icon

Pôrod v Amerike - skúsenosti

wiky729
6. dec 2013

Ahojte mamicky, mate niektora skusenosti s porodom v USA? Prisla som tu na prazdniy a neplanovane som tu otehotnela. Vsetci v USA mi radia, aby som porodila tu kvoli americkemu obcianstvu pre maleho a vsetci doma v SR mi zase radia, aby som prisla domov rodit, ze budem potrebovat pomoc po porode a tu v USA mam len priatela a 2 kamaratky, s ktorymi som tu pricestovala. Som z toho uz zmatena... ☹ ☹ ☹ .

verca99
12. dec 2013

@digysa nic neviete o tom ake slovaci tu zarabaju velke peniaze maju firmy a funguju na benefitoch od statu skoro kazda slovenka tak robi a vyuziva preto to chcu teraz tie poistky zrusit lebo kazdy to vyuzije a to nieje ze klamu alebo podvadzaju proste len rozmyslaju ako usetrit preco mam platit za nemocnicu za lieky ked nemusim moj byvali sused bol poliak ma svoju firmu keby nedostal benefit 4000 dolarov na dom tak ani ho nepreraba a to je amerika jedna slovacka jej preplacaju za skolku 80 percent a jej muz ma firmu ona firmu a co zije na benefikoch nieje to hamba je to sikovnost aj na slovensku sa najdu taky kombinatory co maju firmy a poberaju taky pridavok taku podporu a div sa ze niektory maju aj na dom aj na dovolenku a ty dries ako otrok a hovno mas tak je to vo svete a stym nic nezrobis

digysa
12. dec 2013

@zuzana0203 $1500 za prenajom domu je krasna suma 🙂 Ale zase zavisi v akej si lokalite. Na jednej ulici zaplatis za domo $1000 dolarov a o 3 ulice dalej zaplatis $3000. Tam je to rozdelene podla "neighborhoods" a najdolezitejsie pre rodiny je v AKOM SKOLSKOM DISTRIKTE SI. Skola je tu nesmierne dolezita. Ked budu mat deti, tak sa urcite zacnu stahovat....az nie su v tom spravnom PSC po anglicky ZIP Code.

KEd je tam na cierno, tak domov sa nemoze vratit....nema viza...nedostala by sa naspat. To je dost zle.Ak zistia, ze je tam nelegalne, tak ju urcite vyhostia. Ak teta chce vidiet deti, alebo svoju dceru nezostava jej ine, ako priletiet do usa na "dovolenku" . Bohuzial.
Suhlasim s tebou, tiez by som nemohla takto zit. Ale.....ak tam ziju uz 10 rokov, mala by ist za immigration pravnikom a zistit si, ci by nemohli poziadat o green card a vyjst z potkanej diery a zacat zit, ako ludia. URcite sa oplati porozpravat sa s pravnikom.

verca99
12. dec 2013

@zuzana0203 domov prist nemoze ked je nelegalne a 1500 dollarov ked prenajimaju dom tak pre mna je to dost ja si to nemozem dovolit zalezi na cloveku moja kamaratka plati za dom1400 a hovori ze je to ok ze v pohjode vyjdu a ked v bytovke prenajimaju tak zalezi kde byvaju ci v centre alebo nie a ci je to nova bytovka alebo stara ci im to prenajima poliak alebo american

digysa
12. dec 2013

@verca99 A preto je slovensko tam kde je, lebo ma takych ludi ako si opisala......a preto aj Amerike skoncia rychlo "benefity", lebo do kasy treba aj vkladat, nie iba brat........matematika nepusti.

