar 2013

ešte dodám, že tieto udaje su pre bezpečnosť pôrodu dôležité

lucon
autor
30. mar 2013

@dulkagabulka jasne. cize ak viem, ze pocos tehotenstva bolo vsetko ok tak na kontrolu babatka je aj ina, adekvatne bezpecna a pritom mna neobmedzujuca moznost. dakujem

mireag
2. apr 2013

@lucon Mudr. Molokac. 🙂 Moj druhy porod nazyvam "alternativnym." 😉 Bez jedineho zasahu. 😉 Sice ano - na zaver sitie, lebo som sa trochu potrhala. Netrva na klistire (ja som chcela, ale som nestihla 😅 ), ziadne "strihanie ako na pase...," porody zbytocne nevyvolava, az ked dlho prenasas, tak to riesi. Chodi k porodom mimo sluzby. 🙂
Super lekar. Len si nespominam, ci som lezala alebo bola v polosede... 😀 Toto mi bolo uz druhykrat total jedno. 😀

lucon
autor
2. apr 2013

@mireag Takze uz druhy hlas pre Dr. Molokaca. dakujem za tip.

mireag
2. apr 2013

@lucon tych hlasov by bolo urcite viac, ale nie kazdy pise na MK. 😉

zolinka131313
2. apr 2013

@lucon Mudr. DOSEDLA je zastancom prirodzenych porodov, dokonca bez nutnosti epiziotomie. Vrelo odporucam 🙂

lucon
autor
2. apr 2013

@zolinka131313 hej, no dakujem, ale ja som o nom pocula skor opacne. nastrihom neholduje, to je fakt, ale lubi vyvolavat a to je v rozpore......ci zalezi od rodicky? a mozes mi prosim Ta blizsie rozpisal, ze v akych "prirodzenych " poziadavkach vysiel rodicke v ustrety? Dakujem 🙂

Strana
z2