icon

Pôrod v Amerike - skúsenosti

wiky729
6. dec 2013

Ahojte mamicky, mate niektora skusenosti s porodom v USA? Prisla som tu na prazdniy a neplanovane som tu otehotnela. Vsetci v USA mi radia, aby som porodila tu kvoli americkemu obcianstvu pre maleho a vsetci doma v SR mi zase radia, aby som prisla domov rodit, ze budem potrebovat pomoc po porode a tu v USA mam len priatela a 2 kamaratky, s ktorymi som tu pricestovala. Som z toho uz zmatena... ☹ ☹ ☹ .

slniecko77
7. dec 2013

@aristka prosim ta vysvetli mi ako je vyssia hrozba nozokomialnej nakazy ako keby sa to doriesilo na novorodeneckom odd. (teraz som ta citovala)...

aristka
7. dec 2013

@slniecko77 na novorodeneckom sú zdraví novorodenci a novorodenencká žltačka nie je infekčná a na dojčeneckom tie infekcie sú ,aj keď v iných izbách ,ale sú a je tu možnosť prenosu vzdušnou cestou a rukami aj mamičkou ,klučky chytáme jedny ...

slniecko77
7. dec 2013

@aristka necitala si poriadne ako to funguje napr. v Kanade? na NICU ide dieta s problemom hned po porode, ale aj dieta - novorodenec napr. z domu ak ma adekvatny problem.
Na SVK to funguje tak, ze ak ma dieta po narodeni problem je umiestnene na novorodeneckom odd. neskor na detskom oddeleni, ktore je rozdelene podla veku.
Stale som vsak nepochopila riziko zvyseneho vyskytu nozokomialnej nakazy ked dieta ide domov a nasledne s problemom pride na odd.

sisaka
8. dec 2013

@aristka ja o voze, ty o koze. U nas novorodenci nejdu na detske oddelenie (fakt uz neviem, ako ti to napisat) a ja viem ako vyzeraju detske oddelenia na SLovensku, pred 5 rokmi som na jednom bola pozriet svokru, ked tam pracovala. Bolo mi do placu 😔 . Ja nezijem vo vakuu, mam na SLovensku rodinu, rodicov, ktori maju osobne skusenosti, sem-tam nieco precitam aj tu na MK ja viem uplne presne, ako ta staroslivost tam vyzera ☹
Ak to mozem uzavriet, v Kanade je system starostlivosti o pacientov, ci uz malych, alebo velkych nastaveny uplne inak. Vola sa to "patient centered care" a o tom mozu pacienti na Slovensku zatial len snivat, tym nechcem podcenit, ci spochybnit odbornost lekarov, ci inych zdravotnickych pracovnikov na SLovensku, ide o iny "level" zdravotnej starostlivosti, pri ktorom je potrebne najprv zmenit celkove myslenie, vnimanie pacienta a jeho potrieb a az potom je mozne prvky takehoto modelu starostlivosti zavadzat do praxe, na SLovensku zatial, bez urazky, utopia.

aristka
8. dec 2013

@slniecko77 na slovensku ak má dieťa tj problémy a vyskytne sa to behom hospitalizácie matky na šestonendelí je buď prevezené v rámci nemocnice na jis ,ktorá je v rámci novorodenenckého aalebo na vyššie pracovisko napr.Kramáre a nie ako ty píšeš ,že z novorodenenckého na dojčenecké ..to je hlúposť a tak to u nás nie je na slovensku ,lebo asi si nepochopila ,že hovorím o slovensku ....a preštuduje si čo sú nozokomialky ...

sisaka
8. dec 2013

@slniecko77 dakujem, uz som mala pocit, ze asi fakt pisem v nejakej @aristka neznamej reci

aristka
8. dec 2013

@sisaka ale veď ja som ťa pochopila ,ako je to u vás v kanade a ja viem ako je to u nás ..som z fachu po prvé a po druhé mám tiež svoje skúsenosti a po tretie aj tu na slovensku idem z dieťaťom do fakultnej nemocnice ,nie do nejakej krajskej ...a bola som aj s deťmi hospitalizovaná na dojčeneckom a mala som izbu a postel z mojim drobcom ,či z jedným alebo druhým...inak diskutujúca slniečko vôbec neviem na čo reaguje ...