siravka
12. dec 2013

zaujimava diskusia, ktora uz viac menej nema nic spolocne s problemom tej kocky, co tu napisala o svojom probleme - k tomu hadam tolko - @wiky729 - ty si potrebujes ujasnit ovela viac veci ako kde porodit tvoje babatko - z toho, co pises to vyzera, ze s otcom dietatka nejako buducnost neplanujes a on nie je americky obcan. daj si velky pozor na veci ako uvedenia otca na rodnom liste, obcianstvo atd. rodicovske unosy - teda to ze jeden rodic zoberie svoje deti do svojej rodnej krajiny bez suhlasu partnera - to je velmi vazna zalezitost a je tu momentalne zopar sloveniek na ktore je vydany medzinarodny zatykac a su na FBI Most Wanted zozname. Urcite by som sa nezahravala. Druhe, poistenie: no mas tu rad kopec, tak si z toho vyber. Mne je klamstvo proti srsti a stranim sa ludi, ktori takto vyuzivaju moje dane. Takto sa na to pozeram ja. Si tu nelegalne a na poistenie narok nemas - ale aj tato kapitalisticka krajina zalozena na self-sufficiency nenecha na ulici tehotnu zenu a jej dietatko....

zacali ste tu debatovat ale o niecom uplne inom a porovnavate nemkocnice. ja som uplne uzasnuta z expertov typu "som pozerala relaciu na Animal Planet" tak viem o Amerike... WHAAAAAT???? Ja si netrufam na jediny koment o slovenskom zdravotnictve, pretoze som zo Slovenska prec viac ako 20 rokov a nemam potuchy ako sa veci zmenili z mojej VLASTNEJ skusenosti - okrem jedna baba povedala... 😀 a takisto kocky na slovensku, vy tiez neviete ako to funguje tu, tak nechapem odkial mate svoje nazory - z CSI a Animal Planet???
@tova - vidim, ze sme asi susedy pretoze Greenwich Hospital je aj moja nemocnica, ale urcite nie je americky standard. my zijeme v jednej z najdrahsich oblasti kde je zivotny standard vacsiny ludi vysoko nad priemerom krajiny a tak vyzera aj tato nemocnica. ano, po porode je lobster and champagne dinner, luxus ako v hoteli..... vacsina nemocnic v nasom okoli je viac menej podobna tejto ale niekde v Oklahome alebo Arkansase to bude o nieco menej oppulent (nenanchadzam slovenske slovo". Urcite bez klavira v lobby 😉 Co je ale velmi pekne a opisali ste to viacere je pristup personalu k pacientom - to je nieco, co sa nezaplati a nestoji peniaze... Na Slovensku sa to stale musia naucit. Je to vidno vo vsetkych verejnych sluzbach od restauracii, obchodov az po verejne institucie, kde sa personal sprava ako by ti robili nejaky "favor".... smutne......

digysa
12. dec 2013

@aristka PResne tak.... ten standart sa da este zmenit, ale ten pristup ludi, tam este treba na Slovensku popracovat. Moja dcera si roztrhla lice toto leto. Boli sme na Slovensku.... celu krvavu sme ju niesli na pohotovost a tam nikto nebol.ZA budovou sme nasli dve fajciace sestricky, ktore nam s kludom oznamili, ze oni maju prestavku a deti neosetruju.... AKO SORY....toto by sa nestalo v amerike, ani keby bomby vybuchovali.

verca99
12. dec 2013

@digysa ked je raz nelegalne tak je zbytocne ziadat o zelenu kartu mala si vybabit social security ked mala viza vtedy sa to este dalo a uz by si mohla poziadat o americke obcianstvo uz je neskoro na take veci ako zlegalizovanie ale do dvoch rokov by mal vyst zakon co spravia z nelegalnymy ci im daju papiere alebo nie treba cakat

digysa
12. dec 2013

@siravka presne....prave som o tom PRISTUPE pisala hore...tam sme este staaaaaaaale za opickami... 🤐

zuzana0203
12. dec 2013

@digysa no viem ze sa sobasili kvoli tym green cards, ale aj napriek tomu ich nedostali 😒 Teta nemoze letiet do USA kvoli zdravotnym problemom

digysa
12. dec 2013

@verca99 Neviem, ako to chodi u nelegalnych ludi..........nie som na to expert. Urcite by som vsak isla za emigracnym pravnikom a spytala sa ho na VSETKY moznosti....... Ja by som nelegalne s detmi zit nemohla.....nechcela, nikdy.

digysa
12. dec 2013

@zuzana0203 AK sa dvaja slovaci zoberu v USA, tak im to ziadnu kartu nezaruci. Ja som si zobrala americana a cez neho by som mala green card. Aj ked ja som ju uz mala, lebo moj otec je american.

verca99
12. dec 2013

@siravka na poistenie ma narok z mesta jej daju ja som tiez nelegalne a mam poistenie ale iba pre dieta

verca99
12. dec 2013

@digysa maly je american normalne a za pravnikom sme boli nic nenarobime

digysa
12. dec 2013

@verca99 A kolko ste v USA?

aristka
12. dec 2013

@digysa no to čo bolo ...bohužiaľ to sú tie výnimky ,s ktorými my nič nespravíme ,tot je osobné zlyhanie a je to tým ,že ľudia musia aj na mieste odmietať pustitť k sebe takýchto ľudí ....aj ten váš prípad ..keby ste si otvorili pusu ,by to neobstálo ,mali to sterilne prekryť a odoslať ak bolo treba na pracovisko ,keďže ide o tváričku ,tak plastiku alebo traumatológiu ..v tom špitály nemali traumatológiu....ja ti poviem príklad ,dávnejší ,ale pekný ,mamička išla rodiť a bol tam gyn .no neskúsený a dosť necitlivý ...mamička sa sťažovala sestričkám ,že čo má robiť ,jednoducho ho nechcela ,pri pôrode a sestrička jej povedali ,že ho musí odmietnuť ,dr.prišiel a aj mu povedal ,že sa jej už nechytí a jednoducho ho odmieta a dali jej inú dr. a ten doktor tam už nerobí ...treba aby sa to riešilo aj takto ...nedať sa ....inak ti môžem povedať ,že pri poslednom pôrode som fakt bola spokojná ,aj prístupom personálu ..nedá sa im nič vytknúť....

verca99
12. dec 2013

@digysa nemam na vyber radsej v amerike a byt samostatny jak odkazany na mamicku a otecka a bez prace a cakat na almuzny ja nemam vyskoku skolu obycajne uciliste atak tu nieco usetrime doma si za poistenie platim a co ze som nelegalne ved to nieje hriech a mozno raz dostaneme papiere ved sa uz o tom hovori uz aj vodicaky americke sa daju spravit je to len otazka casu

verca99
12. dec 2013

@digysa 9 rokov

bibistec
12. dec 2013

@barcelona94901 no neviem ono to nie je celkom tak ze su zdravi, o 24 hodin moze byt vsetko inak v tomto smere to nie je vobec dobre

digysa
12. dec 2013

@aristka Ale aby som len nerypala, tak zuby si chodim dat robit na Slovensko. ( ale tiez je to sukromna ordinacia...nie statna) Tam uz aj Slovensky zubar chape, ze o svojich pacientov sa musi starat, ako o deticky.....lebo ti pacienti maju 30! ci kolko zubov.... A to je kopec penazi 😎

digysa
12. dec 2013

@verca99 Nie je to hirech byt nelegalny, ale mali by ste sa snazit byt legalni, uz len koli detom.

siravka
12. dec 2013

@verca99 - na poistenie ma narok - prepac, ale zasmejem sa - celkom ako "narok" to ozaj neber - narok ako nelegalna nemas naozaj na NIC - pretoze na ziadne benefits neprispievas. takze ta dotujeme my z nasich dani!
ale kedze deticky nemozu za svojich rodicov, stat sa postara o ne a tym padom aj v stadiu, ked este su pred narodenim a teda sa treba postarat aj o mamu. takze tak k tomu NAROKU.

byt tu nelegalne a este aj s detmi, to je tough - ja by som to nedokazala, nesudim, lebo kazdy ma iny dovod, podmienky, osud a pod., ale jedna vec je ista, zivotne hodnoty a etika sa vstepuje detom doma. deti vela veci chapu aj ked si to clovek neuvedomuje a kopiruju spravanie. takze ak vas vidia vyuzivat system, manipulovat a klamat.... well... smutne...