sisaka
8. dec 2013

@aristka nosocomialne infekcie hrozia v nemocnici ako takej. Takze z toho logicky vyplyva, cim skor zdrava matka a zdrave novorodeniatko opustia nemocnicu, tym lepsie pre nich!

aristka
8. dec 2013

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... prečítaj si túto diskusiu ...inak mala som kolegyňu ,ktorá po 10 rokoch zutekala z kanady a až tak super lichotivo sa nevyjadrovala ,ale to boli jej subj.názory...a s tými nozokomiálkami máš pravdu ,ale gyn.patrí medzi čisté odd.,tak šance sú predsa len menšie ak sa to dorieši tam ...ak je problém....tú diskusiu ber ako bonbónik ,že nie všetci to tam vidia tak ružovo...

sisaka
8. dec 2013

@aristka Kazdemu vyhovuje nieco ine, kazdy clovek ma ine naroky na zivot a aj ine predstavy, chapem, ze ak sa niekto nedokaze niekde usadit a ma problem sa pracovne realizovat, ci financne zabezpecit rodinu, tak zuteka aj z takej krajiny, akou je Kanada.
To si mi dala do pozornosti prispevky irzm? dufam, ze to nie je ta tvoja znama, to je ina uroven prejavu, to je fakt osoba, podla ktorej vyjadreni si treba urobit obraz o kanadskom zdravotnictve 😝 Dost silne café tie jej komentare... Ja pracujem v zdravotnictve a prichadzam do kazdodenneho pracovneho styku so sestrickami (lekari, zvacsa len anesteziologovia), taktiez som uz mala prilezitost spoznat lekarov, sestricky ci iny zdrav. pracovnikov ako pacient a asi som mala neuveritelne stastie, kedze doteraz som sa stretla len s profesionalnym pristupom a bola som spokojna aj s liecbou (az na jeden pripad, ked bol syn osetreny lekarom, ktory imigroval z Polska, praktiky presne ako ti slovenski - odflaknute vysetrenie a okamzite predpisane ATB, kedze som mala pochybnosti, pockala som na vyjadrenie rodinnej lekarky- kanadanky, ktora ATB neodporucila, boli predpisane zbytocne). Verim, ze tak, ako aj inde vo svete sa najdu ludia, ktori nebudu spokojni s nikym a s nicim a tiez verim, ze nie vsetci zdrav. pracovnici su na rovnakej urovni a nikdy by som si nic podobne ani nedovolila tvrdit, v globale je kanadske zdravotnictvo na ovela lepsej urovni ako to slovenske, aj ked mozes teraz surfovat po nete a hladat negativne reakcie Slovakov nan a pokusit sa presvedcit ma o opaku, nastastie tu zijem a teda mam moznost si utvorit o nom vlastny obraz, to ale neznamena, ze moj obraz bude totozny so vsetkymi Slovakmi, ktori tu ziju.

amiga
8. dec 2013

@monika15 Briketina faktúra je ešte nič 😉 moja bola 200 tisíc dolárov, to by môj muž asi do konca života splácal, no ale keď mi nechcel "dovoliť" rodiť na SK 😠 ... tak ale v poslednej chvíli mal šťastie, že mi vybavil zdravotné poistenie cez jeho prácu.
Všetko je dobré, keď nie sú komplikácie, aj u mňa to bolo akože bezproblémové tehotenstvo, žiadne zdravotné ťažkosti som nemala, aj keď z vonkajších vyšetrení sa ani nedá zistiť, či dnu nie je náhodou problém. A v USA sa vnútorne nevyšetruje na prehliadkach, aspoň v 1. a 2. trimestri ma nikto nekukol tam dole 😀 , ako je ďalej už neviem, lebo som to nestihla zistiť. Keďže sa stalo, že som porodila predčasne na začiatku 7. mesiaca. Celkovo som bola v nemocnici 5 dní, z toho 3 dni sa mi snažili udržať tehotenstvo, ale nakoniec to zastavili a dieťa sa mi narodilo prirodzene v priebehu pár hodín. Takže ani cisársky to nebol. No a potom moje malé bolo v nemocnici presne na deň 1 mesiac, vďakabohu nemalo vážne problémy, v inkubátore možno prvých 5 dní, ale muselo nabrať určitú váhu, až potom ho poslali domov. Takže tá suma je spolu za mňa a moje dieťa na NICU.
@wiky729 Prajem ti nech to šťastne dotiahneš až do termínu, ale treba si dať pozor aj na také nepredvídateľné skutočnosti, lebo potom to už nie je sranda, ani lacná záležitosť. Bez zdravotnej poistky v USA (to je jedno akej) by som už ani nerozmýšľala kde rodiť.

slniecko77
8. dec 2013

@aristka skus si nastudovat co su nozokomialne nakazy a potom pisat absolutne nezmysly
Dievcata ospravedlnujem sa, ze som sem zasiahla ked sa bavite o zdr. starostlivosti, ale nedalo mi, kedze aristka vypusta neskutocne perly a zavadza.
Pod pojmom "neskor" som myslela ked je dieta starsie, prosim ta nedomyslaj si a nevymyslaj, skutocne nemas patent na rozum.
@sisaka nemas zac 😉 ona rada zavadza, zacne o niecom inom, lebo na Slovensku je to the best, uz v par temach sme sa nezhodli, vzdy zavadzala, sypala perly, nevedela odpovedat tak radsej prestala..naposledy to bola tema porod v Trnave. Evidentne zdravotna sestra z OAIM nevie co su nozokomialne nakazy 😀

aristka
8. dec 2013

@sisaka nie je to moja známa ,ale vyhodil mi to googl a teda tá to dala .....preto som ti povedala ,že to ber ako bonbónik tj.vtip,ktorý netreba riešiť.... 😉

aristka
8. dec 2013

@slniecko77 ja stále nechápem na čo reaguješ ,v čom sme sa nezhodli ,ja som sa tu s tebou nebavila a vôbec si nepochopila a čom sa mi dve s
@sisaka rozprávme a ty si vhupla ako my o koze a ty o voze a to doslovne a ,čo sem dávaš inú tému ,že absolútne nerešpektuješ názor iného a aj osobnú skúsenosť ,to je tvoj problém a takéto príspevky si vyprosujem a nekomentuj ,keď nevieš o čom sa tu hovorí .....

slniecko77
8. dec 2013

@aristka ty nechapes viac veci 😉 a nedas si ich vysvetlit..nevadi..
A do akej debaty ja zasiahnem ozaj nemusis komentovat, chcela som ta upozornit, ze to co tu pises su hluposti vid priklad s nozokomialnymi nakazami..viac nemam o com..to, ze robis sestru na OAIM ti nedava patent na rozum, a nerobi z teba odbornika na vsetky odbory mediciny 🙂
Tema nozokomialnych nakaz je z mojej strany vycerpana 🙂

monika15
8. dec 2013

@amiga jeeeejda ako keby ste dom kupili ty kokso... to veru ste mohli usetrit teda porodom doma... ale neavd hlavne ze ste okey

aristka
8. dec 2013

@slniecko77 panebože ďalší psychopat ,čo ma prenasleduje a mieša sa do debaty ,o ktorej nemá páru ..ty musíš byť moc znudená ,keď takto spamuješ tému a moju diskusiu s sisakou ...porodí jedno dieťa a zožrala všetkú múdrosť sveta ...no mám dosť ,na čo tu ešte narazím na aké psycho....zadávateľke sa ospravedlňujem za tento príspevok ....

aristka
8. dec 2013

@slniecko77 a ešte mi je jedno zaujímavé ,vyjadruješ sa k pôrodnici v UK ,pôrodnici v Trnave a montuješ sa do pôrodov sisake v kanade ,ty ovládaš všetky pôrodnice sveta ......ja sa môžem vyjadriť len k trnave a nitre a ako to tam je ,v uk mám rodinu a môj brat tam vyskúšal aj zdr.starostlivosť ,za ktorú ja netlieskam aj napriek tomu ,že bol ako v interhoteli a v holansdku mám tiež rodinu ,ktorá tam rodila....takže ty si odborníčka na všetky pôrodnice sveta .... 😝

aristka
8. dec 2013

http://www.vusch.sk/editor/file/Osetrovatelstvo... tu ešte dlžím nozokomiálne nákazy ,ktoré ja ovládam .....a už nebudem spamovať ....