@zuzana0203 - smutne pre tvoju tetu. aspon technologia je teraz trosku napomocna a hadam sa vidia casto cez skype.

siravka
12. dec 2013

btw, moj druhy odstavec nie je miereny na nikoho 🙂 aby to nahodou takto niekto nevzal

verca99
12. dec 2013

@siravka ako to myslys ze zit tu nelegalne je tazke koli lepsej praci alebo ako to myslis strasne vela ludi je v amerike nelegalne a maju svoje firmy a zarabaju viac ako ty co su legalne normalne odvadzaju dane statu len sa im to nepocita tak ako keby tu boli legalne

verca99
12. dec 2013

@siravka a ja svojmu dietatu davam to najlepsie co viem a chcem aby malo v zivote nieco a neucim ho klamat ani podvadzat dakujem ze si to o mne myslys ze taka som ani nevyuzivame system maly ma to na co sa americanovi nalezi a to je poistenie kt. ja nemam a ani moj priatel neboj sa my sme sa uz naplatili dost mat take problemy ako my sme malyy tak to ti neprajem

zuzana0203
12. dec 2013

Este jedna dolezita otazka. Ak by sesternicu vyhostili, co bude s detmi? Maju americke obcianstvo, budu moct odist na Slovensko s matkou?
@digysa

tova
12. dec 2013

@zuzana0203 nelegalni mozu normalne fungovat v usa, a je ich xxx. Normalne si mozu aj dom kupit, cestovat vlakom, autom po usa, a na sk cestovny pas (viza ich nezaujimaju) lietadlom. Teta moze svoje vnucky vidiet tak,ze ich dcera posle na sk s doprovodom letusiek ked budu starsie alebo inym znamym alebo rodinou. Nelegalnych len tak nevyhodia ked napr. ich policajt zastavi za rychlost. Nelegalnych deportuju len ked sa dopustia trestneho cinu, nacierno pracuju a neplatia dane atd... Dokonca ked niekto je v usa nelegalne aj nelegalne pracuje za hotovost moze si platit dane a pokial je evidovany ze plati dane nic s nim nemozu ked nespacha ten trestny cin. Ja som doteraz myslela, ze nelegalny nemozu dostat statnu poistku Medicaid, Medicare urcite nie, ae tu pre tehotne zeny sa zda ze nekontroluju legal status. $1500 za dom je velmi dobra cena, zalezi kde je v oblasti Chicaga ma za to pekny vacsi dom so zahradou, v oblasti NYC, LA, SF 1-2 spalnovy byt.

tova
12. dec 2013

@zuzana0203 samozrejme mozu ist na SK. po rodicoch takto automaticky ziskavju sk obcianstvo aj ked ho este nemaju vybavene.

verca99
12. dec 2013

@zuzana0203 neviem podla mna to zalezi co povie sud predsa nemozu oddelit matku od deti ci moze?ale to je malopravdepodobne ze sa take nieco stane to by muselanieco take zrobit ze by zistili ze je tu nelegalne ale pokial zijes podla predpisov nerobis blbiny a mas "stastie"tak si myslim ze je to malopravdepoobne ludia tu ziju aj 15 rokov bol pripad ze dievcata pracovali ako upratovacky a premiestnovali sa po dialnici sli velmy rychlo tak zastavil policajt a zistil ze su nelegalne tak supp domov

verca99
12. dec 2013

@tova tak dom si kupit nemozes kc.f.ed si nelegalne lebo nemas social security alebo musis odvadzat dane a musis sa zdanovat najmanej z niesom si teraz ista ale je to min.20000a mat taky prijem aby to stacilo na splatky a s cestovanim tiez to nie je taje jednoduche. Len autom nie lietadlom

tova
12. dec 2013

@verca99 odkial mas info? poznam nelegalnych ludi s kupou domu a cestvanim lietadlom nemaju problem.