amiga
9. dec 2013

@monika15 Presne tak, za tú cenu by sme aj dom mohli mať 🙂 Ale my sme doplácali okolo 600 USD, to ostatné platila poisťovňa... asi si nepostrehla, ale vyššie som napísala, že na poslednú chvíľu som mala zdravotné poistenie 😉

slniecko77
9. dec 2013

@aristka nefandi, si malo zaujimava osoba 😉 😀 mna zaujala tema, porod v USA, pre mna zaujimava tema, mozem z casti porovnavat s UK kde momentalne zijem 😉
..veru nespamuj 😉

monika15
9. dec 2013

@amiga juj nie nie.... uz vcera bolo neskoro ako som tu sedela heheheh
chvalabohu veru ... vobec nechapem ze ako prichadzaju kt akym sumam...
hrozne :((((

tova
9. dec 2013

@amiga ja som mala sukromnu poistku bc/bs cez manzelovu pracu a nedoplacali sme nic a to som mala dvojicky, cisarsky, dokonca ani co pay sa neplatilo za prehliadky u gyn. len prvy krat ked potvrdili tehotenstvo. mna pozerali zo spodu v 2 trimestri urcite.

verca99
9. dec 2013

Moja skusenost rodila som v chicago dodnes mam poisteenie all kids a ajmala som pred porodom ja mam len same dobre skusenosti maly sa narodil za 8 hodin personal super sama na izbe urcite by som nevimenila za slovenske porodnice je to hrozne a takisto som nic neplatila a ani neplatim

verca99
9. dec 2013

Ja tu mam len priatela a ze by som sla rodit na slovensko nikdyyyyyyyyyy za vsetko treba platit a este si dones aj vlozky!! A vsetko pre dietatko mne tu vsetko dali plienky pre maleho do nemocky som sla s jednou taskou a domov s dvoma🙂 ani nepomysly o porode na slovensku!!

janka2307
10. dec 2013

@aristka ta diskusia z roku 2002🙂 aktualna co? A hlavne objektivna ked tam az jedna pani opisuje svoj zazitok s jednym lekarom,jasne treba odtial rychlo utekat🙂 u nas na slovensku su pre teba asi vsetci dokonaly,najdi si na googli aj clanky kde si slovaci za par euriciek kupuju vysokoskolske diplomy😉

aristka
10. dec 2013

@janka2307 teraz nechápem o čom hovoríš a to absolútne ,to je po prvé ,po druhé ak narážaš na tt pôrodnicu ,ja mám deti 3 a tá skúsenosť nie je len o prvom mojom dieťaťi ,plus ako pracovník v tejto nemocnici tj.zamestnanec do neni dávna som bola dosť často aj na gyn.odd.v rámci pôrodnice ....a tú poznám ako svoje topánky a preto som posledné dieťa išla rodiť do nitry ,možno už aj syndróm vyhorenia ..inak prečo sa nepýtaš v téme o tt pôrodnici......
@verca99 neviem čo všetko tu chceš platiť ,vložky ak nemáš ti dajú ,no každá mamička si radšej kúpi nejakú značku ,na ktorú je zvyknutá ,ako mať vložku a byť ako v plienke ....a majú aj plienky pre detičky ,ale zas je to o štandarte detičiek ..a ja som tiež išla z jednou taškou do špitála ,kde boli moje a naposledy malej veci na prezlečienie domov .tj domov sme išli s poloprázdnou taškou ......a neplatila som nič......

aristka
10. dec 2013

@janka2307 inak ukáž mi lekára z kúpeným diplomom ..daj sem článok a ti poviem študovať lekársku fakultu ..neviem ja to za malinu nepovažujem ,plus to čo každého mladého dr. čaká po doštudovaní ,kým príde k prvej atestácii ,na ktorú čaká 5 rokov ..nemám pocit ,že to majú jednoduché ...

verca99
10. dec 2013

@aristka na slovensku musis platit ked chces epidural zaplat ked chces lepsiu izbu zaplat ked ides do lekarne po lieky ked nahodou pre dieta nieco treba tak zaplat nie celu sumu ake o tom hovorim ze platis za vsetko dokonca tir postele su starodavne celkovo je to bieda a v usa za nic neplatis epidural mas zadarmo ja som za lieky nediplacala odsavacku mi dali zadarmo co stoji 800$ o tom hovorim a este mala som taku izbu ze televizor plazma postel z ovladacom si nastavujes nie jeden ale tri vankuse a moj priatel tam mohol byt so mnou celu noc a este mu najest dali mal svoju postel.

verca99
10. dec 2013

A v izbe si si mohla nastavit izbovu teplotu a kupelku si mala priamo v izbe takze tak to je pre to zijeme tu a nie na zbiedacenom slovensku a mame vsetko